Vesti iz ekonomje

Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Sat Mar 18, 2017 3:50 pm

Pitanje je kako ce to banke rasprodavati.
-----------------------------------

No free trade endorsement likely in G20 communique: G20 officials


The world's financial leaders are unlikely to endorse free trade and reject protectionism in their communique on Saturday because they have been unable to find a wording that would suit a more protectionist United States, G20 officials said.

This would break with a decade-old tradition among the finance ministers and central bankers of the world's 20 top economies (G20), who over the years have repeatedly rejected protectionism and endorsed free trade.

But the new administration in the United States is considering trade measures to curb imports with a border tax and would not agree to repeat the formulations used by previous G20 communiques, clashing with China and Europe, the officials said.http://www.reuters.com/article/us-g20-germany-trade-idUSKBN16P0FN?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=twitter&utm_medium=Social
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Sat Mar 18, 2017 10:55 pm

Sberbanka dala Todoriću kredit od 100 miliona evra i preuzima kompanije. Umesto na račun firme, novac iz zajma uplatili dobavljačima

CARSTVO Ivice Todorića, najbogatijeg čoveka na Balkanu, raspada se iz časa u čas. Rusi preuzimaju kompaniju nakon što je Sberbanka odobrila dodatnih 100 miliona evra za plaćanje dobavljačima, a navodno se priprema još jedan kredit od 200 miliona evra. Bankari nisu želeli direktno novac da uplate "Agrokoru", već ide dobavljačima, što samo pokazuje krajnje nepoverenje ruskih partnera prema Todoriću i sadašnjem rukovodstvu kompanije. Nervoza vlada i kod drugih banaka koje su kreditirale "Agrokor", a samo je pitanje trenutka kada će novi menadžment kojeg će odrediti Sberbanka početi vući konce.

Šta će biti sa porodicom Todorić niko u ovom času ne može da predvidi. Iza kulisa javnosti vode se dramatični pregovori o novom vođstvu kompanije, a "Novostima" je potvrđeno u Zagrebu da Todorić svim silama želi da očuva bar deo koji bi mu obezbedio i dalji uticaj. Istovremeno se svi slažu da bi, ako posustane "Konzum", kraj došao gotovo preko noći.
Iz "Agrokora" su demantovali da su dužni državi za PDV i poreze i tvrde da godišnje plaćaju gotovo pola milijarde evra. - Konstrukcije da smo državi dužni 800 miliona evra na neplaćene poreze nisu tačne i na današnji dan "Agrokor" nema dospelih obaveza prema hrvatskoj državi - kažu u kompaniji, dok se poreznici ne izjašnjavaju.
Slovenci tvrde da je Todorić založio četvrtinu "Merkatora" kako bi dobio od Sberbanke dodatne kredite. Nastavljaju se i pregovori sa "Koka-Kolom" koja je zainteresovana za kupovinu "Jamnice", ali se nikako ne mogu naći oko cene. Dok je Todorić tražio gotovo milijardu evra, "Koka-Kola" nudi daleko manje, a pitanje je šta će sada biti kada su se bitno izmenile i okolnosti.

Sam Todorić se ne pojavljuje u javnosti, a sve je više informacija da već u ovom trenutku nije više suvereni "gazda". Isto tako bankari poručuju da im nije cilj preuzeti dugoročno vlasništvo kompanije i da će tražiti nove vlasnike. Iz "Agrokora" ne saopštavaju detalje restrukturisanja koje bi uskoro trebalo da usledi, ali pad vrednosti kompanije može da zaustavi i taj proces. Rusi kroz Sberbanku i VTB banku stalno su prisutni u kompaniji, a iz njihovih se krugova može čuti da ne žele Todorića kod donošenja narednih strateških poteza. Analitičari ipak procenjuju da Todorić i njegova porodica ne mogu sve da izgube i da je samo pitanje kako će se postaviti kod pregovora koji su sada u najdelikatnijoj fazi.
U Hrvatskoj mnogi procenjuju da će "Agrokor" ubrzo postati političko a ne ekonomsko pitanje, jer će biti potrebno spasavati radna mesta. Problem "Agrokora", međutim, nije od juče. Većina je znala da je kompanija u lošem stanju, ali dosadašnje političke garniture nisu ništa preduzimale. Brojke pokazuju da Todorić u ovom času ne može da podmiri ni 50 odsto dospelih kredita i da bi morao da ima maržu od 100 odsto da bi mogao poslovati.
Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Sat Mar 18, 2017 11:09 pm

Zuper wrote:Umesto na račun firme, novac iz zajma uplatili dobavljačima


Ruski agresivni, predatorski kapitalizam koji nipodaštava radnike  Vesti iz ekonomje - Page 2 4135669698
Gargantua

Posts : 12024
Join date : 2015-11-22

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Gargantua on Sun Mar 19, 2017 12:50 am


BADEN-BADEN, Germany — The leading global economies just found out that they now live in a different world: That of Donald Trump.

At a meeting of policymakers from the Group of 20 major economies around the world on Friday and Saturday, they were forced to drop their long-standing commitment “to resist all kinds of protectionism” in their communiqué because of U.S. opposition. No one is sure what comes next.

The language on trade had been the main sticking point at the two-day meeting of G20 finance ministers and central bankers. They managed to agree only at the last minute on the vague phrase that countries will work “to strengthen the contribution of trade to our economies.”
...

U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin doubled down on Trump’s message when he addressed his G20 colleagues, but failed to elaborate on how the system should be adjusted. All he said was trade is only fair when it’s balanced.

“Mnuchin was the first country representative to speak at the so-called global economy session; everyone around the table who spoke after him stood up for free trade,” a G20 delegation source said, adding that Brazil reminded all of the dark days of protectionism. “It is a strange world when Brazil and China lecture the U.S. on free trade,” the official said.

Then, when given the floor, French Finance Minister Michel Sapin yielded to the European Commission’s representative to speak on behalf of the Europeans. It was a powerful gesture of solidarity against Trump’s trade team, which has suggested that it might turn to individual EU member countries, rather than Brussels, when talking trade.
...


http://www.politico.eu/article/trump-blows-up-g20-trade-consensus/
Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Sun Mar 19, 2017 4:47 pm

Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Sun Mar 19, 2017 4:57 pm

Samo da dodam bazični problem ovog kreatora videa - on posmatra stvari preširoko i iz perspektive čitavog društva, pa mu deluje logično da će basic income biti dovoljno velik za normalan život pre ili kasnije i da će se povećavati.

U praksi, pošto će sva moć biti koncentrisana u rukama kapitalista tj. vlasnika robota, a narod postepeno imati sve manje i manje para, država će se finansirati od krupnog kapitala i sve će im ispunjavati, a njih neće interesovati gde će društvo biti za 5, 10 ili 35 godina, već samo da u narednom kvartalu imaju što više keša. I onda će naravno gušiti basic income, kao što guše bazične socijalne programe. Mislim, stvarno treba biti mozgabez pa misliti da će se stvari tako odvijati u trenucima dok se bukvalno ukidaju penzije i zdravstvo.
ontheotherhand

Posts : 2335
Join date : 2015-02-17

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by ontheotherhand on Sun Mar 19, 2017 5:55 pm

Tamo gde je velika većina ljudi nezaposlena, prestaje da postoji dosadašnje političko-ekonomsko uređenje društva.

Uzmimo da je ne 50% ljudske radne snage zamenuto robotima, softverom i AI-em koliko predviđa ono često citirano Oxfordovo istraživanje, nego 100%. Ostali su samo kapitalisti sa robotima, ali onda prestaju da budu kapitalisti jer im kapital ničemu ne služi jer nemaju na kome da ga obrću i akumuliraju. To je scenario iz Asimove Zadužbina i zemlja. Da li je uopšte ostvariv, ne znam, ali u bliskoj budućnosti svakako ne.
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon Apr 24, 2017 1:23 am

Visualizing The Evolution Of The American Economy Over The Past 50 Years

Vesti iz ekonomje - Page 2 2w6gobp

beatakeshi

Posts : 10612
Join date : 2014-12-12

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by beatakeshi on Thu Apr 27, 2017 4:24 pm

n1 wrote:
Ekonomista Goran Nikolić kaže da je Srbija, po ekonomskim pokazateljima, na petom mestu od poslednjeg. Na premijerovu projekciju da ćemo živeti bolje za osam meseci, kaže da to nije rok koji je za ekonomiju relevantan, i smatra da se ništa bitno neće desiti.
Nikolić kaže da je Srbija, po ekonomskim pokazateljima, na 5. mestu od dna, od 50 država Evrope, bolji smo od Ukrajine, Moldavije, Albanije, Makedonije. "Od svih ostalih smo, po prosečnim platama, slabiji", rekao je i dodao da su prema najnovijim podacima iz 2017. prosečne plate i u Bugarskoj veće za 20 evra nego kod nas (406 evra), u Turskoj su, navodi, 543 evra.
Nikolićeva knjiga "Razbijanje ekonomskih mitova" je nedavno izašla iz štampe.
Od 2008. do 2016. kaže da su suštinski plate stagnirale, i da je ta stagnacija od 8 godina posledica i krize i rasta javnog duga i potrebe da se on smanjuje. Formalno je plata u poslednjih 17 godina bila najveća 2008. godine, dodaje.
"Martovska plata je veća za 0,6 odsto od martovske plate prošle godine - tim tempom za 97 godina će plata biti duplo veća... Plata je veća u evrima za 3,6 procenata, ali imamo inflaciju u evrima koja je 1,5%", dodaje.
Predsednik Vlade Srbije i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će svi građani do kraja godine živeti bolje i da će biti povećane plate i penzije.
Osvrćući se na premijerova obećanja, kaže da će suštinski biti nekih poboljšanja ove godine. Ako rešite da povećate plate u javnom sektoru, kaže da onda to može da dovede do tri posledice, grubo rečeno: Možete da povećate BDP, što je sjajno - imaćete veću platu, pa iz nje veću potrošnju pa će iz nje da dođe do veće proizvodnje, drugi efekat je inflacija - da dođe do rasta cena, i treći efekat je rast uvoza - jer nemate dovoljno roba da domaćinstva sa većim platama opslužite, i ona će uglavnom tražiti robu iz uvoza.
"Mislim da se za 8 meseci ne može desiti nešto bitno, kao što se ništa bitno nije desilo u prethodnih osam meseci... To nije rok koji je u ekonomiji relevantan, ti kratkoročni rokovi su bitni samo u negativnom smislu", kaže Nikolić.
On kaže da je sam rast srednjeročna kategorija i da to podrazumeva oko pet godina - da, na primer, rast od četiri odsto u roku od pet godina može da "pomeri stvari". "Zaista mislim da je rast od četiri odsto u Srbiji veoma optimističan", rekao je Nikolić i dodao da bi lično bio zadovoljan da rast u narednih pet godina bude tri ili 3,5 odsto, naročito ako se uzme u obzir stagnacija u godinama iza.
Da bi duplirali BDP, ako bi bio rast koji je planiran - dakle 3,5 posto - za to bi trebalo tačno 20 godina, naveo je.
Što se rasta tiče, kaže da nema više velikih inovacija koje vuku rast kao ranije. Ono što ističe je i starenje populacije, koje podrazumeva i izdvajanja za penzijski i zdravstveni sistem. Više ćemo morati da izdvajamo za te namene, dodao je.
Imamo manju stopu onih koji traže posao, kaže Nikolić, ali dodaje da je to posledica toga što godišnje izgubimo 45.000 ljudi, više za 36.000 ljudi umire nego što se rađa, i oko 10-11.000 odlazi u inostranstvo. Uz takvu stopu, imate sve manju ponudu na tržištu radne snage, kaže. "Mi smo šampion po stopi ljudi koji traže posao u Evropi, naša stopa je daleko veća od zemalja u okruženja", navodi.
On je ocenio da su nam, što se tiče investicija, sudbina nisko plaćeni poslovi.
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon May 08, 2017 1:34 pm

Schulz Says Criticism of German Trade Surplus Is ‘Wrong’ : BBG
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon May 22, 2017 1:01 pm


  • MERKEL SAYS EURO IS `TOO WEAK,' MAKES GERMAN PRODUCTS CHEAPER
  • MERKEL ON CAUSES OF GERMAN TRADE SURPLUS SAYS  EURO IS THAT WEAK BECAUSE OF THE ECB'S MONETARY POLICY:
Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Mon May 22, 2017 1:43 pm

A ECB's monetary policy u Frankfurtu kontroliše... Vesti iz ekonomje - Page 2 1931448533
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon May 22, 2017 1:52 pm

German pharmaceutical company Bayer has reported that each 1% appreciation of the dollar against the euro increases net sales by €260 million. European aircraft giant Airbus enjoys a $1 billion boost in profits for every 10% increase in the dollar, and chemical maker BASF earns an additional €50 million for every percent the dollar rises.
Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Mon May 22, 2017 6:31 pm

Nisam iznenađen, Bayer je kupio jebeni Monsanto, ne znam da li je transakcija odobrena, ali kapiram da njima stotine miliona kaplju od promilskih poremećaja.
avatar
Guest

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Guest on Mon May 22, 2017 8:13 pm

alal im/vam ćufte na logici

gube i dobijaju u zavisnosti od trenutka zaključenja posla
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Tue May 23, 2017 12:50 am

China Imposes Sugar Import Tariffs As High As 95%

China - the world's biggest importer of the sweet substance - said it will impose significant penalties on sugar imports following lobbying by domestic mills.
According to the ruling first described by Reuters, up to a third of China's annual sugar imports will be impacted by an extra tariff for the next three years on shipments that the government said had "seriously damaged" the domestic industry.
The details: China currently allows just over 1.9 million tonnes of imports at a tariff of 15% as part of its commitment to the World Trade Organization. All imports above this amount are slapped with a 50% levy. After Monday's ruling, the total sugar duty will nearly double, with Beijing imposing an additional 45% tax to these imports in the current fiscal year taking the total to 95%. This will fall to 90% next year and 85% a year later, China's Commerce Ministry said in a statement. The ruling exempted 190 smaller countries and regions from the new duty, including smaller producers such as the Philippines, Pakistan and Myanmar.

http://www.reuters.com/article/us-china-sugar-imports-idUSKBN18I060
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Fri May 26, 2017 2:01 pm

Trump Blasts ‘Very Bad’ German Carmakers Over U.S. Sales

“The Germans are bad, very bad,” Trump told EU officials in a closed-door meeting, Der Spiegel reported, citing unidentified attendees. “Look at the millions of cars that they sell in the U.S. Terrible. We’re going to stop that.”

Trump administration officials immediately went into damage-control mode, even as Juncker said the reports of the comment in question had been exaggerated. National Economic Council Director and former Goldman Sachs President Gary Cohn clarified that the US has concerns with the US-German trade balance, not with Germany itself.
"He said they’re very bad on trade, but he doesn’t have a problem with Germany. He said his dad is from Germany. He said, ‘I don’t have a problem Germany, I have a problem with German trade'," according to Bloomberg.

Trump has repeatedly criticized Germany’s high trade surplus with the U.S. In a Bild newspaper interview in January, he threatened luxury-car maker BMW AG with a 35 percent import duty for foreign-built cars sold in the country. “If you go down Fifth Avenue everyone has a Mercedes Benz in front of his house,” Vesti iz ekonomje - Page 2 286371741 he told Bild, while lamenting the lack of Chevrolets in Germany. General Motors Co. has withdrawn the brand from Europe for some years.

The German trade surplus rose to a record 253 billion euros ($284 billion) last year, and the U.S. trade deficit widened in January to the most since March 2012. In addition to drawing Trump’s ire, the German imbalance has sparked criticism by European Union leaders including French President Emmanuel Macron.
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon Jun 19, 2017 12:11 pm

Vesti iz ekonomje - Page 2 2mgpn3n

Vesti iz ekonomje - Page 2 Cotd411

Vesti iz ekonomje - Page 2 2304934895
Utvara

Posts : 1095
Join date : 2016-01-26

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Utvara on Mon Jun 19, 2017 12:44 pm

Ogromna kapitalizacija a imaju gubitke?
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon Jun 19, 2017 1:07 pm

Naravno. Proizvode 76 000 vozila godisnje dok GM i Ford proizvode milione. Imaju godisnje gubitke dok GM i Ford prave milijarde dobitka a na berzi jaci od GM i Forda.
Slicna prica postoji na mnogo mesta, primer je naftna/gasna industrija na skriljcima. Tehnoloski sektor...
Mislim da je Amazon 20 godina bio slicna prica.

Cuda se desavaju kada su kamate nisko i postoji QE. Samo zato produktivnost ekonomija pada....
Utvara

Posts : 1095
Join date : 2016-01-26

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Utvara on Mon Jun 19, 2017 1:25 pm

Ali oni su gotivni, kul i šta sve ne? Berza ima vere u novu budućnost, za razliku od staromodnog GM-a i Forda? Ne žele da pogledaju istini u oči?
Zuper

Posts : 8656
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon Jun 19, 2017 1:35 pm

To bi rekli moralni hazard.
Previse jeftinog ili besplatnog novca pa se divlja. Da li se gleda buducnost, juri kamatna stopa, sanja da ne moze da padne cena tj. da ce stalno rasti...biraj.
Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Mon Jun 19, 2017 2:07 pm

Jebeni užas. Inače, svi znaju da se Maskove firme održavaju na subvencijama i gomili poslova koje država poverava istom nauštrb državnih i vladinih agencija jerbo deluje lepo kada se kaže "nećemo da letimo Nasom u svemir nego Maskovom privatnom Spejs Eks", pa kada ode u vazduh lansirna rampa onda nema priče da je privatni kapital neefikasan i nebezbedan, nego jebiga, dešava se...
паће

Posts : 19513
Join date : 2012-02-12
Location : испод утиска

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by паће on Mon Jun 19, 2017 2:32 pm

Све да се приватизује, на челу са Насом, а онда држава да приватнику плаћа кирију и услуге, јер ће тако да буде јефтиније.


_____
  ослаби ко је био јак, поправи се ко је био покварен

  gosh vs heck ends in a dang
Filipenko

Posts : 16126
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Mon Jun 19, 2017 4:36 pm

Čak ni to nije problem, kada bi aršini bili isti. Nego se trubi, Nasa spora, administracija kočničar, država neefikasna, privatni kapital je sve i svja. Bam, ode lansirna rampa, četiri meseca zaostajanja u rasporedu, trk kod Rusa da se planirani sateliti lansiraju sa njihovih kosmodroma - i nikom ništa. 

Ni da se spomene neefikasnost privatnika Maska, niti oda priznanje na efikasnosti državnom Roskosmosu. Nego odmah suni bitangi nove ugovore (!?) od vojske. U jednom trenutku je kašnjenje uzrokovalo blokiranje 70 lansiranja ukupne vrednosti od 10 milijardi dolara, i niko se nije povukao, osim nekih Britanaca koji su odustali od 1 lansiranja satelita, a ostalo je 69 (u tom trenutku) lansiranja koja su sjebana.

Vesti iz ekonomje - Page 2 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Sponsored content


    Current date/time is Mon Jul 22, 2019 1:52 pm