Vesti iz ekonomje

Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Sat Feb 17, 2018 6:13 pm

Special Investigation: The Dirty Secret Behind Warren Buffett’s Billions

America’s favorite investor loves monopoly, not free markets.

By David Dayen

February 15, 2018


https://www.thenation.com/article/special-investigation-the-dirty-secret-behind-warren-buffetts-billions/

Sjajan tekst za one koji hoce da shvate kako se postaje i ostaje bogat
Vesti iz ekonomje - Page 13 2304934895
паће

Posts : 19181
Join date : 2012-02-12
Location : chuckshire

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by паће on Sat Feb 17, 2018 7:04 pm

Што реко мантори Рокфелер, "конкуренција је грех".


_____
  ja ovde pričam da li je plavo brže od kiselog i da li je tesno žuće od hladnog.
 this is the time of second class struggle.
Gargantua

Posts : 11793
Join date : 2015-11-22

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Gargantua on Wed Mar 14, 2018 2:18 pm

Proizvodnja hrane nije razvojna šansa srpske privrede, tvrde ekonomisti
Nikolić: Prehrambena industrija ima negativan doprinos BDP-u

Koliko puta smo čuli da je poljoprivreda, a pre svega prehrambena industrija razvojna šansa Srbije i oblast u kojoj imamo komparativnu prednost nad ostalim zemljama?

Piše: M. Obradović14. marta 2018. 14.00 Izmenjeno: 14.00


E pa, u poslednjih desetak godina doprinos prehrambene industrije bruto dodatoj vrednosti srpske privrede bio je negativan. Prema istraživanju Ivana Nikolića, urednika Makroekonomskih analiza i trendova, od 2008. do 2016. godine ukupna bruto dodata vrednost agrobiznisa koji uključuje proizvodnju prehrambenih proizvoda, proizvodnju pića i duvanskih proizvoda, bila je negativnih 0,8 odsto, dok je bruto dodata vrednost cele privrede porasla za tri odsto. Recimo, u periodu od 2013. do 2016. godine cela privreda je stvorila bruto dodatu vrednost od 9,32 milijarde dinara, a prehrambena industrija je smanjila svoju za 4,2 milijarde dolara.
– Agrobiznis je svuda bitan, pre svega zbog prehrambene bezbednosti, ali kod nas uprkos velikom doprinosu izvozu, ova oblast ima nulti ili veoma nizak doprinos bruto dodatoj vrednosti – objašnjava Nikolić.

Prema njegovim rečima, značaj ovog sektora je nesporan, posebno jer u poljoprivredi radi oko 500.000 ljudi, a u prehrambenoj industriji, uključujući proizvodnju bezalkoholnih pića, preko 65.000. Ipak, daleko od toga da je to „uzdanica budućeg rasta“.

– U periodu od 2013. do 2016. godine prehrambena industrija je čak odmogla rastu BDP-a. Da agrobiznis nije imao pad od 45 odsto, rast BDP-a u ovom periodu bio bi 50 odsto veći nego što je bio – kaže Nikolić.
I dalje prehrambena industrija učestvuje u ukupnoj industrijskoj proizvodnji sa 21 odsto, mada je pre nekoliko godina to bilo i 25 odsto. Ovakvi trendovi su se nastavili i u 2017. godini, pa je u decembru prošle godine pad prehrambene industrije dostigao 10 odsto, da bi u januaru 2018. pad smanjen na „svega“ jedan odsto.

Uzroka za ovako loš rezultat prehrambene industrije Nikolić vidi pre svega u slaboj domaćoj tražnji.

– Bez rasta plata i standarda niko neće ulagati u povećanje proizvodnje, a to posebno važi za agrobiznis s obzirom da prosečno srpsko domaćinstvo trećinu dohotka troši na hranu i piće. Osim domaćeg, imamo i izvozno tržište, ali i tu imamo problem pošto trećina izvoza hrane ide u zemlje u okruženju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku koje su u sličnoj situaciji kao mi – napominje Nikolić.

Inače visina učešća hrane i pića u potrošačkoj korpi u Srbiji je daleko najveća u odnosu na sve zemlje EU, a samo je Rumunija blizu sa 30 odsto.

Drugi problem je na strani ponude. U proizvodnji dominiraju primarni proizvodi sa veoma niskom dodatom vrednošću. Tako, uprkos velikom izvozu agrobiznisa od 2,8 milijardi evra u prošloj godini i suficita od 1,3 milijarde evra, zarada je niska.

Treći problem našeg agrobiznisa je plasman proizvoda, ocenjuje Nikolić. Iako se trgovinski lanci uglavnom drže pravila da 70 odsto proizvoda bude domaće, ipak mala i srednja preduzeća imaju problem da uđu u te sisteme i da se pozicioniraju u njima. Kada je tako na domaćem tržištu, šta onda očekivati od izlaska u druge zemlje?

Poseban problem su robne marke koje forsiraju trgovinski lanci kako bi ostvarili zacrtane obime prometa. Domaća prehrambena industrija se odriče svojih brendova, a time i veće zarade zarad pukog preživljavanja – kaže Nikolić.

Na kraju on ističe i politiku državnih subvencija koje su u EU u odnosu na Srbiju kao „nebo i zemlja“.
Subvencije za poljoprivredu u Srbiji iznose 1,6 evra po stanovniku godišnje, dok je prosek u Evropskoj uniji 6,2 evra i to se odnosi samo na istraživačke i razvojne aktivnosti u poljoprivredi. Tako su i šanse Srbije za plasiranje svojih agrarnih proizvoda na ovo tržište ograničene i takvo stanje se neće promeniti bar dok ne uđemo u EU, što se neće skoro desiti – napominje on.

Stručnjaci za poljoprivredu ističu da doprinos možda nije bio zadovoljavajući, ali da u ovom sektoru i dalje leži ogroman potencijal.

– Pored zalaganja za reindustrijalizaciju, IT, usluge, poljoprivreda i dalje ima najbolje rezultate u spoljnotrgovinskoj razmeni – kaže za Danas agroekonomista Vojislav Stanković.
On dodaje da je od 2001. godine doprinos poljoprivrede BDP-u oko 1,5 odsto godišnje ali sa ogromnim oscilacijama.
– Ovo je kapitalno intenzivan sektor sa velikim infrastrukturnim problemima, kao što je navodnjavanje. Tu su i klimatske promene, suše i poplave. Pored toga i subvencije za poljoprivredu su veoma skromne. Recimo Hrvatska je pre ulaska u EU imala tri do pet puta veće subvencije po hektaru nego mi – ističe Stanković.
Kada se o samoj prehrambenoj industriji radi, Stanković podseća da su veliki sistemi devastirani u privatizaciji.
– To se posebno odnosi na preradu voća i povrća, kao i na vinarstvo. Ima sitnih proizvođača sa kvalitetnim vinima, ali oni ne mogu biti konkurentni sa malim količinama – dodaje Stanković uz komentar da je i klanična industrija doživela kolaps.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da je malo verovatno da prehrambena industrija ima negativan doprinos kada firme u ovom sektoru posluju pozitivno.

– Ova industrija nije kao što je nekad bila. Danas je ta grana na 40-50 odsto proizvodnje iz 1990. godine. Najveće klanice su propale, kao i fabrike za preradu voća i povrća, Srbijanka, Šapčanka, Crvena zvezda… U javnosti se često čuju kritike da izvozimo samo sirovine, ali izvozimo ono što nam se isplati. Najviše proizvodimo i izvozimo berzansku robu, pšenicu, kukuruz, soju – kaže Prostran uz komentar da se naše vlasti stide visokog učešća poljoprivrede i prehrambene industrije u BDP-u, posebno uzevši u obzir da smo mi agrarna zemlja.

Tona za 533 evra

Udeo rinfuznih proizvoda u srpskom izvozu je 23,3 odsto, dok je prosek EU zemalja 3,8 odsto. Slično pokazuju i podaci o jediničnoj vrednosti izvoza agrobiznis sektora. Tako je u 2017. godini vrednost jedne tone izvoza srpske prehrambene industrije koštao 533 evra, dok je recimo vrednost tone izvoza agrobiznisa Italije ili Holandije 1.500 evra.

I agraru potreban razvoj

Nemaštinu i smanjenje plata i penzija uzrokuje manje para za kupovinu hrane, što utiče na rezultate te grane, tvrdi agroekonomista Vojislav Stanković. „Kada je takva situacija nema ekonomije obima, a bez toga se ostvaruju i slabiji rezultati u izvozu. Međutim kada bi se više radilo na razvoju za tri do pet godina mogli bi da izvozimo hranu za 10 milijardi dolara. Ali za to neko treba da se bavi razvojem, a naši političari misle da poljoprivreda može sama da se razvija“, ističe on.

https://www.danas.rs/ekonomija/nikolic-prehrambena-industrija-ima-negativan-doprinos-bdp-u/
Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Wed Mar 14, 2018 2:48 pm

Dobro je da smo skinuli zastite sa poljoprivrede jer mozemo da pariramo u subvencijama...
Dobro je sto sa daljeim napredovanjem u EU moramo da raskinemo odredjene trgovinske odnose od kojih nasa poljoprivreda ima koristi...
Nasa poljoprivreda je bolno neefikasna.
Pad prosle godine je posledica kako otvranja trzista prema EU tako i slabog ulaganja u navodnjavanje i drugu infrastrukturu u poljoprivredi poput sistema za navodnjavanje pa smo imali katastrofu prosle godine u kukuruzu...
Jbg. ne mozes da ima 600 000 clanova, kao sns, sa botcinama i da imas novca za veci deo potreba poljoprivrede npr. subvencije.

To je jedno sire pitanje gde ulaze u igru i banke i cela nase privreda i drzava i kako je ona nakaradno postavljena.
паће

Posts : 19181
Join date : 2012-02-12
Location : chuckshire

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by паће on Wed Mar 14, 2018 4:29 pm

Nemaštinu i smanjenje plata i penzija uzrokuje manje para za kupovinu hrane

Ето. Кад би било више пара за куповину хране, нестало би немаштине и порасле би плате и пензије.


_____
  ja ovde pričam da li je plavo brže od kiselog i da li je tesno žuće od hladnog.
 this is the time of second class struggle.
Filipenko

Posts : 15913
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Wed Mar 14, 2018 6:17 pm

Aflatoksin u mlecnim proizvodima ili razvodnjavanje svakog mlecnog proizvoda sa oznakom "Imlek" do nivoa buckurisa ne pominju kao jedan od razloga?
avatar
Guest

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Guest on Wed Mar 14, 2018 6:18 pm

hastagovanje > pkb

a raspad proizvodnje je normalna posledica pretvaranja septicke jame u propusni ventil za otpad, svercovanje i sistem "uvaljuj prvo najgore meso i koscurine" kad misko skida bure sa autobusa.
Filipenko

Posts : 15913
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Sat Mar 17, 2018 8:52 pm

O bankama raspravljaju...dva bankobrana
Quincy Endicott

Posts : 8634
Join date : 2012-02-10

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Quincy Endicott on Wed Mar 21, 2018 10:20 am

Petr Kelner je novi vlasnik srpskog Telenora.


_____
Que trépasse si je faiblis!
otto katz

Posts : 8046
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by otto katz on Wed Mar 21, 2018 10:30 am

Bježte od tog operatora, ovaj ne zna brata.


_____
Ist das nötige Geld vorhanden, ist das Ende meistens gut.
avatar
Guest

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Guest on Wed Mar 21, 2018 10:33 am

Hubert de Montmirail wrote:Petr Kelner je novi vlasnik srpskog Telenora.


i banke ili samo telenor mobil?
Filipenko

Posts : 15913
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Wed Mar 21, 2018 10:35 am

Hubert de Montmirail wrote:Petr Kelner je novi vlasnik srpskog Telenora.

Nisi u pravu.


Vlasnik srpskog, madjarskog, bugarskog, crnogorskog Telenora  Vesti iz ekonomje - Page 13 2952840586 Vest je bila da je prodato poslovanje u Centralnoj i Istocnoj Evropi, ne samo u Srbiji.
Gargantua

Posts : 11793
Join date : 2015-11-22

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Gargantua on Wed Mar 21, 2018 11:18 am

Telenor sells eastern European mobile operations to Czech group

Federica Cocco
3 hours ago

Telenor, the Norwegian telecoms company, will sell its assets in central and Eastern Europe to the PPF Group, a Czech Republic-based financial investment group, for a total of €2.8bn. Telenor will be divesting from its mobile operations in Hungary, Bulgaria, Montenegro and Serbia. The transaction will also include the technology service provider Telenor Common Operation. Last year these assets contributed 9 per cent of Telenor Group’s revenues and 8 per cent of its earnings. Telenor’s board of directors will ask its AGM for authorisation to distribute a special dividend for NKr4.40 per share. If the transaction is successful, Telenor will be left with mobile operations in the Nordics, and strong presence in Asia.
Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Wed Mar 21, 2018 10:59 pm

Je l' zbog toga norveski ambasador u Beogradu imao po koju lepu rec za Vucica?

Vesti iz ekonomje - Page 13 2304934895
William Murderface

Posts : 51457
Join date : 2012-06-10

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by William Murderface on Wed Mar 21, 2018 11:45 pm

Ne znaš? E, moj Zuperiška...


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Wed Mar 21, 2018 11:57 pm

To je retoricko pitanje.
Svasta sa tobom.
Vesti iz ekonomje - Page 13 2304934895
William Murderface

Posts : 51457
Join date : 2012-06-10

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by William Murderface on Thu Mar 22, 2018 12:46 am

Glup sam, izvini Hitlere. Htedoh reći, Zupere.

Greška, razumeš? Kao ujo-lujo.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Thu Mar 22, 2018 1:29 am

Razumem.
Samo to nije slucajnost kao kod lujo-ujo, sto je logicno da se desi.
A to nije lepo, lazni druze Vilijame mali.
William Murderface

Posts : 51457
Join date : 2012-06-10

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by William Murderface on Thu Mar 22, 2018 1:34 am

Meni ovo kudikamo logičnije Vesti iz ekonomje - Page 13 2304934895


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
паће

Posts : 19181
Join date : 2012-02-12
Location : chuckshire

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by паће on Thu Mar 22, 2018 9:39 am

Logic is a torn in te eye of te beholder.


_____
  ja ovde pričam da li je plavo brže od kiselog i da li je tesno žuće od hladnog.
 this is the time of second class struggle.
Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Fri Apr 06, 2018 1:19 pm

It is said that even a blind squirrel occasionally finds an acorn, and so it goes with the Donald. Banging on his Twitter keyboard in the morning darkness, he drilled Jeff Bezos a new one – or at least that’s what most people would call having their net worth lightened by about $2 billion:

“I have stated my concerns with Amazon long before the Election. Unlike others, they pay little or no taxes to state & local governments, use our Postal System as their Delivery Boy (causing tremendous loss to the U.S.), and are putting many thousands of retailers out of business!” You can’t get more accurate than that. Amazon is a monstrous predator enabled by the state, but Amazon’s outrageous postal subsidy – a $1.46 gift card from the USPS stabled on each box – isn’t the half of it.
The real crime here is that Amazon has been exempted from making a profit, and the culprit is the Federal Reserve’s malignant regime of Bubble Finance. The latter has destroyed financial discipline entirely and turned the stock market into the greatest den of speculation in human history. That’s why Bezos can kill established businesses with impunity.
The casino allows him to run a pernicious business model based on “price to destroy”, rather than price for profit and a return on capital.Needless to say, under a regime of sound money and honest capital markets Amazon would be a far more benign economic creature. That’s because no real investors would value AMZN’s money-loosing e-Commerce business at $540 billion – nor even a small fraction of that after 25-years of profitless growth.


Postanes jedno od najvecih preduzeca na berzi, unistitis konkurenciju i to tako sto ne pravis zaradu 20 godina, plus koristis drzavne resurse(SAD poste) za ogromnu zaradu...

E, stvarno su te SAD posebne.
Kako i ne bi kada cela ta drzava tako funkcionise...
Vesti iz ekonomje - Page 13 2304934895
Gargantua

Posts : 11793
Join date : 2015-11-22

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Gargantua on Fri Apr 20, 2018 12:10 pm

The oil stockpile surplus that’s weighed on prices for three years is all but gone, but instead of celebrating victory some of the world’s largest producers are finding reasons to continue cutting output.

OPEC and Russia’s historic agreement has achieved impressive results, wiping out 97 percent of the targeted inventory surplus. Still, the curbs should continue
because another important goal -- boosting investment in oil and gas production -- remains far out of reach, said Saudi Energy Minister Khalid Al-Falih. There’s nothing to fear from prices rising even further from their current three-year high, he said.

His most important ally, Russian counterpart Alexander Novak, agreed there’s no obligation to stop just because the pact’s initial goal -- stockpiles back in line with the five-year average -- is at hand.

“We have our targets, but there’s no strict formula under which we would decide: ‘Well, we’ve reached zero, so we are done’,” Novak told reporters at the opening session of the group’s meeting in Jeddah, Saudi Arabia on Friday.

...

While soaring U.S. shale production remains a nagging concern, the key players appear to be more fixated on the immediate benefits of high crude prices. Saudi Arabia needs to cover weighty domestic spending and attract investors to a partial sale of its state oil company, Aramco. Russia is relishing its new role as a major Middle East power broker, while also enjoying bigger financial gains than anyone from the accord.

“Russia is keeping all options open and Saudi Arabia is talking about a 2019 extension,”
UBS Group AG analyst Giovanni Staunovo said by email. “Status quo for the time being is still the best choice,” although the outcome of the group’s next meeting in June will depend on inventory and production levels.

...

Much of those additional reductions weren’t intentional, according to the International Energy Agency. An economic crisis and “chronic mismanagement” dragged Venezuela’s output to a multi-decade low, while Angola lost production from aging fields. Others were temporary, such as field maintenance in Algeria. The cuts may keep getting deeper amid a growing likelihood that U.S. President Donald Trump will reimpose sanctions on Iran.

Yet, for all the signs of a significantly tighter market, ministers signaled the cuts would continue. Saudi Minister Al-Falih in particular gave a strong indication that he thought higher prices wouldn’t be a bad thing. Every year the world needs to develop new daily production capacity of about 4 million to 5 million barrels, but that’s not happening right now, he said.

“There is the capacity for higher prices” without hurting demand, Al-Falih said. “We have seen prices significantly higher in the past, twice as much as where we are today” and the global economy has the capacity to absorb them.

Neka se spreme budžeti i potrošnja uvoznika nafte....
Filipenko

Posts : 15913
Join date : 2014-12-01

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Filipenko on Fri Apr 20, 2018 12:23 pm

Hehehe

Udrite po nasim dzepovima, svi svi svi! I za Danu da ostane!  Vesti iz ekonomje - Page 13 623876_vuk-draskovic_ls
Zuper

Posts : 8522
Join date : 2016-06-25

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Zuper on Mon Oct 01, 2018 4:08 pm

Svi znate kako sam ja pricao o postovanom Masku i kakav je nevidjeni prevarant kada se to nije smelo u ono vreme.
Sada ga svi napucavaju, dodje mi da se sazalim.
Sto bi se reklo:

Elon Musk paid a bigger fine for using Twitter, than Twitter Inc. has made in net profit in its history. What a time to be alive.
Mr. Moonlight

Posts : 3969
Join date : 2017-11-27

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Mr. Moonlight on Mon Oct 01, 2018 4:18 pm

ima dobrih komentara

Elon Musk got fired over a tweet but our president is living his best life???????

Vesti iz ekonomje - Page 13 Empty Re: Vesti iz ekonomje

Post by Sponsored content


    Current date/time is Wed Jun 26, 2019 11:54 pm