Časopis Vreme
- Post n°326
Re: Časopis Vreme
Ne znam, meni je taj detalj super, Vucic kao ovlasceni popecitelj koji odredjuje ko je fasista a ko nije.
- Guest
- Post n°327
Овај, Филипенко, ако ти треба сертификат... људи смо, договорићемо се.
- Post n°328
Teofil se na dve strane odusevljava The Loudest Voice-om.
Ko procita, nek uporedi sa ovim prikazom
https://newrepublic.com/article/154315/loudest-voice-stars-simple-monster-roger-ailes-fox-news
Ko procita, nek uporedi sa ovim prikazom
https://newrepublic.com/article/154315/loudest-voice-stars-simple-monster-roger-ailes-fox-news
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°329
procitao sam mucenika i sad ovo
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Guest
- Post n°330
U liku Ejsla gledalac sa lakoćom prepoznaje telale i tekliče balkanskih satrapa, izricače Velikih Istina koje se menjaju poput kravata. I ne prepoznaje ih samo po onome što ta fela uvek i svuda neizostavno zastupa, dakle maglu i opsenu sa šovenskim predznakom, već i po karakterističnoj, razgalamljenoj pojavnosti koja ne trpi dijalog i koja cveta u odsustvu svake normalnosti.
Jel ovako
- Post n°331
koliko je sve bilo lepse pre interneta kad se znao red...
_____
- Post n°333
ma to sam ja dodao, njegove kolumne ne citam godinama osim kad neko ovde ili na ppp javi da je smesna
_____
- Post n°334
ali sam siguran da je nas hronicar svakodnevice i dalje, barem privatno, ozlojedjen razvojem situacije i ne uspeva da poveze svoju situaciju sa likovima o kojima je pisao.
_____
- Guest
- Post n°335
što se ne razumem u AI neuralne mreže...istreniram model na arhivi Vremena i napravim Teofil generator.
- Post n°336
Creepy Uncle wrote:U liku Ejsla gledalac sa lakoćom prepoznaje telale i tekliče balkanskih satrapa, izricače Velikih Istina koje se menjaju poput kravata. I ne prepoznaje ih samo po onome što ta fela uvek i svuda neizostavno zastupa, dakle maglu i opsenu sa šovenskim predznakom, već i po karakterističnoj, razgalamljenoj pojavnosti koja ne trpi dijalog i koja cveta u odsustvu svake normalnosti.
Jel ovako
Naravno. Ali naravno.
Ti treba da pises Najnoviju pantologiju palengirike.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°337
Mislim, zao mi je sto indy nije ovde jer je on o tome lepo pisao. Nije ovde problem samo Teofil i njegova sad vec notorna repetitivnost, problem je siri - recepcija bilo kakvih sadrzaja iz zapadne javnosti koja uopste ne moze da se protumaci u kontekstu u kojem je nastala, nego iskljucivo kroz ovdasnju prizmu, kakva god ona bila. Pritom stradaju sve nijanse i zavrsava se u prepricavanju.
_____
- Guest
- Post n°338
Indy me je naučio da to sa lakoćom prepoznajem i da se gnušam toga.
- Post n°339
Creepy Uncle wrote:U liku Ejsla gledalac sa lakoćom prepoznaje telale i tekliče balkanskih satrapa, izricače Velikih Istina koje se menjaju poput kravata. I ne prepoznaje ih samo po onome što ta fela uvek i svuda neizostavno zastupa, dakle maglu i opsenu sa šovenskim predznakom, već i po karakterističnoj, razgalamljenoj pojavnosti koja ne trpi dijalog i koja cveta u odsustvu svake normalnosti.
Jel ovako
Doslovno ovako:
Ko je naposletku bio Rodzer Ejls? Genije jedne branse koja prosperira na slavljenju prosecnosti i promovisanju niskosti, dakle velemajstor populisticke televizije, ali i s protokom godina sve izrazitiji ideoloski fanatik, krstas ultrakonzervativne desnice, pred kraj vec otvoreni paranoik od one sorte kakva je u nasim "bednim malim istocnoevropskim drzavicama" odavno kanonizovana kao najplemenitija sorta "nacionalnog radnika".
_____
- Guest
- Post n°340
kuku wrote:ali sam siguran da je nas hronicar svakodnevice i dalje, barem privatno, ozlojedjen razvojem situacije i ne uspeva da poveze svoju situaciju sa likovima o kojima je pisao.
On je ovde pristrasan jer serija govori o njegovom zanimanju. Isto tako je nafalio i jednu britansku seriju o dvema konkurentskim novinama, u istom stilu kako se „mi novinari možemo prepoznati u time dvema varijantama“ /tabloidno versus ozbiljno/, ali svi smo mi novinari i ono što nas povezuje jeste žar da omirišemo svoj tekst u friškom jutarnjem izdanju, neki put pobedi tabloid a neki put Politika...
Teofil je naprosto srećan čovek. Čovek živi od onoga što voli da radi – da piše.
Novinar vredi kao sto pisaca. Novianr može da napiše kupusaru kad hoće, ali pisac ne može da piše kolumnu, jer mu fali izdržljivost.
Iz natposlednje kolumne izdvajam ovo što objašnjava ljubav prema ovoj seriji:
Teofil wrote:....ali mi smo dobro znali da je na nas (i) te večeri zinulo mračno, destruktivno Ništa, rešeno da proguta i nas i sve što mu se ne klanja u ovoj zemlji, za koju odnekud misli da mu više pripada nego nekome drugom. Odupreti se tom zjapu Ništavila, govoriti, pisati, ostavljati trag o njima koliko i o sebi i svojoj deonici postojanja na svetu: nije to, da vam kažem, baš uvek laka dužnost, ali je najlepša na svetu. A još ako Soroš ne traži kusur...
On je našao sebe. Svet neka propadne, on svoj leba tarađuje onako kako voli. Čak i rizikuje po malo.
On i Mirko Đorđević su mirni, jedan ateista, drug vernik – obojica smireni u svom znanju.
Kada ga ne bude više mrzelo, napisaće i kupusaru koja će početi kao ovaj najnoviji komentar:
Teofil wrote:Osoba koja ovo čita raspolaže raskošnom opštom kulturom – da nije tako, čitala bi nešto drugo – tako da pisac ovih redova uopšte ne sumnja da je bar u osnovnim crtama upoznata sa životom i delom Šandora Besermenjija (1856-1943), proslavljenog američkog biologa koji je svetu otkrio niz do tada nepoznatih životinjskih vrsta, među kojima je najčuveniji zagonetni mrmoljak (lissotriton mysticus), taj specifični gušter koji obožava da se izležava u priobalju Dunava (pa će tu njegovu podvrstu Besermenji kasnije nazvati podunavskim mrmoljkom), a njegov izvorno identifikovani jenkijevski parnjak ima staništa sve od Minesote do Vajominga.
Besermenji Šandor rođen je u Novom Sadu iliti Ujvideku, u porodici protestantskog pastora Ferenca. Oca je rano izgubio, pa je gimnaziju završio kod ujaka u Segedinu. Biologiju je studirao u Gracu, rane naučničke uspehe postigao u Budimpešti. Jednom je, kažu njegovi biografi, boravio čak i u tadašnjoj prestonici Kraljevine Srbije, u Beogradu. Bilo je to 1892, a zadržao se jedan dan. Kako god, nakon kraćeg karijernog zadržavanja u Parizu, Besermenji 1883. prelazi u Ameriku i glavninu svog dugog i plodnog životnog veka provodi u Nujorku. Naučnu slavu stekao je u Americi, ali nikada nije zaboravio svoj stari zavičaj, za koji je na razne načine bio vezan. Zavičaj se, pak, sa svoje strane, menjao u Besermenjijevom odsustvu: carstva su nestajala, na njihova su mesta stupale nove države, i svaka od njih smatrala je Šandora svojom dikom i ponosom. U Novom Sadu postoji čak i znameniti Besermenjijev muzej, na Podbari, u ulici Narodnog heroja Branka Andrića Andrle. U Pešti, pak, Besrmenji je slavljen kao korifej nacionalne naučne misli.
Otuda nije neko izmnenađenje da su se ministarstva nauke Srbije i Mađarske nedavno sporečkala oko toga "čiji je Besermenji Šandor", a s njim i zagonetni mrmoljak: da li je srpski (jer je rođen u današnjoj Srbiji), ili je
Teofil, Tarantino, Džorž Buš, Kusturica, Bregović – isti su blagosloveni laki bastardi: pola sveta ih mrzi a pola ih voli, ali oni žive od onoga što vole da rade i rade ono što vole, i boli ih dupe.
- Post n°341
resantiman je kapao sa stranice uglednog nedeljnika...
_____
- Post n°342
_____
- Post n°343
_____
- Post n°345
Šumadija, sever Vojvodine i 90+
Ostalo...jbg.
Ostalo...jbg.
- Post n°346
U stvari i ima i ova iz Vranja - nek mi daju pare pa ću da budem za EU, klasično Vranje
- Post n°347
Pozdrav za uplašene i ucenjenejovana gligorijević |
Alen i Pendija Redžepović, koji su tokom skupa podrške televiziji N1 "Novinari protiv fantoma" delili flajere protiv ove televizije, oglasili su se juče i tvrde da su žrtve manipulacije. Flajere im je, kažu, dao nepoznati čovek, koji je imao majicu sa logom N1. Kako su ispričali za baš za ovu televiziju, rečeno im je da je to reklama, a ne nešto usmereno protiv N1.
Da li im verujete i zašto ne? Ima onaj snimak novinarke Raskrikavanja Vesne Radojević u kom ona pita Redžepoviće ko su i da li su dobili novac za to što rade. Žena za koju sada znamo da se zove Pendija Redžepović prvo skreće pogled u stranu, kao da se stidi. Zatim, najednom, kreće ka Vesni Radojević i pita da li u ovoj zemlji svako ima pravo na svoje mišljenje. E zbog tog pitanja, zbog tog prvobitnog stida koji je prešao u defanzivnost, teško je poverovati da ova žena nije znala šta radi. Zbog pognute glave i pogleda u stranu, nemoguće je da nije bar delom svesti bila svesna kako je to što čini – sramota.
Sramotu smo, najveću do sada, videli 3. oktobra u Ivanjici na suđenju odgovornima za pogibiju dvojice radnika fabrike MB Namenska iz Lučana. Došli ljudi da podrže direktora, koji je jedan od optuženih. Ali nisu došli samo da bi njemu, onako šćućureni pod kišobranima na hladnoći aplaudirali. Došli su da psuju oca jednog od poginulih radnika, takođe svog kolegu. Došli su da psuju i njegovu majku i sestru.
A onda je došlo sažaljenje. Jer oni su uplašeni i ucenjeni. Oni su obični mali ljudi čija egzistencija zavisi od lokalnih moćnika. Pita li neko šta je sa egzistencijom Marije Lukić koja se suprotstavila Milutinu Jeličiću Jutki, lokalnom moćniku? Pita li se neko kako živi Milan Jovanović, običan mali čovek koji je na sajtu Žig info kao građanin-novinar pisao o korupciji u Opštini Grocka, pa mu predsednik te opštine zapalio kuću? Pita li se neko o porodici Stanike Gligorijević, žene koju je ubilo vozilo u kom je bio Zoran Babić, direktor Koridora Srbije? Pitamo li se zašto je uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću produžen kućni pritvor?
Da, za te obične male ljude koji neće da budu ucenjeni i uplašeni i te kako se pitamo. Ali i dalje lupetamo kako je glavni mehanizam vladavine ovog režima egzistencijalni strah običnog čoveka koji ima malo, ali je ucenjen pa može od skoro ničega da spadne ni na šta. Na ništa.
Lupetamo. Lupetala sam tako i sama, dugo, predugo. A onda se pojave ovi ljudi, bez moći, bez političkih veza, ljudi koji u ovakvom društvu ispadaju anomalija jer rade ispravnu stvar.
E zbog njih, vreme je da se pozdravimo sa običnim malim, uplašenim i ucenjenim čovekom. Jer, šta je najgore što može da mu se desi? Bez samopoštovanja već jeste, za razliku od Marije Lukić koja je ustala da sačuva samopoštovanje. Bez morala jeste, za razliku od Aleksandra Obradovića, koji se pobunio protiv koruptivnih poslova u firmi u kojoj radi. Bez hrabrosti već jeste, za razliku od Milana Jovanovića. Ima još samo glavu na ramenima i to je to. A niko nam ne garantuje da se neće opet pojaviti neki bahati vozač u službenoj škodi. Ne, obični mali čoveče, nemamo više razumevanja.
- Post n°349
je l nemamo topik za vugl?
možda sad, kad su nagrađeni da otvorimo?
[size=36]DVE NAGRADE ZA VUGL – KO HOĆE NEK ČESTITA[/size]
18.11.2019.
Povodom Svetskog dana tolerancije danas su dodeljene nagrade za najbolje medijske radove koji doprinose ovoj društvenoj vrednosti. Iako postojimo tek nešto više od pola godine, saradnici i saradnice Vugla osvojili su nagrade u dve kategorije.
Vrlo smo srećni i ponosni, iako se ovome nismo nadali. Godišnju nagradu Kancelarije Poverenika za ravnopravnost i Misije OEBS-a u Srbiji osvojili smo ne u jednoj, nego u dve kategorije – onlajn i video.
Aljoša Mudri, saradnik Vugla, dobio je prvu nagradu u kategoriji onlajn/štampa za tekst „BISEKSUALNOST U MEDIJIMA: BIFOBIJA I BRISANJE“, a video „DRAGANA ĐAPIĆ – HEROINA IZ KRAJA“ naše novinarke Jovane Netković i Milice Batrićević u produkciji BeFema, objavljen na Vuglu, osvojio je treće mesto u kategoriji video.
Osim naših saradnika, nagrađeni su i novinarke i novinari Bojana Milovanović (Fonet), Bratislav Ilić (TV Prva) i Biljana Jovičić (RTS). Čestitamo svima.
možda sad, kad su nagrađeni da otvorimo?
[size=36]DVE NAGRADE ZA VUGL – KO HOĆE NEK ČESTITA[/size]
18.11.2019.
Povodom Svetskog dana tolerancije danas su dodeljene nagrade za najbolje medijske radove koji doprinose ovoj društvenoj vrednosti. Iako postojimo tek nešto više od pola godine, saradnici i saradnice Vugla osvojili su nagrade u dve kategorije.
Vrlo smo srećni i ponosni, iako se ovome nismo nadali. Godišnju nagradu Kancelarije Poverenika za ravnopravnost i Misije OEBS-a u Srbiji osvojili smo ne u jednoj, nego u dve kategorije – onlajn i video.
Aljoša Mudri, saradnik Vugla, dobio je prvu nagradu u kategoriji onlajn/štampa za tekst „BISEKSUALNOST U MEDIJIMA: BIFOBIJA I BRISANJE“, a video „DRAGANA ĐAPIĆ – HEROINA IZ KRAJA“ naše novinarke Jovane Netković i Milice Batrićević u produkciji BeFema, objavljen na Vuglu, osvojio je treće mesto u kategoriji video.
Osim naših saradnika, nagrađeni su i novinarke i novinari Bojana Milovanović (Fonet), Bratislav Ilić (TV Prva) i Biljana Jovičić (RTS). Čestitamo svima.
- Post n°350
imena koja su oživela nakon što ih je mp40 izmislio.plachkica wrote:Aljoša Mudri
Dnevnik wrote:– Новосадском огранку мреже придружио сам се пре више од годину дана – каже ПР менаyер на националном нивоу Аљоша Мудри. – Знао сам неколико другарица које су чланице и чуо колико је занимљиво упознавати другачије културе. Свака омладинска размена има неку тему и учеснике са разних меридијана. Ја сам недавно био у Бугарској, где су лидерство и тимски рад, на девет дана, повезали 25 младих из седам земаља.