Vesti iz ekonomje
- Post n°576
Re: Vesti iz ekonomje
А ми некад кукали на договорну економију.
_____
the more you drink, the W.C.
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°577
Danas u padu silne azijske berze. Kao, suvise je americkog smeca bez pokrica tamo u opticaju. Valjalo bi im da se rese tog balasta.
- Post n°578
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°579
_____
my goosebumps have goosebumps
- Guest
- Post n°580
Gadno je ovo. Ili da se podižu kamatne stope u borbi protiv inflacije, što je ulje na vatru u krizi bankarskog sektora, ili da se pusti da divlja inflacija pa kako ispadne. Centralne banke nemaju dobar izbor. Naravno da će sve to da se preliva i ovde. Kapiram da je zabavno ali prošli put smo ovde zbog toga malko dobili Vučića et. al.
- Guest
- Post n°581
Nije da paničim ali držite gaće jer imamo jednu veliku krizu sastavljenu od puno velikih kriza.
- Guest
- Post n°583
Slažem se ali nije dobro ni povećanje kamatnih stopa, to je stres za investicije. Nije dobar ceo sistem, a sada je jako uzdrman.
Ja analfabeta bih radio kao Evropa, dizao kamate i vikao "lalalala ne čujem ništa". Videćrmo da li će upaliti. Bizarno je što Euribor pada i pored najave dizanja kamata. People are spooked.
Ja analfabeta bih radio kao Evropa, dizao kamate i vikao "lalalala ne čujem ništa". Videćrmo da li će upaliti. Bizarno je što Euribor pada i pored najave dizanja kamata. People are spooked.
- Post n°584
Mislim, ok, zavisi i o kolikoj inflaciji tacno pricamo...
- Post n°585
Cousin Billy wrote:Nije da paničim ali držite gaće jer imamo jednu veliku krizu sastavljenu od puno velikih kriza.
a u kremlju se sabljom otvara abrau durso imperial brut
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°586
pre bih rekao da u Pekingu viljuškom i cipelom otvaraju Petrus Pomerol ali OK.
- Post n°587
tek to da.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°588
Cousin Billy wrote:Slažem se ali nije dobro ni povećanje kamatnih stopa, to je stres za investicije. Nije dobar ceo sistem, a sada je jako uzdrman.
Kakve crne investicije. Ispostavilo se da investicija ima onoliko dokle mogu da se uzimaju besplatne pare sa 0% kamate. Cim su minimalno krenuli nagore procentni poeni, cele konstrukcije se urusavaju kao kule od karata, a pre svih fantomski tech biznis.
Mi smo otisli u potpunu krajnost sa ovim ekonomskim sistemom, ovo vise nije kapitalizam, ovo je nesto jako cudno, gde se naviklo da pare dolaze dzabe, da se skoro svaki porez moze eskivirati, gde se svi kolektivno zaduzuju a socijalizuju se odabrani. Ceo investicioni ciklus sada mora na ozbiljnu pauzu i da banke ponovo do novca za investicije dolaze prikupljanjem stednje gradjana, umesto stimulisanja beskrajne potrosnje. To je sada veliki problem jer zahteva vreme, ali i promene navika potrosaca, plus sto sada retko ko i na zapadu ima da stavi neku ozbiljniju stednju u banke pa da mu se to isplati. Naviklo je to da upumpava u berzu, rekli mu tako, pa se sada cudi kako to da je godinama njegov Tesla portfolio rastao po 30-50-150% godisnje i sada su godine rasta zbrisane jednim prostim padom od 75%.
Ceo poremecaj je dubinski i zahteva ozbiljno prestrojavanje. Nisam siguran da za prestrojavanje ima volje, vremena, ni resursa. Jednostavnije je udariti brigu na veselje i razmisljati u izbornim ciklusima. Pogledajte samo sta se desava sa obveznicama u ovakvom sistemu. Banke su imale gomilu obveznica sa 1-2% kamate sto je bilo super dok su pare kostale 0-0,5%. Medjutim, sada sa podizanjem kamatnih stopa na 3+%, sve obveznice sa 1-2-3% kamate postaju junk. Dobice onaj ko ih drzi 10-20-30 godina svojih par procenata, ali one trenutno na trzistu ne vrede nista jer stizu nove serije obveznica sa vecim prinosom. Samo to ce biti dovoljno da sobali sistem, bez ikakvih dodatnih faktora.
Sve u svemu, nije dobro.
- Post n°589
ne znam koliko je ovo relevantno za ovu temu, ali je svakako zanimljivo
Fait accompli! It’s official: :flag_cn: Exim Bank announced that it had made the first loan cooperation with the Saudi National Bank, the largest bank in :flag_sa:, in RMB Yuan. Whoever thought!! May you live in interesting times!!! Talk about Global Geopolitical shift!!! pic.twitter.com/toucKa6xWT
— Dr. David Oualaalou (@DOualaalou) March 20, 2023
- Post n°591
https://n1info.rs/posts/ministar-crna-gora-uhapsila-jednog-od-najtrazenijih-svetskih-begunaca
- Post n°592
Samo nek ne leti za J.Koreju preko Srbije
- Post n°593
http://www.nspm.rs/hronika/spigl-proslo-je-doba-zlatne-ere-zaduzivanja.html
Evo nas opet švabe pripremaju za osteriti.
Evo nas opet švabe pripremaju za osteriti.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°594
Увек ми звучи као „о, стерам ти“.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°595
https://www.index.hr/vijesti/clanak/cijene-hrane-u-svijetu-najnize-u-zadnje-dvije-godine-najvise-pojeftinio-secer/2477646.aspx
- Post n°597
Mór Thököly wrote:Define svet
1 лопта шарена.
_____
- Post n°598
Ne-Srbija
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°599
https://n1info.rs/biznis/culibrk-inflacija-i-do-100-kada-bismo-je-merili-po-onome-sto-najvise-kupujemo/