enivej, ne sećam se kad me je poslednji put neka knjiga rasplakala, ali ono, to joj je valjda i bio cilj
šta čitate?
- Post n°951
Re: šta čitate?
Bože kad pomislim da su nas na faksu terali da čitamo jebenog mobi dika a stajnbeka nisu ni spomenuli.
enivej, ne sećam se kad me je poslednji put neka knjiga rasplakala, ali ono, to joj je valjda i bio cilj
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°953
hoću, hvala, nadoknadiću sve propušteno, trenutno se skida east of eden
_____
- Post n°954
disident wrote:
Ko sedam sekretara skoja
Doduse ne znam da li autor valja cemu
Ono što znam o njemu je uglavnom sa zapadnih izvora, puno manje nalijećem na njega kod Rusa.
Ima Volkogonova u deset epizoda dugom dokumentarcu Russia's War: Blood upon the Snow iz '98.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°955
bela maca wrote:Bože kad pomislim da su nas na faksu terali da čitamo jebenog mobi dika a stajnbeka nisu ni spomenuli.
Mobi Dik je jedan klasik.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°956
Sve dok ne napiše nešto kao "a po meni kit je riba". Fali urednička ruka.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°957
Inače, čovek mora da provede jedno mesec dana u Kovinu, sa šesnaest tipova u jednoj kući sa dva kupatilceta, pa da rauzme Mobi Dika.
_____
~~~~~
- Post n°958
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°959
Ne zezam se.
_____
~~~~~
- Post n°960
Летећи Полип wrote:Inače, čovek mora da provede jedno mesec dana u Kovinu, sa šesnaest tipova u jednoj kući sa dva kupatilceta, pa da rauzme Mobi Dika.
Mobi dik je deo američkog kanona. Nema tu šta da se razume što već nije 100 puta objašnjeno.
_____
- Post n°961
https://www.npr.org/2017/03/31/521836700/nabokovs-favorite-word-is-mauve-crunches-the-literary-numbers
Npr kritika je precizna, tako da je treba pročitati pre knjige.
Meni je knjiga bila jako zanimljiva, a ima je na libgenu.
Npr kritika je precizna, tako da je treba pročitati pre knjige.
Meni je knjiga bila jako zanimljiva, a ima je na libgenu.
_____
- Post n°962
Летећи Полип wrote:
Mobi Dik je jedan klasik.
stvar ukusa
_____
- Post n°963
Pre mesec dana sam pročitao Moscow Rules, kako su CIA operativci održavali kontakte sa ruskim špijunima u Moskvi, od polovine šezdesetih do kraja hladnog rata. Dve zanimljive stvari sam saznao:
- Kim Filbijeva grupa je napravila veliku štetu Amerikancima. Svi ruski špijuni su pohvatani, a Rusi su imali razradjen sistem praćenja svih službenika ambasade za koje su imalo imali sumnje da su možda CIA špijuni. Lengli je ozbljno razmišljao polovinom šezdesetih da rasformira moskovski CiA biro.
- Preokret je nastao krajem šezdestih kada je novi CIA operativac, koji je poznavao ljude iz Holivuda, angažovao ljude koji su pravili specijalne efekte za filmove. CIA je takodje počela da angažuje žene kao špijune u Moskvi, što ranije nisu radili. Knjiga detaljno opisuje kako su iz pomoć maski koje im je Holivud radio prerušavali CIA agente, i kako su na taj način uspevali da izbegnu KGB agente. Najinteresantnija priča je kako agent CIA, koga prati KGB, ulazi u auto koji vozi njegova žena, i dok se voze, prerušava u tipičnog ruskog pijanca. Auto naglo skreće u desno, usporava, agent iskače iz auta, a žena aktivira lutku na naduvavanje koja se u roku od 5 sekundi potpuno naduva. Kada auto KGBa skrene u desno, vidi ispred sebe auto sa 2 siluete i anonimnog pijanca kako se tetura ulicom. Pravi F/X Holivud.
- Kim Filbijeva grupa je napravila veliku štetu Amerikancima. Svi ruski špijuni su pohvatani, a Rusi su imali razradjen sistem praćenja svih službenika ambasade za koje su imalo imali sumnje da su možda CIA špijuni. Lengli je ozbljno razmišljao polovinom šezdesetih da rasformira moskovski CiA biro.
- Preokret je nastao krajem šezdestih kada je novi CIA operativac, koji je poznavao ljude iz Holivuda, angažovao ljude koji su pravili specijalne efekte za filmove. CIA je takodje počela da angažuje žene kao špijune u Moskvi, što ranije nisu radili. Knjiga detaljno opisuje kako su iz pomoć maski koje im je Holivud radio prerušavali CIA agente, i kako su na taj način uspevali da izbegnu KGB agente. Najinteresantnija priča je kako agent CIA, koga prati KGB, ulazi u auto koji vozi njegova žena, i dok se voze, prerušava u tipičnog ruskog pijanca. Auto naglo skreće u desno, usporava, agent iskače iz auta, a žena aktivira lutku na naduvavanje koja se u roku od 5 sekundi potpuno naduva. Kada auto KGBa skrene u desno, vidi ispred sebe auto sa 2 siluete i anonimnog pijanca kako se tetura ulicom. Pravi F/X Holivud.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°964
Our band could be your life, scenes from American Indie underground (1981-1991)
Ovo je imalo smisla da kupim/procitam pre 20 godina, kada je izaslo. Sada to vise nema smisla, koga briga sta je Thurston Moore rekao Robert Christgau, kada mu je potonji u Village Voice 1982 napisao losu kritiku koncerta Sonic Youth? Pre 20 godina bih umro da saznam dinamiku izmedju Dzeja i Lu Barloua u Dinosaur Jr, sada mi se digne pritisak kada pomislim da su prosle godine ocekivali da im platim osamdeset dolara da bi ih gledao, a pre 5 godina duplo manje. Zakasnio sam sa ovom knjigom, jebi ga.
Ovo je imalo smisla da kupim/procitam pre 20 godina, kada je izaslo. Sada to vise nema smisla, koga briga sta je Thurston Moore rekao Robert Christgau, kada mu je potonji u Village Voice 1982 napisao losu kritiku koncerta Sonic Youth? Pre 20 godina bih umro da saznam dinamiku izmedju Dzeja i Lu Barloua u Dinosaur Jr, sada mi se digne pritisak kada pomislim da su prosle godine ocekivali da im platim osamdeset dolara da bi ih gledao, a pre 5 godina duplo manje. Zakasnio sam sa ovom knjigom, jebi ga.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°965
U jbt, $80...
A dobro, jbg, to je sada vec istorija. Bitne su te knjige danas sa jednog drugog "stanoviśta".
A dobro, jbg, to je sada vec istorija. Bitne su te knjige danas sa jednog drugog "stanoviśta".
- Post n°966
Kad smo vec kod istorije...
Neki novinar je napisao pre jedno 4-5 godina knjigu o kompletnoj generaciji beogradskog novog talasa sa pocetka osamdesetih, sa fokusom na Bejbi Dol, na koju se lozio. Moze tu da se svasta procita o tim muzicarima, ali realno koga zabole da sada to cita, cak iako je tada bio tinejdzer. Uzasno dosadna knjiga.
Malo interesantnije knjiga, koju sam nasao onlajn, je napisana od strane coveka koji je sada monah a u vreme odrastanja je bio drugar sa celom tom ekipom alternativaca sa Senjaka, ukljucujuci i Geru i sestre Mijatovic. E to je vec interesantnije jer pominje kako su izgledale zurke kod njih dve na Dedinju, kako je Cvijetinovo obezbednjenje pazilo da ne udje neko nepozvan, i kako je na zurke uredno dolazio diler da imaju deca heroin ako zatreba. Cak je pominjao i Cvijetina kako im je, kada bi im se u retkim trenucima ukazao na partiju, pricao o tome kako se borio sa Nemcima za vreme rata i koji je ozbiljno mislio da to njih zanima.
Neki novinar je napisao pre jedno 4-5 godina knjigu o kompletnoj generaciji beogradskog novog talasa sa pocetka osamdesetih, sa fokusom na Bejbi Dol, na koju se lozio. Moze tu da se svasta procita o tim muzicarima, ali realno koga zabole da sada to cita, cak iako je tada bio tinejdzer. Uzasno dosadna knjiga.
Malo interesantnije knjiga, koju sam nasao onlajn, je napisana od strane coveka koji je sada monah a u vreme odrastanja je bio drugar sa celom tom ekipom alternativaca sa Senjaka, ukljucujuci i Geru i sestre Mijatovic. E to je vec interesantnije jer pominje kako su izgledale zurke kod njih dve na Dedinju, kako je Cvijetinovo obezbednjenje pazilo da ne udje neko nepozvan, i kako je na zurke uredno dolazio diler da imaju deca heroin ako zatreba. Cak je pominjao i Cvijetina kako im je, kada bi im se u retkim trenucima ukazao na partiju, pricao o tome kako se borio sa Nemcima za vreme rata i koji je ozbiljno mislio da to njih zanima.
_____
- Post n°967
Citace se to veruj mi. Mozda ne generacija koja je to zivela, ali nema sanse da se ne cita. Ne masovno naravno.
Ovo o Mijatovicevima je defo interesantnije sa gledista dekadencije poznosocijalistickog rukovodstva SFRJ
Ovo o Mijatovicevima je defo interesantnije sa gledista dekadencije poznosocijalistickog rukovodstva SFRJ
- Post n°968
Bog i rokenrol - Monah Arsenije, ima skoro 30 hiljada subscribera na yotube kanalu manastira Ribnica
_____
- Post n°969
I sta kazu zapadnjaci?fikret selimbašić wrote:disident wrote:
Ko sedam sekretara skoja
Doduse ne znam da li autor valja cemu
Ono što znam o njemu je uglavnom sa zapadnih izvora, puno manje nalijećem na njega kod Rusa.
Ima Volkogonova u deset epizoda dugom dokumentarcu Russia's War: Blood upon the Snow iz '98.
Mene je sramota jer nisam odmakao dalje od Lenjina zbog obaveza, idu hronološki vodje, ali je zanimljivo za citanje, ima tu veliku dozu ogorčenosti i ostrašnjenosti plus dosta marićevskih anegdota, bar mi je takav utisak za sada.
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°970
Jedan pomorac mi je pričao kako je čitao MD upravo za vrijeme kadeture na brodu. Čisti grind bez interneta, spasio ga Melville Poslije se navukao na knjige.Летећи Полип wrote:Inače, čovek mora da provede jedno mesec dana u Kovinu, sa šesnaest tipova u jednoj kući sa dva kupatilceta, pa da rauzme Mobi Dika.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°971
Pa, lako je navući se na knjige posle Mobi Dika, jer nakon toga sve knjige su divne i lagane za čitanje i ne ubiju te u pojam
_____
- Post n°972
disident wrote:I sta kazu zapadnjaci?fikret selimbašić wrote:
Mene je sramota jer nisam odmakao dalje od Lenjina zbog obaveza, idu hronološki vodje, ali je zanimljivo za citanje, ima tu veliku dozu ogorčenosti i ostrašnjenosti plus dosta marićevskih anegdota, bar mi je takav utisak za sada.
Ne kažu ništa posebno, citiraju ga, široko je prihvaćen kao validan izvor. Rusi ga baš i ne mirišu, rijetko nalijećem da se pozivaju na njega, ali je pdf na ruskom odavno dostupan, skinem i pročitam. Ukratko, zbog njegovog pisanija o Staljinu, Filipenko bi ga vjerovatno na dvadesetak godina u Dudinku ili Solovjetske otoke otpravio, minimum. Nisam ti džaba pomenuo onaj britansko-ruski dokumentarac, imaš ga kompletnog na YT sa HRT sinhronizacijom.
Meni Volkogonova knjiga o sedam veličanstvenih izgleda sasvim OK. ali znam da se mnogom rusofilu ili neutralZu neće dopasti njegov rad.
Last edited by fikret selimbašić on Mon Jan 16, 2023 10:55 am; edited 2 times in total
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°973
bela maca wrote:Pa, lako je navući se na knjige posle Mobi Dika, jer nakon toga all other dicks are divne i lagane za čitanje i ne ubiju te u pojam
(не одолех)
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°974
Od Melvila, Pisar Bartlbi je za obavezno čitanje, a Mobi dik je opcija, osim za studente književnosti, imho
_____
- Post n°975
Meni su oba superNotxor wrote:Od Melvila, Pisar Bartlbi je za obavezno čitanje, a Mobi dik je opcija, osim za studente književnosti, imho
_____
my goosebumps have goosebumps