Giants: The Global Power Elite (Peter Phillips)
Knjiga je popularizovana sociološka (akademska - sa oko 300 referenci) studija o transnacionalnoj kapitalističkoj klasi (TCC). Takođe je i snažno antiimperijalistička knjiga - ne boji se da zauzme stav.
Uvodni deo ove knjige je najzanimljiviji za čitanje. Iza toga ulazi u taksativno, poimence, nabrajanje tih "giganata" tj. globalne vladajuće elite, uglavnom organizacija i individua koji rulaju finanskijskim kapitalom. Taj deo knjige nije nipošto nebitan, ali jeste malo težak za čitanje, kao i bilo koje nabrajanje, osim ako neko ime ne "iskoči" kao posebno interesantno kao npr. Bilderberg Group (BG). Zanimljivost koju sam tu, npr, saznao je da BG ovih godina ozbiljno raspravlja o prekarijatu, a razlog za to je (naravno) mogućnost da osipanje srednje klase bude iskorišćeno od strane onih koji imaju populističku agendu. Tako je Guy Standing (autor knjige The Precariat, i koliko znam, začetnik tog termina) bio pozivan na nekoliko skorašnjih sastanaka BG.
Zaštitnici vladara sveta (tako se zove poglavlje) su, dakako, "NATO imperija" (citiram) i obaveštajne agencije. Na članice NATO otpada 85% globalnih vojnih troškova(!) Deo o "privatnim vojnim kompanijama u službi globalnih elita moći i TCC" je posebno zanimljiv. (Ono što mi je bilo promaklo je da je plaćenička firma Blackwater/Academi "imala prisustvo" u rejonu USA pogođenim uraganom Katrina - dakle, unutar granica... zanimljivo).
"Mi - 99% - koji nemamo bogatstvo i privatnu policiju smo suočeni sa sve većom opasnošću otvorene represije i kompletnog gubitka ljudskih prava i pravne zaštite. Svakodnevno vidimo ovo u npr. policijskim ubistvima (sada oko 100 mesečno u USA), elektronskom špijuniranju bez naloga, masovnim zatvorima, nasumičnim pretresanjima na putevima, liste zabrane letenja, i sl. Ako shvatimo da ove mere nas i naše porodice čine manje sigurnim, a da se sprovode prevashodno radi zaštite globalne TCC elite, počećemo da razumemo kako moć funkcioniše u današnjem svetu."
U delu koji se tiče mas-medija i Public Relations ima puno poznatih stvari (do u detalje), a i poneki manje poznat moment: npr. još 1989. (!) godine je konglomerat poznat kao WPP (Burson-Marsteller) osnovao grupu Global Climate Coalition (GCC) - projekt je trajao do 2001. - sa ciljem da pomogne naftnoj i auto industriji da umanje značaj globalnog otopljavanja.
Možda najzanimljiviji deo knjige je gde autor pokušava da apeluje na "globalne elite moći" (razumevajući da su oni ti koji drže konce onog što se događa, i teško da će se tu šta promeniti). On im savetuje da preduzmu mere da restrukturišu koncentraciju kapitala pre nego što dođe do toga da se to desi na nasilan način (podseća me ovo malo na Roberta Reicha i njegove pokušaje da "spase kapitalizam od samog sebe"). "Giganti" su svega ovoga svesni, što se može videti i iz izjava datih u Davosu pre par godina, tipa "mi živimo u vreme nezapamćene anksioznosti i polarizacije." Autor (i brojni saradnici) poručuje globalnim elitama, u osnovi, da misle na svoje unuke i unuke njihovih unuka kada donose odluke o tome kako će se koristiti svetski finansijski i ostali resursi.