Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

šta čitate?

Indy

šta čitate? - Page 23 Empty Re: šta čitate?

Post by Indy Sun Dec 22, 2019 5:27 am

šta čitate? - Page 23 51mK2WDVjUL._SX342_BO1,204,203,200_
    Giants: The Global Power Elite  (Peter Phillips)

Knjiga je popularizovana sociološka (akademska - sa oko 300 referenci) studija o transnacionalnoj kapitalističkoj klasi (TCC). Takođe je i snažno antiimperijalistička knjiga - ne boji se da zauzme stav.

Uvodni deo ove knjige je najzanimljiviji za čitanje. Iza toga ulazi u taksativno, poimence, nabrajanje tih "giganata" tj. globalne vladajuće elite, uglavnom organizacija i individua koji rulaju finanskijskim kapitalom. Taj deo knjige nije nipošto nebitan, ali jeste malo težak za čitanje, kao i bilo koje nabrajanje, osim ako neko ime ne "iskoči" kao posebno interesantno kao npr. Bilderberg Group (BG). Zanimljivost koju sam tu, npr, saznao je da BG ovih godina ozbiljno raspravlja o prekarijatu, a razlog za to je (naravno) mogućnost da osipanje srednje klase bude iskorišćeno od strane onih koji imaju populističku agendu. Tako je Guy Standing (autor knjige The Precariat, i koliko znam, začetnik tog termina) bio pozivan na nekoliko skorašnjih sastanaka BG.

Zaštitnici vladara sveta (tako se zove poglavlje) su, dakako, "NATO imperija" (citiram) i obaveštajne agencije. Na članice NATO otpada 85% globalnih vojnih troškova(!) Deo o "privatnim vojnim kompanijama u službi globalnih elita moći i TCC" je posebno zanimljiv. (Ono što mi je bilo promaklo je da je plaćenička firma Blackwater/Academi "imala prisustvo" u rejonu USA pogođenim uraganom Katrina - dakle, unutar granica... zanimljivo).

"Mi - 99% - koji nemamo bogatstvo i privatnu policiju smo suočeni sa sve većom opasnošću otvorene represije i kompletnog gubitka ljudskih prava i pravne zaštite. Svakodnevno vidimo ovo u npr. policijskim ubistvima (sada oko 100 mesečno u USA), elektronskom špijuniranju bez naloga, masovnim zatvorima, nasumičnim pretresanjima na putevima, liste zabrane letenja, i sl. Ako shvatimo da ove mere nas i naše porodice čine manje sigurnim, a da se sprovode prevashodno radi zaštite globalne TCC elite, počećemo da razumemo kako moć funkcioniše u današnjem svetu."

U delu koji se tiče mas-medija i Public Relations ima puno poznatih stvari (do u detalje), a i poneki manje poznat moment: npr. još 1989. (!) godine je konglomerat poznat kao WPP (Burson-Marsteller) osnovao grupu Global Climate Coalition (GCC) - projekt je trajao do 2001. - sa ciljem da pomogne naftnoj i auto industriji da umanje značaj globalnog otopljavanja.

Možda najzanimljiviji deo knjige je gde autor pokušava da apeluje na "globalne elite moći" (razumevajući da su oni ti koji drže konce onog što se događa, i teško da će se tu šta promeniti). On im savetuje da preduzmu mere da restrukturišu koncentraciju kapitala pre nego što dođe do toga da se to desi na nasilan način (podseća me ovo malo na Roberta Reicha i njegove pokušaje da "spase kapitalizam od samog sebe"). "Giganti" su svega ovoga svesni, što se može videti i iz izjava datih u Davosu pre par godina, tipa "mi živimo u vreme nezapamćene anksioznosti i polarizacije." Autor (i brojni saradnici) poručuje globalnim elitama, u osnovi, da misle na svoje unuke i unuke njihovih unuka kada donose odluke o tome kako će se koristiti svetski finansijski i ostali resursi.
    паће

Post by паће Sun Dec 22, 2019 7:11 am

Последња реченица је антикапиталистичка. Капитал не сме да дозволи себи да гледа у будућност даље од краја квартала, јер ће га препишати неки туђ капитал који гледа само дотле. А кад једном врднеш наниже, броје до десет док чекају да се опоравиш, а онда броје уназад док се кладе да ћеш пропасти. Чему може и да се припомогне...

Да би се уопште иоле променили, морали би да размонтирају бар педесет шипова под својим темељима. Што ће рећи да у ствари не смеју да се мењају, до ли тек онолико да остане исто.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun Dec 22, 2019 10:32 am

ima i vidoje, kačen na K101

Indy

Post by Indy Sun Dec 22, 2019 10:44 am

Skroz sam zaboravio na taj video (a kad sam otišao tamo, vidim da sam ga bio i lajkovao... ko zna kad.)

Pa da, to je dobar prikaz.
    kapetanm

Post by kapetanm Sun Dec 22, 2019 12:10 pm

Procitao Govvornik za mrtve (nastavak Enderove igre) i sad citam Misimu i shvatio da sam to vec citao
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Dec 22, 2019 2:17 pm

kapetanm wrote:Procitao Govvornik za mrtve (nastavak Enderove igre)

amai a todo mundo para que deus a vos ame
    паће

Post by паће Sun Dec 22, 2019 3:42 pm

А ти види кад ти један мормон рекламира католицизам, где је ту подвала. Он ионако не уме да пише другачије него да доводи своје ликове у Ситуације где ће морати да Донесу тешку моралну одлуку, па тако ситуација по ситуација ето њему романа. И то можеш да прочиташ десет док не приметиш како увек понавља ту исту шему. Најпровидније је то извео у трилогији о Повратку кући, толико је тога направио па разјебао само зато да би истерао своје моралне поуке.

Откако ми је то упало у очи, више не могу да га испаднем, тј не могу да га читам као пре.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    disident

Post by disident Fri Feb 28, 2020 9:26 pm

šta čitate? - Page 23 Screen95

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    bela maca

Post by bela maca Fri Feb 28, 2020 9:30 pm

indijanke su u americi sterilizovali sve do 1970. godina

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Fri Feb 28, 2020 9:56 pm

Ako tražiš azil u Izraelu sterilizacija je skoro pa uključena u proceduru samo Youtube ne dozvoljava da se informišeš...

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.
    паће

Post by паће Sat Feb 29, 2020 11:29 am

bela maca wrote:indijanke su u americi sterilizovali sve do 1970. godina

Kao и у Перуу, збућкано са вакцинацијом. Тј један део антиваксерског сентимента потиче делом и од таквих марифетлука.

_____
    disident

Post by disident Sat Feb 29, 2020 2:31 pm

паће wrote:
    bela maca wrote:indijanke su u americi sterilizovali sve do 1970. godina

Kao и у Перуу, збућкано са вакцинацијом. Тј један део антиваксерског сентимента потиче делом и од таквих марифетлука.
    Ima jedan slican trac medju matorim bezbednjacima da je udba to isto radila albancima na kosovu 60tih, tj prpgram sterilizacije kroz vakcinaciju (ubaciti sliku rankovica)

_____
    Pristalica krvne osvete
    kapetanm

Post by kapetanm Sat Feb 29, 2020 2:56 pm

No i Indira Gandi je to radila sa njenim Indij(an)kama

Post by beatakeshi Sun Mar 01, 2020 10:20 pm

Da pitam ovde: neka knjiga koja se bavi modernizacijom kulture kod nas do početka II svetskog rata?
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Mar 01, 2020 11:37 pm

Ovo ti je klasik

https://www.knjizara.com/Kulturna-politika-Kraljevine-Jugoslavije-1918-1941-I-III-Ljubodrag-Dimic-2779

Post by beatakeshi Mon Mar 02, 2020 10:26 am

Hvala!

Post by Nino Quincampoix Mon Mar 02, 2020 12:17 pm

Pisala je ponešto i Ranka Gašić, ima dosta dobru knjigu o stranim uticajima na srpske elite u tom periodu, a i Radina se isto bavila time (Cvijeta Zuzorić, Muzej kneza Pavla).
    bradilko

Post by bradilko Wed Mar 11, 2020 9:12 pm

šta čitate? - Page 23 Img_2015
    kupio pre neki dan. prvu citam. svidza mi se.
    Bluberi

Post by Bluberi Mon Mar 16, 2020 9:58 pm

Sotir

Post by Sotir Mon Mar 16, 2020 10:55 pm

Што би рекли Џон Спероуу, Ти си најгори пират ког сам видео.
    Ставља пиратизоване књиге са свог инста профила и гугл драјва...

И то све бестселере, има да је рашчмаре од тужби.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sat Apr 18, 2020 1:44 pm

šta čitate? - Page 23 Jovo-baki%C4%87-knjiga

Užasno piše Jovo, nikakav mu je stil. Glomazne, trapave rečenice, digresije unutar digresija, preopširne fusnote... Fusnote trebaju da budu kratki komentari, a ne čitavi eseji. Ako nešto zahteva iscrpno razjašnjenje, inkorporiraj ga u izvorni tekst. Druga stvar, Jovo kao da nije sociolog. Jako je malo sociološke analize, a i to malo što ima je šturo napisano i nehajno razbacano po knjizi.  Nekome ko se predstavlja levičarem bi trebalo da bude jasno zašto je to preko potrebno u bavljenju ovom temom.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    disident

Post by disident Sat Apr 18, 2020 10:14 pm

Nisam citao i Bakica stvarno cenim i ostavio je jak utisak na mene, ali tvoj opis bih mogao da potpisem na njegovu knjigu o raspadu jugoslavije.

_____
    Pristalica krvne osvete
    disident

Post by disident Sat Apr 25, 2020 8:19 pm

Impresivan spisak
    šta čitate? - Page 23 Scree115

_____
    Pristalica krvne osvete
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Apr 29, 2020 11:14 am

kakav pisac, sunce ti... treći pasus i već mi je sasvim jasno zašto je Geopoetika ovo izdala

Svaki pisac zna kako izgleda trenutak epifanije, kad pomisliš: Od ovoga bi mogla da se napravi priča. Takve trenutke pamtiš, zbog njih ti ne treba dnevnik. Piščeva memorija je groblje neostvarenih ideja. Ideja je uvek više nego vremena, nego strpljenja, nego koncentracije. Kao i sve na svetu, i pisac je podložan inerciji, prvom Njutnovom zakonu i potrebna je neka sila da ga pomeri iz stanja mirovanja.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Apr 29, 2020 11:19 am

ja sam odavno hteo da napišem dnevnik lenštine, ali me je mrzelo

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 5:43 pm