Djamolidine Abdoujaparov wrote:jel sam ja poslednji koji je saznao kako će izgledati upis na fakultete od 2021?
nema prijemnih na fakultetima. gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici stručnih škola stručnu maturu.
na fakultet može da se upiše samo ko položi opštu maturu.
dakle učenicima stručnih škola se po defaultu odseca pristup fakultetima, a ako hoće na fakultet moraju da polažu
dve mature: Učenici srednjih stručnih škola, koji žele da nastave školovanje, moraće da polažu i opštu maturu.
i ovo se predstavlja kao nešto što će da poveća prohodnost ka fakultetima jer zaboga nema prijemnih na fakultetima:
Kako je saopštilo Ministarstvu prosvete, nov koncept državne mature treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.
povećaće prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja?! pa koliko će đaka iz stručnih škola da polaže dve mature?
ja sam možda pao s marsa i nešto ne kapiram, ali ovo mi deluje kao potpuna katastrofa i za fakultete i za srednje stručne škole. đake elektrotehnička škola Nikola Tesla neće spremati za ETF, đake Drapšina neće spremati za mašinski, đake medicinskih škola neće spremati za medicinu. mnogi fakulteti crpu i po 50% brucoša iz srednjih stručnih škola (što je i normalno jer gimnazijalaca valjda ima 25% od svih srednjoškolaca), to će ozbiljno da presuši kad krene ovakvo polaganje mature.
ovo je nešto kao dualno obrazovanje kao princip školstva all the way, sve do fakulteta. ili sam ja nešto debelo pogrešno shvatio.