Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dualno ropstvo

Anonymous
    Guest

Dualno ropstvo - Page 3 Empty Re: Dualno ropstvo

Post by Guest Tue May 14, 2019 12:35 am

mislim da omalovažavaju oni koji nemaju na neki način uvid u današnje studiranje

ja nemam pojma kako je na društvenim fakultetima

ali mašinski, etf, tehnološki, fizička hemija i tome slično imaju mnogo jači ritam nego u moje vreme
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue May 14, 2019 12:45 am

Utvara wrote:Mašinac i dan danas organizuje oktobarski upisni rok, ima i drugih fakulteta koji su u problemu pa to rade.

Ja znam takođe ljude iz Tesle koji su završili ETF sve normalno, ali oni su se isticali i u Tesli.

Gomila ljudi je prosto otpala, popadali su sve predmete u startu.

Matematička gimnazija je precenjena prepisivačka "old boy" družina koja završava jednim drugima sve, imaju svoje asistente. Najbolji su oni, to stoji, ali jesu sektaško nepotističko udruženje.

@Djamolidine
    Medicina 50% srednja medicinska, IMHO suluda priča. Daj da vidimo statistike, ovako je rekla kazala.

http://prijemni.etf.bg.ac.rs/files/statistika/Analiza_uspeha_na_prijemnom_po_srednjim_skolama_2018.pdf

http://prijemni.etf.bg.ac.rs/statistika/pol.php

http://prijemni.etf.bg.ac.rs/statistika/

@ontheotherhand
    To je nekada bilo, sada je ipak malo drugačije.
    nemam podatke, imam svedočanstvo osobe koja je od prorektora za nastavu, koji je profesor na medicinskom, čula to na zvaničnom sastanku u rektoratu. pa sad jbg, jeste rekla-kazala i ja sam neki nick na internetu, pa to uzmi ili ostavi.
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Tue May 14, 2019 12:49 am

Ostavljam dbi, ovde deca lekara čuvenih lekara nemaju mnogo šanse, a kamo li neki iz srednjih stručnih škola.

Tj. kako su se upisali, tako će se ispisati, poobaraće ih i rešiće problem.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue May 14, 2019 1:03 am

kako misliš nemaju šanse?
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Tue May 14, 2019 1:22 am

Mislim da svršeni lekari ne mogu da se zaposle tako lako. Čeka se godinama na poziciju lekara opšte prakse, u međuvremenu  volontira, specijalizacije su skupe i bolnice ih uslovljavaju, nerado plaćaju.

Treba to izdržati finansijski.
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue May 14, 2019 8:34 am

Ili odjebu sve to i postanu sales tima neke pharme ili biotecha za mnogo veće pare.

A tu su i Nemačka i Skandinavija, naročito sad od 1.1.2020.
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Tue May 14, 2019 10:44 am

Eh sad... Treba umeti prodati, pa zaraditi mnogo veće pare. Na stranu što ti za ulaz u ozbiljniju komercijalu treba i da umeš da prodaš, i da si uvezan.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Tue May 14, 2019 12:41 pm

naravno, samo kažem postoje razne mogućnosti

♏

Post by ♏ Tue May 14, 2019 8:52 pm

Dvehiljaditih je dosta roditelja generalno dobre učenike teralo da završe stručnu (zubotehničku, ekonomsku, Teslu...) da bi imali neko zanimanje u slučaju da malo zapne to posle sa egzistencijalnim uslovima za studiranje, sećam da su se svi nešto malograđanski mrštili na to. Kako se ko posle snašao na faksu je duboko individualno, recimo da su deca sa prirodnog smera boljih gimnazija bila u prednosti na kursevima koji podrazumevaju da imaš u rukama nešto matematike koja se elsewhere ne radi (ugrubo pola kurikuluma).

OTH, šta će se to drastično desiti 1. januara?
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Wed May 15, 2019 3:39 pm

Prema najavama, zakon koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2020. godine, olakšaće mogućnost zaposlenja u Nemačkoj radnicima sa ZB.

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-46811740
    ♏

Post by ♏ Wed May 15, 2019 7:31 pm

Mâčku o rep.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu May 16, 2019 11:36 am

Djamolidine Abdoujaparov wrote:jel sam ja poslednji koji je saznao kako će izgledati upis na fakultete od 2021?

nema prijemnih na fakultetima. gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici stručnih škola stručnu maturu.

na fakultet može da se upiše samo ko položi opštu maturu.

dakle učenicima stručnih škola se po defaultu odseca pristup fakultetima, a ako hoće na fakultet moraju da polažu dve mature:

Učenici srednjih stručnih škola, koji žele da nastave školovanje, moraće da polažu i opštu maturu.

i ovo se predstavlja kao nešto što će da poveća prohodnost ka fakultetima jer zaboga nema prijemnih na fakultetima:
    Kako je saopštilo Ministarstvu prosvete, nov koncept državne mature treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.
    povećaće prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja?! pa koliko će đaka iz stručnih škola da polaže dve mature?

ja sam možda pao s marsa i nešto ne kapiram, ali ovo mi deluje kao potpuna katastrofa i za fakultete i za srednje stručne škole. đake elektrotehnička škola Nikola Tesla neće spremati za ETF, đake Drapšina neće spremati za mašinski, đake medicinskih škola neće spremati za medicinu. mnogi fakulteti crpu i po 50% brucoša iz srednjih stručnih škola (što je i normalno jer gimnazijalaca valjda ima 25% od svih srednjoškolaca), to će ozbiljno da presuši kad krene ovakvo polaganje mature.

ovo je nešto kao dualno obrazovanje kao princip školstva all the way, sve do fakulteta. ili sam ja nešto debelo pogrešno shvatio.

https://pescanik.net/opasnosti-obrazovanja/

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 12:47 pm