rudnici kobalta u kongu u medjuvremenu uvode 3 smenu za onu decu
Ekologija
- Post n°676
Re: Ekologija
odgovoricu ti dzedajevski u fazonu OVO JE NEW HOPE
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°677
moram da priznam da sam nocas sanjao bernija sendersa. dosao je navodno u neku posetu radnu srbiji I ja sam tu nesto bio zaduzen oko njegovog prijema
bio je jos jedan matorac u toj akciji, neki istaknuti sto isto tako levicari, ali ne mogu da se setim koji tacno
mislim da je ovaj moj napad gerontofilski prouzrokovan tim snom
bio je jos jedan matorac u toj akciji, neki istaknuti sto isto tako levicari, ali ne mogu da se setim koji tacno
mislim da je ovaj moj napad gerontofilski prouzrokovan tim snom
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°678
Kad sam prvi put čuo ovu pesmu 2007, mislio sam da je dobra zajebancija.
2019, ista stvar zvuči kao izveštaj sa seminara konzervacione biologije, propraćen jakom bluz solažom. Btw. naši konzervacioni biolozi masovno pate od teške depresije i menjaju specijalnost... Dosta govori o tome kakva je situacija. Kad sam došao ovamo 1999, koale su bile na sve strane, a sad se priča da nisu daleko od nestanka. (I to je priča koja se ponavlja sa masom drugih možda manje omiljenih životinja... Takođe, nekada je vožnja u proleće/leto od stotinak km značila da je šofer-šajbna bukvalno omalterisana od spljeskanih insekata. Sad i posle 500 km, čisto kao da je iz perionice izašlo. Ne valja ništa... Slušajmo Beastse...
Little animals
Where have they gone
Little animals
There's something wrong
With the animals
Once there was some
Little animals
Now there are none
The thylacine
The dodo bird
They're fuckin' gone
And so other herds
Of animals
What have we done?
To the animals
We take so much from all
The animals
I think I am one
Of the animals
Now there are none
All the animals
Have disappeared
Confirming all of my
Worst fears
For the animals
Little animals
Where have they gone
Little animals
There's something wrong
With all the animals
Do we belong
Amongst the animals
Cause now there are none
Grandma used to
Feed the birds
Now they've gone and
So other herds
Of animals
Little animals
Cuddly, friendly
Little animals
Tasty little animals
Usefull little animals
2019, ista stvar zvuči kao izveštaj sa seminara konzervacione biologije, propraćen jakom bluz solažom. Btw. naši konzervacioni biolozi masovno pate od teške depresije i menjaju specijalnost... Dosta govori o tome kakva je situacija. Kad sam došao ovamo 1999, koale su bile na sve strane, a sad se priča da nisu daleko od nestanka. (I to je priča koja se ponavlja sa masom drugih možda manje omiljenih životinja... Takođe, nekada je vožnja u proleće/leto od stotinak km značila da je šofer-šajbna bukvalno omalterisana od spljeskanih insekata. Sad i posle 500 km, čisto kao da je iz perionice izašlo. Ne valja ništa... Slušajmo Beastse...
Little animals
Where have they gone
Little animals
There's something wrong
With the animals
Once there was some
Little animals
Now there are none
The thylacine
The dodo bird
They're fuckin' gone
And so other herds
Of animals
What have we done?
To the animals
We take so much from all
The animals
I think I am one
Of the animals
Now there are none
All the animals
Have disappeared
Confirming all of my
Worst fears
For the animals
Little animals
Where have they gone
Little animals
There's something wrong
With all the animals
Do we belong
Amongst the animals
Cause now there are none
Grandma used to
Feed the birds
Now they've gone and
So other herds
Of animals
Little animals
Cuddly, friendly
Little animals
Tasty little animals
Usefull little animals
- Post n°679
Pročitala sam da se strahuje da je u ovom požarima stradalo oko 500 miliona životinja
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Korisnik
- Post n°680
https://imgur.com/gallery/Ni14yRZ
Straya....today, still burning, over 5million hectares so far, 1/2 billion animals are gone and we lost another fireman today....1st month of summer.
Straya....today, still burning, over 5million hectares so far, 1/2 billion animals are gone and we lost another fireman today....1st month of summer.
- Post n°681
ne mogu se ljudi dogovore oko mrtvih u jasenovcu
cifra od 500 miliona jedinki umrlih mi deluje realno
cifra od 500 miliona jedinki umrlih mi deluje realno
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°683
Više ljudi je poginulo, bar 14 (a i više od toga još nije pronađeno.)
- Guest
- Post n°684
koliko čitam, za vikend se očekuje perfect storm vrućine i jakog vetra...
krenulo ovo bogme.
nadam se da ti nisi u neposrednoj opasnosti po zdravlje i imovinu.
krenulo ovo bogme.
nadam se da ti nisi u neposrednoj opasnosti po zdravlje i imovinu.
- Guest
- Post n°685
inače već desetak dana ovo čitam vrlo pažljivo ali jednostavno ne umem da komentarišem spregu katastrofe (očigledno i bez ikakve sumnje izazvane klimatskim promenama, ko to poriče može isto tako da poriče i gravitaciju) i potpune nespremnosti vlasti da govore o tome, because Greta(tm).
- Guest
- Post n°686
meni je fascinantno koliko država ne reaguje, očito da su preko potrebni vatrogasci, profesionalci koji će ovim da se pozabave potpuno ozbiljno, kao i angažovanje čitavog sistema službi, od vojske, pa nadalje
ovo je katastrofa svetskih razmera
ovo je katastrofa svetskih razmera
- Guest
- Post n°687
pa oni su prvi na udaru glavnog fronta promena, i to tačno na način na koji se evo već decenijama upozorava.
- Guest
- Post n°688
Ја се бојим да ту просто никаква војска, технологија, авиони-камиони... да ту ништа не помаже.
- Guest
- Post n°690
Rečeno je šta bi pomoglo, nismo spremni na to i nikakva demokratija i sloboda ne bi preživeli radikalno i naglo smanjenje emisije CO2 kakvo je sad neophodno. Ostaje adaptacija. Pitajte vinare iz Bordoa, oni su možda i najosetljiviji barometar jer vinarstvo detektuje vrlo suptilne promene u sredini. Uvode nove sorte i menjaju tradicionalni sortiment - dodaju grožđe koje trpi žegu i veoma složene i teške vremenske uslove.
- Guest
- Post n°691
Нисмо се разумели, мислио сам да нема помоћи пред пожаром те врсте/ тих размера. Једино да се надаш да ће да скрене даље од тебе. А ове long-term приче - да, за то нам треба једно скроз другачије политичко уређење.
- Guest
- Post n°692
Jesmo se razumeli nego sam oterao stvar dalje. A tehnologija i ljudstvo bi pomogli u prevenciji pogibija, u spašavanju imovine i u organizaciji evakuacija.
- Guest
- Post n°693
meni je ovo što se dešava obeležilo poslednjih deset+ dana, iako sam na drugoj strani sveta, mene ovo užasava
svima u australiji želim da im ovo prođe što pre i što bezbolnije, znam da to zvuči inteligentno kao izjava na iozboru za mis, ali jebi ga
posle nek' menjaju vlast, ova se ponela očajno loše
svima u australiji želim da im ovo prođe što pre i što bezbolnije, znam da to zvuči inteligentno kao izjava na iozboru za mis, ali jebi ga
posle nek' menjaju vlast, ova se ponela očajno loše
- Post n°694
Papa Lazarou wrote:Rečeno je šta bi pomoglo, nismo spremni na to i nikakva demokratija i sloboda ne bi preživeli radikalno i naglo smanjenje emisije CO2 kakvo je sad neophodno. Ostaje adaptacija. Pitajte vinare iz Bordoa, oni su možda i najosetljiviji barometar jer vinarstvo detektuje vrlo suptilne promene u sredini. Uvode nove sorte i menjaju tradicionalni sortiment - dodaju grožđe koje trpi žegu i veoma složene i teške vremenske uslove.
Kako stvari stoje, nikakva adaptacija na 3-4 C (kako sad izgleda da će globalne temperature skočiti do kraja veka u odnosu na preindustrijski nivo) neće biti moguća, barem ne svuda na planeti.
Ako bi se zadržalo do 1.5 C (kao što predviđa Pariski ugovor), onda bi to bilo još i moguće, ali nismo ni blizu na toj trajektoriji. Štaviše, nema nikakvog smanjenja, otkad su počele sve ove priče, emisije i dalje samo rastu.
Tako da... ja bih imao nešto da poručim tim vinarima, ali sam prilično siguran da to ne bi hteli da čuju.
- Guest
- Post n°695
The area of ground burnt in Australia is 60,000 km² and the smoke covers a truly enormous area of 5.5 million km². This is what this would look like over Europe.#climatechange #globalwarming #dataviz pic.twitter.com/2IutrztoNF
— Neil Kaye (@neilrkaye) January 3, 2020
- Post n°696
Milioni životinja su završili kao ovaj mali kengur (a bogme i 19 ljudi dosad). Neverovatno kako se "preko noći" lepa zemlja pretvori u pakao u doslovnom smislu. I, u stvari, tu se baš ništa ne može (čak i vatrogasna kola su izgorela i vatrogasci izginuli, par njih... kad vatra tako hoće.)
I ovo nije ni blizu kraja (štaviše, svaki dan donosi nove požare, na veoma širokom području).
Nije slučajno... Kombinacija rekordnih temperatura vazduha i ekstremno suvih uslova (po čemu je ova godina izuzetna čak i za australijske uslove) kreira uslove u kojima se ove vatre nezadrživo šire. Uz jak vetar, naravno. Suve munje i leteći zapaljeni fragmenti vegetacije prave nova žarišta kilometrima od originalne vatre. Po svemu ovi šumski požari jesu rezultat klimatskih promena, a u arhivama se mogu pronaći radovi 10-15 godina (pa i više) stari koji su ovo tačno i predvideli tim "modelima" (kojima neki vole da se podsmevaju.)
Žuta štampa, desničarski (Murdochovi) mediji i naravno fake news oaza Facebook su prepuni senzacionalističkih napisa o piromanima koji podmeću ove vatre (čak se priča o ekološkim teroristima koji podmeću ove vatre da bi valjda dokazali da treba da se zavede svetski socijalizam). Samo što tim imbecilima promiče je da ni najsposobniji piromani (koji svakako postoje) nisu u stanju da stvore uslove u kojima ove šumske vatre naprosto eksplodiraju preko velikih prostranstava. Piromana ima, ali oni uglavnom nisu klinci koji se igraju sa šibicama, već neretko matori farmeri željni da raskrče šume (koje im zakon zabranjuje da krče... naravno, zakon ne brani krčenje spaljenih šuma.) Takođe, "kontrolisana spaljivanja" (koja se sprovode da smanje rizik od širenja požara) u ekstremno suvim uslovima nije uvek moguće kontrolisati, pa su neki od katastrofalnih požara tako generisani.
Uglavnom, ovo se sve još uvek odvija, policija ništa zvanično nije ni stigla da izjavi, pa ako negde čitate o "zelenim" piromanima koji podmeću ove požare u ime Svete Grete... u pitanju je fake news. (Iste stvari su se širile netom i za požare u Amazoniji, kao i u Kaliforniji - što nije slučajno, pošto su prenosioci ovih fake news povezani, recimo jedna grupacija je QAnon, koja - kako se priča - ima i direktnu vezu sa trampovskim premijerom Australije... čije reakcije u ovoj nacionalnoj krizi, tj. odsustvo reakcija, izazivaju zgražanje čak i među onima koji glasaju za njegove konzervativce... Sad je rešio da aktivira vojsku, posle više od mesec dana požara, ali i to je pretvorio u promotivni oglas za svoju stranku, tj. sebe samog - pošto on vlada u nekom predsedničkom stilu, kao da nije premijer.)
- Spoiler:
I ovo nije ni blizu kraja (štaviše, svaki dan donosi nove požare, na veoma širokom području).
Nije slučajno... Kombinacija rekordnih temperatura vazduha i ekstremno suvih uslova (po čemu je ova godina izuzetna čak i za australijske uslove) kreira uslove u kojima se ove vatre nezadrživo šire. Uz jak vetar, naravno. Suve munje i leteći zapaljeni fragmenti vegetacije prave nova žarišta kilometrima od originalne vatre. Po svemu ovi šumski požari jesu rezultat klimatskih promena, a u arhivama se mogu pronaći radovi 10-15 godina (pa i više) stari koji su ovo tačno i predvideli tim "modelima" (kojima neki vole da se podsmevaju.)
Žuta štampa, desničarski (Murdochovi) mediji i naravno fake news oaza Facebook su prepuni senzacionalističkih napisa o piromanima koji podmeću ove vatre (čak se priča o ekološkim teroristima koji podmeću ove vatre da bi valjda dokazali da treba da se zavede svetski socijalizam). Samo što tim imbecilima promiče je da ni najsposobniji piromani (koji svakako postoje) nisu u stanju da stvore uslove u kojima ove šumske vatre naprosto eksplodiraju preko velikih prostranstava. Piromana ima, ali oni uglavnom nisu klinci koji se igraju sa šibicama, već neretko matori farmeri željni da raskrče šume (koje im zakon zabranjuje da krče... naravno, zakon ne brani krčenje spaljenih šuma.) Takođe, "kontrolisana spaljivanja" (koja se sprovode da smanje rizik od širenja požara) u ekstremno suvim uslovima nije uvek moguće kontrolisati, pa su neki od katastrofalnih požara tako generisani.
Uglavnom, ovo se sve još uvek odvija, policija ništa zvanično nije ni stigla da izjavi, pa ako negde čitate o "zelenim" piromanima koji podmeću ove požare u ime Svete Grete... u pitanju je fake news. (Iste stvari su se širile netom i za požare u Amazoniji, kao i u Kaliforniji - što nije slučajno, pošto su prenosioci ovih fake news povezani, recimo jedna grupacija je QAnon, koja - kako se priča - ima i direktnu vezu sa trampovskim premijerom Australije... čije reakcije u ovoj nacionalnoj krizi, tj. odsustvo reakcija, izazivaju zgražanje čak i među onima koji glasaju za njegove konzervativce... Sad je rešio da aktivira vojsku, posle više od mesec dana požara, ali i to je pretvorio u promotivni oglas za svoju stranku, tj. sebe samog - pošto on vlada u nekom predsedničkom stilu, kao da nije premijer.)
- Post n°697
Meni zao zivotinja, al mimo njih navijam da im kuca izgori na bozic sto bi rekao stojan
Mozda smrdljivi zapad na kraju stvarno izgori, pa makar i mi ostali sa njim
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°698
disident wrote:Meni zao zivotinja, al mimo njih navijam da im kuca izgori na bozic sto bi rekao stojan
Kome navijaš da izgori kuća?
- Post n°699
Zapad tacnije
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete