Komentari
POLEMIKA
Naivnost jednog levičarstva
Na tekst „Nema više ni levice ni desnice”, objavljen u „Politici” 12. 6., u kome tvrdim da levica i desnica više ne postoje kao bitni i određujući politički pojmovi, umesto kojih imamo neka druga razlikovanja koja su bitnija (oko centra i periferije, tj. margine), stigla je (18. 6) reakcija mladog doktoranda sociologije Ivice Mladenovića objavljena pod naslovom „Tu je i levica, a naročito desnica”, koji u ime levice željne borbe nastoji da pokaže da podela na levicu i desnicu još uvek postoji.
Ova reakcija zaslužuje odgovor. Mladenović smatra da levicu i desnicu treba „razmatrati pre svega u kontekstu odnosa snaga socijalnih slojeva u određenom razdoblju”, što bi trebalo biti dovoljno da plamen razlike levice i desnice održi živim. Shodno ovoj logici, „donji” slojevi su prirodno levica, a „gornji” slojevi su prirodno desnica. Što je toliko pojednostavljeno i zbog toga neprecizno stanovište da ne odgovara ni istorijskim faktima ni trenutnoj političkoj situaciji u Evropi. Poznato je da su, kroz istoriju, najlegendarnije vođe levice potekle iz „gornjih” slojeva, bez obzira na to da li je reč o Marksu, Engelsu, Lenjinu ili Kastru, a da su, jednako tako, „donji” slojevi kroz istoriju puno puta bili spremni da podrže desnicu, svejedno da li su glasali za Musolinija, Hitlera ili nekog drugog „desnog” (a u suštini ideološki ambivalentnog) populistu. Neko „klasno glasanje” po kome bi „donji” slojevi u totalu bili uvek za levicu, a „gornji” slojevi u totalu uvek za desnicu iluzija je i ne odgovara faktima. Ne samo da ne odgovara istorijskim faktima, nego ne odgovara ni trenutnoj situaciji u Evropi i Srbiji. Ukoliko neko želi da insistira na podeli između kapitala i rada kao plodnoj, onda možemo reći da deo onih koji su protiv kapitala, a za rad, ne glasaju po pravilu uvek za neku pravovernu levicu, već nezanemarljiv broj glasa i za partije koje se nikako ne bi mogle nazvati levim u klasičnom smislu, poput npr. Šešeljeve, one Mari le Pen i niz drugih partija mutiranih ideoloških predznaka koji nemaju ništa s pravovernom levicom ili desnicom i koje upravo zbog toga manje ili više vešto koriste nezadovoljstvo političkim mejnstrimom. Zato je dominantna podela vremena u kome živimo na politički mejnstrim, tj. centar (levi i desni centar, koji su npr. u velikoj koaliciji u Nemačkoj) i na periferiju, odnosno marginu, koja je nezadovoljna tim centrom i koja je zapravo socijalni sloj kome ne odgovara trenutni poredak centra, ali koja nije isključivo „leva” ni „desna” u starom smislu te reči, već koja je spremna da podrži one koji, po mišljenju te margine, imaju realnu snagu da se suprotstave centru. Pa negde oni koji su protiv centra odnosno mejnstrima glasaju za Sirizu, negde za Podemos, a negde za Nacionalni front. Pri tome se ovi koji su protiv mejnstrima mešaju i sleva i zdesna, pa je Siriza formirala vladu s malom konzervativnom partijom i zove Putina za prijatelja, čelnik „levog” Podemosa šalje pozdrave papinim govorima, a „konzervativni” Nacionalni front hvata nezadovoljne glasove rada i radnika. Naposletku, papa Franjo je možda trenutno najuticajniji globalni političar koji kritikuje kapital, u ime rada. A on je papa i uz to je još i elitni isusovac, dakle ne može biti klasični levičar.
Svet nije tako jednostavan kako se to čini mladom levičaru Ivici Mladenoviću; u njemu razlikovanje levice i desnice više nema važnost, osim u uskim ideološkim kružocima. U svetu u kojem živimo klasična ideološka pitanja su zamenjena pragmatičnim ekonomsko-energetsko-bezbednosnim (čak i religijskim) pitanjima i u njemu postoje različiti geostrateški interesi. Kao što su postojali oduvek. Te interese mogu dobro razumeti i ublažiti posledice njihove borbe po sopstvene građane samo oni državnici i mislioci, nevezano za njihov nominalni politički predznak, koji shvataju realne vektore sveta u kome živimo i koji su raskrstili sa starim izbledelim predodžbama o levici i desnici kao bitnim konceptima.
*Naučni saradnik na Institutu društvenih nauka
Neven Cvetićanin
objavljeno: 25.06.2015
Uticaj zen politike na sablasnog Nevena
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Вили, ајде доста бре буздована, дај нађи неког онако нормално блесавог, човек се поред твојих избора ужели старих добрих времена кад су харали они ликови из првих вишестраначких скупштина и кад нико није могао да претпостави да ће све баш оволико да метастазира.
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
ALi zar nije car? Pazi logiku - i papa je protiv kapitalizma, dakle levica ne postoji. Čovek filozof. Genijalno.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Грешна ми душа, мени слика довољна, сви су на исти калуп, ови што претендују да буду филозофи су само скоцканија верзија ликова који возе џипове.
Интелектуални ротвајлери, утеривачи дугова, оно брате, дођем ти, дођеш ми мало филозофије и друштвене анализе...
Интелектуални ротвајлери, утеривачи дугова, оно брате, дођем ти, дођеш ми мало филозофије и друштвене анализе...
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Guest
William Murderface wrote:
ALi zar nije car? Pazi logiku - i papa je protiv kapitalizma, dakle levica ne postoji. Čovek filozof. Genijalno.
Jos grdje je sto mu je Hitler "ideoloski ambivalentan"...
Nego, je l' se covek stvarno zove Neven Cveticanin - ili mu je to neki, onako flowery, pseudonim?
Stvarno
Što bi rek'o Džoi kad je čuo da se striptizeta zove Miss Crystal Chandelier:
Well sure, if you name a kid that, what do you expect them to grow up to be?
Što bi rek'o Džoi kad je čuo da se striptizeta zove Miss Crystal Chandelier:
Well sure, if you name a kid that, what do you expect them to grow up to be?
_____
Neven Cvetićanin 20:43 25.06.2015
Levica i desnica su pomućeni pojmovi od kada se završio španski građanski rat, jer su ti Španci, ko Španci, voleli čiste strasne forme. Nakon toga - svugde čista pragmatika, svi sa svima, samo ako se poklapaju interesi. Onda u svemu tome, zaista, najpametniji se pokazali Skandinavci, našli neki svoj srednji put i balans. Ali i to je do severnjačkog mentaliteta i praktičnosti
_____
Ovaj baš zasluzuje topik!
kakvo sazimanjeWilliam Murderface wrote:
Neven Cvetićanin 20:43 25.06.2015
Levica i desnica su pomućeni pojmovi od kada se završio španski građanski rat, jer su ti Španci, ko Španci, voleli čiste strasne forme. Nakon toga - svugde čista pragmatika, svi sa svima, samo ako se poklapaju interesi. Onda u svemu tome, zaista, najpametniji se pokazali Skandinavci, našli neki svoj srednji put i balans. Ali i to je do severnjačkog mentaliteta i praktičnosti
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
_____
beatakeshi wrote:Ovaj baš zasluzuje topik!
NE! Ionako ovaj forum počinje da opasno naginje ka dnevnom biltenu tupanizma.
Pa kad u poslednje vreme uglavnom to zrije u majčici Srbiji. Ja bih voleo da ima više preporuka za čitanje-gledanje-slušanje-razmišljanje (a da nije iz uvoza) al' nema.
http://www.politika.rs/scc/clanak/366201/Pogledi/Povratak-suvereniteta
_____
Uh-oh...
_____
Ali najjače je kada na pitanje o deljenju premijerske funkcije odgovara sa "Mi smo imali takvu situaciju u vreme rimskog imperatora Marka Aurelija..."
Kad sam pominjao da je on sramota za celokupnu akademsku zajednicu imao sam ovo na umu:
Diplomirao je 1999. g. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za filozofiju, kao student generacije sa prosečnom ocenom 9,69.
Sad krenuti od profesora do profesora i pitati ga: "Jesi li ti normalan, bre?"
Vidim da se Filipenko slabo zalaže za kinesku kulturnu revoluciju ali možda je i to neko rešenje s vremena na vreme.
(Zrelo je za jednog Mao-smajlija)
Ovaj duduk od Cvetićanina ne bi u osnovnoj školi mogao da predaje, klinci bi ga provalili posle nedelju dana.
Diplomirao je 1999. g. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za filozofiju, kao student generacije sa prosečnom ocenom 9,69.
Sad krenuti od profesora do profesora i pitati ga: "Jesi li ti normalan, bre?"
Vidim da se Filipenko slabo zalaže za kinesku kulturnu revoluciju ali možda je i to neko rešenje s vremena na vreme.
(Zrelo je za jednog Mao-smajlija)
Ovaj duduk od Cvetićanina ne bi u osnovnoj školi mogao da predaje, klinci bi ga provalili posle nedelju dana.
Čisto da se opravdam, nismo mi još došli do nivoa Mao Ce Tunga, najpre moramo zauzeti vlast i razjuriti tzv. profesore iz neprijateljskih redova. Tek onda nakon par decenija pravilnog razvoja i odgoja možemo da se bavimo korovom u sopstvenim redovima.
Niko ne zaboravlja uvaženog i poštovanog druga Maoa.
Inače, meni ovaj lik Cvetičanin deluje kao neki priučeni novinar, koji je bio odličan đak u osnovnoj, vrlo dobar u srednjoj školi, jedva se provukao kroz faks, nešto ga tupio po redakcijama i ima nešto malo intelektualne osnove da može da serenda, zavlači i tupi po emisijama, malo se pozivajući na istoriju, malo citirajući neku poznatu intelektualnu gromadu, što se kaže, opštemestaš. Moram priznati da mi je prilično iznenađenje da je ovako nešto bilo student generacije. Takvo tupadžijstvo se još i može očekivati na prirodnjačkom fakultetu jer su to prosto ljudi obuzeti nečim drugim u svojim životima, ali na društvenom...
Niko ne zaboravlja uvaženog i poštovanog druga Maoa.
Inače, meni ovaj lik Cvetičanin deluje kao neki priučeni novinar, koji je bio odličan đak u osnovnoj, vrlo dobar u srednjoj školi, jedva se provukao kroz faks, nešto ga tupio po redakcijama i ima nešto malo intelektualne osnove da može da serenda, zavlači i tupi po emisijama, malo se pozivajući na istoriju, malo citirajući neku poznatu intelektualnu gromadu, što se kaže, opštemestaš. Moram priznati da mi je prilično iznenađenje da je ovako nešto bilo student generacije. Takvo tupadžijstvo se još i može očekivati na prirodnjačkom fakultetu jer su to prosto ljudi obuzeti nečim drugim u svojim životima, ali na društvenom...
I meni je tesko da poverujem da je bio student generacije na bgd filozofiji.
_____
Sumnjam.
_____
- Guest
Постоји и тај тип који разбија школу, а није низашта друго. Ево и Вучић је био некакав ђак генерације на Правном, па не уме ни три реченице да изговори како треба.
No Country wrote:Ево и Вучић је био некакав ђак генерације на Правном
To kaze jos neko osim Vucica?
_____
★
Uprava napolje!
Nije bio đak generacije, Ksenija Milivojević je njegova generacija i ona je završila sa 10, ovaj sa 9 i nešto.
Zat ne bese ona ekonomistkinja?
_____