Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

novi ateizam

Erős Pista

novi ateizam - Page 3 Empty Re: novi ateizam

Post by Erős Pista Mon Mar 02, 2015 2:44 pm

паће wrote:Треба, само у одбрани јавног простора. Дакле, не сме да се деси да неко тек тако огради део парка и сазида богомољу, да подигне свој белег на ком му се ћошку ћефне, да тражи да у споровима међу члановима јурисдикцију има њихов верски суд, да формира логоре за обуку и којекакве одреде. Јер то није дозвољено ни другима.

Okej, ali sada već ne raspravljaš sa tekstom niti sa bilo čim što u njemu piše.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Mar 02, 2015 2:52 pm

шумидер-модер wrote:
    William Murderface wrote:Naravno da je i seks društvena pojava, jer je čovek društveno biće. Seks ima svoje mesto u našim društvenim praksama i ritualima, koji se naravno odvijaju u javnom prostoru. Naveo sam seks kao primer prosto zato što je tim povodom takođe potezan taj "4 zida" argument. 

Država naravno ne sme nikome da nameće ni seksualnost ni veroispovesta, ali to samo znači da u javnom prostoru mora biti mesta za svakojake kako seksualne, tako i verske identitete.
    Bojim se da su takozvana moderna drustva na ovaj nacin demokratiju ili takozvanu demokratiju sa sve pripadajucim liberalizmom dovele do svojevrsnog apsurda: ne sporim, naime, drustvenost seksa, ali ona ni u kom slucaju nije ni vrste ni dometa religije, radi se o dve potpuno razlicite ravni.
    Apsurd je u sledecem: religija i religiozno se mogu organizovati da politicki deluju i to na planu mnogo sirem nego sto je konkretno religiozno usmerenje. Mogu da zagovaraju ove ili one politicke stavove, s tim sto - na primer - religije imaju crvenu liniju u vecini slucajeva. Mislim na nekompatibilnost religija sa levim pokretima, itd, itd (nemoj ovde izuzetke, nebitni su za pricu).
    Tako, mozes da imas demohriscansku partiju, partiju levih hriscana, mozes da imas ISIS, mozes da imas svasta, sa velikim sansama da - metodama moderne parlamentarne demokratije - celo drustvo bude legalno i legitimno naterano da postuje/sledi neke zakonske norma donete na osnovu programa neke partije koja svoje delovanje zasniva na religionznom u bilo kom obliku.
    Seksualno opredeljenje ne moze da bude osnov za politicko organizovanje/delovanje; molim da se ovo ne mesa sa opravdanom borbom za prava seksualnih manjina.
    Pripadnici tih grupa - po prirodi stvari - mogu da budu zagovaraci bilo koje moderne politicke opcije i to je pitanje svih pitanja: koliko je neka politicka opcija otvorena za prava takvih svojih clanova i za - u manje razvijenim drustvima - za borbu za ta prava.
    Sve preko i iza toga je klasicna homofobija o kojoj ne vredi trositi reci.
    Ali, sustina i najbitnije, civilizacijski, kulturno i kako god hoces je da bilo cije seksualno opredeljenje bude stvar koja se ne tice nikoga osim neposredno zainteresovanih sto je jedini nacin za njihovu istinsku ne integraciju - jer to je nategnut izraz, nemaju oni sta da se integrisu - nego za zivot uklopljen u zajednicu.
    Ili, u spavacoj sobi budi sta god hoces, a napolju, u drustvu budi fasist, komunist, liberal, demohriscanin, sve sto ti srce i dusa istu.
    Drugacije, vise je nego ponizavajuce, dozvoliti da necije seksualno opredeljenje odredjuje bilo sta drugo osim - ponasanja u svojoj spavacoj sobi.

Sve može da bude osnov za političko organizovanje - rasa, klasa, nacija, itd., pa zašto ne i seksualna orijentacija, tamo gde je pravo na nju ugroženo.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

паће

Post by паће Mon Mar 02, 2015 3:23 pm

William Murderface wrote:
    Okej, ali sada već ne raspravljaš sa tekstom niti sa bilo čim što u njemu piše.

Текст је већ пола километра узводно одавде. Ово је било само о "Argument teksta je da ne treba, niti ima na osnovu čega to da čini.". Односно о томе да религија не би требало да буде света крава - верска организација треба да је равноправна са осталим удружењима грађана, са истим правима и ограничењима.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Mar 02, 2015 3:27 pm

Onda očigledno učestvujemo u različitim razgovorima novi ateizam - Page 3 1143415371

Ja sam iz nekog razloga živeo u ubeđenju da se tvoj inicijalni post odnosio na tekst, i da nakon toga razgovaramo o tvojim argumentima za incijalnu ocenu koju si u njemu izneo.

_____

паће

Post by паће Mon Mar 02, 2015 3:45 pm

Почетни јесте, али после тога смо разговарали. Мене више занима одакле тај ветар дува, тј шта се од ширих појава одразило на тај чланак, него шта у њему пише.

Очигледно је да се појавио некакав нови атеизам, који под маском борбе против ислама успут покушава да врати жао за срамоту и мало се освети за претходне векове. Или нека друга друштвена сила користи атеизам за обрачун и увођење неке нове репресије, при чему се они стари атеисти ту слабо питају. Највише ме занима шта је ту посреди, а чланак је на ту тему дао само нешто описа појаве и замаглио ствар. Не видим из чланка ко ту кога и зашто, а радије бих тако нешто прочитао.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    шумидер-модер

Post by шумидер-модер Mon Mar 02, 2015 3:46 pm

William Murderface wrote:

Sve može da bude osnov za političko organizovanje - rasa, klasa, nacija, itd., pa zašto ne i seksualna orijentacija, tamo gde je pravo na nju ugroženo.
    Meni se cini da neko ovde mesa babe i zabe  novi ateizam - Page 3 4101625831
    Jedno je politicki se organizovati zarad odbrane nekih prava koja su ugrozena: kitovi, tuljani, pingvini...
    Drugo je kad religija posluzi kao osnov za politicko organizovanje i - sto je jos gore - delovanje: to smo imali prilike da vidimo, gledamo danas, a sva je prilika da cemo gledati i u buducnosti.
    Stavljati u istu ravan tu vrstu politickog organizovanja i politicko organizovanje takozvanih seksualnih manjina - na primer - kontraproduktivno je pre svega sa tacke njihove tacke gledista. 
    Kontraproduktivno i ponizavajuce, pa jebote na taj ih nacin tretiramo kao ugrozene zivotinjske vrste.
    Seksualno opredeljenje je stvar individue, pojedinca, upraznjava se u svoja 4 zida: lepo rekoh gore, van ta cetiri zida ili gde sve vec to ljudi rad, mozes da budes fasista, komunista, demohriscanin...
    U meri u kojoj neka od na taj nacin politicki organizovanih grupa prihvata ili ne prihvata seksualno opredeljenje svojih pripadnika ili onih koji bi to da budu, mericmo - na primer homofobiju te grupe i odnos prema njoj.

Pri tom mozes da vidis i sam da dosadasnji nacin borbe za prava drugacije seksualno orijentisanih je doveo upravo do danasnje situacije u kojoj i (politicke) organizacije osnovane sa ciljem borbe za ta prava imaju itekako putera na glavi.
    Posluzile su samo da se atomizuju razliciti drustveni protesti, da se razbije moguci opsti napor za ostvarenje ne samo tih prava.
    Dobili smo drzave/drustva monstrume - kao danasnju Srbiju na primer - u kojima se savesti umiruju time sto je odrzana ili nije odrzana Parada ponosa, a da se pri tom polozaj zainteresovanih nije ni najmanje popravio.
    Daleko od toga da sam protiv i takvih nacina organizovanja i manifestacija, ali borbe grupa o kojima je rec imale bi smisla samo kao deo borbe sirih pokreta: znamo bez greske ko bi ti bio za, a ko bi bio protiv.

_____
    Dok si to smislio, na mom si visio.
    Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
    шумидер-модер

Post by шумидер-модер Mon Mar 02, 2015 4:08 pm

Itakoto: davanje prava na kasikicu, aj se sad malo borite za drugacije seksualno orijentisane, aj sad malo za Rome, pa za tuljane, samo nemojte da se dosetite da se borite za nesto sire, opstije, a mi cemo se vec pobrinuti da zabave bude uvek.
    Dirljiva je ta vera u moc moderne demokratije i takozvane pravne drzave, vera koja polazi od toga da cemo uvek, ma i u danasnjoj Srbiji, u nekoj instanci da budemo zasticeni i da ce nam borba biti omogucena bez znacajnih konsekvenci.
    Nema od toga nista kad dodje do gustog, oni ce vec da zbrisu preko noci sva ta mala prava i stvari ce da se ukazu kao kristalno jasne.
    Samo sto je tada po pravilu kasno.
    Utoliko je dirljivija sto smo skoro svi ovde generacija koja je imala prilike da iz prve ruke vidi kako spada i kako je tanka opna takozvane civilizacije i takozvane kulture, kako se drustvene vrednosti menjaju ili urusavaju, svejedno, za dan.
    Pa jebo te, i najbeznacajnija revolucijica je uradila vise za prava zena na primer, i parcijalno i globalno, nego svi feminizmi ovog sveta, ako razumes sta hocu da kazem.

_____
    Bluberi

Post by Bluberi Mon Mar 02, 2015 4:12 pm

Opet apolitično predavanje.
    шумидер-модер

Post by шумидер-модер Mon Mar 02, 2015 4:52 pm

Bluberi wrote:Opet apolitično predavanje.
    Aham.
    Evo prepustam tebi bavljenje pravom politikom: nastavi da do u sitna crevca analiziras najopskurniju izjavu najopskurnijeg lika sa takozvane politicke scene, nabaci po neki clanak nekog modernog teoreticara i uzivaj u bavljenju politikom.
    I pazi da nesto ne propustis.

_____
    Bluberi

Post by Bluberi Mon Mar 02, 2015 5:00 pm

Bolje i to neko pljuvati po svemu čekajući revoluciju.
    шумидер-модер

Post by шумидер-модер Mon Mar 02, 2015 5:02 pm

Bluberi wrote:Bolje i to neko pljuvati po svemu čekajući revoluciju.
    +1

_____
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Wed Feb 20, 2019 6:05 pm

Sam Harris, the new atheist with a spiritual side

The neuroscientist, controversial podcaster – and longtime exponent of meditation – talks about his new app and why he is definitely not an Islamophobe
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Apr 17, 2019 10:02 pm

Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Apr 17, 2019 10:10 pm

Lebe.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Mon Dec 16, 2019 11:34 pm

galaxy brain

boomer crook

Post by boomer crook Tue Dec 17, 2019 12:41 am

primitivni poperovski anti-platonizam. mene doduse ovo podseca na ono kada su zeljko simic i dusanka djogo pisali otvoreno pismo hegelu

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Dec 17, 2019 12:42 am

novi ateizam - Page 3 3579118792

Jauci i negodovanja
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Dec 17, 2019 12:45 am

pa doslovce. zeljko uzeo da brani srbe od hegela a dusanka ga pita "gospodine hegel da li ste ikada bili zivi? da li ste se ikada valjali u senu sa seljancicom?". xaos. 

ja to pismo trazim vec godinama i ne mogu ga naci. srecom se secam celih pasaza zato sto je potpuni nervni slom.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    plachkica

Post by plachkica Tue Dec 17, 2019 1:27 am

zajebavaš se?
    ja to moram da pročitam.
    Solus_Rex

Post by Solus_Rex Tue Dec 17, 2019 2:08 am

novi ateizam - Page 3 286371741

_____
    "Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
    A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža."  - Monsier K.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Dec 17, 2019 2:11 am

Djamolidine Abdoujaparov wrote:galaxy brain

Jebote sunce.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Dec 17, 2019 2:13 am

bruno sulak wrote:pa doslovce. zeljko uzeo da brani srbe od hegela a dusanka ga pita "gospodine hegel da li ste ikada bili zivi? da li ste se ikada valjali u senu sa seljancicom?". 

(Jeste)

_____

Indy

Post by Indy Tue Dec 17, 2019 3:56 am

Barem nešto što je Platon rekao (ili je pripisano njemu) je tačno, a i na temu:

Wise men speak because they have something to say; Fools because they have* to say something.

(*have Twitter)

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 8:36 am