novi ateizam
- Post n°26
Re: novi ateizam
Pa onda treba promeniti naslov topika u nešto što reflektuje to što si opisao.
- Post n°27
pa nacelno ne menjam nazive topike koje nisam otvarao. btw, sto bi rekli sovinisti i rasisti diljem sveta: oni sebe tako zovu.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°28
Meni ne smeta da bude kako forum hoće, ali mislim da se jako teško može pričati o ateizmu (novom, ili starom, liberalnom ili konzervativnom, filozofskom ili političkom) a da se ne komentariše ono što se radi u verskim zajednicama, tj. u ime religije.
- Post n°29
hm, da. tu si u pravu samo onda to brzo digresira u neku nacelnu rapravu. mada, who cares. opletite. ja samo pokusavam da vama olaksam.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°30
moze biti interesantno nekome
http://www.versobooks.com/blogs/1858-religion-a-private-affair-a-rebuttal-of-a-commonplace-idea-by-christine-delphy
http://www.versobooks.com/blogs/1858-religion-a-private-affair-a-rebuttal-of-a-commonplace-idea-by-christine-delphy
_____
- Post n°31
Фино изврће... како је то већ навикло.
Гледао сам тај сценарио више пута док сам био тамо. Прво изведу неко прст-у-око освајање јавног простора типа качења заповести у предворје врховног суда или сената у некој од држава, онда раја дигне дреку, а они крену да кукумавче како су угрожени.
Тако и ова сад, "хоће да нас сатерају у наша четири зида"... да, драга, као организацију а не као појединце. А како воле да заузму јавни простор, то је чудо једно. Десило ми се да немам где да се паркирам јер су тог дана напросто резервисали целу улицу за себе. Што су вероватно уредно платили - али, ајде, плаћао сам и ја кроз кирију. Њихова кинта већа, изгледа.
Гледао сам тај сценарио више пута док сам био тамо. Прво изведу неко прст-у-око освајање јавног простора типа качења заповести у предворје врховног суда или сената у некој од држава, онда раја дигне дреку, а они крену да кукумавче како су угрожени.
Тако и ова сад, "хоће да нас сатерају у наша четири зида"... да, драга, као организацију а не као појединце. А како воле да заузму јавни простор, то је чудо једно. Десило ми се да немам где да се паркирам јер су тог дана напросто резервисали целу улицу за себе. Што су вероватно уредно платили - али, ајде, плаћао сам и ја кроз кирију. Њихова кинта већа, изгледа.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°32
Ne znam šta u ovom kontekstu znači "kako je to već naviklo" (šta je naviklo?).
Takođe, od brojnih načina da se jedan tekst protumači, jedan od najpogrešnijih je čitati ga isključivo u svetlu sopstvenog iskustva (iz druge zemlje, sa drugom religijom i u vrlo drugačijim uslovima). Autorka govori o korišćenju laicizma kao oruđa u borbi protiv manjinske religije/grupe, a ti govoriš o većinskoj religiji koja kompromituje sekularizam u svoju korist. Eplz end orindžiz.
Mislim da ti je malo, što bi se reklo na engsprskom, koleno-trzna reakcija.
Takođe, od brojnih načina da se jedan tekst protumači, jedan od najpogrešnijih je čitati ga isključivo u svetlu sopstvenog iskustva (iz druge zemlje, sa drugom religijom i u vrlo drugačijim uslovima). Autorka govori o korišćenju laicizma kao oruđa u borbi protiv manjinske religije/grupe, a ti govoriš o većinskoj religiji koja kompromituje sekularizam u svoju korist. Eplz end orindžiz.
Mislim da ti je malo, što bi se reklo na engsprskom, koleno-trzna reakcija.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°33
The laïcards are anti-Muslim, and mask their opposition to this particular religion in claiming to be opposed to all religions.
To se vrlo lako da proveriti.
while those who believe in a god or gods will become the new ‘freethinkers’
Ovaj... to nije ono što reč freethinker znači.
Apsolutno đubre od teksta.
- Post n°34
Реакција на реакцију на реакцију. Јер та коленотрзна реакција нових секулариста (у Француској, овог пута) није настала од белог босиока, него као реакција на позната понашања тога (дакле организоване религије).
(одох да ручам...)
(одох да ручам...)
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°35
Ne vidim kako je to odgovor na moju primedbu da nisi uzeo u obzir odgovarajući kontekst na koji autorka referira, a da ne pominjem što nisi ni pokušao da kritikuješ njen argument, nego si se odmah bacio na anegdotiranje. Nisi mi odgovorio na pitanje šta znači "to tako naviklo".
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°36
Indy wrote:The laïcards are anti-Muslim, and mask their opposition to this particular religion in claiming to be opposed to all religions.
while those who believe in a god or gods will become the new ‘freethinkers’
Ovaj... to nije ono što reč freethinker znači.
Apsolutno đubre od teksta.
Freethinker znači, autorka hoće da kaže, onaj koji misli mimo državno nametnute dogme, bila ona religijska ili ateistička.
Ne znam zašto misliš da je tekst đubre.
_____
- Post n°37
Ateistička dogma? Da li ti čitaš šta pišeš?
Pa, jasna je meni namena ovog topika.
Pa, jasna je meni namena ovog topika.
- Post n°38
William Murderface wrote:Ne vidim kako je to odgovor na moju primedbu da nisi uzeo u obzir odgovarajući kontekst na koji autorka referira, a da ne pominjem što nisi ni pokušao da kritikuješ njen argument, nego si se odmah bacio na anegdotiranje. Nisi mi odgovorio na pitanje šta znači "to tako naviklo".
Па не могу на празан стомак. А сад брзо док ми крвоток није преусмерен на варење.
Њена теза да се религија сад своди на личну ствар као да је малтене нешто што се ради у клозету је подметање, замењена теза. Јер не протерује се религија него се јавност брани од заузимања јавног простора (што је "то навикло" које сам спомињао). Е сад, свакако да у тој одбрани има претеривања, јер ту ниједна страна није развила ваљан механизам да спречи усијане главе пре него што направе неку штету, а она се наравно качи за та претеривања и гази ту педалу.
Уместо оваквог усијавања расправе, што она управо ради, радије бих волео да видим неки шири вид толеранције. Ја нећу да улазим у цркву јер, јебига, ја не верујем али верују они који су унутра и који то сматрају за своје свето земљиште или шта већ, и не желим да им сметам нити да уносим себе неверника у то њихово. Заузврат очекујем да неће да заузимају тргове, да неће да каче своје симболе на заједничка места, чак ни као одмазду за оно ништа које сам ја окачио код њих.
"Ајде набројте ми колико пута су вама долазили атеисти на врата да вас убеђују да нема бога."
"...ниједном."
"Онда примените то златно правило за које тврдите да је ваше."
(кад већ волиш анегдоте...)
_____
- Post n°39
Pa dozvoli da se takve širokopotezne procene tipa "ne proteruje se religija" ipak ne mogu olako donositi - ona govori o vrlo konkretnom kontekstu (francuskom) i vrlo konkretnom problemu (odnosu prema islamu). Da je francusko muslimanstvo "naviklo" da vlada javnim prostorom, najiskrenije sumnjam - ti opet govoriš na osnovu svog iskustva sa hrišćanstvom iz US, koje verovatno stoji, ali opet - eplz end orindžiz.
Indy, ne vidim zašto ateizam takođe ne bi mogao biti dogmatski (uostalom, zar nije u mnogim zemljama državnog socijaliza upravo takav i bio).
Konačno - reći da je religija privatna stvar ne može da znači da religiji nije mesto u javnom prostoru, samo da joj nije mesto u javnim institucijama. Religija nije privatna stvar išta više nego što je to seks. Kao što se nečije seksualno opredeljenje ne tiče samo onoga što radi u spavaćoj sobi, već boji ceo njegov društvenih život i identitet na izvestan način, tako i religioznos ne može ostati između četiri zida bogomolje, već boji ceo idenititet i društveni život vernika.
Indy, ne vidim zašto ateizam takođe ne bi mogao biti dogmatski (uostalom, zar nije u mnogim zemljama državnog socijaliza upravo takav i bio).
Konačno - reći da je religija privatna stvar ne može da znači da religiji nije mesto u javnom prostoru, samo da joj nije mesto u javnim institucijama. Religija nije privatna stvar išta više nego što je to seks. Kao što se nečije seksualno opredeljenje ne tiče samo onoga što radi u spavaćoj sobi, već boji ceo njegov društvenih život i identitet na izvestan način, tako i religioznos ne može ostati između četiri zida bogomolje, već boji ceo idenititet i društveni život vernika.
_____
- Post n°40
Koji je to vjeruju ateizma?
Te vaše pomo igrarije ja ne mogu i neću da pratim... ja radim rukama, znate.
Vi volite karikature da pravite od Dawkinsa et al. zato što vas situacija u kojoj se danas humanities nalaze duboko vređa. Pa, možda je to donekle i zaslužio, mislim, humanities.
Over & out (pošto ste mi otherwise vazda dragi).
Te vaše pomo igrarije ja ne mogu i neću da pratim... ja radim rukama, znate.
Vi volite karikature da pravite od Dawkinsa et al. zato što vas situacija u kojoj se danas humanities nalaze duboko vređa. Pa, možda je to donekle i zaslužio, mislim, humanities.
Over & out (pošto ste mi otherwise vazda dragi).
- Post n°41
William Murderface wrote:Kao što se nečije seksualno opredeljenje ne tiče samo onoga što radi u spavaćoj sobi, već boji ceo njegov društvenih život i identitet na izvestan način, tako i religioznos ne može ostati između četiri zida bogomolje, već boji ceo idenititet i društveni život vernika.
И шта онда, ко је хетеросексуалан има право да црта и орган и органу по трговима?
_____
- Post n°42
Indy wrote:The laïcards are anti-Muslim, and mask their opposition to this particular religion in claiming to be opposed to all religions.
Ima dosta istine u toj tvrdnji. Jedan interesantan primer je pokret Résistance laïque (laicki/sekularni otpor). To je, barem na pocetku, bio skup levicara i feminista, koji su mic po mic dosli od odbrane sekularne drzave do slavljenja Mladica.
Francuski sekularizam je iMHO pervertiran od strane dve politicke opcije: ekstremne desnice koja ga koristi da bi omedjila "francuski identitet" i izbacila iz njega muslimane, i od strane ekstremnih ateista sa levice i centra, koji smatraju da se obaveza sekularnosti ne odnosi samo na drzavu i njene institucije, vec i na gradjane. Otuda debata o nosenju vela u skoli: sekularisti smatraju da je uloga drzave da prosvetli decu i oslobodi ih od religije, posebno ako je ta religija islam. To je u svakom slucaju stav glavnog teoreticara francuskog sekularizma, Pena-Ruiz-a.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°43
William Murderface wrote:Pa dozvoli da se takve širokopotezne procene tipa "ne proteruje se religija" ipak ne mogu olako donositi - ona govori o vrlo konkretnom kontekstu (francuskom) i vrlo konkretnom problemu (odnosu prema islamu). Da je francusko muslimanstvo "naviklo" da vlada javnim prostorom, najiskrenije sumnjam - ti opet govoriš na osnovu svog iskustva sa hrišćanstvom iz US, koje verovatno stoji, ali opet - eplz end orindžiz.
Potpis za citav post.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Post n°44
Dobro, Indy, pa mora li svaki put taj pomo, rad rukama, humanities koje zaslužuju da propadnu, itd. Ti si jedini koji to uvodi u priču. Prošli put si tako na pravdi boga Dokinsa, Notorious optužio za postmodernizam, a sad, po ko zna koji put, mene. Mislim, jasno ti je valjda do to prvo nije nikakav argument, a drugo, sve i kad bi bio, prosto nije tačan. Nijedan postmodernistički arugment nisam upotrebio, niti ga je autorka upotrebila.
Stvarno ne razumem zašto to radiš. Sve što očekujem jeste da se raspravlja sa iznesenim argumentima, a to, složićeš se i nije neki posmodernistički zahtev.
Stvarno ne razumem zašto to radiš. Sve što očekujem jeste da se raspravlja sa iznesenim argumentima, a to, složićeš se i nije neki posmodernistički zahtev.
_____
- Post n°45
Koja si ti - u sustini - konzerva, reci nemam: odakle ti da je seks (samo) rabota vezana za spavacu sobu?!William Murderface wrote:Religija nije privatna stvar išta više nego što je to seks. Kao što se nečije seksualno opredeljenje ne tiče samo onoga što radi u spavaćoj sobi, već boji ceo njegov društvenih život i identitet na izvestan način, tako i religioznos ne može ostati između četiri zida bogomolje, već boji ceo idenititet i društveni život vernika.
Za religiju ne znam, nisam probao.
Ali sto se seksa/seksualnog opredeljenja tice, ne mogu da se dosetim privatnije stvari; od drustva, drzave, kao zeljeni i poprilicno nedostignut cilj, ocekujem da jedino i iskljucivo stvore uslove u kojima moje seksualno opredeljenje nece biti nimalo vazno ni po kom osnovu.
Kraj.
Sve preko toga je iznudjena reakcija u kojoj sve strane - kao u svakom sukobu uostalom - i ne zeleci idu u ekstreme koji, kao sto je poznato, nikom dobra nisu doneli.
Jedan od najvecih idiotizama modernih razvijenih drustava je iznosenje te problematike na javnu raspravu, onakvu kakva se sada vodi, a sve u brizi za necija prava i ne bi li se neko valjuskao u osecanju drustvenog aktivizma.
I, mislim da masis kad u istu ravan stavljas religiju/religioznost sa seksom/seksualnim opredeljenjem: religija je drustvena pojava, seks nije, da se zadrzim na elementarnom.
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Post n°46
Naravno da je i seks društvena pojava, jer je čovek društveno biće. Seks ima svoje mesto u našim društvenim praksama i ritualima, koji se naravno odvijaju u javnom prostoru. Naveo sam seks kao primer prosto zato što je tim povodom takođe potezan taj "4 zida" argument.
Država naravno ne sme nikome da nameće ni seksualnost ni veroispovesta, ali to samo znači da u javnom prostoru mora biti mesta za svakojake kako seksualne, tako i verske identitete.
Država naravno ne sme nikome da nameće ni seksualnost ni veroispovesta, ali to samo znači da u javnom prostoru mora biti mesta za svakojake kako seksualne, tako i verske identitete.
_____
- Post n°47
William Murderface wrote:Država naravno ne sme nikome da nameće ni seksualnost ni veroispovesta, ali to samo znači da u javnom prostoru mora biti mesta za svakojake kako seksualne, tako i verske identitete.
Да али без наметања и заузимања простора, без обележавања простора. При том се већ осећам нелагодно кад је то обележавање на сопственом телу, кад се јавно носе ознаке свог клуба (радило се ту о навијачима или политички, сексуално или верски опредељенима), већ због намере с којом се таква ознака качи на себе. Но, ако се појединац осећа изгубљен без такве идентитетске ознаке, јебига, ја му ту не могу помоћи али нећу ни да му сметам. Али ако крене да то ради у организованим групама, то већ личи на партијску војску, од чега већ јако зазирем.
_____
- Post n°48
Pa kako da ti kažem, slobodno zaziri, pitanje je samo, treba li država u to da se meša, e ne bi li religiju vratila u privatnost kojoj ova navodno pripada. Argument teksta je da ne treba, niti ima na osnovu čega to da čini.
_____
- Post n°49
Треба, само у одбрани јавног простора. Дакле, не сме да се деси да неко тек тако огради део парка и сазида богомољу, да подигне свој белег на ком му се ћошку ћефне, да тражи да у споровима међу члановима јурисдикцију има њихов верски суд, да формира логоре за обуку и којекакве одреде. Јер то није дозвољено ни другима.
_____
- Post n°50
Bojim se da su takozvana moderna drustva na ovaj nacin demokratiju ili takozvanu demokratiju sa sve pripadajucim liberalizmom dovele do svojevrsnog apsurda: ne sporim, naime, drustvenost seksa, ali ona ni u kom slucaju nije ni vrste ni dometa religije, radi se o dve potpuno razlicite ravni.William Murderface wrote:Naravno da je i seks društvena pojava, jer je čovek društveno biće. Seks ima svoje mesto u našim društvenim praksama i ritualima, koji se naravno odvijaju u javnom prostoru. Naveo sam seks kao primer prosto zato što je tim povodom takođe potezan taj "4 zida" argument.
Apsurd je u sledecem: religija i religiozno se mogu organizovati da politicki deluju i to na planu mnogo sirem nego sto je konkretno religiozno usmerenje. Mogu da zagovaraju ove ili one politicke stavove, s tim sto - na primer - religije imaju crvenu liniju u vecini slucajeva. Mislim na nekompatibilnost religija sa levim pokretima, itd, itd (nemoj ovde izuzetke, nebitni su za pricu).
Tako, mozes da imas demohriscansku partiju, partiju levih hriscana, mozes da imas ISIS, mozes da imas svasta, sa velikim sansama da - metodama moderne parlamentarne demokratije - celo drustvo bude legalno i legitimno naterano da postuje/sledi neke zakonske norma donete na osnovu programa neke partije koja svoje delovanje zasniva na religionznom u bilo kom obliku.
Seksualno opredeljenje ne moze da bude osnov za politicko organizovanje/delovanje; molim da se ovo ne mesa sa opravdanom borbom za prava seksualnih manjina.
Pripadnici tih grupa - po prirodi stvari - mogu da budu zagovaraci bilo koje moderne politicke opcije i to je pitanje svih pitanja: koliko je neka politicka opcija otvorena za prava takvih svojih clanova i za - u manje razvijenim drustvima - za borbu za ta prava.
Sve preko i iza toga je klasicna homofobija o kojoj ne vredi trositi reci.
Ali, sustina i najbitnije, civilizacijski, kulturno i kako god hoces je da bilo cije seksualno opredeljenje bude stvar koja se ne tice nikoga osim neposredno zainteresovanih sto je jedini nacin za njihovu istinsku ne integraciju - jer to je nategnut izraz, nemaju oni sta da se integrisu - nego za zivot uklopljen u zajednicu.
Ili, u spavacoj sobi budi sta god hoces, a napolju, u drustvu budi fasist, komunist, liberal, demohriscanin, sve sto ti srce i dusa istu.
Drugacije, vise je nego ponizavajuce, dozvoliti da necije seksualno opredeljenje odredjuje bilo sta drugo osim - ponasanja u svojoj spavacoj sobi.
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?