plachkica wrote:Znala sam za pozorište i pisali smo neke proteste, ali nije dalo rezultata.
Tad je Lecic bio ministar kulture, i on se prikljucio protestima. Secam se da je DuPe-a nazvao talibanom
plachkica wrote:Znala sam za pozorište i pisali smo neke proteste, ali nije dalo rezultata.
https://www.facebook.com/kombinart
Sinoć su aktivisti grupe Kombinart, reagujući na dojavu Podrinskih, obrisali grafit sa spomenika Žiki Popoviću u istoimenoj ulici u Šapcu.
Živorad Žika Popović iz Šapca (1895-1941), kao profesor, publicista, kulturni radnik, revolucionar, bio je inicijator osnivanja mnogobrojnih ustanova kulture između dva svetska rata u Šapcu i okolnim mestima.
Između ostalog, bio je inicijator obnavljanja rada Šabačkog čitališta osnovanog 1847. godine, i osnivač Šabačke narodne knjižnice i čitaonice, čiji je naslednik današnja Šabačka biblioteka. Ceneći njegovo zalaganje i značaj u radu, biblioteka je dobila njegovo ime koje je nosila sve do 2002. godine.
Kao poznati i priznati kulturno prosvetni radnik, Žika Popović je bio inicijator osnivanja Muzeja u Šapcu, 1934. godine, koji je svoj rad započeo u okviru Šabačke narodne knjižnice i čitaonice, te Narodnog univerziteta, gde je bio predavač. Takođe, bio je osnivač, rukovodilac i reditelj amaterskog pozorišta "Dobrica Milutinović" u Šapcu. Bio je obnovitelj Francuskog kluba u Šapcu (Društva srpsko-francuskog prijateljstva) i bio njegov predsednik od 1933. do 1940. Za svoj rad je odlikovan francuskim odlikovanjem Srebrne palme oficira Akademije. Inicijator je akcije za podizanje spomenika Vuku Karadžiću u Tršiću i Loznici.
Njegovim zalaganjem, osnovane su ili obnovljene knižnice i čitaonice u pedeset mesta širom Mačve, Pocerine i Posavotamnave, a bio je i inicijator osnivanja Podrinskog saveza narodnih knižnica i čitaonica koji je koordinisao njihovim radom.
Zahvaljujući Žiki Popoviću, podignuti su i domovi kulture u Tabanoviću, Štitaru, Badovincima, Duvaništu, Lipolistu, G. Vranjskoj, M. Vranjskoj, Varni, Krnulama, Lojanicama, Jazovniku i P. Dobriću.
Kulturno-prosvetna zajednica Šapca ustanovila je 1971. godine nagradu "Žika Popović" za istaknute radnike u kulturi.
SMRT PRIMITIVIZMU, KULTURA NARODU!
Sad sam odgledala.ficfiric wrote:Gledam sad na YT-u, klip o jednoj njihovoj akciji ima samo 170 pregleda pa da ga okacim ovde u znak podrske