Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

24 sata Vučić

паће

24 sata Vučić - Page 24 Empty Re: 24 sata Vučić

Post by паће Sat Jan 21, 2023 3:29 pm

Јанош Винету wrote:-1

Није истина да су икога терали да уђе.

Постоји терање и терање. Ево један мој рођак, мастер нечега и то на државном, тера приправнички у државној установи и види да ће целу годину да истера као ћата и онда адио. Распита се мало код шефице, која је баш била задовољна са њим, и добије „да се ја питам, ти би већ радио нешто озбиљно и био на бољем месту и то за стално, ал' ми је речено да ћеш остати тако док се не учланиш... па ти види“.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    ficfiric

Post by ficfiric Sat Jan 21, 2023 3:30 pm

Јанош Винету wrote:-1 ...

Ho's da kazes da bi Vucic mogao da izadje na bilo koje izbore bez armije sigurnih glasova? Na primer, ta armija je bila u stopostotnoj mobilnosti cak i na izborima 2020. na kojoj nije bilo opozicije. Vucic bez sns autobusa ne moze nijedan dogadjaj da napravi. itd, itd. Vucic bez sns-a ne postoji

_____

Uprava napolje!

Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jan 21, 2023 3:33 pm

Јанош Винету wrote:-1

Није истина да су икога терали да уђе. СНС је одувек била аутократска љуштура, потчињена врхушки око Вучића. Увек је постојала приватна група људи око Вучића који су били права, паралелна странка. Као и увек код нас, формално је небитно, битно је суштински ко задаје команде.

Вучић убеђује руководство СНС да су без њега ништа, ако угаси странку, они су на милост и немилост слободној тржишној политичкој утакмици. Људи су се тукли, ишли на протесте, џеџали на стиропорима, давали "десетак", новчане прилоге партији, трошили своје време и новац да би дошли до неких позиција. Вучић уместо да постави неког из партије, доводи дословно људе са улице да буду министри. То је таква увреда за цео СНС, такво ниподаштавање њихове политичке и организационе способности. Чак и партија као институција је уништена.

Дошло се дотле да је партија толико разваљена, њена моћ је толико мала да је СНС регионална боранија у њој постала непотребна Вучићу. Он не зависи од партије, све новце добија директно од државе и од приватних повезаних компанија, што страних што домаћих.

Писао је Ерош о томе, врло просто и непосредно -  институције су разваљене и у њима седи нека СНС боранија која се не пита за ништа. Права моћ је измештена.  

Centralna moć jeste izmeštena i koncentrisana u grupi Vučićevih ličnih prijatelja i rođaka - brat, Mali, Brnaba, itd. Zato je on u stanju da tako lako preskače stranačke figure i postavlja figure poput Brnabe, koja je u startu bila nestranačka ličnost i pajtašica Siniše Malog. Ali stranka mora da radi i to mora da radi relativno "meritokratski", da se ceo sistem ne bi raspao i da se ne bi ukazao kao ono što jeste - ogoljena oligarhija. Oni koji su džedžali na stiroporima su se pomirili s tim da se ni za šta ne pitaju, ali nešto moraš da im daš, negde te zasulge moraju da se mere, i to negde je stranka.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Sat Jan 21, 2023 4:06 pm

Да ли постоји простор да се игра на том очигледном раздору између врхушке и тела странке?

Пример - шта би било кад би Небојша Стефановић направио сопствену странку, изашао из СНСа и повео са собом 2-3 осредња регионална играча?

_____
    Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
    Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Jan 21, 2023 4:16 pm

Pa ja tako i zamišljam "smenu vlasti"* u Srbiji, samo što do toga ima još dosta da se gura, tj, nije ni na vidiku splet okolnosti koji bi tome dao zamah. A inventivne igrice kao što je "Srpski blok", česti izbori, pametno korišćenje kriza zarad provere kapaciteta stranke (setimo se poplava 2014, to su bukvalno bile stranačke vežbe), sve to održava stranku agilnom i efikasnom.

*Smena vlasti koja dolazi izvan već postavljenog SRN sistema zahteva formiranje paralelne strukture moći, od grassroots ili pseudograsroots pokreta, preko vanparlamentarnog pokreta koji ima finansiranje i mrežu aktivista, do ulaska u parlament i druga predstavnička tela, do situacije u kojoj se ta struktura posmatra kao vršilac neformalne vlasti na delu simboličke teritorije, i, na kraju, do ustavne ili neustavne smene vlasti. To je proces od 10 godina a nismo ga ni otpočeli, i stoga verujem da će "sledeća" vlast biti vlast kontinuiteta sa ovom, ali sa drugim igračima.

Hoću da kažem ima tu prostora za igru ali mi nemamo noge za taj tanc.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jan 21, 2023 4:20 pm

U ovom trenutku ništa, jer su previše slabi, a medijska mašine melje sve osim Vučića, odnosno jedino Vučić može da ima kakav-takav pozitivan rejting.

Kao što rekoh - Vučić je zavistan od stranke, ali nije niodjednog konkretnog stranačkog igrača.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

ficfiric

Post by ficfiric Sat Jan 21, 2023 4:25 pm

Јанош Винету wrote:Да ли постоји простор да се игра на том очигледном раздору између врхушке и тела странке?

Evo, bila je prilika prosle godine da se uradi nesto po tom pitanju. SNS je nakon kradje i poraza u bg-u imao situaciju da i Vesic i Sapic zele svu vlast u gradu i da vrlo tanka vecina zavisi i od SPS. Bilo koji klan da se odvojio SNS bi pao u gradu. I kako se odigralo na tom razdoru? Djilas je otisao na razgovor, rekao je da Vucic u opoziciji ima dovoljno partnera da zapusi svaku rupu koja bi eventualno nastala u borbi tih klanova, pokrenula se prica i o srpskom bloku gde se nagadjalo da ce u njega uci i Djilas i PSG i Avetnici... tako da se nijednom klanu nije isplatilo da razmislja o napustanju SNS zarad veceg plena

_____

Uprava napolje!

Filipenko

Post by Filipenko Sat Jan 21, 2023 4:35 pm

Meni bi taj imaginarni srpski blok delovao kao karta koju bi povukao kada bi morao da preda vlast pod pritiskom stranaca. Jednog dana ga pozove Hil i kaze "sine Vucko, ti se vise ne mozes kandidovati na izborima, i ne mozes vise biti vodja te stranke koju smo ti pomogli da je napravis i drzis na vlasti sve ove godine", analogno slucaju Djukanovica. To bi on objasnio vec cime, licnim umorom, kajanjem zbog Kosova, bla bla.

U takvoj nekoj varijanti, postojanje bloka bi mu pomoglo da u kombinaciji sa gomilom para i vaninstitucionalnih i licnih veza drzi ucenjene partije koje bi postojale i politicare i sistem koji bi tada vrsili vlast. U slucaju da situacija bude manje-vise slicna postojecoj i da nema nekih posebnih promena, potez bi bio besmislen.

E sad, bilo kakakv raspad nece krenuti i nece imati smisla bez velikog ciscenja, internog i eksternog, a to je posebna tema.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jan 21, 2023 4:47 pm

Del Cap wrote:Mislim da ga niko tako javno i direktno ne demaskira ko MStP

---
    S druge strane, Protić za naš portal kaže da nije siguran da li je predsednik Srbije sam odlučio da sedi odvojeno, da li je to bila odluka organizatora panela ili odluka predstavnika država Zapadnog Balkana – da ne žele da sede s njim.

“To mi ne znamo. Kako god da je, to govori samo o tome da Srbija nije uspela, za sve ove decenije od raspada Jugoslavije, da unormali svoje odnose sa susedima, odnosno sa državama koje su nastale posle rapsada Jugoslavije. Zbog toga ova vlast sebe, u ime Srbije, doživljava strano tkivo među svim tim državama i državnicima iz susedstva. To svakako nije dobro za Srbiju, jer čak i da ste u pravu, a niste, nije dobro da svi budu na jednoj strani, a vi da budete na suprotnoj”, objašnjava Protić.

Osvrnuvši se se na izjave predsednika, koji je rekao da “nije hteo da bude deo čopora”, naš sagovornik navodi da takva izjava govori mnogo o politici koju vodi Srbija.

“On je oličenje te politike. Ako uzmete po kojim sve merilima je Srbija drugačija nego svi ostali, biće vam jasno zašto je to tako. Od toga da ona vodi politiku prema ratu u Ukrajini drugačiju nego što čine svi drugi, pa do toga da unutrašnji poredak u Srbiji daleko odudara od onoga što su evropska dostignuća i principi. Čak i ovde u regionu Srbija prednjači u tome koliko je daleko od istinske demokratije. Čak i jedno Kosovo, na našu sramotu, ima više demokratije nego Srbija i tamo su izbori neizvesniji nego što su ovde. Sve to zajedno kad se uzme, onda je jasno da Srbija tu, nažalost, ne pripada”, kaže Protić.

“On sebe doživljava kao nešto drugo u odnosu na naše okruženje. Njegov odnos prema Rusiji i prema Putinu je toliko snishodljiv i toliko ponižavajuć da vam muka pripadne. A to je samo zbog toga što njega impresionira sila i brutalnost, a ne demokratičnost, razum, kompromis, pristojnost”, tvrdi on.

Govoreći o Vučićevoj izjavi koji je rekao da je Srbija “malo pleme Gala u Evropi”, Protić kaže da mu je prvo palo u oči to što jedan predsednik ne može da nađe bolje poređenje nego sa jednim stripom.

“Ništa ozbiljnije od toga on i ne može da smisli, niti da pojmi. Drugo, to njegovo poređenje je toliko neutemeljeno i neumesno, s obzirom na to da su od Gala nastali Francuzi, a francuska istorija, ona starija, kao i ona modernija, daleko odudara od puta kojim Srbija ide u vreme ove današnje vlasti i njenog prvog čoveka. To pokazuje da je, nažalost, taj čovek toliko nezreo i infantilan i da su potezi koje vuče zabrinajvajući. Ne zato što se mi razlikujemo u po pogledima na politiku, već zato što se mi razlikujemo po stepenu zrelosti u razumevanju odnosa u svetu i interesa Srbije. To je najveći problem ove zemlje – što nezreo čovek i nezreli ljudi oko njega drže tako ogromnu, gotovo nekontrolisanu vlast”, podvlači Protić.

Sagovornik Nova.rs dodaje da se Miloševićevska i Šešeljevska autokratska matrica prelila i na Vučića.

“Zato njemu smeta svaka opozicija. Sve što ograničava njegovu vlast mu smeta, a njegovi vidici i sposobnosti da shvati šta se dešava u Srbiji i svetu su veoma limitirani. To je osnovni problem i to je bruka i sramota za Srbiju. Ova zemlja je imala državanike kojima su se svi divili, bez obzira da lu se slagali sa njima ili ne i koji su umeli da “srpski brod vežu za Evropski”. Mi danas, ne samo da se nismo odrešili od tog evropskog velikog broda, već smo se vezali za jedan autokratski, KGB-ovski, nasilni, primitivni, antidemokratski ‘Titanik’ koji dahija u Moskvi i pretvara Ukrajinu u prah i pepeo”, zaključuje Milan St. Protić u razgovoru za Nova.rs.

+1
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sat Jan 21, 2023 5:35 pm

https://standard.rs/2023/01/21/u-potrazi-za-srpskim-nadzibulahom/

Anđelkovo viđenje situacije.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!

Post by beatakeshi Sat Jan 21, 2023 5:50 pm

Jedan je Anđelko, ne unosi zabunu.
    паће

Post by паће Sat Jan 21, 2023 5:58 pm

Ал' добар му је тај кормилар који весла... „kormilar sa kojim rade, koji je naciju već više puta preveslao“.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jan 21, 2023 6:10 pm

Летећи Полип wrote:https://standard.rs/2023/01/21/u-potrazi-za-srpskim-nadzibulahom/

Anđelkovo viđenje situacije.

Danas dostupna dokumenta pokazuju da su u Moskvi dobro znali da on sa svojom ljudima neće moći dugo da opstane na vlasti, ali su procenjivali da je dovoljno hrabar i odlučan da će se inadžijski uhvatiti ukoštac sa problemima koje ne može da razreši. To je SSSR-u trebalo da omogući privid da nije poražen 

Ovo svi treba da procitaju da malo razbistre sebi kako razmisljaju velike sile. 

Sam tekst doduse ne znam sta je. Jer i dalje ne mkgu da se zakunem da nije igra. 

Ovo pak

Dok bude trajalo to natezanje oko stavljanja tačke na Kosovo, uz pažljivo odmeravanje personalnih rizika koje svaka varijanta nosi, nadajmo se da će Rusi nešto značajnije uraditi tamo gde se sada lome velika svetska koplja, te da će tako otvoriti vrata za aktivaciju nacionalne Srbije

Je pokazatelj dubokog (namernog?) nerazumevanja kako stvari medju velikim silama funkcionisu. Jedini razlog zasto do sada nema ludackog pritiska na srbiju da jasno stane na zapadnu stranu je - uspeh ukrajinske vojske da zaustavi i velikim delom preokrene ruska teritorijalna osvajanja.

Rat se vodi daleko. Da se vodi na potezu Lavov- Užgorod....druga bi se pesma pevala. Ili jos gore na delti Dunava
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jan 21, 2023 6:21 pm

Kao da su svi odjednom dobili neki info pa se raspisali o Vucicevom povlacenju sa mesta predsednika stranke. Ja nista od toga trenutno ne vidim, ali mozda oni znaju jesto sto ja ne znam.

_____

Filipenko

Post by Filipenko Sat Jan 21, 2023 8:36 pm

Erős Pista wrote:Kao da su svi odjednom dobili neki info pa se raspisali o Vucicevom povlacenju sa mesta predsednika stranke. Ja nista od toga trenutno ne vidim, ali mozda oni znaju jesto sto ja ne znam.

Meni to deluje kao kukumavcenje vezano za Kosovo. Jao mene do boga miloga, dje cu ovo potpisat', moracu vam otic' sa cela stranke, ajde me malo tesite i pricajte mi kako sam heroj dok ovo potpisujem...
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Sat Jan 21, 2023 10:42 pm

Erős Pista wrote:Igrom slučaja, Minić danas o Srpskom bloku ili nečemu sličnom. On misli da će Vučić uskoro stvarno da aktivira tu priču.

Stvari nisu, međutim, tako jednostavne. Vučić je lekciju iz piramidalne ekonomije i medijske manipulacije davno savladao. I čini se da se već nazire šta će odigrati kako bi se izvukao iz pretnje matom. U ovom gambitu žrtvuje se najjača figura – stranka. Ne zaboravimo da dama u šahu, poput stranke u ovoj situaciji, jeste najjača, ali ne i najvažnija figura. Vučić će jednostavno presložiti figure na drugu tablu. Nema više moćne SNS, to je sada ljuštura kojom rukovodi neki mali vučić, a Vučić je na čelu širokog patriotskog fronta, bloka, pokreta. Nešto poput onih njegovih „uspešnih privatizacija“, kada je prodavana imovina, a ispražnjena ljuštura i milijarde dugova ostajali državi, odnosno nama.

Drugovi članovi, žao nam je. To što vam je obećavano, to su bili neki neodgovorni lokalni funkcioneri SNS-a, i predsednik je mnogo puta upozoravao da se ne sme ništa zloupotrebljavati u ime stranke, najavljivao čeličnu metlu. Trka se poništava, taj vašar je zatvoren, izvol’te na novi ringišpil.

Btw, sad nešto razmišljam o ovome. Možda bi na mogla da se upotrebi ona Tejnterova o propasti kompleksnih društava, tj o diminishing marginal returns. Ako je to to, onda nema novog ringišpila.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Jan 21, 2023 10:51 pm

Licno ne verujem ni u kakav novi ringispil. Odnosno, ako ga i bude, cisto sumnjam u uspesnost poduhvata.
    Del Cap

Post by Del Cap Sun Jan 22, 2023 1:13 am

Ovi nisu u vinklu sa ovim vukovima

Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Jan 22, 2023 1:20 am

Poznato je da Isusa cesto prikazuju kao vuka.

_____

Del Cap

Post by Del Cap Sun Jan 22, 2023 1:37 am

Jesus, lupus, jasno sve...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Jan 22, 2023 7:24 am

Ovo sa vucima je prosto bizarno

Post by beatakeshi Sun Jan 22, 2023 10:12 am

A šta nije bizarno kod Vučića i ove grupe poluljudi...
    disident

Post by disident Sun Jan 22, 2023 7:24 pm

Meni smesno zato sto po selima vec godinama SNS i planove zovu Sekta

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Erős Pista

Post by Erős Pista Mon Jan 23, 2023 7:21 pm

24 sata Vučić - Page 24 20230111

_____

ficfiric

Post by ficfiric Mon Jan 23, 2023 7:22 pm

Objektiv

Zašto Vučić ne sme da podnese ostavku? Zato što samo on ima snage da je NE PODNESE

_____

Uprava napolje!

Post by Sponsored content

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 5:09 pm