Пронађох текст, није.Sotir wrote:Да није то она иста глупача која је писала о посети дебати о феминизму у Цароставнику?
Али вреди везати ова два хита.
https://remarker.media/vesti/muskarci-mirno-kurs-antifeminizma/
Пронађох текст, није.Sotir wrote:Да није то она иста глупача која је писала о посети дебати о феминизму у Цароставнику?
Gargantua wrote:Fikrete (& ostali), tekst je od pre 5 godina nije in memoriam, a dojmio me "sudar 2 sveta" a u vezi sa raspravom o Sinanu.
fikret selimbašić wrote:Gargantua wrote:Fikrete (& ostali), tekst je od pre 5 godina nije in memoriam, a dojmio me "sudar 2 sveta" a u vezi sa raspravom o Sinanu.
Ja nisam znao da je davnašnji, sad vidim datum i godinu Nema veze, l i dalje mislim da je tekst loš i površan.
fikret selimbašić wrote:
Za kafane skokni do tamoa, ima jedan što nudi obilazak po takvim kafanama
otto katz wrote:
otto katz wrote:Dakle kakvih ljudi ima, ts, ts, ts. Uglavnom jeo sam samo tu božićnu pečenicu i mislio sam da se prasetina jede hladna, jer smo je mi dobivali hladnu.
Da li je bilo bolje u vreme druga Tita
Autor:
Aleksandar Stevanović
Nedelja,
14. 02. 2010. 11:57h
Preporuka:
4
1
Komentara:
426
Veliki deo Srbije i danas nostalgično priča o standardu koji je imao u poznim godinama komunističke diktature i prvim godinama njene metastaze u Miloševićev režim. Ja ovaj put neću koristiti statistiku, objašnjavati selektivno pamćenje, niti braniti bilo kakvu ideologiju. Ovo je nekoliko slika standarda koje pamtim.
- Početak moje osnovne škole obeležilo je progresivno učenje uz sveće jer su restrikcije struje bile svakodnevne i na vrhuncu trajale i po osam sati.
- Da bi mogla sebi da priušti putovanje po SFRJ u vlastitoj režiji, moja porodica je morala da se suzdržava od vožnje automobila u gradu tokom cele godine jer je na raspolaganju imala 40 litara goriva mesečno. Ko je živeo u sistemu par-nepar zna da ima i strašnijih stvari od bonova za gorivo.
- Crveni pasoš se koristio da bi se kupovala kafa u Trstu jer se ista teško mogla kupiti u dovoljnim količinama u zemlji. Vrednost crvenog pasoša "posebno je bila velika" u uslovima kada se devize nisu pomogle slobodno kupovati. I danas mi nije jasno zašto smo se smejali Rumunima, kada smo mi bili isto tako jadni dok smo se čudili gumenim bombonama, bofl garderobi i drugoj prestižnoj robi sa buvljaka u Trstu.
- Vreme blagostanja otvorilo je prostor za istraživačke poduhvate u svet šećernih tabli i drugih surogata.
- Levis 501, kao jedan od retkih brendova koji ste mogli kupiti u zemlji, mogao se naći u prodaji oko 4-5 sati, jedan dan mesečno. Inače, reforme Ante Markovića su obeležene uvozom svakojakog smeća u zemlju što na najbolji način govori o "izobilju" pre slobodnog uvoza.
- Nijedan rođendan nisam proslavio u igraonici. Gazirani sokovi su bili vrhunac luksuza.
- U pekarama se mogao kupiti hleb, burek i kifle. Doručak 1980-ih je uključivao "specijalitete" koji su nekim čudom nestali sa jelovnika u poslednjoj deceniji.
- Putovanje u Egipat, na primer, delovalo je čudnije nego kada bi se danas otputovalo na Antarktik.
- U kupatilu je postojalo "bogatstvo" kozmetike ("zirodent" ili "kolinos", "merima" ili neki drugi domaći sapun, "breza" ili "kopriva" od jednog litra, "super silver žileti", dezodorans domaće proizvodnje, "brion" i pasta za brijanje). "Faks" se kupovao u mrskoj Sloveniji.
- Frižideri su ustuknuli pred zamrzivačima u koje su pakovane mrtve životinje kupljene na selu - "tipično ponašanje u vreme obilja".
- "Fića" je bio nacionalno vozilo, a moja porodica je vozila "škodu", ali onu iz 1980-ih.
- Godine 1990. sam prvi put jeo mango i papaju.
- Ponuda kompjutera je bila nadasve fascinantna, sreća da nije zaživela neka fabrika računara veličine "Zastave".
- Veliki deo ljudi koji sam poznavao nije imao telefon, posebno oni koji nisu živeli u većim gradovima.
- Donji veš u boji koja nije bela bio je čest kao i sneg u boji koja nije bela.
Uz ovakvu ponudu i stan koji dobijete ili ne dobijete, u zavisnosti od toga koliko ste talentovani da uspete da postanete socijalni slučaj, plata od 300 evra bila bi i danas više nego dovoljna. Ali kako reče jedan moj drugar, znao se red, povazdan si morao za nešto da stojiš u redu. I još kada dodaš da niko od generacija koje ove godine stiču biračko pravo neće moći shvatiti oduševljenje običnom "milka" čokoladom tokom „zlatnog doba“. Bilo ne ponovilo se...
Gargantua wrote:otto katz wrote:
Meni je OK hladno pečenje, uglavnom ga takvog jedem, no frx.
ficfiric wrote:otto katz wrote:Dakle kakvih ljudi ima, ts, ts, ts. Uglavnom jeo sam samo tu božićnu pečenicu i mislio sam da se prasetina jede hladna, jer smo je mi dobivali hladnu.
Na staru Stevanovicevu listu dodati i hladno pecenje
Da li je bilo bolje u vreme druga Tita
Aleksandar Stevanović
Nedelja,
14. 02. 2010. 11:57h
Veliki deo Srbije i danas nostalgično priča o standardu koji je imao u poznim godinama komunističke diktature i prvim godinama njene metastaze u Miloševićev režim. Ja ovaj put neću koristiti statistiku, objašnjavati selektivno pamćenje, niti braniti bilo kakvu ideologiju. Ovo je nekoliko slika standarda koje pamtim.