Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Beograd

Vilmos Tehenészfiú

Beograd - Page 7 Empty Re: Beograd

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 6:10 am

kapetanm wrote:Pa ruse decenijama koliko se secamBeograd - Page 7 Etvl1y10

Kapetane, koja je ovo fabrika i gde je to bilo? Precizna mehanika na uglu Sremceviceve i Bulevara?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    kapetanm

Post by kapetanm Thu Aug 26, 2021 7:16 am

Da da kad su ispravljali bulevar od Liona do cvetka, gledao sam miniranje.  Inace u vreme Bogdanovica najvise se razrusilo
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 7:56 am

kapetanm wrote:Da da kad su ispravljalu bulevar od Liona do cvetka, gledao sam miniranje.  Inace u vreme Bigdanovica najvise se razrusilo

Ja sam imao cas u VI gimnaziji kada je to puklo. Lepo se culo.

Inace, oni su brzo porusili sve do fabrike, a sama fabrika je dugo vremena stajala sama tu na cosku. Delovalo je pomalo sablasno, sve ravno a onda davno napustena fabrika.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    kapetanm

Post by kapetanm Thu Aug 26, 2021 8:08 am

Pa eto bila lepa zgrada ali bulevar je protocniji i lepsi. Samo ne znam potez od Cvetka do okretnice kako ce da rese, izgleda ko selendra
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Aug 26, 2021 8:09 am

Ne znam da li sam to sanjao ili sam video da podižu nove zgrade do same pruge, što je indikacija da neće nikad i nikako rešiti
    kapetanm

Post by kapetanm Thu Aug 26, 2021 8:46 am

Enigma dvaju strana Bulevara.

Oduvek me fascinirala razlicitost parnevi neparne strane Bulevara. Leva, neparna nekako ustirkana puna institucija, posta, crkva, fakulteti, studentski dom, opstina i Visa ekonomska i nagore radnje sa sasvim neupadljivim sadrzajem tipa Sintelon, rasveta namestaj. Jedino poslasticarnica Lion. Dobro, dve pijace racunam u javna preduzeca.
    Parna strana predstavlja za mene onaj zivitni deo Beograda. Ili je predstavljala. Secam se kad ne je deda stavljao u sesticu "da naucim kako mi izgleda moj grad'.
    Dakle, id pokojna Tri lista duvana, preko legendarnog Pelivana do Grgeča i Domovine. Nekako svi vole da hodaju tom stranom. Onda zlstar pa Orašac gde sam divne dane proveo, tramvajski depo, poslasticarnica Jadran i jedini servis harmonika u Beogradu. Jos je bila neka rupa povise Djerma ali ne znam ima li je jos i kako se zove. Pekara sa najboljim djevrekom. Onda, druga legenda- Lipov Lad, mesto za izlazak s ribama iz kraja, nalo finjaka. Uzvodno, sad su sve nove zgrade ima svega apoteka, biblioteka itd, umesto Utenzilije crvena zgrada sa kafanim Knin. Preko puta Cvetkove pijace - kafana Smederevo tj Cvetkova kafana, radila je celu noc, za seljake koji cekaju jutro da rade na tezgama. Muzika je bila ogavna i tu smo isli kao zavrsni udarac na kraju vecere, udri po vinjaku dok mozes a pojacalo ubija. Dalje, legendarno Zlatno Brdo umesto kog je sad fransiza Zavičaj. Sve nagore, s obe strane su zanemariva skladista, sitne radnje sve do okretnice i stalno se menjaju.
    Danas postoji, mislim, samo Orašac, niceg nema. Nekako kad su nestale ćirilične firme a došle nove tipa Emporium Orient i sl. I tako je s godinama, grad koga sam poznavao otišao u q. Neka ruše, boli me uvo. Ponekad, kad idem na pijacu sednem u jednu rupu pre kolskog ulaza, tu mi prija, alkosi i nasmejana kelnerica, nekakav stari komšijski duh
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 8:49 am

@Ajeje
    Leva strana gledano od Cvetka na gore je predvidjena za rušenje i proširenje, a udžerice sa desne strane ostaju.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 8:58 am

kapetanm wrote:Enigma dvaju strana Bulevara.

Oduvek me fascinirala razlicitost parnevi neparne strane Bulevara. Leva, neparna nekako ustirkana puna institucija, posta, crkva, fakulteti, studentski dom, opstina i Visa ekonomska i nagore radnje sa sasvim neupadljivim sadrzajem tipa Sintelon, rasveta namestaj. Jedino poslasticarnica Lion. Dobro, dve pijace racunam u javna preduzeca.
    Parna strana predstavlja za mene onaj zivitni deo Beograda. Ili je predstavljala. Secam se kad ne je deda stavljao u sesticu "da naucim kako mi izgleda moj grad'.
    Dakle, id pokojna Tri lista duvana, preko legendarnog Pelivana do Grgeča i Domovine. Nekako svi vole da hodaju tom stranom. Onda zlstar pa Orašac gde sam divne dane proveo, tramvajski depo, poslasticarnica Jadran i jedini servis harmonika u Beogradu. Jos je bila neka rupa povise Djerma ali ne znam ima li je jos i kako se zove. Pekara sa najboljim djevrekom. Onda, druga legenda- Lipov Lad, mesto za izlazak s ribama iz kraja, nalo finjaka. Uzvodno, sad su sve nove zgrade ima svega apoteka, biblioteka itd, umesto Utenzilije crvena zgrada sa kafanim Knin. Preko puta Cvetkove pijace - kafana Smederevo tj Cvetkova kafana, radila je celu noc, za seljake koji cekaju jutro da rade na tezgama. Muzika je bila ogavna i tu smo isli kao zavrsni udarac na kraju vecere, udri po vinjaku dok mozes a pojacalo ubija. Dalje, legendarno Zlatno Brdo umesto kog je sad fransiza Zavičaj. Sve nagore, s obe strane su zanemariva skladista, sitne radnje sve do okretnice i stalno se menjaju.
    Danas postoji, mislim, samo Orašac, niceg nema. Nekako kad su nestale ćirilične firme a došle nove tipa Emporium Orient i sl. I tako je s godinama, grad koga sam poznavao otišao u q. Neka ruše, boli me uvo. Ponekad, kad idem na pijacu sednem u jednu rupu pre kolskog ulaza, tu mi prija, alkosi i nasmejana kelnerica, nekakav stari komšijski duh
    Preko puta Smedereva, na ćošku gde je sad Grand Slot klub, je bio bircuz Zdravljak. Brate mili, provedeš sat vremena i imaš materijal za igrani film.

_____

kapetanm

Post by kapetanm Thu Aug 26, 2021 9:06 am

Ma pre se zvalo Vitaminka Beograd - Page 7 1233199462 dobro ime za birtiju
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 9:16 am

A inace one birtije pored nekadasnjeg Smedereva koje spominjes, one koje rade od 6 ujutro, tamo sam odlazio kada sam renovirao stan pre nekoliko godina na jutarnju kafu. Ima tu malo nekadasnjeg smeka, sa sve brkatom nadrdanom kelnericom i crnom kafom jakom kao grom. Nekad smo takve kafe zvali abortuša. Beograd - Page 7 286371741 Najviše mi se dopao njihov happy hour od 7 do 9 ujutro: kafa + loza 100 dinara.

_____

kapetanm

Post by kapetanm Thu Aug 26, 2021 9:33 am

Vilmos Tehenészfiú wrote:A inace one birtije pored nekadasnjeg Smedereva koje spominjes, one koje rade od 6 ujutro, tamo sam odlazio kada sam renovirao stan pre nekoliko godina na jutarnju kafu. Ima tu malo nekadasnjeg smeka, sa sve brkatom nadrdanom kelnericom i crnom kafom jakom kao grom. Nekad smo takve kafe zvali abortuša. Beograd - Page 7 286371741 Najviše mi se dopao njihov happy hour od 7 do 9 ujutro: kafa + loza 100 dinara.
    Ono u kao dvoristu? Tamo je do jaja u stolicama ispod drveta
    bela maca

Post by bela maca Thu Aug 26, 2021 9:34 am

sinoć sam baš prošla tuda, od okretnice do orašca. do cvetkove pijace nema trotoara uopšte, čudi me da tu ne ginu ljudi masovno

_____
    most of us probably not getting better
    but not getting better together
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 10:20 am

kapetanm wrote:
    Vilmos Tehenészfiú wrote:A inace one birtije pored nekadasnjeg Smedereva koje spominjes, one koje rade od 6 ujutro, tamo sam odlazio kada sam renovirao stan pre nekoliko godina na jutarnju kafu. Ima tu malo nekadasnjeg smeka, sa sve brkatom nadrdanom kelnericom i crnom kafom jakom kao grom. Nekad smo takve kafe zvali abortuša. Beograd - Page 7 286371741 Najviše mi se dopao njihov happy hour od 7 do 9 ujutro: kafa + loza 100 dinara.
    Ono u kao dvoristu? Tamo je do jaja u stolicama ispod drveta

Verovatno. Ja sam odlazio na jutarnju kafu u zimu, pa nisam koristio stolice ispod drveta.

_____

Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Aug 26, 2021 10:25 am

E da. Ima jedno malo parce slobodne zelene povrsine izmedju dva crvena solitera kod Cvetkove pijace. Pre jedno 7-8 godina bila je prica da ce tu da se umetne jos jedna zgrada od jedno 4 sprata, ali dugacka. Navodno su isli neki ljudi iz tih crvenih solitera na sastanke u grad, da se bore protiv toga. Ne znam da li se odustalo od toga i zasto, ali to se vise ne spominje. Ako rese tu da grade, cenim da cemo na tviteru gledati video kako se spontano rusi soliter od 11 spratova.

_____

паће

Post by паће Thu Aug 26, 2021 9:21 pm

Vilmos Tehenészfiú wrote:... i crnom kafom jakom kao grom. Nekad smo takve kafe zvali abortuša. Beograd - Page 7 286371741

Речима мог ћалета, "од овог би и цркнута кобила побацила".

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Sotir

Post by Sotir Thu Aug 26, 2021 9:39 pm

bela maca wrote:sinoć sam baš prošla tuda, od okretnice do orašca. do cvetkove pijace nema trotoara uopšte, čudi me da tu ne ginu ljudi masovno
    Сви су на опрезу. 

Без шале, тамо где су најгори услови људи највише пазе. Чешће се дешавају удеси где је опуштеније, монотоније.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Aug 26, 2021 10:29 pm

Kad sam tuda gurao dečja kolica, prelazio sam ulicu na par mesta da bih uvek bio na trotoaru. To me je podsećalo na hodanje klisurom reke Gradac od izvora do Šarenog platna, tu i tamo moraš da gaziš preko reke pošto staza ide malo sa jedne, malo sa druge strane. Eto kako urbanizam lepo prati prirodu.
    паће

Post by паће Fri Aug 27, 2021 12:08 am

Sotir wrote:
    bela maca wrote:sinoć sam baš prošla tuda, od okretnice do orašca. do cvetkove pijace nema trotoara uopšte, čudi me da tu ne ginu ljudi masovno
    Сви су на опрезу. 

Без шале, тамо где су најгори услови људи највише пазе. Чешће се дешавају удеси где је опуштеније, монотоније.

Да знаш. На 80м од родитељске куће ми има троструко укрштање. Пружно пешачки прелаз. Тротоар је ишао непарном страном до пруге, а од пруге парном, јер је друга кућа после пруге био директор шећеране, дакле прелази на његову страну. Лево и десно од пруге су били браници од шина (у ствари још стоје, осим једне пречке коју је неко успео да одвали камионом) тако да пешаци прелазе пругу, па, дијагонално. Тј могли су да остану на својој страни улице кад је лепо време, ал' кад је блато, нема друге него прелази преко. Притом се ни тротоар не пружа скроз до пруге, него се ту одвајају и бочне улице, значи ем хаос ем има још 20м да иде коловозом до краја ограде, пређе улицу...

Занимљиво је било кад у 14:00 изађе 200 бициклова из Комбината, а у 14:05 пролази воз, рампа се спушта, и они попуне коловоз целом ширином и неких 20-30м у дужину. Па се онда рампа дигне...

Једини удеси који су се ту догађали су били залетања од Шећеране, тј Кантине, која је била једина зглавна кафана у крају, па пијана будала не види да је рампа спуштена, а онај жељезнички фењер на уље од репице каноле шљашти све у шеснаест, како то не види... Ту рампу су скидали у просеку сваких осам месеци, да је заваре или исправе.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Sun Aug 29, 2021 7:02 am

Solus_Rex

Post by Solus_Rex Tue Aug 31, 2021 10:45 pm

https://www.danas.rs/politika/kockar-nije-prvi-put-da-rezimfiktivno-doseljava-ljude-u-beograd-zbog-izbora/

Za samo pet meseci, prebivalište u Beogradu prijavilo je 28.245 lica, što definitivno ukazuje na to da su sumnje da se sprema velika pljačka na beograskim izborima i te kako opravdane – tvrdi u saopštenju Demokratska stranka i takvu ocenu potkrepljuje podatkom da se u periodu od 2018. do 2020. godine u Beograd doselilo svega 11.000 ljudi.
    ficfiric

Post by ficfiric Tue Aug 31, 2021 10:50 pm

Naravno, to je bilo i pre cetiri godine a i u Sapcu je bilo doseljenika

_____

Uprava napolje!

ficfiric

Post by ficfiric Thu Sep 02, 2021 6:55 am

Vračarski tunel: Poigravanje bezbednošću u centru Beograda

Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju brojne propuste u protivpožarnoj zaštiti tunela koji prolazi ispod centra grada. Već godinama i putnici i opasni teret prolaze kroz tunel i stanicu za koje je ustanovljeno da nisu bezbedni za evakuaciju

Vračarski tunel, koji prolazi ispod centra Beograda, a kroz koji od jula 2018. godine prolaze i teretni vozovi natovareni opasnim i zapaljivim teretom, nema saglasnost za upotrebu od Sektora za vanredne situacije MUP-a ni za jednu vrstu transporta – kako putničkog, tako i teretnog, saznaje BIRN.

https://birn.rs/vracarski-tunel-poigravanje-bezbednoscu-u-centru-beograda/

_____

Uprava napolje!

паће

Post by паће Thu Sep 02, 2021 7:21 am

Јули 2018? Ел' то значи да су истекле оне три године за које ће пруга до Новог Сада да буде готова?

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Thu Sep 02, 2021 7:40 am

паће wrote:Јули 2018? Ел' то значи да су истекле оне три године за које ће пруга до Новог Сада да буде готова?

Nemoj tako, to je najzahtevniji teren u Evropi, svetu i šire. Treba probiti prugu kroz sremske planinske vence.
    ficfiric

Post by ficfiric Thu Sep 02, 2021 7:40 am

Ta pruga nema veze sa ovim. Opasne materije idu kroz tunel posto nema vise pruge na mestu BNV-a a ni obilaznica nije uradjena... a ni zapoceta

_____

Uprava napolje!

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 10:25 am