VAKCINA
- Post n°376
Re: VAKCINA
Mislim, da uzmu fajzericu pre nego ovi vide da svi nalezu na fajzera pa izmisle da mora ona kojom si se dvaput cepio. Mislim, ne bi me iznenadilo. Meni i da se to desi...prvi izbor mi je sada ionako Moderna, al ne bih njih da rizikujem
- Post n°377
Našao sam ovo za Tursku što Tepavčevićka spominje, u pitanju je izjava ministra zdravlja, koji tvrdi da će rad biti objavljen. Ne porede s efikasnošću Fajzera već samo Sinovak (dakle ne ovaj naš Sinofarm) u tri doze ili 2 s jednim Fajzerom kao trećom dozom.
Turska inače pod određenim uslovima daje i četvrtu dozu onima kojima su prve dve bile Sinovak, a treća Fajzer.
U Indoneziji su pak konstatovali pad zaštite od smrti kod vakcinisanih Sinovakom sa 95% na 79% u dva uzastopna tromesečna perioda.
Našao sam ovo za Tursku što Tepavčevićka spominje, u pitanju je izjava ministra zdravlja, koji tvrdi da će rad biti objavljen. Ne porede s efikasnošću Fajzera već samo Sinovak (dakle ne ovaj naš Sinofarm) u tri doze ili 2 s jednim Fajzerom kao trećom dozom.
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/3-doses-of-Sinovac-is-better-than-mixing-with-Pfizer-Turkish-minister3 doses of Sinovac is better than mixing with Pfizer: Turkish minister
Study shows Chinese vaccine offers highest protection overall when taken consecutively
A Turkish study of more than 30 million vaccinated citizens indicated that the highest level of protection was seen in people who received three doses of inactive vaccines, rather than in those who received two doses of inactive vaccines and one booster shot of an mRNA vaccine, the country's Health Minister Fahrettin Koca said on Wednesday.
While the minister avoided specifying brand names, he was referring to the vaccines now available in Turkey: the Chinese inactive vaccine CoronaVac by Sinovac Biotech and the mRNA offering developed by Pfizer and BioNTech.
While many Turks have preferred receiving a Pfizer booster shot, believing it is more effective than the Chinese vaccine, the research shows that using the same vaccine type works better. Health authorities in Turkey and other countries had been recommending that people inoculated with two doses of inactive vaccines receive an mRNA jab as a third dose to boost protection.
"Having three doses in designated groups is very important," Koca said. "People around the world will learn this data for the first time, and countries' vaccination policies will perhaps change."
He added that the researchers who carried out the study on Wednesday applied to a scientific journal to publish the full results.
Turkey has obtained tens of millions of doses of Sinovac since the beginning of the year and has administered it widely, starting with older adults. The Pfizer shots started to arrive in March, with the country accelerating procurement from June. Many in Turkey have sought out the Pfizer dose as the booster shot.
Turkey has also received a small quantity of Russian Sputnik V.
Turska inače pod određenim uslovima daje i četvrtu dozu onima kojima su prve dve bile Sinovak, a treća Fajzer.
https://www.dailysabah.com/turkey/turkey-lowers-covid-19-vaccination-age-to-15-starts-fourth-doses/newsUnder new rules, a fourth dose will be available for people vaccinated with their third dose, 21 days after their last vaccination. [Turkish] Health Minister Fahrettin Koca later clarified that only those traveling abroad will be required to have received a fourth dose. As some countries require two doses of the Pfizer-BioNTech vaccine for entry, people who have received two doses of the Chinese Sinovac and one dose of the Pfizer-BioNTech jab, will be able to get a second dose of the latter vaccine as a fourth dose, according to the Health Ministry. “No additional doses are required for people who had their two doses of messenger RNA (mrNA) vaccine or three doses of inactive vaccine,” Koca tweeted, referring to the two vaccines available in the country.
U Indoneziji su pak konstatovali pad zaštite od smrti kod vakcinisanih Sinovakom sa 95% na 79% u dva uzastopna tromesečna perioda.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-13/indonesia-says-sinovac-shot-s-effectiveness-fell-in-april-juneIndonesia found that Sinovac Biotech Ltd.’s Covid-19 vaccine was less effective at protecting against death and severe illness in April to June, compared with the previous three months.
The shots prevented 79% of deaths and 53% of hospitalization in April to June, compared with 95% and 74%, respectively, in January to March, Siti Nadia Tarmizi, spokeswoman for the government’s Covid-19 task force, said in a briefing on Friday. She didn’t give a reason for the drop in the vaccine’s effectiveness.
- Post n°378
Medicinski fakultet u Beogradu i 24 od 25 članova Katedre za mikrobiologiju i 9 od 9 članova Katedre za imunologiju ograđuju se od peticije protiv vakcinacije dece, koju je potpisalo dvoje profesora tog fakulteta (inicijatorka je baš s Katedre za mikrobiologiju) i jedan iz Novog Sada.
http://med.bg.ac.rs/?p=23468САОПШТЕЊЕ Медицинског факултета Универзитета у Београду поводом Петиције против вакцинације деце експерименталним вакцинама против COVID-19 у Србији
С А О П Ш Т Е Њ Е
Медицинског факултета Универзитета у Београду поводом Петиције против вакцинације деце експерименталним вакцинама против COVID-19 у Србији
Медицински факултет Универзитета у Београду се увек залагао за свеобухватну примену вакцинације као цивилизацијског достигнућа у медицини, а када се ради о актуелној пандемији COVID-19, бројни наставници и сарадници Факултета су узели учешћа како у дефинисању терапијских и превентивних приступа, тако и у њиховој примени, уз снажну подршку Факултета.
У том смислу смо били изузетно непријатно изненађени када смо добили информацију о постојању Петиције против вакцинације деце експерименталним вакцинама против COVID-19 у Србији, која садржи низ нетачних, стручно неутемељених и неаргументованих тврдњи, које нису изнесене на стучним скуповима већ презентиране јавности на начин који може нанети непоправљиву штету не само вакцинацији деце него и толико потребном убрзању вакцинације против ове болести у целини.
Посебно је недопустиво што су активни потписници и промотори Петиције два професора Медицинског факултета у Београда, који се на своје звање отворено позивају, и од чијег се поступка Факултет енергично ограђује. Иако је више пута јасно изражен став наставника и сарадника Факултета о питањима на које се односи ова петиција, на иницијативу обе катедре и института, у даљем тексту наводимо заједничко саопштење Института за микробиологију и имунологију, Катедре за микробиологију и Катедре за имунологију Медицинског факултета, које јасно изражавају наведене ставове.
За Колегијум Декана
Проф др Небојша М. Лалић
Декан Медицинског факултета Универзитета у Београду
Заједничко саопштење Института за микробиологију и имунологију, Катедре за микробиологију и Катедре за имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београдуповодом Петиције против вакцинације деце експерименталним вакцинамапротив COVID-19 у Србији
Наставници и сарадници Института за микробиологију и имунологију, чланови Катедре за микробиологију и Катедре за имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београду апсолутно не подржавају ставове изнете у петицији „Стоп дискриминацији и принуди око Ковид 19 вакцинације за децу“.
Наставници и сарадници Института за микробиологију и имунологију снажно подржавају вакцинацију против COVID-19 свих старосних и других група за које су вакцине одобрене, јер је то једини начин за ефикасно и дугорочно решавање пандемије. Вакцине чија употреба је одобрена су безбедне и корист од њихове примене далеко премашује било који могући ризик.
Петицију је покренула група лекара, од којих су неки професори Медицинског факултета у Београду, укључујући и једног редовног професора на предмету Микробиологија. У тексту петиције изнет је низ нетачних, стручно неутемељених и неаргументованих тврдњи. Са потпуним убеђењем и чисте савести, ми тврдимо да је једина несумњиво тачна тврдња у тексту петиције она која се односи на “лажно представљање медицинских истина” и “ширење псеудонауке”. Текст ове петиције је прави пример и једног и другог.
Као наставници и сарадници највећег медицинског факултета у земљи треба да се запитамо како и зашто се било ко са медицинским образовањем одлучи да подржи овакву иницијативу, али нам је такође дужност да кажемо да овакав псеудонаучни и псеудокритични приступ значају, дијагностици и превенцији обољења COVID-19 наноси стварну и озбиљну штету здрављу свих нас.
Чланови Катедре за микробиологију (24 од 25 чланова):
Проф. др Тања Јовановић, продекан за редовну наставу Медицинског факултета у Београду
Проф. др Драгана Вуковић, управник Института за микробиологију и имунологију
Проф. др Наташа Опавски, шеф Катедре за микробиологију
Проф. др Бранислава Савић
Проф. др Сања Митровић
Проф. др Лазар Ранин
Проф. др Маја Ћупић
Проф. др Александар Џамић
Проф. др Слободанка Ђукић
Проф. др Ивана Дакић
Проф. др Маја Станојевић
Проф. др Александра Кнежевић
Проф. др Ивана Ћирковић
Проф. др Ивана Лазаревић
Проф. др Ивана Чоловић Чаловски
Проф. др Вера Мијач
Доц. др Ана Банко
Доц. др Ина Гајић
Доц. др Ирена Аранђеловић
Доц. др Елеонора Дубљанин
Асист. са докторатом др Данијела Миљановић
Асист. др Стефан Мијатовић
Асист. др Душан Кекић
Асист. др Марко Јанковић
Чланови Катедре за имунологију (9 од 9 чланова):
Проф. емер Марија Мостарица Стојковић
Проф. др Владимир Трајковић, шеф Катедре за имунологију
Проф. др Душан Попадић
Проф. др Вера Правица
Проф. др Милош Марковић
Доц. др Емина Милошевић
Доц. др Владимир Перовић
Асист. са докторатом др Ирена Вуковић
Асист. др Марина Стаменковић
Београд, 17.8.2021. године
- Post n°379
Hvala kurcu.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°380
mislim da nema opasnosti da se to desi, iz nekog neobjašnjivog razloga nije fajzer bio nešto posebno popularan međ narodom i nešto sumnjam da će se to promeniti.Mór Thököly wrote:Mislim, da uzmu fajzericu pre nego ovi vide da svi nalezu na fajzera pa izmisle da mora ona kojom si se dvaput cepio. Mislim, ne bi me iznenadilo. Meni i da se to desi...prvi izbor mi je sada ionako Moderna, al ne bih njih da rizikujem
ovi ljudi koji su čekali sa mnom su hteli opet sinofarm
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Guest
- Post n°381
OK aj sad da JEDNOM neko snosi odgovornost za bioterorizam i da se tim ljudima ukine mogućnost da ikada više rade sa pacijentima. Do sada su izvesno pobili više ljudi nego što je stradalo 1999. godine.
- Post n°382
u DZ vračar ništa, nije još počelo, nisu dobili instrukcije, javite se kad dobijete SMS qrac palac
ne vidim sa tog twitter spiska šta je lokacija najbliže vračaru, jel radi batut?
ne vidim sa tog twitter spiska šta je lokacija najbliže vračaru, jel radi batut?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°383
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°384
Sutra konačno i moj red da gazim babe i djedove. Iskustva, preporuke?
Tačno mjesec dana nakon prijave sam obaviješten da me čeka moja doza. I ovde ima viška vakcina, u stvari nema viška vakcina nego je manjak zainteresovanih.
Tačno mjesec dana nakon prijave sam obaviješten da me čeka moja doza. I ovde ima viška vakcina, u stvari nema viška vakcina nego je manjak zainteresovanih.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°385
imaš ovo
ДЗ "Савски Венац", Пастерова 1
i ovo možda
ДЗ "Вождовац", Устаничка 16
nije nešto blizu al jbg, može se bajsem
ДЗ "Савски Венац", Пастерова 1
i ovo možda
ДЗ "Вождовац", Устаничка 16
nije nešto blizu al jbg, može se bajsem
_____
- Post n°386
Mislim da je fikret ipak malo dalje
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°387
pff, ako sam mogla ja preko alpa može i on do bga
_____
- Post n°389
meni ce mozak eksplodira od ovog grafa. Miči to.
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°390
Boosters to roll out to all Americans beginning next month, indexed by time from vaccination and level of risk, breaking @washingtonpost https://t.co/BR9p2dCDK5 pic.twitter.com/CqDd2h8hU4
— Eric Topol (@EricTopol) August 17, 2021
- Post n°391
pa ja sad stvarno ne znam, kon kaže buster isti kao prethodne 2, šekler kaže obavezno rekombinovanje, meni će mozak da eksplodira od toga.... ja se stvarno pomalo bojim tog mešanja pritom sam zdravstveno u ogromnoj banani, samo mi fali da me opet ozrači neki doktor kao načelnica odeljenja sa VMA koja je pravila face kad sam rekao da sam vakcinisan....
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°392
https://www.globaltimes.cn/page/202108/1231679.shtml?fbclid=IwAR2VBfG0WrcWZip-7TnXhGzx-ZINGx-V0UvXKMhAsc74k2VpRm8hL7jYQVQ
Phased progress as Sinopharm speeds up developing Delta-specific vaccines
By Leng Shumei
An institute in Wuhan, under the China National Biotec Group (CNBG), a subsidiary of Sinopharm, has isolated the Delta variant of the novel coronavirus and is accelerating development on Delta-specific vaccines, its director told the media.
The new Delta variant spread to Wuhan after about a year of virtually no COVID-19 infection cases in the city.
Duan Kai, director of the institute, told thepaper.cn that with support from local authorities, the institute soon isolated the Delta variant after the city reported one confirmed case on August 2.
"We are accelerating research on the variant. We are making efforts to finish pre-clinical trial research and apply for emergency use approval as soon as possible," Duan said.
Duan said that according to data from Phase III clinical trials on a COVID-19 vaccine developed by the institute, the vaccine shows an overall protection efficacy of 72.51 percent for all recipients and 100 percent efficacy against medium and critical diseases for all confirmed patients.
All recipients can produce high antibodies, the director said.
Duan called on the public to get vaccinated as he believes that large-scale vaccination has helped Wuhan quickly put the latest outbreak under control.
Zhuang Shilihe, a Guangzhou-based vaccine expert, told the Global Times on Tuesday that the biggest threat of Delta is its high infectivity rather than its immune-escape capacity.
Many studies conducted by Chinese and foreign researchers have proven that current vaccines are still effective in preventing critical disease and deaths caused by virus mutations, including Delta, Zhuang noted.
The most effective methods to protect people from Delta is still vaccination and non-pharmaceutical interventions, like wearing masks and keeping social distance, according to Zhuang.
But in the long run Duan said that a booster shot will be needed to enhance vaccines' efficiency against more infectious mutations. He noted that the Wuhan institute is aiming to produce 80-100 million doses per month to meet the demand.
Some Chinese experts noted that the high virus load of Delta also requires booster shots to increase the antibody level in recipients to neutralize the virus.
The institute has constructed production lines designed to produce a billion shots per year, according to Duan.
He said that it requires 70-80 percent of the national population to get vaccinated in order to build herd immunity against COVID-19. The high vaccination rate among high-risk groups is especially important to protect those who could not get vaccinated, like those who have serious chronic diseases or hypoimmunity.
According to China's National Health Commission, more than 777 million people in China had completed vaccination as of August 12.
Phased progress as Sinopharm speeds up developing Delta-specific vaccines
By Leng Shumei
An institute in Wuhan, under the China National Biotec Group (CNBG), a subsidiary of Sinopharm, has isolated the Delta variant of the novel coronavirus and is accelerating development on Delta-specific vaccines, its director told the media.
The new Delta variant spread to Wuhan after about a year of virtually no COVID-19 infection cases in the city.
Duan Kai, director of the institute, told thepaper.cn that with support from local authorities, the institute soon isolated the Delta variant after the city reported one confirmed case on August 2.
"We are accelerating research on the variant. We are making efforts to finish pre-clinical trial research and apply for emergency use approval as soon as possible," Duan said.
Duan said that according to data from Phase III clinical trials on a COVID-19 vaccine developed by the institute, the vaccine shows an overall protection efficacy of 72.51 percent for all recipients and 100 percent efficacy against medium and critical diseases for all confirmed patients.
All recipients can produce high antibodies, the director said.
Duan called on the public to get vaccinated as he believes that large-scale vaccination has helped Wuhan quickly put the latest outbreak under control.
Zhuang Shilihe, a Guangzhou-based vaccine expert, told the Global Times on Tuesday that the biggest threat of Delta is its high infectivity rather than its immune-escape capacity.
Many studies conducted by Chinese and foreign researchers have proven that current vaccines are still effective in preventing critical disease and deaths caused by virus mutations, including Delta, Zhuang noted.
The most effective methods to protect people from Delta is still vaccination and non-pharmaceutical interventions, like wearing masks and keeping social distance, according to Zhuang.
But in the long run Duan said that a booster shot will be needed to enhance vaccines' efficiency against more infectious mutations. He noted that the Wuhan institute is aiming to produce 80-100 million doses per month to meet the demand.
Some Chinese experts noted that the high virus load of Delta also requires booster shots to increase the antibody level in recipients to neutralize the virus.
The institute has constructed production lines designed to produce a billion shots per year, according to Duan.
He said that it requires 70-80 percent of the national population to get vaccinated in order to build herd immunity against COVID-19. The high vaccination rate among high-risk groups is especially important to protect those who could not get vaccinated, like those who have serious chronic diseases or hypoimmunity.
According to China's National Health Commission, more than 777 million people in China had completed vaccination as of August 12.
- Post n°393
Marius Lăcătuș wrote:pa ja sad stvarno ne znam, kon kaže buster isti kao prethodne 2, šekler kaže obavezno rekombinovanje, meni će mozak da eksplodira od toga.... ja se stvarno pomalo bojim tog mešanja pritom sam zdravstveno u ogromnoj banani, samo mi fali da me opet ozrači neki doktor kao načelnica odeljenja sa VMA koja je pravila face kad sam rekao da sam vakcinisan....
Uzmi fajzer/modernu covece, dokazano stvaraju vise antitela, neuporedivo vise, a to ti treba za deltu. Ceo genom virusa si vec primio, to ti ostaje svejedno. I za 6 meseci ponovo, naravno.
- Post n°394
Професорка др Љиљана Гојковић Букарица са Инстититута за фармакологију и клиничку фармакологију београдског Медицинског факултета, сматра да је по питању треће дозе вакцине против коронавируса идеално узети ту додатну, тзв. бустер дозу, истог произвођача.
„За сада не постоји званична препорука неког релеватног тела за комбиновање вакцина, попут СЗО, ЕМА, ФДА... Земље које су то радиле нису имале довољно количина вакцина истог произвођача. И као што је рекао др Предраг Кон, став вакцинологије који до сада важи је јасан – ићи са истим произвођачем”, рекла је др Букарица за Танјуг.
Она је навела да су резултати истраживања обављених у Кини и УАЕ, показали да трећа доза кинеске Синофарм вакцине, коју је примио највећи број вакцинисаних у Србији, показује велику ефикасност, односно, код старијих од 60 година повећава ниво антитела за чак 100 одсто, а код осталих испитиваних група за 50 до 75 процената.
„Кинеска вакцина се још једном показала као одлична, овај пут кад је у питању давање треће дозе. Употреба треће дозе ове вакцине апсолутно је безбедна и чак корисна за све популације”, каже др Гојковић Букарица.
Она је истакла да је приоритет, ипак, вакцинација што већег броја људи са прве две дозе вакцине.
„За сада не постоји званична препорука неког релеватног тела за комбиновање вакцина, попут СЗО, ЕМА, ФДА... Земље које су то радиле нису имале довољно количина вакцина истог произвођача. И као што је рекао др Предраг Кон, став вакцинологије који до сада важи је јасан – ићи са истим произвођачем”, рекла је др Букарица за Танјуг.
Она је навела да су резултати истраживања обављених у Кини и УАЕ, показали да трећа доза кинеске Синофарм вакцине, коју је примио највећи број вакцинисаних у Србији, показује велику ефикасност, односно, код старијих од 60 година повећава ниво антитела за чак 100 одсто, а код осталих испитиваних група за 50 до 75 процената.
„Кинеска вакцина се још једном показала као одлична, овај пут кад је у питању давање треће дозе. Употреба треће дозе ове вакцине апсолутно је безбедна и чак корисна за све популације”, каже др Гојковић Букарица.
Она је истакла да је приоритет, ипак, вакцинација што већег броја људи са прве две дозе вакцине.
_____
????
- Post n°395
Треба у овој гомили информација наћи нешто шта је битно.MNE wrote:
Аутор се потрудио ставивши лако уочљиву црвену црту.
Шта видимо у овој шуми?
Да се од увођења масовне вакцинације нису појавили нови сојеви. Делта па и ламбда су настали пре.
То је супротно ранијим Мнеовим тезама, па бих рекао да ни он није разумео шта је аутор хтео да каже.,
- Post n°396
vakcine ne stvaraju nove sojeve ali im potpomažu širenje, inače testiranje vakcina je započeto nekih pola godine prije ove linije
- Post n°397
Zanimljivo, sa drugog foruma. Po nekom internom istraživanju KCV najefikasniji protiv delte AZ (i rus) pa kinez i na začelju fajzer:
Evo svezih informacija za NS i Vojvodinu. Dakle, ovo vazi za KCV, ne znamo nista drugo, posto Poseidon radi istrazivanja u saradnji sa KCV. Uvid u druge podatke iz Srbije nema.
Tumacite kako hocete, ne zanima me, prijatelj je direktor koji vodi sve to i, kao sto vec rekoh, bavi se time vise od 20 godina.
Elem, preko 90 procenata zarazenih je i dalje nevakcinisano. Isto vazi za prijem u bolnice. Zvanicno nema nijednog smrtnog slucaja kod vakcinisanih i mnogo brze izadju iz bolnice, uz lakse tegobe. Uglavnom 60+ generacija.
Na do sada radjenim ispitivanjima vodi AZ vakcina sa boljim imunitetom na Delta soj. Opet, manje ljudi je njome vakcinisano pa se i to mora uzeti u obzir kod procene. Fajzer ima neki problem kod ljudi malo slabijeg imuniteta, lakse dosta fasuju Delta soj, stoga najveci broj zarazenih s vakcinom su oni koji su primili Fajzer. Ovo vazi za delta soj. Na uzorku od pre neki dan, radjeno je semplovanje - 99 procenata je Delta soj u opticaju u NS. Sinofarmu naglo pada efikasnost nekih 6 meseci posle, s tim sto opet su tu brojke - vecina starih ljudi je primila Sinofarm. Kod jacih osoba, duze drzi i indukuje i dalje solidan odgovor. Sputnik se ponasa slicno AZ, ali jako malo ljudi je primilo te ne moze nista da se proceni. Dakle, opsti neki zakljucak da kazemo ne postoji jer ce istrazivanje morati da obuhvati ogroman deo populacije, ovako, ovo je samo neka aproksimacija trenutnog stanja. U nekim slucajevima Delta soj je zarazavo do 7 ljudi, ali nije tako cesto. Opet, mnogo je veci viral load (ne bas 1000 puta kako kazu). Ono sto je dobro, kod vakcinisanih BILO kojom vakcinom virusne cestice opadaju drasticno brze nego kod nevakcinisanih, otprilike za bukvalno 3 dana vise nisi zarazan, dok Delta kod nevakcinisanih drzi 10 dana i vise visoki "viral load" kako oni kazu. Upravo je to problem, kao i brzina pojave simptoma, prosek 3 dana. Zato se i siri tako brzo. Sto se tice trece doze, na vama je da procenite opste stanje imuniteta i odlucite, tako mi je receno. Provera antitela, dimera i slicno pa ko misli da je slab, neka ide na trecu dozu, a preporucuju istu kao i za prve dve doze. Nadam se da ce za koji mesec da vide kako to radi.
Trenutno su mali uzorci i dalje, ovo je trenutno stanje. Savet - vakcinisite se svakako.
Ovaj nas prijatelj i njegova zena koja je antivakserka su nagrabusili sad. Bas im je lose, osmi dan je krenulo nizbrdo. Nadamo se da ce biti ok. Ostali iz kontakta, vakcinisani, su ok i niko nema nikakve simptome bilo cega.
Preneo sam eto sta mi je rekao danas u razgovoru koliko god sam mogao precizno. Naravno, on ima podatke koje mu saopste jer ima tu saradnju u klinickom istrazivanju. Ne moze sam da baulja po KCV i da sam istrazuje.
Evo svezih informacija za NS i Vojvodinu. Dakle, ovo vazi za KCV, ne znamo nista drugo, posto Poseidon radi istrazivanja u saradnji sa KCV. Uvid u druge podatke iz Srbije nema.
Tumacite kako hocete, ne zanima me, prijatelj je direktor koji vodi sve to i, kao sto vec rekoh, bavi se time vise od 20 godina.
Elem, preko 90 procenata zarazenih je i dalje nevakcinisano. Isto vazi za prijem u bolnice. Zvanicno nema nijednog smrtnog slucaja kod vakcinisanih i mnogo brze izadju iz bolnice, uz lakse tegobe. Uglavnom 60+ generacija.
Na do sada radjenim ispitivanjima vodi AZ vakcina sa boljim imunitetom na Delta soj. Opet, manje ljudi je njome vakcinisano pa se i to mora uzeti u obzir kod procene. Fajzer ima neki problem kod ljudi malo slabijeg imuniteta, lakse dosta fasuju Delta soj, stoga najveci broj zarazenih s vakcinom su oni koji su primili Fajzer. Ovo vazi za delta soj. Na uzorku od pre neki dan, radjeno je semplovanje - 99 procenata je Delta soj u opticaju u NS. Sinofarmu naglo pada efikasnost nekih 6 meseci posle, s tim sto opet su tu brojke - vecina starih ljudi je primila Sinofarm. Kod jacih osoba, duze drzi i indukuje i dalje solidan odgovor. Sputnik se ponasa slicno AZ, ali jako malo ljudi je primilo te ne moze nista da se proceni. Dakle, opsti neki zakljucak da kazemo ne postoji jer ce istrazivanje morati da obuhvati ogroman deo populacije, ovako, ovo je samo neka aproksimacija trenutnog stanja. U nekim slucajevima Delta soj je zarazavo do 7 ljudi, ali nije tako cesto. Opet, mnogo je veci viral load (ne bas 1000 puta kako kazu). Ono sto je dobro, kod vakcinisanih BILO kojom vakcinom virusne cestice opadaju drasticno brze nego kod nevakcinisanih, otprilike za bukvalno 3 dana vise nisi zarazan, dok Delta kod nevakcinisanih drzi 10 dana i vise visoki "viral load" kako oni kazu. Upravo je to problem, kao i brzina pojave simptoma, prosek 3 dana. Zato se i siri tako brzo. Sto se tice trece doze, na vama je da procenite opste stanje imuniteta i odlucite, tako mi je receno. Provera antitela, dimera i slicno pa ko misli da je slab, neka ide na trecu dozu, a preporucuju istu kao i za prve dve doze. Nadam se da ce za koji mesec da vide kako to radi.
Trenutno su mali uzorci i dalje, ovo je trenutno stanje. Savet - vakcinisite se svakako.
Ovaj nas prijatelj i njegova zena koja je antivakserka su nagrabusili sad. Bas im je lose, osmi dan je krenulo nizbrdo. Nadamo se da ce biti ok. Ostali iz kontakta, vakcinisani, su ok i niko nema nikakve simptome bilo cega.
Preneo sam eto sta mi je rekao danas u razgovoru koliko god sam mogao precizno. Naravno, on ima podatke koje mu saopste jer ima tu saradnju u klinickom istrazivanju. Ne moze sam da baulja po KCV i da sam istrazuje.
_____
#FreeFacu
- Post n°398
Буразова фамилија је закачила Ковид. Прво снаја (АЗ), бураз (кинез у фебруару), а затим и син (Синофарм у мају).
Снаја имала темп недељу дана.
Бураз добио после ње пар дана. Темп пет дана, почела да пада засићеност, примљен одмах у болницу, променили му терапију после чега му се поправило стање одмах али полако.
Син само блага темп пар дана засад.
Бураз куцка сваки дан поруке да убедимо баку и да ми идемо на трећу дозу чим пре.
Снаја имала темп недељу дана.
Бураз добио после ње пар дана. Темп пет дана, почела да пада засићеност, примљен одмах у болницу, променили му терапију после чега му се поправило стање одмах али полако.
Син само блага темп пар дана засад.
Бураз куцка сваки дан поруке да убедимо баку и да ми идемо на трећу дозу чим пре.
- Post n°399
Rus pobedijo. Vektorska + 2 različite doze mora da hvata najšire.
- Post n°400
https://m.jpost.com/health-science/pfizer-covid-vaccine-86-percent-effective-after-third-shot-maccabi-677053The Pfizer coronavirus vaccine has been shown to be 86% effective in preventing infection among those ages 60 and older after a third dose. “The vaccine has again proved its effectiveness. It has also demonstrated protection against the Delta variant."