Savremena domać(insk/ičk)a književnost
- Post n°101
Re: Savremena domać(insk/ičk)a književnost
Pa iz razloga koje sam ti naveo - zasenjivanje prostote. A bogami, može i neka nagradica da padne. Uostalom, vidiš šta kaže Dragojević, treba Deksu staviti u komisiju za udžbenike.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°102
Pročitao, treš...
Ali ipak, izbor Kiša je zanimljiv..čudna je ta opsesija , sa svih strana..
Ali ipak, izbor Kiša je zanimljiv..čudna je ta opsesija , sa svih strana..
- Post n°103
Ma kakva opsesija, bre, Šuvare. To je literatura pisana od strane ljudi koji su u životu pročitli par stripova i lektiru, za ljude koji su u životu pročitali par stripova i lektiru. Kiš je tu, kao šta je Andrić u Kainovom ožiljku, ili jbmlg, Azra u svakom Badzuljevom tekstu, ili Konstantin u Konstantinovom raskršću.
Prosto će se zakačiti na svako ime koje najširem čitalaštvu išta znači. Mislim, ovo je literarni ekvivalent onim citatima Ive Andrića i Mike Antića što se šeruju po FB.
Prosto će se zakačiti na svako ime koje najširem čitalaštvu išta znači. Mislim, ovo je literarni ekvivalent onim citatima Ive Andrića i Mike Antića što se šeruju po FB.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°104
Moguće... Ništa onda, đubre, nije strašno...
- Guest
- Post n°105
Nego on stavlja Kišu u usta svoje probleme sa visokom kulturom i formalnim obrazovanjem, a kod Kiša svaki intervju vrvi od Rolana Barta i Viktora Šklovskog... glupo baš.
- Post n°106
Pa da. Mislim, zanimljiva je premisa Kiš kao ljubitelj stripova itd, ali zanimljiva je samo dok je to još uvek Kiš. Nije ni najmanje zanimljiva ako izmisliš lika, pripišeš mu sve svoje osobine, frustracije, itd. i onda mu nadeneš ime Danilo Kiš.
_____
- Post n°107
Šuvar i varivo wrote:Moguće... Ništa onda, đubre, nije strašno...
Ali nije on to napisao na tarabi, na klupi, ili u svesci na kocke, nego u Letopisu, tom poslednjem utočištu visoke kulture pred naletom ontologije profita!
_____
- Guest
- Post n°108
Napravio je glupost profesor u Letopisu, ne mogu da sporim, instrumentalizovao ga...
- Post n°109
Ma pazi, neka uređuje kako smatra da treba, svako ima pravo na uređivačku politiku, pa i sa velikim P. Nije to moj problem, čisto da budem jasan. Problem je ovo sedenje na trista stolica i pokrivanje svih pozicija u društvu. Stave jednu kapicu - ugrožena visoka kultura kojoj treba državna pomoć pred naletima okrutnog tržišta, stave drugu kapicu - bestseler pisci koji pišu za Lagunu i podsmevaju se dinosaurusima koji traže dotacije. Stave treću - podržavaju vlast. Četvrtu - koketiraju sa opozicijom. Petu - državna sinekura. Šestu - privatni monopol. Itd, itd, itd.
_____
- Guest
- Post n°110
Istina, i stalno naglasavaju to da su oni andergraund, a da neki dobijaju grantove i slicno, mislim oni su u sistemu, oni su sistem..
- Guest
- Post n°111
Iz pera jednog od najčitanijih savremenih srpskih pripovedača dolazi knjiga tematski različitih pripovesti, u vremenskoj elipsi od skoro jednog veka, kroz koje promiču poznati i nepoznati likovi, pletu se sudbine, otkrivaju tajne, rađa se i umire...
Susret Ive Andrića i Nemanje Lukića (glavnog junaka romana Konstantinovo raskršće) u priči na osnovu koje je nastao roman Kainov ožiljak. Ukleti pružni prelaz gde duh mrtve devojčice čeka svog ubicu. Četa vojnika na granici sa Kosovom koja nehotice budi usnulo zlo. Tajni život Danila Kiša, pisca, bonvivana i ubice vampira. Beogradski dani Gavrila Principa, bolest, košmari i tajanstveni crnorukac koji je odlučio da baš Gavrilo ubije Franca Ferdinanda. Vremenski skok u neku drugu Srbiju čiji je glavni grad Niš i kojom vlada vojna hunta, gde su čuda ponekad moguća a kišni psi zavijaju u noći.
Susret Ive Andrića i Nemanje Lukića (glavnog junaka romana Konstantinovo raskršće) u priči na osnovu koje je nastao roman Kainov ožiljak. Ukleti pružni prelaz gde duh mrtve devojčice čeka svog ubicu. Četa vojnika na granici sa Kosovom koja nehotice budi usnulo zlo. Tajni život Danila Kiša, pisca, bonvivana i ubice vampira. Beogradski dani Gavrila Principa, bolest, košmari i tajanstveni crnorukac koji je odlučio da baš Gavrilo ubije Franca Ferdinanda. Vremenski skok u neku drugu Srbiju čiji je glavni grad Niš i kojom vlada vojna hunta, gde su čuda ponekad moguća a kišni psi zavijaju u noći.
- Post n°112
a jel ima u tome što čitate da nekog nema?
izgleda sa su pisca, kad je bio mali, umesto u park, vodili pred izlog "plitvica".
ovaj piše ko što moj pater kuva: otvori sve po kuhinji i redom sipa u šerpu.
izgleda sa su pisca, kad je bio mali, umesto u park, vodili pred izlog "plitvica".
ovaj piše ko što moj pater kuva: otvori sve po kuhinji i redom sipa u šerpu.
_____
poz
www.facebook.com/kucicanamoru
- Post n°113
Jel se pojavljuje i Tom Waits?Šuvar i varivo wrote: kišni psi zavijaju u noći.
- Guest
- Post n°114
Andric, Hoseini, Uelbek.
Književnik Vladimir Kecmanović, autor bestselera „Kainov ožiljak“ i „Top je bio vreo“, predao je izdavačkoj kući Laguna rukopis svog novog romana „Osama“. Glavni junak ove knjige je Bajazid, potomak stare bosanske begovske porodice, plod zabranjene ljubavi „balije“ Murata i „vlahinje“ Milice. U bratoubilačkom ratu devedesetih godina prošlog veka Bajazidov otac je nepristajanje da se uklopi u poredak u kom „pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati“ platio životom. Paradoksalno, ili samo naoko paradoksalno, njegov sin izgubljenu veru u smisao sveta pronalazi u poistovećivanju sa „velikim borcem za veru“ Osamom Bin Ladenom za šta će, po tragičnoj logici na kojoj počiva ovo delo a koja nažalost verno prati logiku realnog, platiti najskuplju cenu.
Na jednom nivou Kecmanovićev „Osama“ je neskrivena replika na Andrićevu „Prokletu avliju“, smeštena u srodan duhovni milje i nov, ili samo naoko nov, istorijski kontekst.
Pisana egzotičnim bosanskim idiomom, iz perspektive neimenovanog pripovedača i svedoka koji se svoje orijentalne kasabe priseća iz njujorškog paba, ova priča poseduje magiju zahvaljujući kojoj romani Haleda Hoseinija plene srca čitalaca na svim stranama zemljinog šara.
Beskompromisna surovost izraza, kao i politička nekorektnost poente, međutim, Kecmanovićevu knjigu čine duhovno srodnom Uelbekovom „Pokoravanju“.
- Post n°115
Jbt, hoće li više da se ostave nesrećnog Andrića?
I koliko knjiga proizvedu godišnje, pobogu?
I koliko knjiga proizvedu godišnje, pobogu?
_____
- Post n°116
BTW, top right corner (najčitanije i najprestižnije mesto u svakoj novini) u Politici:
Vaso, iz tvog novinarskog iskustva, jel Laguna plaća ovakvu promociju, ili to novinari rade od odbrote srca svoga?
Vaso, iz tvog novinarskog iskustva, jel Laguna plaća ovakvu promociju, ili to novinari rade od odbrote srca svoga?
_____
- Guest
- Post n°117
Nema potrebe za placanjem, to su sagovornici koje publika rado cita, a i Deksa je zgodan za rad posto izuzetno postuje rokove i obecanja i uvek je spreman da da intervju. Dzoker za letnje mrtvilo.
- Post n°118
William Murderface wrote:za ljude koji su u životu pročitali par stripova i lektiru.
Deo privatne biblioteke tipa koji je u životu pročitao par stripova i lektiru.
(preuzeto sa FB)
- Post n°119
ja knjige iz svoje privatne biblioteke uopste ne citam. ne jede covek svaki dan iz porcelanskog servisa.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°120
Auuu. Zlatni Dećko baš razbija!
- Guest
- Post n°121
kon shoneri wrote:William Murderface wrote:za ljude koji su u životu pročitali par stripova i lektiru.
(preuzeto sa FB)
ne znam kakve su ostale police, ali ovo je cista konfekcija. Lagunini popusti, slabi prevodi, i one knjige koje ima svako (Golgota i vaskrs Srbije).
- Post n°122
Prestrog si.
Al nema veze, on zaslužuje.
Meni je neko odneo jednu od tri iz kompleta Golgota i vakrs Srbije:(
(Ja volim da žbunjaram po popustima, pa i Laguninim. Može se naći i dobrih naslova
i dobrih prevoda iz druge polovine prošle decenije.)
Al nema veze, on zaslužuje.
Meni je neko odneo jednu od tri iz kompleta Golgota i vakrs Srbije:(
(Ja volim da žbunjaram po popustima, pa i Laguninim. Može se naći i dobrih naslova
i dobrih prevoda iz druge polovine prošle decenije.)
- Post n°123
Jordan Rivers wrote:kon shoneri wrote:
(preuzeto sa FB)
ne znam kakve su ostale police, ali ovo je cista konfekcija. Lagunini popusti, slabi prevodi, i one knjige koje ima svako (Golgota i vaskrs Srbije).
Hehe... kažu da slika govori 1000 reči ali neki jednostavno vide ono što žele da vide...
Kročeova "Estetika", koju, jelte, ima svaka kuća, isto tako "Watchmen", Apdajk, Ejmis, Ursula LeGVin, Nil Gejmen, Bredberi, Pekić, knjiga o izdavačkoj kući "Factory", malo niže o Depeche Mode... "Mitologike" od Jejtsa.
Slabi prevodi? Tu verovatno misliš na Skrobonjin prevod Kinga, Simonsa i MekDonalda? Mislim da sam video i "Prolaz" od Džasina Kronina. I to je prevodio Goran Skrobonja.
- Post n°124
_____
- Post n°125
Skrobonja se malo brukao kad je prevodio Vonegata. Ja pisao izdavaču i bunio se što je "director of photography" prevodio sa "režiser fotografije".