zašto su onda proizvođači vakcina izuzeti od bilo kakve odgovornosti? Meni je moje zdravlje mnogo bitnije od mog auta, ako mi proizvođač auta daje garanciju 2 godine (koja je i zakonski obavezna), zašto to isto ne važi za proizvođača vakcine, ako je već tako kao što ti kažeš?lalinea wrote:Ja cu ospice da dobijem od dugorocnih efekata vakcina. Kad se prica o nekakvom efektu, koliko god 'rocnom, mora valjda da postoji neka osnova, neki fizioloski, mol bioloski mehanizam koji bi, ma koliko far fetched, podrzavao sumnje da je nekakav los efekat nakon n godina moguc. U suprotnom smo na "beba ima beleg jer je majku u trudnoci preskocila macka" teritoriji.San Saba Songbird wrote:u mRNA vakcinama nema ničega što može izazvati posledice nakon više godina. mRNA se potpuno razloži posle nekoliko nedelja, nema ga više, apsorbovan je. jedino što ostaje je programirani i potpuno fokusirani imuni odgovor. za nekoliko decenija proučavanja mRNA nije registrovan nijedan dugoročan neželjen efekat, a FDA sad ni ne traži podatke za duže od 8 nedelja pošto je mehanizam rada vakcine takav da bukvalno nema razloga za time.
Virus
- Post n°251
Re: Virus
- Post n°252
MNE wrote:zašto su onda proizvođači vakcina izuzeti od bilo kakve odgovornosti? Meni je moje zdravlje mnogo bitnije od mog auta, ako mi proizvođač auta daje garanciju 2 godine (koja je i zakonski obavezna), zašto to isto ne važi za proizvođača vakcine, ako je već tako kao što ti kažeš?lalinea wrote:
Ja cu ospice da dobijem od dugorocnih efekata vakcina. Kad se prica o nekakvom efektu, koliko god 'rocnom, mora valjda da postoji neka osnova, neki fizioloski, mol bioloski mehanizam koji bi, ma koliko far fetched, podrzavao sumnje da je nekakav los efekat nakon n godina moguc. U suprotnom smo na "beba ima beleg jer je majku u trudnoci preskocila macka" teritoriji.
Знаш зашто је убачен закон да не можеш да тужиш произвођача вакцине? Зато да би и заверетичари имали свој празник.
- Guest
- Post n°253
MNE wrote:zašto su onda proizvođači vakcina izuzeti od bilo kakve odgovornosti? Meni je moje zdravlje mnogo bitnije od mog auta, ako mi proizvođač auta daje garanciju 2 godine (koja je i zakonski obavezna), zašto to isto ne važi za proizvođača vakcine, ako je već tako kao što ti kažeš?lalinea wrote:
Ja cu ospice da dobijem od dugorocnih efekata vakcina. Kad se prica o nekakvom efektu, koliko god 'rocnom, mora valjda da postoji neka osnova, neki fizioloski, mol bioloski mehanizam koji bi, ma koliko far fetched, podrzavao sumnje da je nekakav los efekat nakon n godina moguc. U suprotnom smo na "beba ima beleg jer je majku u trudnoci preskocila macka" teritoriji.
Mrsko mi je i da načinjem tu temu ali prilično je jasno da je blanko oslobađanje od odgovornosti doneto kako bi proizvođači bili zaštićeni od parnica koje bi usporile tok razvoja vakcine, a ne zato što postoje nekakvi tajni dugoročni efekti. Sudovi ne presuđuju na osnovu konsenzusa naučne zajednice, već na osnovu sudskog odmeravanja predočenih dokaza, dakle pravo i nauka mogu biti u teškoj koliziji, a često i jesu. Nisam ni ja ljubitelj ove vrste imuniteta ali razumem sled koraka koji je doveo do toga i on nema veze sa ovim o čemu govorimo.
- Post n°255
+1San Saba Songbird wrote:Mrsko mi je i da načinjem tu temu ali prilično je jasno da je blanko oslobađanje od odgovornosti doneto kako bi proizvođači bili zaštićeni od parnica koje bi usporile tok razvoja vakcine, a ne zato što postoje nekakvi tajni dugoročni efekti. Sudovi ne presuđuju na osnovu konsenzusa naučne zajednice, već na osnovu sudskog odmeravanja predočenih dokaza, dakle pravo i nauka mogu biti u teškoj koliziji, a često i jesu. Nisam ni ja ljubitelj ove vrste imuniteta ali razumem sled koraka koji je doveo do toga i on nema veze sa ovim o čemu govorimo.
nema tu neke preterane misterije: ako si mocan - a proizvodjaci vakcina jesu mocni - iskoristices sve pravne mehanizme koje imas na raspolaganju da izbegnes odlazak na sud. a cinjenica da taj paket raspolozivih mehanizama ukljucuje i nemogucnost da ih se tuzi samo i iskljucivo govori o stanju korporativne moci in this day and age i mali je pokazatelj gde se trenutno nalazimo po pitanju kolektivnih prava. a ideja da se to odnosi na neku konkretnu stvar poput vakcine je prosto nemogucnost da se sagleda suma od drveta.
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°257
dugoročni efekti ne mogu da budu ni tajni ni javni ako su nepoznati, od parnica može da se zaštiti i sam proizvođač bez zakonitog blanko oslobađanjaSan Saba Songbird wrote:MNE wrote:
zašto su onda proizvođači vakcina izuzeti od bilo kakve odgovornosti? Meni je moje zdravlje mnogo bitnije od mog auta, ako mi proizvođač auta daje garanciju 2 godine (koja je i zakonski obavezna), zašto to isto ne važi za proizvođača vakcine, ako je već tako kao što ti kažeš?
Mrsko mi je i da načinjem tu temu ali prilično je jasno da je blanko oslobađanje od odgovornosti doneto kako bi proizvođači bili zaštićeni od parnica koje bi usporile tok razvoja vakcine, a ne zato što postoje nekakvi tajni dugoročni efekti. Sudovi ne presuđuju na osnovu konsenzusa naučne zajednice, već na osnovu sudskog odmeravanja predočenih dokaza, dakle pravo i nauka mogu biti u teškoj koliziji, a često i jesu. Nisam ni ja ljubitelj ove vrste imuniteta ali razumem sled koraka koji je doveo do toga i on nema veze sa ovim o čemu govorimo.
isto tako svaki proizvođač danas može sam da ponudi odštetu u slučaju dokazanih težih posljedica od vakcine, siguran sam da bi to drastično podiglo procenat onih koji žele da se vakcinišu tom vakcinom
- Post n°259
Zemlje sa dvonedeljnim rastom broja slučajeva većim od 100%:
Indija, Mongolija, Vijetnam, Tajland, Iran, Madagaskar, Komori, Zimbabve, Esvatini (bivši Svazilend), Centralnoafrička Republika, Kongo, Mali, Argentina, Surinam, Kosta Rika, Gvatemala, Trinidad i Tobago i Lihtenštajn.
https://ourworldindata.org/grapher/biweekly-growth-covid-cases
Indija, Mongolija, Vijetnam, Tajland, Iran, Madagaskar, Komori, Zimbabve, Esvatini (bivši Svazilend), Centralnoafrička Republika, Kongo, Mali, Argentina, Surinam, Kosta Rika, Gvatemala, Trinidad i Tobago i Lihtenštajn.
https://ourworldindata.org/grapher/biweekly-growth-covid-cases
- Post n°260
Najpogođeniji gradovi/opštine sa 25 i više novozaraženih po današnjim podacima:
telegraf.rs/vesti/srbija/3328708-korona-odnela-jos-37-zivota-registrovano-vise-od-2000-novozarazenih
telegraf.rs/vesti/srbija/3328708-korona-odnela-jos-37-zivota-registrovano-vise-od-2000-novozarazenih
- Post n°261
https://www.rtv.rs/sr_lat/koronavirus/preminulo-sest-pacijenata-iz-moravickog-okruga_1230504.htmlU Opštoj bolnici Čačak u protekla 24 sata od korona virusa je preminulo šest pacijenata iz Moravičkog okruga.
Moravički okrug ima nešto preko 210 hiljada stanovnika, 33x manje od cele Srbije.
- Post n°262
Рекао би човек фрка у Вијетнаму са вирусом.
А оно за недељу дана скочило са 10 на 20 заражених.
А оно за недељу дана скочило са 10 на 20 заражених.
- Post n°263
rumbeando wrote:https://www.rtv.rs/sr_lat/koronavirus/preminulo-sest-pacijenata-iz-moravickog-okruga_1230504.htmlU Opštoj bolnici Čačak u protekla 24 sata od korona virusa je preminulo šest pacijenata iz Moravičkog okruga.
Moravički okrug ima nešto preko 210 hiljada stanovnika, 33x manje od cele Srbije.
Dobro, svi znamo da su zvanicne cifre umrlih SF. To prosto vise ne razmatram.
- Post n°264
On April 4th, Vistara flight UK6395 arrived in Hong Kong from New Delhi.
— 1B002Aaron (@tripperhead) April 18, 2021
So far 25 people on the flight have been confirmed with COVID-19.
Day 12 test results started coming in yesterday, accounting for 5 of the 10 imported cases. pic.twitter.com/bH8yvhxVTi
2 cases occupying one seat (10 month old boy and 4 month old girl)
— 1B002Aaron (@tripperhead) April 18, 2021
One case also doesn't have a seat designation, so they're queuing for the toilet.
HK flight bans (again):
— Gigi Choy (@gigi_choy) April 18, 2021
•Flights from India, Pakistan and the Philippines banned for 14 days starting April 20 (midnight)
•Those who stayed there for more than 2 hrs also banned
•21-day quarantine, with additional requirements: 7-day self-monitoring and day 26 test
Last edited by rumbeando on Sun Apr 18, 2021 10:50 am; edited 1 time in total
- Post n°266
https://apnews.com/article/travel-brazil-coronavirus-pandemic-france-chile-d3a2571107181f93422f4255b96292b6France is imposing entry restrictions on travelers from four countries — Argentina, Chile, South Africa and Brazil — in hopes of keeping out especially contagious coronavirus variants, the government has announced.
The restrictions include mandatory 10-day quarantines with police checks to ensure people arriving in France observe the requirement. Travelers from all four countries will be restricted to French nationals and their families, EU citizens and others with a permanent home in France.
- Post n°267
Turul madár wrote:svako ko ulazi u avion danas bukvalno liže kvake i gelendere
Ljudi svakog dana idu na posao i vraćaju se sa posla autobusom.
Da li i oni ližu kvake i gelendere ili samo "rukodržače zbog iznenadnog kočenja"?
Btw. za krš Wizzair ti treba PCR test.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°268
Poznanik je umro prekjuce posto se 99% zarazio u avionu. 49 godina, dijabeticar.
- Post n°269
Notxor wrote:Turul madár wrote:svako ko ulazi u avion danas bukvalno liže kvake i gelendere
Ljudi svakog dana idu na posao i vraćaju se sa posla autobusom.
Da li i oni ližu kvake i gelendere ili samo "rukodržače zbog iznenadnog kočenja"?
Ne ako ne radi klima i otvoreni su prozori i nosi dobru zastitu u vidu maske/i
- Guest
- Post n°270
zadržavanje u autobusu je očito mnogo kraće nego u avionu, takođe je provetravanje autobusa u ovom slučaju bolja opcija nego avionski klima sistem. u avionu su presudni dužina zadržavanja i koncentrovanje čestica virusa u zatvorenom prostoru.
- Korisnik
- Post n°271
mene čudi kako se nisam zarazio prošlog proleća i leta u gradskom prevozu sa klimom
- Post n°272
Ех, прошлог пролећа је био двоцифрен број заражених у Београду.
Шансе да се заразиш у превозу су мале ко на лутрији.
А сад су се знатно поправиле.
Шансе да се заразиш у превозу су мале ко на лутрији.
А сад су се знатно поправиле.
- Post n°273
https://viewfromthewing.com/superspreader-25-people-on-a-single-flight-test-positive-for-covid-19/While HEPA air filtration and downward air flow reduce the risk of transmission on a plane, making it one of the safer indoor environments, that safety is often only limited to actual travel time. United Airlines, for instance, is rare among airlines in running the auxiliary power unit on the ground during board and deplaning to take advantage of fresh air circulation and filtration. The boarding and deplaning process is otherwise a risk factor, along with time spent in the airport (at security, at the gate, and even on the jetway).
Just because passengers were seated near each other who tested positive doesn’t mean the transmission occurred on the aircraft – people seated near each other are often part of the same party (a family who may have spread it from one infected person to another) and even people seated nearby who aren’t traveling together may be queued together for boarding.
- Korisnik
- Post n°274
сат-два дневно у превозу није мало, без обзира на мали број заражених
- Guest
- Post n°275
da da, svi su se porodično zarazili pre aerodroma i leta, ili u 5 minuta reda pred šalterom, a ne u tri ili deset sati sedenja u zatvorenom avionu. sounds legit
koja avio kompanija je naručila tekst?
koja avio kompanija je naručila tekst?