Meni je misterija da li je boldovano jedini razlog za trenutno stanje,ali fascinatno je do kog nivoa su ljudi ovde neopisivo glupi, za svet ne znam.Erős Pista wrote:Ma naravno, ali necemo se valjda ozbiljno baviti histerisanjem iz Novosti. U Vucicevoj Srbiji, Uzicka Republika je nesto od u najboljem slucaju minornog znacaja, a Jasenovac je od centralnog znacaja za izgradnju nacionalnog identiteta. Neznanje o ovome bi u nekom drugom istrazivanju moglo biti znak da se istorija (kao i sve ostalo btw) u skolama predaje na zastarele i lose nacine, da deci nedostaje kontekst i mogucnost da podatke povezu sa svojim iskustvom, da im se ne razvijaju neke osnovne kompetencije, vec se neselektivno pune gomilama podataka prividno istog znacaja, u cijem pamcenju deca (opravdano) ne vide puno smisla, itd.
Ali naravno, to nije cilj ovog teksta niti moralne panike koju pokusav da podstakne. Poenta je da deca nisu dovoljno nacionalno indoktrinirana i da to pod hitno mora da se ispravi skolskim projekcijama Dare i "drzavnim" udzbenicima istorije.
Pritom ne mislim naravno na poznavanje datuma i ostalih suvih podataka,nego na uopšte to na kom nivou im je logicki i misaoni aparat,to su rupe bez dna.