by lalinea Wed Dec 23, 2020 11:07 am
Kirko Skaddeng wrote:ja tebi kažem koliko, ti meni, kratko je to za dugoročne efekte, ja kažem, postoje kliničke studije koje do sada nisu pokazale srednjoročne neželjene efekte, ti kažeš da sumnjaš u kliničke studije, ja napišem nešto oholo, izbrišem to i odustanem od rasprave.
bolje da napravimo ovu komunikacijsku prečicu i preskočimo sve to.
moram da napisem nesto u vezi boldovanog. Mene ova situacija jako podseca na nesto sto mi se desilo tokom bombardovanja '99. Naime, u mom selu smo jedna drugarica i ja bile jedine koje je iole interesovala astronomija (odrasle citajuci Kosmos, jel te), buljele u nebo godinama (nije bilo ulicne rasvete kad sam ja bila mala, mlecni put pa i magelanovi oblaci su se videli kao na dlanu), pratile sazvezdja, planete itd. i krene bombardovanje i odjednom svi gledaju nocu u nebo. I jedne noci jedan komsija kaze meni "vidis ono sto jako svetli, to je americki satelit, oni nas sad gledaju". Reko "ne, to je Venera", kazem ja. "Ma kakva Venera, vidi koliko je svetlije od drugih zvezda, to je americki satelit!", "mmm, Venera nam je najbliza planeta, najsvetlije prirodno telo posle Meseca, nije nikakav satelit." - "ma ti mislis da sve znas, malo sutra Venera, jasno je kao dan da je to americki satelit!".
e tako i ovo sad: ljudi koji nikad nisu imali dodirnih tacaka ni sa virusologijom, ni sa evolucijom virusa, ni sa razvojem vakcina, ni sa klinickim studijama - odjednom znaju sve sto treba znati da se donosi sud o poreklu virusa, validnosti vakcina, sumnjaju u klinicke studije... na osnovu cega, meni nikako nije jasno... ima onaj novi izraz: agnorant, neko koje arogantan i totalno ignorant u isto vreme. Ja sam imala rezervu prema mRNK vakcinama pre 6 meseci. Sad bih je primila odmah na osnovu onoga sto su visemesecne studije pokazale.