Virus
- Guest
- Post n°776
Re: Virus
Izvorna Mudijada je bila u Savincu kod Gornjeg Milanovca. Posle se lokacija menjala više puta.
- Guest
- Post n°777
Ne znam šta petljaju ali nešto se definitivno sprema za naredne dane.
Želim da verujem da je pola godine krize donelo vlasti nekakvu operativnost u ovoj situaciji i da organizaciono pokrivaju sve moguće uglove.
Frenk na PPP:
Želim da verujem da je pola godine krize donelo vlasti nekakvu operativnost u ovoj situaciji i da organizaciono pokrivaju sve moguće uglove.
Frenk na PPP:
Što se tiče "buva", prijatelju u JP poslali mejl da treba u kadrovskom da do kraja nedelje potpiše papir o "organizaciji rada u vreme proglašenog vanrednog stanja" i nešto u vezi "ratnog rasporeda"...
- Post n°778
Vosraću se, ko o čemu Srbin o ratnom rasporedu
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°779
Ratni raspored su pripadnici kritičnih profesija dobijali za vreme prolećnog vanrednog stanja, to ne znači da ideš u rat već da ti je određeno mesto vršenja dužnosti. Očekivao sam da će i moja supruga to dobiti, ali sticajem okolnosti nije uključena u tu, aj da kažemo, mobilizaciju.
Jebiga naše krizno zakonodavstvo je zaglavljeno u 1985. godini, otud ti termini.
Jebiga naše krizno zakonodavstvo je zaglavljeno u 1985. godini, otud ti termini.
Last edited by Kirko Skaddeng on Tue Sep 22, 2020 10:49 pm; edited 1 time in total
- Post n°780
Što se zove ratni a ne vanredni raspored?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°782
ti beše nisi služio vojsku? nisi bio u rezervi?
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°783
Evo i da pojasnim u potpunosti. Ako proglase mesto gde radiš za instituciju od kritičnog značaja u uslovima pandemije, ti si podložan ratnom rasporedu i to ti je to.
Radna obaveza u državnim organima i pravnim licima od značaja za odbranuČlan 84Obveznik radne obaveze radnu obavezu izvršava obavljanjem poslova i zadataka u državnim organima, privrednim društvima, drugim pravnim licima i kod preduzetnika u delatnostima od posebnog značaja za odbranu i zaštitu i spasavanje (u daljem tekstu: državni organi i pravna lica), na koje je raspoređen prema aktu o ratnoj organizaciji i sistematizaciji, spisku dužnosti i Planu popune, a na osnovu zahteva ili naloga nadležnog državnog organa u skladu sa propisima o odbrani, civilnoj zaštiti, Planom odbrane Republike Srbije i planovima zaštite i spasavanja.
- Guest
- Post n°784
Završio obuku, a onda su nastupile nepredviđene okolnosti.Marius Lăcătuș wrote:ti beše nisi služio vojsku? nisi bio u rezervi?
Ovo o čemu pišem nema (direktne) veze sa rezervnim sastavom, naš sistem vanrednog stanja je takav da se pravna lica sa velikom lakoćom kooptiraju u sistem odbrane i potom podležu ratnom rasporedu.
- Post n°785
jel moze da ima neke veze sa odlaganjem formiranja vlade?
_____
????
- Post n°788
Zato sro vrv ne moze da ubedi koga treba da AB ponovo bude premijer, a ne moze da ne ubedi koga ne treba da bude neko drugi. Plus, mozda, sta raditi sa SPS, Voolinom, itd.
- Post n°789
Ma dajte bre to vanredno stanje je patka, ne znam ko je lansirao. Drzava bi prsla za 24 sata.
- Post n°790
Ja se vodim ponudom poslova u inostranstvu. Agencije i podizvođači su prestali sa angažovanjem radnika jedno dve nedelje pre uvođenja vanrednog stanja. Međutim, kada je krenuo drugio talas i priče o ponovnom karantinu, niko ništa nije prekidao. Italijani, dok je još trajao haos kod njih tamo, a Pusi pretio ponovnim policijskim časom, došli i održali veliku audiciju za neko brodogradilište u Italiji.
Sada su se oglasi za inostranstvo maltene u potpunosti vratili na normalu od pre korone. Doduše to je za zanate. Ne znam kako je za ugostiteljstvo.
Sada su se oglasi za inostranstvo maltene u potpunosti vratili na normalu od pre korone. Doduše to je za zanate. Ne znam kako je za ugostiteljstvo.
- Post n°791
jeste, to je tacno, poslovi idu skoro skroz normalno gde je moguce.
Moguce je da samo vezbaju, jer im to posao da rade.
Moguce je da samo vezbaju, jer im to posao da rade.
_____
????
- Post n°792
direktorka skole juce na savetu roditelja bila u fazonu da svi pricaju o nekom ponovnom zatvaranju od 1. oktobra ali da ona o tome nista ne zna niti iko iz min. prosvete to pominje. inace kuma ivice dacice, kazu glasine.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
- Post n°793
"Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomešao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju. Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumava sprovođenje svih mera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije. Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumeva ograničanja i to se dešava samo u onim sitiacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome", objašnjava detaljno za "Blic" profesor Tiodorović.
Kako kaže Srbija nije ni blizu ponovnog uvođenja vanrednog stanja.
"Ovakve izjave koje nisu zasnovane na činjenicama, jer niko nije izjavio da ćemo uvesti vanredno stanje, nisu u redu. Ja sam rekao da na osnovu podataka kojima raspolažemo, i na osnovu epidemiološke procene, može doći do blagog povećanja. Dakle, ne da će doći, ali da se može dogoditi ako se mere ne poštuju, i tu postoji razlika. A to sve opet nema nikakve veze sa vanrednim stanjem, a ti koji su plasirali ovakvu informaciju očigledno su pobrkali dva pojma", kaže on.
Kako ističe, u Srbiji se trenutno primenjuju mere koje se propisuju u okviru vanredne situacije, a koliko god ona bila povoljna ne možemo je odjaviti sve dok vanredne SZO ne odjavi pandemiju.
"Vanredno stanje se uvodi kada postoji opasnost da je nešto izmaklo kontoli, pa da jednostavno moramo smanjiti kontakte ljudi, i to podrazuva, zatvaranje objekata, škola, vrtića, pozorišta, svih onih mesta gde se ljudi mogu okupljati, kao i ograničavanje rada onih delatnosti koje snabdevaju hranom, kao što smo to već imali. Mi to uopšte ne očekujemo i nismo ni blizu nečeg takvog ", rekao je on.
Na primeru Crne Gore koja ima 10 puta povećanje i druga je po broju na 100.000 aktivnih slučajeva pa Crna Gora recimo ima 10 puta povećanje, ona ja druga u Evropi po broju aktivnih slučajeva, Tiodorović ističe, da ni oni nisu uveli vanredno stanje, niti će ga verovatno uvoditi.
- Post n°794
Od 24. septembra državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
- Post n°795
Mór Thököly wrote:Od 24. septembra državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
jebem ih u usta škrbava
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°796
Broj preminulih avgust 2020.:
— Nenad Jovanovic (@shone_bate) September 25, 2020
najveći broj preminulih u avgustu u poslednjih 10 godina
757 ljudi je preminulo više u odnosu na 10-godišnji prosek za isti mesec (9.5% više)
od aprila 2020. umrlo 3114 više u odnosu na prosek
140 #COVID19 smrtnih slučajeva #Srbija #Serbia pic.twitter.com/KduD05kRff
- Post n°797
U avgustu ove godine bilo je za 15% više umrlih nego u istom mesecu prošle godine, a u julu za 20%.
https://publikacije.stat.gov.rs/G2020/Pdf/G20201261.pdf
https://publikacije.stat.gov.rs/G2020/Pdf/G20201261.pdf
- Post n°798
U avgustu je par stotina hiljada gradjana bilo van zemlje prosle godine, na bausteli, u gostima u paralijama i drugim tasosima. Mozda brojke treba staviti u odnos prema ukuono prisutnom stanovnistvu
- Guest
- Post n°799
Hajdi
@mali_gad
Osam meseci ja radim sa ljudima koji su bolesni od korone. Osam meseci ja svaki dan slusam kako su se zarazili, kad i sta imaju od simptoma. Osam meseci pratim koga su oni dalje zarazili. To je 240 dana. Za to vreme se uoče neki obrasci koji ukazuju na zakonitosti.
12:42 AM · Sep 27, 2020·Twitter for Android
Npr. ne postoje odrasli ljudi koji nemaju simptome (oni samo misle da nemaju, tj. blagi su pa ih ne primete). Deca skoro nikad nemaju simptome (ako imaju, traju do dva dana). Nikad se ne otkrije pozitivno dete pa tek onda roditelj, već uvek obrnuto.
Osobe posle 10og dana skoro nikad nisu infektivne (postoje retki izuzeci). Postoje ljudi koji zaraze sve sa kojima dodju u kontakt, postoje ljudi koji ne zaraze nikoga ili samo 1 osobu u porodici. Pozitivnost može da se održava i po mesec i po dana, ti ljudi nisu infektivni.
Ako je blaga forma bolesti nema kašlja, nema visoke temperature. Ovoga ima ako se javi upala pluća. Upala pluća se javlja u drugoj nedelji bolesti ako se temperatura održava i posle 5,6 dana terapije.
Najčešći simptomi su temperatura, malaksalost, jeza, glavobolja.
Promena u mirisu i ukusu jeste specifična, ali nije ekskluzivna za koronu (imala sam masu ljudi koju su bili negativni sa ovim simptomom). Nekad traje i po mesec dana, ali sam imala ljude kojima je promena trajala dan, dva.
Kijavica se skoro nikad ne javlja, sekrecija iz nosa takodje. Javlja se suv, zapusen nos, nekad sa frontalnom glavoboljom i lici na sinuzitis.
Nema pravila ko će imati laku a ko tešku klinicku sliku što se tiče godina.
Sto se tice komorbiditeta lošije prolaze gojazni, dijabeticari, osobe sa bolestima bubrega, stariji od 80 godina. Meni su svi onkoliski pacijenti imali lake forme bolesti na sreću.
Uvek trebaju da se testiraju osobe koje zahtevaju a "nista im ne fali, nego hoće da se provere" jer im fali sve i obavezno su pozitivne, tj. znaju nešto što vi ne znate, ali neće u tom trenutku da vam kažu. Ti su najopasniji.
Obavezno treba da se testiraju osobe koje u krvnoj slici pored nekih gore navedenih simptoma imaju i smanjen broj leukocita (takodje indikativno za koronu).
Proliv se javlja u 20% slučajeva i traje dan, eventualno dva. Povraćanje se nikad ne javlja.
Mučnina se javlja retko, ali je gubitak apetita veoma čest, skoro kod svih, posebno ako imaju temperaturu.
Hajdi
Osobe kod kojih se javi postkorona sindrom (umor koji traje mesecima, bezvoljnost, depresija) obavezno trebaju da urade eho srca i da se jave psihijatru ili psihologu.
Hajdi
Osobe koje urade komercijalno testiranje i budu pozitivne a nemaju nijedan jedini gore navedeni simptom i svi ukućani su im zdravi i negativni je lazno pozitivna i tim osobama treba odmah ponoviti test koji će za 24h biti negativan.
Osobe koje imaju karakteristične radiografske promene na plućima, ali negativan test su lazno negativne i treba ih voditi i lečiti kao pozitivne.
Uzorak: 10.000 testiranih, 1400 pozitivnih, 70 umrlih.
- Guest
- Post n°800
Dutch to order all bars and restaurants to close at 10pm, football crowds re-banned, max four guests at home, report says. Cabinet considering essential travel only rules and some mask wearing for Amsterdam, The Hague and Rotterdam https://t.co/zRCMUygPss
— Danny Kemp (@dannyctkemp) September 28, 2020