Srbija kao takva, dakle mimo Vučića
- Post n°526
Re: Srbija kao takva, dakle mimo Vučića
Da, da, to je to.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°527
Mačvanska Mitrovica ftw
https://www.seatrade-cruise.com/shipbuilding-refurb-equipment/five-star-amadeus-cara-launching-june-2022
https://www.lueftner-cruises.com/en/our-amadeus-fleet/ms-amadeus-cara.html
Маде ин СРБИЈА
— Лепи Јовица (@Jovica021) December 11, 2021
БРЕ ! pic.twitter.com/srGY7E0dyC
https://www.seatrade-cruise.com/shipbuilding-refurb-equipment/five-star-amadeus-cara-launching-june-2022
https://www.lueftner-cruises.com/en/our-amadeus-fleet/ms-amadeus-cara.html
- Post n°528
Колико знам, рифрбишт није „произведен“ него „ремонтован“. Или треба и да прочитам чланак?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°529
Srbija ima nekoliko ozbiljnih brodogradilišta. Pogledaj šta je sve napravljeno u "Begeju" u Zrenjaninu.
Ovo npr.
https://www.youtube.com/watch?v=ktCgnL5zdd8
Ovo npr.
https://www.youtube.com/watch?v=ktCgnL5zdd8
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°530
И тај „Бегеј“ је давно био продат некој холандској или луксембуршкој фирми. Стечајни поступак је недавно завршен.
Иначе, два моја другара су били машинци бродоградитељи. Један сад има неко мање бродоградилиште у Бугарској, други предаје на неком универзитету у Канади.
Иначе, два моја другара су били машинци бродоградитељи. Један сад има неко мање бродоградилиште у Бугарској, други предаје на неком универзитету у Канади.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°531
I Bomex je u Zrenjaninu.
Mislim da je najveće u Apatinu. Vojvodina shipyard sila.
Mislim da je najveće u Apatinu. Vojvodina shipyard sila.
_____
- Post n°532
Imas i u BPalanci, Apatinu i Kladovu
- Post n°533
И Бомекс уме да не ради неко време. И за њих је повремено стизао абер да су пукли, готово, а онда опет наиђе посао и видим да раде. Истина, на паркингу никад нема по педесетак аутомобила, као што је могло да се види пред „Бегејом“, буде их у вр главе десетак, али их скоро увек има.
Ту изгледа није проблем направити, то умемо, него је до управе и продаје, и кад ће бити плаћено.
Ту изгледа није проблем направити, то умемо, него је до управе и продаје, и кад ће бити плаћено.
_____
- Guest
- Post n°534
I u Bačkom Monoštoru radi jedno brodogradilište, sada mahom radi remonte.
- Post n°535
Ma starih brodogradilista ima svugde. U Beogradu jos uvek kao radi Brodotehnika. Samo sto se uglavnom bave krpljenjem camaca i splavova. Brodogradilista (u holandskom vlasnistvu) S. Mitrovica i Kladovo su do korone proizvodili nove brodove, ali opet samo trupla. Sve iole komplikovanije se posle doradjuje i ugradjuje u Holandiji. Krdo ljudi je posle korone ostalo bez posla. Samo u S. Mitrovici je 200 bilo otpusteno.
Stvar sa brodogradilistima je sto ona zahtevaju specijalizovanu radnu snagu. A u prirodi je brodogradilista da ona cas rade, cas ne rade - malo ko tu ima posla za stalno. Od brodograditelja se ocekuje da terenski rade po vise brodogradilista. U Jugoslaviji je to funkcionisalo tako sto su ljudi kruzili po brodogradilistima u Hrvatskoj i Srbiji. Sada toga nema, pa je tesko obuciti i sastaviti neku kriticnu zajednicu ljudi koji bi umeli da prave komplet brodove. Na stranu sto je brodogradnja uzasno tezak, neprijatan i opasan posao, koji ima smisla raditi sa dobrom platom, umerenim radnim vremenom, i makar nekim beneficijama. U Srbiji ocekuju od tebe da radis 10 sati, na crno, za satnicu koju mozes da zaradis na deset puta laksim poslovima. Bio sam u Kladovu na radnoj probi, video sta se tamo desava, i pobegao nazad prvim autobusom.
Stvar sa brodogradilistima je sto ona zahtevaju specijalizovanu radnu snagu. A u prirodi je brodogradilista da ona cas rade, cas ne rade - malo ko tu ima posla za stalno. Od brodograditelja se ocekuje da terenski rade po vise brodogradilista. U Jugoslaviji je to funkcionisalo tako sto su ljudi kruzili po brodogradilistima u Hrvatskoj i Srbiji. Sada toga nema, pa je tesko obuciti i sastaviti neku kriticnu zajednicu ljudi koji bi umeli da prave komplet brodove. Na stranu sto je brodogradnja uzasno tezak, neprijatan i opasan posao, koji ima smisla raditi sa dobrom platom, umerenim radnim vremenom, i makar nekim beneficijama. U Srbiji ocekuju od tebe da radis 10 sati, na crno, za satnicu koju mozes da zaradis na deset puta laksim poslovima. Bio sam u Kladovu na radnoj probi, video sta se tamo desava, i pobegao nazad prvim autobusom.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°536
Nešto slično su pokušali da urade ovi iz ugašenog Arsenala iz Tivta (tj. pokušali da sačuvaju radnu snagu - ne znam koliko su uspeli).
Prvo su u Kraljevu otvorili firmu za remont brodova, pa su kasnije kupili brodogradilište u Apatinu.
Prvo su u Kraljevu otvorili firmu za remont brodova, pa su kasnije kupili brodogradilište u Apatinu.
_____
- Post n°537
Ibrom do Kraljeva?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°538
Ma jok bre, samo su tu registrovani, a nastavili su da remontuju brodove Mornarice Crne Gore.
_____
- Post n°539
Ma da, ovdašnja brodogradilišta su napuštena i devastirana, nitko ne želi raditi za 'gubitaše', cijela priča oko toga je osuđena na propast. Meni je zanimljiva J.Koreja kao neoliberalna katedrala, upravo planskom privredom i petoljetkama upumpavala javni novac u domaću brodogradnju i kad su je digli, ubacili je na tržište i bogami pojela sve druge.Летећи Полип wrote:Ma starih brodogradilista ima svugde. U Beogradu jos uvek kao radi Brodotehnika. Samo sto se uglavnom bave krpljenjem camaca i splavova. Brodogradilista (u holandskom vlasnistvu) S. Mitrovica i Kladovo su do korone proizvodili nove brodove, ali opet samo trupla. Sve iole komplikovanije se posle doradjuje i ugradjuje u Holandiji. Krdo ljudi je posle korone ostalo bez posla. Samo u S. Mitrovici je 200 bilo otpusteno.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°540
Па то је, ту треба критична маса. Није довољно да умеш да направиш огроман брод, него да можеш да направиш туце годишње и да прегураш оно пола године кад немаш шта да радиш. А наша маса је изгубила ту критичност.
_____
- Guest
- Post n°541
slušao sam neke likove iz nase koji su prešli kod maska
privatna inicijativa ftw
da nije bilo državnog budžeta odakle bi prelazili, to ne znam
privatna inicijativa ftw
- Post n°542
Talason wrote:slušao sam neke likove iz nase koji su prešli kod maska
privatna inicijativa ftw
И да Маска не финансира држава, не знам куд би.
_____
- Guest
- Post n°543
to čak nije ni bitno za ovaj deo priče
postoje bitni stručnjaci koji su neisplativi za privatnički uzgoj
postoje bitni stručnjaci koji su neisplativi za privatnički uzgoj
- Post n°544
Колико ме нервира кад видим у рекламама за Глово и слична срања да је то апликација.
Не, ти је је ена курирска служба где ликови врте педале да би нешто донели наручиоцима.
Не, ти је је ена курирска служба где ликови врте педале да би нешто донели наручиоцима.
- Post n°545
fiskalni razlozi, kao i za car:go koji nije taksi nego aplikacija.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°546
Mozda je trebalo na Srce tame da ide ovo.
https://nova.rs/vesti/hronika/golfom-uleteo-u-stado-ubio-17-ovaca-i-dva-psa-a-cobanina-tesko-povredio/
Nije mi jasno kako je uspeo 17 ovaca da ubije. Kao kamion da je vozio.
Izmestilo me skroz. Jbmti, mnogo puta sam nailazio kolima na stada ovaca, posebno koza (cesce u Gr poslednjih decenija) i uvek se tu sporo vozi ili stane.
https://nova.rs/vesti/hronika/golfom-uleteo-u-stado-ubio-17-ovaca-i-dva-psa-a-cobanina-tesko-povredio/
Nije mi jasno kako je uspeo 17 ovaca da ubije. Kao kamion da je vozio.
Izmestilo me skroz. Jbmti, mnogo puta sam nailazio kolima na stada ovaca, posebno koza (cesce u Gr poslednjih decenija) i uvek se tu sporo vozi ili stane.
- Guest
- Post n°547
a meni nije jasno o kom je putu reč. jedini put između Neradovca i Davidovca koji prolazi kroz Pavlovac nije magistralni put već autoput.
- Post n°548
Srbija kao takva, mimo Novaka
- Post n°549
Mislis da je laznjak? Nadam se da jeste.Cousin Billy wrote:a meni nije jasno o kom je putu reč. jedini put između Neradovca i Davidovca koji prolazi kroz Pavlovac nije magistralni put već autoput.
Mada ima put pored Pavlovca I neki podvoznjak ka Pavlovcu ispod autoputa
- Post n°550
Ne bi verovao kako sam ja ovo procitao...Cousin Billy wrote:a meni nije jasno o kom je putu reč. jedini put između Neradovca i Davidovca koji prolazi kroz Pavlovac nije magistralni put već autoput.