http://pescanik.net/vrati-se-mario/
Peščanik
- Post n°51
Re: Peščanik
Pesma u prozi
- Post n°52
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°53
http://pescanik.net/razbijanje-latinice-na-kcb-u/
Podrazumevalo se, naravno, da se sve ovo može rešiti pravnim putem, bez suvišnog napora, jer Koštuničin Ustav legalizuje stvaranje nasilničkog ambijenta u kome nema mesta ni za šta drugo osim za „Србе“ i za „Ћирилицу“.
Наравно никад нисам отворио нешто што се зове Србин инфо, па нисам знао за ову акцију, да јесам потписао бих. Не јер је акција паметна , него због оваквих текстова које изазива
Podrazumevalo se, naravno, da se sve ovo može rešiti pravnim putem, bez suvišnog napora, jer Koštuničin Ustav legalizuje stvaranje nasilničkog ambijenta u kome nema mesta ni za šta drugo osim za „Србе“ i za „Ћирилицу“.
Наравно никад нисам отворио нешто што се зове Србин инфо, па нисам знао за ову акцију, да јесам потписао бих. Не јер је акција паметна , него због оваквих текстова које изазива
Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима.
У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава.
Пред Уставом и законом сви су једнаки.
Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације.
Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, a нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.
Не сматрају се дискриминацијом посебне мере које Република Србија може увести ради постизања пуне равноправности лица или групе лица која су суштински у неједнаком положају са осталим грађанима.
- Post n°54
Pa šta znači srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive? Jesu li Srbi građani? Jesu. Onda je ovo "srpskog naroda" čist višak. Osim ako država ipak nije malo više srpska nego ostalih građana, što naravno jeste, baš kao što to jesu i mnoge druge okolne države koje su etniju unele u svoj Ustav.
Ja ne razumem na koga se ljutiš, osim možda na samog sebe. Država je ili država svih svojih građana, ili pripada jednoj etniji. Trećeg nema. ALi to nije problem ovog teksta već protivrečnosti tvoje sopstvene pozicije koju, čini mi se, i sam uviđaš, pa zato ovako burno reguješ.
Postupak uterivanja zakona po cenu prekidanja višegodišnjih i višedecenijskih praksi koje nikome nisu nanosile nikakvu štetu, jeste nasilje, pa makar bilo i legalističko. Rečenica koju si naveo prosto sasvim stoji.
Ja ne razumem na koga se ljutiš, osim možda na samog sebe. Država je ili država svih svojih građana, ili pripada jednoj etniji. Trećeg nema. ALi to nije problem ovog teksta već protivrečnosti tvoje sopstvene pozicije koju, čini mi se, i sam uviđaš, pa zato ovako burno reguješ.
Postupak uterivanja zakona po cenu prekidanja višegodišnjih i višedecenijskih praksi koje nikome nisu nanosile nikakvu štetu, jeste nasilje, pa makar bilo i legalističko. Rečenica koju si naveo prosto sasvim stoji.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°55
држава српског народа и свих грађана који у њој живе,
наравно не подразумева хијерархијски однос...тако да није истина да има места само за Србе, степен поштовања мањинских права (у смислу етничких мањина) је изузетно висок.
члан десет устава и члан 4 закон о службеној употреби писма сасвим јасно оставља простор да КЦБГ има таблу на латиници, то што је ова издајничка власт одлучила да је скине нема ама баш никакве везе са Уставом (који није Коштуничин него свих грађана), већ са политичком одлуком градских власти.
Зашто је одлучио да му баш Коштуница и Устав буде крив , не знам али слутим да има везе с неким другим одредбама Митровданског Устава, а не са овом.
наравно не подразумева хијерархијски однос...тако да није истина да има места само за Србе, степен поштовања мањинских права (у смислу етничких мањина) је изузетно висок.
члан десет устава и члан 4 закон о службеној употреби писма сасвим јасно оставља простор да КЦБГ има таблу на латиници, то што је ова издајничка власт одлучила да је скине нема ама баш никакве везе са Уставом (који није Коштуничин него свих грађана), већ са политичком одлуком градских власти.
Зашто је одлучио да му баш Коштуница и Устав буде крив , не знам али слутим да има везе с неким другим одредбама Митровданског Устава, а не са овом.
- Post n°56
Daj, Šuvare, Ustav jeste Koštuničin iz jasnih razloga. Manjinska prava svakako postoje, ali je politička zajednica učinjena vlasništvom jedne etnije i samim tim u njoj za druge ima mesta samo kao za podstanare. I to se ne menja pa makar još hiljadu puta boldovao "i svih njenih građana".
http://fabrikaknjiga.co.rs/rec/63/39.pdf
http://fabrikaknjiga.co.rs/rec/63/39.pdf
_____
- Guest
- Post n°57
We, the Slovak Nation
Bearing in mind the political and cultural heritage of our predecessors, the experience gained through centuries of struggle for our national existence, and statehood,
Mindful of the spiritual bequest of Cyril and Methodius, and the historical legacy of Great Moravia,
Recognizing the natural right of nations to self-determination,
Together with members of national minorities and ethnic groups living in the Slovak Republic,
WE, THE MEMBERS OF THE HUNGARIAN NATION, at the beginning of the new
millennium, with a sense of responsibility for every Hungarian, hereby proclaim the
following:
zražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
Bearing in mind the political and cultural heritage of our predecessors, the experience gained through centuries of struggle for our national existence, and statehood,
Mindful of the spiritual bequest of Cyril and Methodius, and the historical legacy of Great Moravia,
Recognizing the natural right of nations to self-determination,
Together with members of national minorities and ethnic groups living in the Slovak Republic,
WE, THE MEMBERS OF THE HUNGARIAN NATION, at the beginning of the new
millennium, with a sense of responsibility for every Hungarian, hereby proclaim the
following:
zražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
- Post n°58
William Murderface wrote:Pa šta znači srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive? Jesu li Srbi građani? Jesu. Onda je ovo "srpskog naroda" čist višak. Osim ako država ipak nije malo više srpska nego ostalih građana, što naravno jeste, baš kao što to jesu i mnoge druge okolne države koje su etniju unele u svoj Ustav.
Vidiš, umem i ja da koristim bold.
A jebiga, nigde boljih primera od ova tri koja si naveo, takoreći tri oaze tolerancije.
_____
- Guest
- Post n°59
па то су државе сличне нашој транзиционе...
наравно да сам се ја питао не би писало "српског народа".. само повезивати одлуке корумпиране градске власти, уопште ових издајника са Коштуницом је бесмислено.. нема то везе једно с другим...
наравно да сам се ја питао не би писало "српског народа".. само повезивати одлуке корумпиране градске власти, уопште ових издајника са Коштуницом је бесмислено.. нема то везе једно с другим...
- Post n°60
Pa da, trazicione, razorene i do grla u nacionalizmu. You just made my case for me.
Što se tiče ovog drugog,
Što se tiče ovog drugog,
Združena akcija Gradskog sekretarijata za kulturu Grada Beograda, sekretara Vladana Vukosavljevića, direktorke Kulturnog centra Beograda Ivone Jevtić i falange pod nazivom „Ћирилица“ Dobrice Erića, rezultirala je jučerašnjim višečasovnim struganjem latiničnog logoa KCB-a, zaštitnog znaka ove gradske institucije kulture.
_____
- Guest
- Post n°61
Па то јесте њихова политичка одлука, тако сам и рекао, она простиче из политичке воље , а није уставна обавеза, може се користи и латиница у службеној употреби.
Није тачно да по Коштуничином (тм) уставу нема места за латиницу, особито да нема места за оне који нису Срби.
Није тачно да по Коштуничином (тм) уставу нема места за латиницу, особито да нема места за оне који нису Срби.
- Post n°62
I meni je malo jadno kad se za odluku koju sprovode ovi idioti na vlasti posredno okrivi Koštunica
i njegov Ustav.
Malo je bezobrazno.
Oko ćirilice i njenog branjenja ™ ne znam šta da mislim, a nije mi baš ni najjasnije od koga i za koga je brane.
i njegov Ustav.
Malo je bezobrazno.
Oko ćirilice i njenog branjenja ™ ne znam šta da mislim, a nije mi baš ni najjasnije od koga i za koga je brane.
- Guest
- Post n°63
plachkica wrote:I meni je malo jadno kad se za odluku koju sprovode ovi idioti na vlasti posredno okrivi Koštunica
i njegov Ustav.
Malo je bezobrazno.
- Post n°64
Pa mogu da je brane od pritiska tržišta, nemam ništa protiv, ali to je u principu šifra za mobilizaciju i tu je problem.
Okej, dopuštam da je Koštun sad nebitan, ali svejedno živimo u ustavnom provizorijumu koji je on sklepao i koji je njegov najveći politički poduhvat i uspeh.
Okej, dopuštam da je Koštun sad nebitan, ali svejedno živimo u ustavnom provizorijumu koji je on sklepao i koji je njegov najveći politički poduhvat i uspeh.
_____
- Post n°65
Možda me vara utisak, ali zašto svi iz kulture, pa i iz medija, tako upadljivo izbegavaju da
se zamere Tasovcu?
Čini mi se kao da se svesno ignoriše činjenica da je on na čelu Ministarstva kulture.
se zamere Tasovcu?
Čini mi se kao da se svesno ignoriše činjenica da je on na čelu Ministarstva kulture.
- Post n°67
Znam da Šuvar ne miriše Lasla Vegela, a ja nikako da stignem da se ne složim sa njim i kažem da je (kakav god bio govornik - a možda stvarno jeste dosadan, ne znam) meni Vegel odličan skoro uvek na Peščaniku. Naročito mi se sviđa što već dugo kritikuje EU, provincijalizam i skretanje u desno, i pre nego što je ovo poslednje postalo svima očigledno.
Evo odlomka iz novog teksta.
Evo odlomka iz novog teksta.
http://pescanik.net/deca-i-bodljikava-zica/Kako da odbranimo Evropu?
Na parkingu posvuda ruinirani kontejneri za smeće, svud oko njih kore od lubenice. Jedna mlada žena vadi i sortira plastične boce iz kontejnera. Sednem za stočić na terasi obližnjeg kafea, čekam kolegu pisca Radoslava Petkovića. Tik pored terase zaustavljaju se kola s mađarskim registarskim tablicama, jedan bračni par, četrdesetih godina prilazi mom stolu i na engleskom pitaju kako bi mogli najjednostavnije da izađu iz grada i da krenu prema Beogradu. A odande planiraju da se spuste na more, u Tivat. Vrlo lako, odgovaram na mađarskom, okrenite se ovde nazad, pa prema železničkoj stanici, zatim desno, pa levo. Zahvaljuju se na pomoći, poručuju i oni po jednu kafu, vade iz torbe mapu, i kažu da putuju u Tivat, tamo je jedan od njihovih poslovnih prijatelja iznajmio jahtu, sa neophodnom posadom, i sad će tri nedelje krstariti po Jadranu uživajući u letu i u moru. Oni su krenuli kolima preko Bačke, hteli su da vide ove, nekad od Mađarske otkinute teritorije. Bili su u Subotici i u Bačkoj Topoli. Prespavali su u Novom Sadu, i sad kreću dalje. Preda mnom, na stolu su jedne srpske novine, valjda ih je pređašnji gost zaboravio, žena pokazuje na njih i pita, da li znam srpski? Naravno, rekoh, kako da ne. Odmah sam primetio senku zabrinutosti na njenom licu. Ne krije, zbog čega. Boji se, kaže, da je to prvi korak u pravcu asimilacije. Bili su prošle godine u Transilvaniji, gde su tamošnji Mađari jedva znali rumunski, ali, nažalost, takvih sela je sve manje. Srećom, konstatuje zadovoljno, manjinski političari iz ovih „južnih krajeva“ su se pridružili Viktoru Orbanu, poslušali njegov savet i stali na noge. Stali na noge, ispravili leđa i protive se dvojezičnoj nastavi. Tako treba! I ne samo to, konačno su digli glas i protiv imigranata! Dobro su im rekli: neka se vrate odakle su došli, jer će inače zauzeti prostore ovdašnjeg mađarskog življa. Dobri katolici se ne pogađaju sa njima. Samo pre nekoliko časova čitao sam izjavu pape Franje prilikom prijema delegacije omladinskog euharističkog pokreta. Papa je jasno rekao da je odbijanje izbelica „ravno ratu“, i to se onda „zove ubistvo“. Ali odustajem da citiram papu, ne želim da umnožavam njihove dileme, zatim menjam temu i predlažem mađarskim turistima da neizostavno bace sidro na obali Mljeta, jer su Korčula i Mljet dva najlepša ostrva na Jadranu. Ali moj savet, ispostavilo se odmah, nije bio potreban. Godinama plove Jadranom. A deca, raspitujem se, ne zanima ih Jadran? Ispostavilo se da nemaju decu. Dobro, pomišljam: važno je da mogu iznajmiti jahtu. Opraštajući se, još sam poželeo da im otkrijem veliku tajnu, da će bez dece teško odbraniti Evropu. Deca su veća i sigurnije odbrana nego što su ograde od bodljikave žikce. Stiže utom i Petković i u letnjoj vrelini, na terasi jednog novosadskog kafea, razgovaramo o memoarima grofa Mikloša Banfija – Petković ih je čitao na engleskom. Transilvanska trilogija je objavljena i na engleskom, ali do dana današnjeg nisam uspeo da je dobavim.
_____
- Guest
- Post n°68
I u toj situaciji sva ova pitanja vezana za Mikloša Hortija prizivaju, na neki način, i istoriju moje porodice, oživljavaju i moje uspomene iz detinjstva i najranije mladosti. Istina je da su moji roditelji, isto kao i moja uža i šira rodbina, i sav komšiluk, gotovo svi u našoj ulici, s izvesnim nadama dočekali ulazak Hortijevih vojnika – honveda. Naime, u kraljevskoj Jugoslaviji nacionalna prava manjina su bila drastično potkresana, ovdašnji Mađari su bili zaobiđeni i u podeli zemlje sirotinji. Siromaštvo je u njihovim redovima bilo masovno, ogromna većina je tavorila radeći za bedne nadnice. Nadali su se, dakle, makar kakvom boljitku.
Nema sumnje da o liku Mikloša Hortija treba stvoriti nešto iznijansiraniju sliku, na način na koji to čini, na primer, istoričar Ignac Romšič (bilo bi zanimljivo prevesti na srpski poneke njegove studije), jer Horti zaista nije izveden pred sud u Nirnbergu zbog ratnih zločina, ali zato ipak moramo znati da je moralno i te kako odgovoran za donošenje čitavih setova antisemitskih zakona u Mađarskoj, a nije se suprotstavio ni iredentističkim pokretima usled čega je Mađarsku usmerio na tragične istorijske puteve.
- Post n°69
Odlicno, sad je i Horti stigao na red.
Neka se pripremi Ion Antonescu*.
I sinjor Benito ne bi trebalo da se udaljava, red se popprilicno brzo pomera, a i guzva je.
*Edit: nas voljeni i nikad prezaljeni Conducător, koga zli komunisti ubise na pravdi boga i posle nepravednog sudjenja.
Neka se pripremi Ion Antonescu*.
I sinjor Benito ne bi trebalo da se udaljava, red se popprilicno brzo pomera, a i guzva je.
*Edit: nas voljeni i nikad prezaljeni Conducător, koga zli komunisti ubise na pravdi boga i posle nepravednog sudjenja.
Last edited by шумидер-модер on Sun Aug 16, 2015 11:20 pm; edited 2 times in total
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Post n°70
Auh, ovo je užas.
_____
- Post n°72
Odličan
_____
- Guest
- Post n°73
Nisam ni primetio da Stakić piše za Peščanik (poštp se skidam s domaćih medija već neko vreme)
Dobar tekst stvarno.
Dobar tekst stvarno.
- Post n°74
Krivicna prijava protiv Vesne Rakic Vodinelic
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°75
ako moze neko da kopi-pejstuje sa linka, pliz. meni se tekst skroz poremetio kad sam probala.
_____
Warning: may contain irony.