Tako da malo kenja ali ok, za ondašnju je publiku pa treba da bude feel good tekst sa didaktičkom crtom.
Svetski Rat K(orona)
- Guest
- Post n°626
Re: Svetski Rat K(orona)
Msm nije Amerika ni tada bila - u tom konkretnom Yu slučaju - "force for good" već je imala političku kalkulaciju. Kao kada je Truman imao kalkulaciju da UNRRA prekine isporuke hrane Jugoslaviji od početka 1947. zbog Trsta, obaranja američkih aviona nad Jugoslavijom i uopšte veoma loših odnosa.
Tako da malo kenja ali ok, za ondašnju je publiku pa treba da bude feel good tekst sa didaktičkom crtom.
- Post n°627
Pa da, ovo je zaista civilizacijski poraz zapadnih zemalja, samo sto ne mislim da je to fatum, vec posledica jedne jasne ideologije koja se moze promeniti.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°628
buffalo bill wrote:Msm nije Amerika ni tada bila - u tom konkretnom Yu slučaju - "force for good" već je imala političku kalkulaciju. Kao kada je Truman imao kalkulaciju da UNRRA prekine isporuke hrane Jugoslaviji od početka 1947. zbog Trsta, obaranja američkih aviona nad Jugoslavijom i uopšte veoma loših odnosa.
Ma jasno, ali racunica je ipak isla u pravom smeru. Kao i sad u kineskom slucaju.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°629
Ne mogu durade ništa jer vladajuća ideologija nije imala ovakve krize na umu jer joj je fokus negde drugde. Ne trebaju zalihe jer je to višak u just in time supply chains; ne trebaju bolnički kreveti jer su višak u utržištenom zdravstvu; ne trebaju vakcine jer je veća zarada na lekovima nakon oboljevanja.
Tako da to je to.
Tako da to je to.
- Post n°630
Ne,iz ovog miralema, jasno da resenja nema.
_____
- Post n°631
slazem se ali pogledaj nemce i EU nacelno. oni svi trokiraju u trci za vakcinama ne usled slabosti svojih pojedinacnih drzave vec usled uskladjenosti EU pristupa vakcinalnoj politici.
amerikanci, s druge strane, imaju verovatno najvecu cirkulaciju virusa i prioritet im je domaca imunizacija. kinezi opet imaju situaciju pod kontrolom pa im se da da se dzekiraju. AZ, s trece strane, koliko ja razumem, je dopustila slobodnu upotrebu patenta zemljama treceg sveta.
amerikanci, s druge strane, imaju verovatno najvecu cirkulaciju virusa i prioritet im je domaca imunizacija. kinezi opet imaju situaciju pod kontrolom pa im se da da se dzekiraju. AZ, s trece strane, koliko ja razumem, je dopustila slobodnu upotrebu patenta zemljama treceg sveta.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°632
Pa US je zapravo opravna oko valcinacije, ali placa cenu loseg menadzmenta krize pre toga. EU nek se opravlja il nek se rastura.
_____
- Guest
- Post n°633
EU nije imala praktične nikakve ingerencije u zdravstvu. I onda je došlo to političke "potrebe" da se pokaže "jedinstvo" pri čemu su za taj posao neiskusni komesarijati EU pregovarali oko vakcina, čitali smo sve već.
- Post n°634
to bi bilo to. eu - manje od drzave a vise od autonomije
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°635
Pa objasnio Slobodijan. Drzava taman kolko treba neoliberalima.
_____
- Post n°636
boomer crook wrote:ukoliko se pokaze da fajzer daje daleko duzi i stabilniji imunitet od kineskih i ruskih vakcina sve ce biti zaboravljeno.
Pa realno nije bitno. Bar Srbiji. Od iduceg meseca stize po 250k fajzera mesecno, tako da je ovo kinesko bilo samo da se "pregura" prolece. Ali to i nije "samo". Za Srbiju je ovo definiticno poslednji talas, kad bude 2,5m vakcinisanih, ovakvi talasi vise nece biti moguci. I to je tako, prvenstveno zahvaljujuci Kini. A fact of life, ni ja ga ne volim, ali prosto cinjenica. Ako Kinez ne drzi dugo, no problemo, uzmes u oktobru nesto drugo. Ali sad, sad je bitno.
- Post n°637
neka me neko ispravi ako gresim ali pa koliko ja razumem veliko je pitanje da li ce to moci da se pokaze u nekim in vitro lab studijama. mislim da cemo morati da za to sacekamo podatke from the ground od vakcinisanih ljudi i onda izuporedjujemo stanje proteina od raznih vakcina - a dotle za nekih godinu dana or so, to vise nece biti bitno i ova percepcija ce ostati zacementirana.boomer crook wrote:ukoliko se pokaze da fajzer daje daleko duzi i stabilniji imunitet od kineskih i ruskih vakcina sve ce biti zaboravljeno.
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°638
Mór Thököly wrote:boomer crook wrote:ukoliko se pokaze da fajzer daje daleko duzi i stabilniji imunitet od kineskih i ruskih vakcina sve ce biti zaboravljeno.
Pa realno nije bitno. Bar Srbiji. Od iduceg meseca stize po 250k fajzera mesecno, tako da je ovo kinesko bilo samo da se "pregura" prolece. Ali to i nije "samo". Za Srbiju je ovo definiticno poslednji talas, kad bude 2,5m vakcinisanih, ovakvi talasi vise nece biti moguci. I to je tako, prvenstveno zahvaljujuci Kini. A fact of life, ni ja ga ne volim, ali prosto cinjenica. Ako Kinez ne drzi dugo, no problemo, uzmes u oktobru nesto drugo. Ali sad, sad je bitno.
mene taj oktobar brine iskreno
_____
- Post n°639
Daï Djakman Faré wrote:neka me neko ispravi ako gresim ali pa koliko ja razumem veliko je pitanje da li ce to moci da se pokaze u nekim in vitro lab studijama. mislim da cemo morati da za to sacekamo podatke from the ground od vakcinisanih ljudi i onda izuporedjujemo stanje proteina od raznih vakcina - a dotle za nekih godinu dana or so, to vise nece biti bitno i ova percepcija ce ostati zacementirana.boomer crook wrote:ukoliko se pokaze da fajzer daje daleko duzi i stabilniji imunitet od kineskih i ruskih vakcina sve ce biti zaboravljeno.
mislim da ja ovde ne govorim o percepciji i PR pobedi vec o realnoj mogucnosti da ce se pokazati da nam treba pomoc i za 6 meseci.
_____
- Post n°640
Има један проблем са процентом за колективни имунитет.Mór Thököly wrote:
Израел има 10% више пунолетних од нас, око 6м.
Вакцинисали су преко 2/3 пунолетних са две дозе. Имају и преко 10% који су прележали.
И даље имају преко 3 хиљаде дневно ново заражених.
За нас је 2.5м вакцинисаних и даље ништа.
- Post n°641
Nisam rekao kolektimun, nego ovakav talas sa potencijalom za 10k. Ko su zarazeni u Izraelu?
- Post n°642
Od aprila do oktobra stici ce nam 2m doza SAMO fajzera. Plus AZ, plus Sputnik koji cemo ovde sipati, plus AZ, a vrv i poneka modernica. Sve je moguce, ali it's looking good.boomer crook wrote:Daï Djakman Faré wrote:
neka me neko ispravi ako gresim ali pa koliko ja razumem veliko je pitanje da li ce to moci da se pokaze u nekim in vitro lab studijama. mislim da cemo morati da za to sacekamo podatke from the ground od vakcinisanih ljudi i onda izuporedjujemo stanje proteina od raznih vakcina - a dotle za nekih godinu dana or so, to vise nece biti bitno i ova percepcija ce ostati zacementirana.
mislim da ja ovde ne govorim o percepciji i PR pobedi vec o realnoj mogucnosti da ce se pokazati da nam treba pomoc i za 6 meseci.
- Post n°643
Móre jel ti cekas biofizu ili?
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
- Post n°644
Ne, uzo sam kineza. Rekli mi na poslu - sredili smo ti vaxx, bilo mi idiotski da odbijem. Ako ne budem zadovoljan telašcima odmah se prijavljujem za Fajzaju.
- Post n°645
Jel to moze?
_____
- Post n°646
Da se prijavis moze, a kad ces doci na red who knows. Al bas me briga, za 6 mes - za 6 mes. Kinez ce te toliko sigurno sacuvati od bolnice
- Post n°647
Што се не хвалиш?Mór Thököly wrote:Ne, uzo sam kineza. Rekli mi na poslu - sredili smo ti vaxx, bilo mi idiotski da odbijem. Ako ne budem zadovoljan telašcima odmah se prijavljujem za Fajzaju.
Не бисмо те зезали што си се жртвовао да се за грађанску дужност овериш вакцином идеолошких противника.
- Post n°648
Sotir wrote:Што се не хвалиш?Mór Thököly wrote:Ne, uzo sam kineza. Rekli mi na poslu - sredili smo ti vaxx, bilo mi idiotski da odbijem. Ako ne budem zadovoljan telašcima odmah se prijavljujem za Fajzaju.
Не бисмо те зезали што си се жртвовао да се за грађанску дужност овериш вакцином идеолошких противника.
Prihvatam zezanje, al to je samo prva vakcina u visegodisnjem nizu.