otto katz wrote:Prije svega uspon nacionalizma kod nas i očigledna spremnost da se potre sve dobro što je stvorio socijalizam, revizija 2sr, nasilni diskontinuitet u kulturi i pljačkaška privatizacija.KinderLad wrote:
Zanima me šta si tačno očekivao? Ne kažem da nisu razočarali na neki način, ali - konkretno mene - otprilike na način na koji o tome priča (bože oprosti mi) Snyder Dr Timothy. Ali zanima me tvoj pogled sa, da kažemo, ljevice.
Dalje to isto samo bez rata u istočnoj Evropi. Prevara prema Gorbačovu i prodor na Istok na kvarno. Rehabilitacija nacizma u baltičkim zemljama itsl.
Glavno, kad je krenulo kod nas EU je bila u uzlaznoj putanji i naivno sam vjerovao da će se epohalna ideja ujedinjene Evrope potvrditi na realnom izazovu kakav je predstavljao rat u Jugi i integracija postkomunističkih zemalja. Umjesto toga dobili smo servis kapitala bez vizije i grabež po liniji najmanjeg otpora, krivo srastanje na sve strane.
Trebalo je i vas da roditelji vode u Grčku svake godine 80tih kao što su mene vodili. Ne postoji stvar na kojoj sam im zahvalniji od toga. Neizmerno je uticalo na moje još dečačko viđenje politike i Zapada, pogotovu balkanskog Zapada. Pa su me onda poslali u Englesku sa 15 godina na dva meseca. Tamo sam video isto to, samo naravno uređenije i lepše. Nikada nisam imao ni najmanje sumnje, čak i tako mlađan, da liberalno i zapadno znači (i) nacionalno. Tu nisu mogli da me "razočaraju". Ali sam još i više video kako izgleda kapitalizam, pogotovu u Grčkoj, pošto smo skoro stalno išli u jedno mesto i onda vidiš, upoređuješ. Gazda kafane radi dan noć, sinovi od 12 godina mu pomažu, međutim 1980 to je katastrofa kako izgleda, dok 1989 više ne vozi neki krš nego audi, a kuća/kafana više nije raspad nego lepo okrečena, a taj mali grk s kojim sam se igrao/isao na flipere je prvi put bolje obučen od mene. I sad naravno, to je selendra, ali sam se ja tokom tog perioda verao kao klinac i po selendrama u okolini Niša. Nekako za tih 10 godina jedna selendra napreduje nekako, a druga apsolutno stoji u mestu (u najboljem slučaju).
Razočaranje je došlo mnogo kasnije zbog, gledajući sa levice sasvim očekivanog, spoja krupnog kapitala i politike u meri u kojoj to uništava živote "malih" ljudi, što je sve tačno, ali i dalje ne mislim da je ono što je bilo alternativa.
Što se tiče rata u YU, da, neki su se pokazali nesposobni, neki nezainteresovani, neki nedobronamerni, ali...(i tu i dalje stojim) pretežnu krivicu za svinjac snosimo sami (neko više neko manje).
Prodor na istok...to tada nisam mogao da znam sve što danas znam ili što sam znao pre 10 godina - to služi tome da Nemci i Rusi ne dođu u situaciju da dele intersne sfere po centralnoistočnoj evropi i dok se, i ako se, ne formira neka bezbednosno autohtona, a sposobna, konstrukcija na tom prostoru od Grčke do Baltika - sve dok su u stanju neće biti micanja odatle. To tada sa 15 ili 20 godina nije bilo trika da skapiram (mada i da sam skapirao s obzirom na moja osećanja i prema Nemcima i prema Rusima teško da bih se puno potresao )
Sve u svemu krupan kapital i krupno bogatstvo mora nekako da se ograniči ali bez staljinističkih metoda i to je ceo današnji istorijski trenutak.