ničeg tu nema neizlečivog. samo je bila i ostala besmislena tvrdnja o "ekonomskoj anksioznosti" kao nekakvom ključnom faktoru u Trampovoj popularnosti.bruno sulak wrote:mislim zapravo ne razumem sta je poenta: amerikanci su neizlecivi rasisti pa im se mora pomalo povladjivati?
Jedno sasvim novo i drugačije Presidency..
Gargamel wrote:ničeg tu nema neizlečivog. samo je bila i ostala besmislena tvrdnja o "ekonomskoj anksioznosti" kao nekakvom ključnom faktoru u Trampovoj popularnosti.bruno sulak wrote:mislim zapravo ne razumem sta je poenta: amerikanci su neizlecivi rasisti pa im se mora pomalo povladjivati?
To je tacno. Istrazivanja pokazuju da su oni koji tesko sastavljaju kraj sa krajem u vecem procentu glasali za Hilari (ceteris paribus), a da je glasanja za Trampa pre bilo povezano sa "kulturnom anksioznoscu" i predrasudama. Pouka? Demokrate bi trebalo borbu premeste sa polja koje odgovora njihovom protivniku (to jest sa politike identiteta) na polje koje njima odgovara, to jest na pitanje ekonomske ravnopravnosti. Nije tacno da Amerikance boli dupe za ekonomsku ravnopravnost, postoje istrazivanja i o tome: ukratko, Amerikanci misle da je stepen ravnopravnosti veci nego sto zaista jeste (to jest potcenjuju recimo razliku u bogatstvu izmedju 20% najsiromasnijih i 20% najbogatijih), a zeleli bi da raspodela bogatstva bude jos ravnopravnija. To sto ne glasaju na osnovu tih preferencija posledica je toga sto su u fokusu pitanja tipa da li dosao na red na zenu da bude predsednica, a sta su nama Rusi radili, i da li treba uvesti posebne WC-e za transrodne osobe. Zato bi Sanders imao sanse sa svojom porukom o socijalnoj pravdi.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
Ekonomska ravnopravnost u SAD
Prijatelji, drugovi i nadasve drugarice
Prijatelji, drugovi i nadasve drugarice
bruno sulak wrote:mislim zapravo ne razumem sta je poenta: amerikanci su neizlecivi rasisti pa im se mora pomalo povladjivati?
Gospodine, rasizam u SAD ce samo rasti jer se broj wasp i evropskih belaca smanjuje u ukupnoj populaciji.
Kako se budu osecali ugrozenije tako ce se vise homogenizovati i imati jaci odbrambeni mehanizam.
Pa to su poznate lekcije iz psihologije, sa naseg zapadnog Haemusa...
Mislio sam da vi drustvenjaci to znate.
kako ce rasti kad se broj belaca (rasista) smanjuje???Zuper wrote:bruno sulak wrote:mislim zapravo ne razumem sta je poenta: amerikanci su neizlecivi rasisti pa im se mora pomalo povladjivati?
Gospodine, rasizam u SAD ce samo rasti jer se broj wasp i evropskih belaca smanjuje u ukupnoj populaciji.
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
problem sa belcima jeste to sto imaju tu gadnu naviku da akumuliraju moc I pare na racun drugih, I tako par vekova unazad
to sto ih je sve manje je sekundarno. stavise, to sto ih je sve manje taj klub cini jos eksluzivnijim
to sto ih je sve manje je sekundarno. stavise, to sto ih je sve manje taj klub cini jos eksluzivnijim
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
kuku wrote:kako ce rasti kad se broj belaca (rasista) smanjuje???Zuper wrote:
Kolega, nema potrebe da se pravite glupi jer tako ne izgledate na prvi pogled.
Uzgred u SAD ima raznih rasizama, ne samo belog.
Au, duboki uvidi...
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Pa kakvi drugi mogu biti. 1 je naš Zupica.William Murderface wrote:Au, duboki uvidi...
_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
_____
THE space age is upon us. Rockets are leaving our globe at
speeds unheard of only a few years ago, to orbit earth, moon, and
sun. People have visited the moon, we have sent space probes to
all but one of the planets, and words like "orbit" and "satellite" are
picked up by children in the nursery.
RawStory bro.
manje je pitanje ravnopravnosti, više se radi o percepciji o pravednosti postojećih razlika u društvu. u skladu sa time -> sasvim je u redu to što su Bil Gejts i Bafet bogatuni jer su zaslužili, nije u redu to što finansijski moguli nisu platili za pizdariju koju su napravili.Ointagru Unartan wrote:Demokrate bi trebalo borbu premeste sa polja koje odgovora njihovom protivniku (to jest sa politike identiteta) na polje koje njima odgovara, to jest na pitanje ekonomske ravnopravnosti. Nije tacno da Amerikance boli dupe za ekonomsku ravnopravnost, postoje istrazivanja i o tome: ukratko, Amerikanci misle da je stepen ravnopravnosti veci nego sto zaista jeste (to jest potcenjuju recimo razliku u bogatstvu izmedju 20% najsiromasnijih i 20% najbogatijih), a zeleli bi da raspodela bogatstva bude jos ravnopravnija. To sto ne glasaju na osnovu tih preferencija posledica je toga sto su u fokusu pitanja tipa da li dosao na red na zenu da bude predsednica, a sta su nama Rusi radili, i da li treba uvesti posebne WC-e za transrodne osobe.
s tim da ova i slična istraživanja ukazuju i na mračniju stranu takvog gledanja na stvari. glasanje za Trampa bi moglo biti odraz tih prioriteta (aka revealed preferences) -> ilegalni imigranti i nezahvalne lenčuge koje ne žele da rade ne zaslužuju da se okoriste mojim radom.
https://www.nature.com/articles/s41562-017-0082
When people are asked about the ideal distribution of wealth in their country, they actually prefer unequal societies. We suggest that these two phenomena can be reconciled by noticing that, despite appearances to the contrary, there is no evidence that people are bothered by economic inequality itself. Rather, they are bothered by something that is often confounded with inequality: economic unfairness. Drawing upon laboratory studies, cross-cultural research, and experiments with babies and young children, we argue that humans naturally favour fair distributions, not equal ones, and that when fairness and equality clash, people prefer fair inequality over unfair equality.
Gargamel wrote:(aka revealed preferences) -> ilegalni imigranti i nezahvalne lenčuge koje ne žele da rade ne zaslužuju da se okoriste mojim radom.Ointagru Unartan wrote:Demokrate bi trebalo borbu premeste sa polja koje odgovora njihovom protivniku (to jest sa politike identiteta) na polje koje njima odgovara, to jest na pitanje ekonomske ravnopravnosti. Nije tacno da Amerikance boli dupe za ekonomsku ravnopravnost, postoje istrazivanja i o tome: ukratko, Amerikanci misle da je stepen ravnopravnosti veci nego sto zaista jeste (to jest potcenjuju recimo razliku u bogatstvu izmedju 20% najsiromasnijih i 20% najbogatijih), a zeleli bi da raspodela bogatstva bude jos ravnopravnija. To sto ne glasaju na osnovu tih preferencija posledica je toga sto su u fokusu pitanja tipa da li dosao na red na zenu da bude predsednica, a sta su nama Rusi radili, i da li treba uvesti posebne WC-e za transrodne osobe.
naravno da ne zasluzuju
- Guest
a zaslužuju li ilegalni imigranti da se okoriste svojim radom, pošto je najveći broj njih zaposlen na crno?
takođe, šta ćemo sa time što ilegalni imigranti dobijaju manje nadnice nego US citizens? tj. zaslužuje li privreda USA da se ilegalno okoristi radom ilegalnih imigranata?
kako se ova pitanja uklapaju u tvoj pogled na imigranska pitanja?
takođe, šta ćemo sa time što ilegalni imigranti dobijaju manje nadnice nego US citizens? tj. zaslužuje li privreda USA da se ilegalno okoristi radom ilegalnih imigranata?
kako se ova pitanja uklapaju u tvoj pogled na imigranska pitanja?
a zasluzuju li legalni imigranti da budu budale sto su se prijavili legalno potrosili brdo para (za koje su zamisli isto morali da rade) i zivaca? oni sto regularno zavrse fakultet su isto budale a oni sto prepisuju i kupuje diplome su pametni? ditto za sve ostalo, aj ukinemo sistem i uvedemo anarhiju pa da budemo svi pametni kakav qrac zakoni regulative i gluposti jebes to sta ce to kome
P.S. u skladu sa gore iznetim... Sandersova retorika ima prođu kada on priča o finansijskim mogulima i nameštenom sistemu.Ointagru Unartan wrote:Zato bi Sanders imao sanse sa svojom porukom o socijalnoj pravdi.
ali to je samo deo jednačine. u kojoj meri ravnopravnost i socijalna pravda imaju prođu, obzirom da bi doveli do preraspodele onima koji ne zaslužuju? to je drugi deo jednačine, i ono što guzi naše kokice.
Tramp kombinuje oba dela jednačine.
sa čisto ekonomske strane, potpuna besmislica. vreme i novac koje sam uložio u proceduru i obrazovanje su doveli do toga da su moja primanja i uslovi života za par dužina ispred ilegalaca. isto važi i za ostale legalne imigrante - mi bolje zarađujemo, imamo manje problema sa zakonom, lagodnije putujemo... ergo, isplatila se investicija i nama i njima. nama se isplatila više jer smo investirali više.MNE wrote:a zasluzuju li legalni imigranti da budu budale sto su se prijavili legalno potrosili brdo para (za koje su zamisli isto morali da rade) i zivaca?
pa ta racionalizacija i nema neke veze sa ekonomijom. finta je u tome da je znatno veća verovatnoća da ću nezaslužene privilegije pripisati onima koji ne liče na mene.
Creepy Uncle wrote:a zaslužuju li ilegalni imigranti da se okoriste svojim radom, pošto je najveći broj njih zaposlen na crno?
Da su došli legalno, možda bi i bili zaposleni na belo. Mislim, usred mrkla mraka prosečeš ogradu i ilegalno se ušunjaš u stranu državu, a onda kukaš što nemaš prijavu. To prvo. A drugo, da nemaju koristi od svog rada, ne bi ni dolazili.
Creepy Uncle wrote:takođe, šta ćemo sa time što ilegalni imigranti dobijaju manje nadnice nego US citizens?
Ništa. Nek ne dolaze ako im smeta takva nepravda. Inače, valjda si svestan da je isplaćivanje nejednakih nadnica za isti posao, a na osnovu državljanstva, uobičajena praksa i u EU, i u Srbiji.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
Gargamel wrote:sa čisto ekonomske strane, potpuna besmislica. vreme i novac koje sam uložio u proceduru i obrazovanje su doveli do toga da su moja primanja i uslovi života za par dužina ispred ilegalaca. isto važi i za ostale legalne imigrante - mi bolje zarađujemo, imamo manje problema sa zakonom, lagodnije putujemo... ergo, isplatila se investicija i nama i njima. nama se isplatila više jer smo investirali više.MNE wrote:a zasluzuju li legalni imigranti da budu budale sto su se prijavili legalno potrosili brdo para (za koje su zamisli isto morali da rade) i zivaca?
pa ta racionalizacija i nema neke veze sa ekonomijom. finta je u tome da je znatno veća verovatnoća da ću nezaslužene privilegije pripisati onima koji ne liče na mene.
Ma sve je pravedno u ovom tvom sistemu. Samo treba da ga pogledamo kroz pravu statistiku.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
Creepy Uncle wrote:
takođe, šta ćemo sa time što ilegalni imigranti dobijaju manje nadnice nego US citizens?
И легални добијају мање.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
Летећи Полип wrote:Ma sve je pravedno u ovom tvom sistemu. Samo treba da ga pogledamo kroz pravu statistiku.
https://ourworldindata.org/much-better-awful-can-be-better
Pinkere, nismo te prepoznali.
oh, it's so much worse than that.Filipenko wrote:Pinkere, nismo te prepoznali.
https://www2.stetson.edu/~psteeves/classes/bernsteinevolsoc.html
Mislim, logika je debilna ma koga potpisivao ispod toga. Gotovo svako doba je bilo bolje od nekog ranijeg doba, to ne znaci da su svi u tom dobu zadovoljni ili da ne zele napredak i/ili promene.
Ма бизарно је чим мало прочепркаш - "шбб кб у другим земљама било као у првим". Ајде. Па у тим првим је тако управо захваљујући пљачкању ових других.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...