Happy times.
Domaća pizza vs. u restoranima i "na parče"
Kod mene u kući je decenijama bila tradicija da se pica jede subotom, bez obzira gde smo, bilo na letovanju, bilo u gostima, bilo kući. Tata ju je pravio, razvio bi testo u četvrtasti pleh, pa je onda sosom od paradajza nama crtao po testu, nama je to bilo urnebesno smešno. Kad sam bila neki peti šesti razred sam ja krenula da preuzimam, jedno vreme smo zajedno pravili - ja testo, on seckanje i ređanje, na kraju su svi učestvovali po malo. Svako je imao različite stvari od gore, neko nije voleo masline, neko je stavljao jaje i tako to.
Happy times.
Happy times.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Guest
Kod mene se pekla nedeljom, i tempirana je tako da bude gotova do pet do sedam, kada je počinjao duži, nedeljni crtać tipa Štrumpfovi. Sad je i ja često pečem nedeljom, ovaj mali samo krcka i uživa. Kućna pica mi je svakako najvažnije jelo od svih jer nosi puno uspomena.
Pečem je tako da testo bude debelo. Sos pravim od pelata iz limenke i koncentrata paradajza, nekad dodam i malo vina. Prilozi variraju ali najčešće je to mocarela kombinovana sa nekim jačim sirom kao što je gauda, a gore je pršuta, panceta i srodna mesa. Masline su obavezne, uvek kalamata sa košticom.
Pečem je tako da testo bude debelo. Sos pravim od pelata iz limenke i koncentrata paradajza, nekad dodam i malo vina. Prilozi variraju ali najčešće je to mocarela kombinovana sa nekim jačim sirom kao što je gauda, a gore je pršuta, panceta i srodna mesa. Masline su obavezne, uvek kalamata sa košticom.
meni debljina testa često zavisi od toga kolko je kvasac svež, a i od toga kolko sastojaka upadne, pošto sve odokativno stavljam, ništa ne merim.
stavim luk, kapare ili masline, tonu najrazličitijeg sira, od gore šampinjone, ponekad jaje, od gore origano
nedelja je bila rezervisana za supu, rinflajš, pečeno meso i krompiriće
stavim luk, kapare ili masline, tonu najrazličitijeg sira, od gore šampinjone, ponekad jaje, od gore origano
_____
- Guest
Inače zaista nisam nikada u restoranu probao picu na koju sam otkinuo. Jednostavno niko ne pravi to što je za mene ideal pice još od četvrte - pete godine života,, a što nema nikakve veze sa formalnim receptom.
- Guest
bela maca wrote:meni debljina testa često zavisi od toga kolko je kvasac svež, a i od toga kolko sastojaka upadne, pošto sve odokativno stavljam, ništa ne merim.
Ja imam za testo svoje lične mere - imam posudu za mešenje, lonče za starter itd...uvek mi je isto testo jer nema vrdanja sa tim merama.
Ja podjednako volim tanko i debelo testo, pa mi je svejedno kakvo će mi ispasti.
Od kupovnih sviđa mi se Botako, ali da, uvek mi je lepše kad si spravim sama.
Od kupovnih sviđa mi se Botako, ali da, uvek mi je lepše kad si spravim sama.
_____
Creepy Uncle wrote:Sos pravim od pelata iz limenke i koncentrata paradajza, nekad dodam i malo koka kole.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
ja isključivo mamin kuvani pa proceđeni sok od paradajza. imam ga još u zalihama..
_____
- Guest
ja pravim testo koju razvučem u pleh koji je išao uz rernu, četvrtasti
paradajz kombinujem svež, sečen tanko, sa sokom od paradajza i kečapom koji se zatekne u frižideru
origano stavljam, a onda stavljam kukuruz šećerac, papriku sitno seckanu, crvenu, šunku sečenu na trake širine par mm, obavezna je sitno sečena pančeta, kulen i kačkavalj, najčešće iriški
testo je deblje kada ja pravim, supruga uvek pravi tanje, oba su mi ok
jeo sam svašta od kupovnih pica i nemam ništa da izjavim izjavim za televiziju
paradajz kombinujem svež, sečen tanko, sa sokom od paradajza i kečapom koji se zatekne u frižideru
origano stavljam, a onda stavljam kukuruz šećerac, papriku sitno seckanu, crvenu, šunku sečenu na trake širine par mm, obavezna je sitno sečena pančeta, kulen i kačkavalj, najčešće iriški
testo je deblje kada ja pravim, supruga uvek pravi tanje, oba su mi ok
jeo sam svašta od kupovnih pica i nemam ništa da izjavim izjavim za televiziju
Creepy Uncle wrote:Inače zaista nisam nikada u restoranu probao picu na koju sam otkinuo. Jednostavno niko ne pravi to što je za mene ideal pice još od četvrte - pete godine života,, a što nema nikakve veze sa formalnim receptom.
Хммм... кад се овде отворила прва пицерија ("Тифани" иза "Слоге", на крају ћорсокака који се завршава обалом), то је отприлике поставило мерила за убудуће. Било је можда још пар пута да је добацило, једном у Немачкој и једном у Мађарској (цирка 1994). У Америци јок, горе него овде, нарочито Запонетијева, ту има свашта само оригана нема, а и тесто им је онако, ни тамо ни овамо, чак је наша ресторанска боља него њихова доставна.
Домаћа...
Е јебига сад ми се једе пица а имамо сарме за бар још два дана. Ех.
_____
with modem on UPS, I will have wife even when power goes down.
нама је потребно да ви будете на робији.
- Guest
u ns pice samo ovde trenutno, sve potaman od testa preko pelata do sastojaka i zacina
ja i dalje s radoscu jedem u fabrici, mini gustoza sa par intervencija, najcesce ekstra pesto ekstra mocarela
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
Fabrika Pizza ili Pizza Fabrika?
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
Picerija Fabrika u Pozarevackoj. Sad kad si me podsetio, mislim da cu ih posetiti malo kasnije. Da proslavim povratak u Kenjigrad, sve iz toceni Urquell.
_____
#FreeFacu
Meni je pica omraženo jelo - cetvrt veka je ne jedem.
A evo zašto. 93 god nas 4 odraslih i jedno malo dete od prihoda smo imali ukupno 6 dem, pola ćale pred penzijom pola ja. Mi nismo imali nikog na selu i bili prinudjeni da se snalazimo po radnjama i pijacama. Medjutim, jedna moja koleginica imala je burazera šefića u lokalnom mlinu i cela služba se navadila po džak mesečno. E onda je krenulo svaki drugi dan nekad i češće, pica koja nam je izlazila na nos i posle, kad prođem pored picerije uhvati me muka zbog sećanja na to vreme
A evo zašto. 93 god nas 4 odraslih i jedno malo dete od prihoda smo imali ukupno 6 dem, pola ćale pred penzijom pola ja. Mi nismo imali nikog na selu i bili prinudjeni da se snalazimo po radnjama i pijacama. Medjutim, jedna moja koleginica imala je burazera šefića u lokalnom mlinu i cela služba se navadila po džak mesečno. E onda je krenulo svaki drugi dan nekad i češće, pica koja nam je izlazila na nos i posle, kad prođem pored picerije uhvati me muka zbog sećanja na to vreme
i onda si postao grobos
_____
#FreeFacu
Moj pokojni ćale je Beograd zvao Kenjigrad. Jel to neka generacijska stvar?
Ne znam, ja sam cuo kod Fleke. Mozda ti je cale bio nasih godina?
_____
#FreeFacu
Pa valjda sam i pre bio mjkmuKondo wrote:i onda si postao grobos
- Guest
Kenjigrad je omiljeni izraz Miomira Grujića Fleke s "Radio Šišmiša", emisije ponedeljkom noću na B92ojci.Quincy Endicott wrote:Moj pokojni ćale je Beograd zvao Kenjigrad. Jel to neka generacijska stvar?
Ne znam sad da li izraz koristi i Nik Kejv u svojoj prozi, a sasvim sigurno u američkoj neobukovskijevskoj prozi je omiljeni izraz. (Po mišljenju prevodilaca s engleskog.)
- Guest
Sredinom 1990-ih - da se vratim na temu - praktično sam živeo na home-made picama.
Imao am jednu plastičnu vanglu, u njoj je stajalo crveno lonče od 2 i po decilitra, kašičica iz servisa, plastična špahtla za guljenje smese za torte i varjača, srednje duga.
I to je bio alat.
Brašno T-500, sveži kvasac PKB, šećer, so.
Sećam se da sam kupovao na pijacama veća pakovanja kvasc i delio na porcije od po 15-ak grama i uvijao u foliju kao sarme i to čuvao u frizeru frižidera.
Za hleb, ali najčešće za pice.
A pekao sam je u nekom aluminijumskom plehu od pre II svetskog rata, koji mi i sada stoji u rerni.
Imao am jednu plastičnu vanglu, u njoj je stajalo crveno lonče od 2 i po decilitra, kašičica iz servisa, plastična špahtla za guljenje smese za torte i varjača, srednje duga.
I to je bio alat.
Brašno T-500, sveži kvasac PKB, šećer, so.
Sećam se da sam kupovao na pijacama veća pakovanja kvasc i delio na porcije od po 15-ak grama i uvijao u foliju kao sarme i to čuvao u frizeru frižidera.
Za hleb, ali najčešće za pice.
A pekao sam je u nekom aluminijumskom plehu od pre II svetskog rata, koji mi i sada stoji u rerni.
jel si siguran da pricas o testu
_____
#FreeFacu
Т500 је тип брашна, не тенка... све ок.
Изгледа да је та склоност ка проклињању оној што смо јели кад смо били сиротиња некаква ендемска ствар. Моји, на челу са бабом, су имали некакав списак ствари које никад више неће јести, што је онда мени голицало радозналост. Наравно, списак је био у главама, но сам натрчавао на та јела којегде па питао што ми то никад немамо, и добијао по њоњи речима "немој да ми слутиш", "јаој то смо јели за време рата није било ништа друго" и тако остао ускраћен за гастрономску информацију, а можда ми је то и озбиљна рупа у образовању.
Није пица крива...
Изгледа да је та склоност ка проклињању оној што смо јели кад смо били сиротиња некаква ендемска ствар. Моји, на челу са бабом, су имали некакав списак ствари које никад више неће јести, што је онда мени голицало радозналост. Наравно, списак је био у главама, но сам натрчавао на та јела којегде па питао што ми то никад немамо, и добијао по њоњи речима "немој да ми слутиш", "јаој то смо јели за време рата није било ништа друго" и тако остао ускраћен за гастрономску информацију, а можда ми је то и озбиљна рупа у образовању.
Није пица крива...
_____
with modem on UPS, I will have wife even when power goes down.
нама је потребно да ви будете на робији.