E sad, origano da miriše kao u originalu, to je nedosanjani sanak. Ovaj progano koji se prodaje u kesicama, isti je kao sasušena trava, bosiljak ili peršun, Arome nigde. Naše beogradske pice s kraja 1970-ih su imale kečap i drobljeni beli sri, testo je bilo živo, to je bilo više kao neko uzgajalište bakterija ili instalacije pičke s nekom zarazom - otud izraz palačinka za pičku pod antibioticima ili pcafejs za aknastog tinejdžera.
Zatim je trebalo pregurati fazu "tanke kore", koje onda zapravo i nema, pa je čovek gladan posle sat i po.
Trebalo je preživeti i hlebaste pice, neke vrste fokače nabudžene dodacima koji su se dodavali lopatama.
Pice u beogradskim restoranima ne valjaju. U hvaljenoj od strane 2 bgd 2srbijanska foruma - meću susam na ivicu. Jednom sam sliku metnuo pa mi rekoše "kenja mi se od tog đevreka". Kore su u bgd picerijama ili pretanke ili žive predebele nedopečene.
Iostaje na kraju domaća radinost.
Za jedni picu, a da nije ni providna ni predebela, treba 200-220 grama brašna.
Kvasac, šećer, kašika surukte, kašika ulja, so i to je to. Vode koliko da se zamesi a da ne traži još brašna.
To se može onda i bez oklagije razvući, kao što preporučuje Đenaro, prstima, brate.
Fil. Preporučuje se da se ne pretera s količinom, ja ipak preteram često.
Vremenom sam zavoleo kombinaciju slatko-ljuto-slano.
Kada mi dođe, pravim vrlo izdašan i bogat sos od paradajza.
Jedan deo paradajza ispečem sporo slow u rerni, posoljen i pobibeten i poprskan maslinovim uljem.
U tiganju dinstaum luk i beli luk na buteru i to je "investiranje u ukus", onda dodam pelato, biber i peršun seckani i kuvam da se malčice zgusne.
Onda zgnječeni pečeni paradajz ubacim u sos.
Deo pečenog paradajza metnem u teglu i zalijem uljem.
I to je sos snažan i moćan. Kad mi dpđe ulijem mali vustera, soja sosa, ubacim i ljutu papričicu (prodinstam je sa lukom),
S ovim sosom i lepim testom, svaka je dobra.
Volim suvo voće s mocarelom da kombinujem i mnogo svežeg zeleong lišća.
Pa slaninu. Ili čak i krompir kuvani pa tanko nasečen. To sam nekada radio iz štednje, a sada saznajem da je to tradicija u nekim delovima Italije.
Od origana sam digao ruke. U poslednjih 20 godina mi nije mirisao kako treba.
Last edited by kud_genijalci on Wed Oct 31, 2018 12:00 pm; edited 1 time in total