Летећи Полип wrote:Rat protiv razuma, jebi ga.
Ali spektakularna mi je ideja da adresat ovakvog sadrzaja - konzument igrica, breitbarta, YT infotainmenta i, u najboljem slucaju, fantasy pejperbeka - eto tako sad sedne i procita sabrana dela Kanta, Hegela i Marksa. Ili pak odma predje na jebenu Negativnu dijalektiku i Lakana. Zato kazem, ovo vrlo verovatno moze biti neki levi trol koji, u svojoj zaludnoj dobrodusnosti, ipak koce da ih privede k poznaniju znanja.
Da pocnem od sebe. Ja sam poceo da ozbiljnije cituckam filozofiju pre jedno tri-cetiri godine, i recimo da sam procitao trecinu gorepomenutih naslova. Dobar deo nisam, a za neke sam isao precicom pa citao vodice, jer ono - nisam lud pa da procitam Fenomenologiju duha. Time receno - kolicina truda, discipline, koncentracije, lutanja po bespucima bankrotiranih ideja da bi se procitala i razumela neka od gorepomenutih (i nepomenutih, a bitnih) knjiga, pa ja vec imam PTSD od toga. To je herkuleanski posao, ciji plodovi se ne mogu podeliti sa nekim ko zeli da bude samo povrsno upucen. Mora da se sedne i da se ozbiljno cita.
Medjutim, to nije kljucni problem za naseg hipoteticnog citaca, koji zeli da razume teorijsku podlogu zavere koja se sprovodi protiv njega. Da bi razumeo te knjige, on mora da im se "preda". Da spusti stitove malogradjanskog, oportunistickog komon sensa, i da sebi i svojoj okolini pridje na kriticki nacin. A on upravo to zeli da izbegne, jer podsvesno oseca uzase koji ga tu cekaju. Naprotiv, on zeli da se vrati u toplu matericu neznanja. Sto kaze Adorno - obrnuta psihoanaliza. Da se stvari potisnu i uguse negde tamo u podsvesti. Da se izbaci politika iz mojih filmova, mojih igrica, mog caja, a ako moze i da se izbaci politika iz moje politike. Negiranje zivota i realnosti. I sto je nesaglasje izmedju realnosti i unutrasnjeg ekvilibrijuma vece, oko sebe se grade vratolomniji bedemi - ignorancija, odnosno voljno glupilo postaje sve agresivnije (trol kultura), proslost postaje sve slavnija i ruzicastija, teorije zavere sve ludje itd.
Sa druge strane, hipoteticki pojedinac koji bi u elementarnoj dobroj veri krenuo da cita stvari sa one liste - pa taj je vec spasen. Negde napred i moze da stane, ali nazad vise ne moze. Hteo on to ili ne. Kao Sten iz South Parka, u onoj epizodi kada postaje mator pa mu sve od ranije deluje kao govna.