Filipenko wrote:
(sada ce da dodje neko sa pricom kako ovo nije americki helikopter trt mrt)
Gargantua wrote:
ficfiric wrote:
Filipenko wrote:
(sada ce da dodje neko sa pricom kako ovo nije americki helikopter trt mrt)
Gargantua wrote:
ficfiric wrote:
ja sam na tu teoriju naleteo vise puta na netu,msm da postoji i par knjiga, ali ne mogu da kazem da su izvori sto posto pouzdaniZuper wrote:Vi se sprdate a ja ozbiljno pitam.
Posto su prvi Husari u istoriji nastali u Ugarskoj vojsci sacinjeni od Srba koji su presli u Ugarsku nakon pada Despotovine...Kazu da su ti Husari bili kupljeni od stane Poljaka da ih obuce i nauce.
Ovo delimicno spominjem zbog Kindera posto se bio silno uzbudio kada je saznao da je druga srpska konjica igrala veliku ulogu u Osmanskom carstvu u bitkama kod Nikopolja i Ankare...pa ne mora da se toliko jedi, deo Srba je udario temelje legendarnih Husara koji su se do 19. veka kao vojna formacija rasirili od Britanije preko Francuske do Pruske, Austrije, Rusije, Poljske...
Pa ako mozete to da potvrdite ili ne?
fikret selimbašić wrote:
fikret selimbašić wrote:
disident wrote:ja sam na tu teoriju naleteo vise puta na netu,msm da postoji i par knjiga, ali ne mogu da kazem da su izvori sto posto pouzdaniZuper wrote:Vi se sprdate a ja ozbiljno pitam.
Posto su prvi Husari u istoriji nastali u Ugarskoj vojsci sacinjeni od Srba koji su presli u Ugarsku nakon pada Despotovine...Kazu da su ti Husari bili kupljeni od stane Poljaka da ih obuce i nauce.
Ovo delimicno spominjem zbog Kindera posto se bio silno uzbudio kada je saznao da je druga srpska konjica igrala veliku ulogu u Osmanskom carstvu u bitkama kod Nikopolja i Ankare...pa ne mora da se toliko jedi, deo Srba je udario temelje legendarnih Husara koji su se do 19. veka kao vojna formacija rasirili od Britanije preko Francuske do Pruske, Austrije, Rusije, Poljske...
Pa ako mozete to da potvrdite ili ne?
The origins of the ultimate cavalry
Even though the hussars are a uniquely Polish phenomenon, their roots are said to lie abroad, namely in Serbia. The story goes that after the 1389 Battle of Kosovo when Serbia suffered a heavy defeat from the Ottoman Empire, Serbian knights (supposedly called usars or gusars in Serbian) sought vengeance on the Turks wherever it could be found. That’s how they made their way to Poland, which had its own disagreements with the Ottomans. From the 16th century, mentions of Serbs serving as hussars in the Polish military start to appear, although in reality they probably acted as mercenaries rather than avengers.
It was, however, only after Stefan Batory became King of Poland in 1576 that the new unit adopted its uniquely Polish form. The tricky part is that this elected king was Hungarian and with him he brought to Poland a number of Hungarian military practices (such as the use of specific helmets for riders). So although the newly-created type of cavalry was Polish, its roots were international.
xie saike wrote:saveznicko bombardiranje ns 1944
za orijentaciju, iznad kruga izmedju dva oblaka dima je zgrada banovine (duza bela) danas pokrajinskog izv veca, a najvise je bombardovan prostor oko tadasnje zeleznicke stanice gde su u okruzenju bila i neka skladista i ind postrojenja.
Sotir wrote:xie saike wrote:saveznicko bombardiranje ns 1944
za orijentaciju, iznad kruga izmedju dva oblaka dima je zgrada banovine (duza bela) danas pokrajinskog izv veca, a najvise je bombardovan prostor oko tadasnje zeleznicke stanice gde su u okruzenju bila i neka skladista i ind postrojenja.
Тог 6. септембра 1944. су гађали са скоро 300 тона бомби ранжирне станице, при чему је добар део бомби пао около.
Претпостављам да је највећи део грађана страдао баш на овом снимку.
Иначе још непознато колико је људи страдало у том случају.
Tokom avgusta i septembra 1944. godine Novi Sad je od strane savezničke avijacije bombardovan sedam puta. Bombarderi 15. vazduhoplovne armije Sjedinjenih američkih država su u mesecima pred oslobođenje bombardovali važne saobraćajne komunikacije i industrijska postrojenja. Od 7. avgusta do 21. septembra najžešće su bombardovani željeznički čvor, željeznički most i skladište goriva a pogođene su fabrike elektroporcelna, kabela, hemijskih proizvoda, svile, hartije, keksa a oštećeni su i mnogi stambeni objekti. Tokom ovih bomardovanja pretpostavlja se da je stradalo oko 1.000 ljudi od toga najviše civila.
Bombardovanje po datumima:
16. juna 325. grupa lovaca imala je misiju da prati bombardere (nemam podataka o kojoj se bombarderskog grupi radi) u bombardovanju skladišta goriva.
7. avgusta: 76 bombadera (B-17s i B-24s) uz pratnju preko 300 lovaca, 353. bombarderske grupe bombardovala je skladišta sa gorivom i aerodrom.
30. avgusta: 100 bombardera 463, 32, 99. i 301. bombarderske grupe bombardovala je ranžirnu stanicu dok je 99. grupa bombardovala i železnički most preko Dunava.
1. septembara: 480. bombarderska grupa bombardovala je ranžirnu stanicu
6. septrembra: 301. i 542. bombarderska grupa bombardovala je ranžirnu stanicu
18. septembra: 463. bombarderska grupa bombardovala je železnički most
21. septembra: 376, 450, 375. i 345. bombarderske grupe bombardovale su železnički most
[size]
Krio se 10 dana
BOJAO SAM SE DA ME NE UBIJU
Zbog toga što je, kako kaže, odbio da Beograđane informiše o NATO dejstvima na način kako su Miloševićeve vlasti tražile, Izrael je, ističe, doveo u opasnost svoj život.
- Posle upozorenja prijatelja iz Ministarstva odbrane, prešao sam u ilegalu. Bojao sam se za život i krio se 10 dana. Tek preko pukovnika Miće Dragojlovića prihvatio sam poziv Milutina Bojića, komandanta republičkog štaba, i vratio sam se u centar, koji bez mene nije dobro funkcionisao.
Uroš Šuvaković
NE ZANIMA ME
Uroš Šuvaković, koji je u vreme bombardovanja bio član Glavnog odbora SPS, nije hteo da odgovara na optužbe.
- Uopšte me ne zanima to što vi pričate. Kad budem video tekst, onda ću da odlučim kako ću da odgovorim i da li ću da pišem demanti.