Inače je ova tema malo vruć krompir. Gde god da je u atručnoj literaturi spominjana, glavna je tema uspoatavljanje kontakta sa četinicima - koji su u to vreme bili napušteni od Saveznika i sarađivali sa Nemcima.
WW2 revizionizam
- Post n°276
Re: WW2 revizionizam
Ovo mu dođe kao revizija revizije, sve manje se spominju četnici, akcenat je na seljacima.
Inače je ova tema malo vruć krompir. Gde god da je u atručnoj literaturi spominjana, glavna je tema uspoatavljanje kontakta sa četinicima - koji su u to vreme bili napušteni od Saveznika i sarađivali sa Nemcima.
- Post n°277
ovi cetnici se tako drogiraju da je to neverovatno..eto oce da daju ulicu nekom liku koji je izmislio da je ubio majora Keninga 1942, iako je Kening umro 1972 u Nemackoj neosudjen.... e #kragujevac sta si doziveo da zlocincima dajes ulice pic.twitter.com/VpRj4lvZmF
— zarko bogosavljevic (@zarkobns) October 24, 2018
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°278
Mozda je tek 72 umro od posledica
Doduse, nije ni cudo, posto izgleda bio ubijan i od partizana
https://www.blic.rs/vesti/srbija/dva-profesora-na-stratistu-licem-u-lice-jedan-je-bio-sa-dacima-koje-su-zlotvori/83jjjwl
Doduse, nije ni cudo, posto izgleda bio ubijan i od partizana
https://www.blic.rs/vesti/srbija/dva-profesora-na-stratistu-licem-u-lice-jedan-je-bio-sa-dacima-koje-su-zlotvori/83jjjwl
- Post n°279
ma tog nije ubio samo onaj ko je zurio na voz
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°280
Пратим ФБ страну ових из ПОКСа.
Кад се додају и коментари, зајебали су и ове спрдаче са Историјских чињеница.
Што уопште није лако.
Кад се додају и коментари, зајебали су и ове спрдаче са Историјских чињеница.
Што уопште није лако.
- Post n°281
- Post n°282
Они стварно замишљају државу као партију шаха.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°283
паће wrote:Они стварно замишљају државу као партију шаха.
ova ti je dobra.
_____
I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds.
- Post n°284
Milanče je rekao da sutra u 10 ujutru ide da pogleda taj broj Politike iz koga je navodno uzet citat Rankovića i da će slikati da pokaže koliki su desničari retardi i lažovi
- Post n°285
Ко је Миланче?
Иначе имају још гомилу глупости.
Тема која се понавља је број србских домаћина које су комунисти стрељали. Нпр. 30к у Београду, 70 хиљада у Шумадији, 200 хиљада у Србији.
Иначе имају још гомилу глупости.
Тема која се понавља је број србских домаћина које су комунисти стрељали. Нпр. 30к у Београду, 70 хиљада у Шумадији, 200 хиљада у Србији.
- Post n°286
Sotir wrote:Ко је Миланче?
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°288
25.10.2018. / 14:10h Regija - Skandalozno
HRT u jutarnjem programu reklamirao knjigu Mit o Jasenovcu
Foto: Index - Vijesti.ba
U jutrošnjoj emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u predstavljeno je nešto što se zove Festival domoljubnog filma Gordan Lederer. Tijekom predstavljanja, voditeljica je reklamirala revizionističku knjigu i film Mit o Jasenovcu te film Jakova Sedlara koji se zove "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018".U studija Hrvatske radiotelevizije sjedili su autor festivala Marijan Capek i dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević.
Sto godina srbijanskog terora
Prije nego što su organizatori uopće uspjeli predstaviti program festivala, prekinula ih je voditeljica Liljana Vinković.
"Ne smijemo zaboraviti, to je Jakov Sedlar i film Sto godina srbijanskog terora kojim će se on predstaviti", rekla je voditeljica, pokazujući grafičko rješenje filma.
Na slici se, u varijanti američkog Mount Rushmorea, iznad hrpe požutjelih lubanja nalaze Aleksandar Karađorđević, Svetozar Pribićević, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.
Program festivala
Autor festivala Marijan Capek predstavio je zatim program festivala, nabrajajući filmove. Spomenuo je naslove Štafeta smrti i Dr. Franjo Tuđman - junak Domovinskog rata.
Nakon njega, javio se dopredsjednik GO UHDDR-a Smiljan Tomašević s daljnjom listom filmova (Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55).
Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018." u Zaprešiću.
Mit o Jasenovcu
Nakon njegovog izlaganja, opet se javila voditeljica Vinković, ovaj put s drugim naslovom i drugim grafičkim rješenjem.
"Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma", rekla je Vinković.
Na to joj je Tomašević odgovorio kako vjeruje da smo mi zrelo demokratsko društvo koje se može suočiti s prošlošću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Trebamo ići s istinom i krajnje je vrijeme da se ne dijelimo na lijeve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva je", rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov "Mit o Jasenovcu".
O ovom skandalu poslali su upit HRT-u.
Relativizacija fašizma
Knjiga Mit o Jasenovcu relativizira fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH.
Čelnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma te oštro osudili pokušaj povijesnog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske povijesti".
Emisiju uređuje majka glasnogovornika vlade
Urednica emisije Dobro jutro Hrvatska je Ana Milić, majka novog mladog glasnogovornika vlade i HDZ-ovca Marka Milića.
Diplomatska predstavnica Hrvatske
Voditeljica Liljana Vinković, koja je reklamirala Mit o Jasenovcu i 100 godina srbijanskog terora, završila je zagrebačku Muzičku akademiju, a istodobno je upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te počela suradnju s HTV-ovom emisijom Zagrebačka panorama.
Živjela je pet godina u američkoj saveznoj državi Colorado i radila na mreži ABC u Denveru.
Nakon povratka u Hrvatsku radila je na UN-ovu radiju kao novinarka i prezenterica te kao spikerica Hrvatskoga radija. Zatim je prešla na Hrvatsku televiziju te uređivala i vodila zabavne emisije, a scenaristički je potpisala glazbene projekte i humanitarne akcije kao što su Korak u život, Pokaži ljubav, Svirci moji i U ozračju tambure.
Bila je konzulica u generalnim konzulatima RH u New Yorku te u kanadskoj Mississaugi. Bila je urednica i voditeljica Vijesti na engleskom 2012.
Četiri godine, od 2007. do 2011., bila je diplomatska predstavnica Republike Hrvatske u SAD-u i Kanadi.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°289
Otkriven jos jedan sveti gral prave istorije
Bane Gajic
1 сат ·
Prebirajuci po nekakvoj hrpi papira u jednoj naucnoj ustanovi, nabasam na stvar za koju sam bio u potpunosti ubedjen da je izmisljotina: ugovor o saradnji Komunisticke partije Jugoslavije i Ustaskog revolucionarnog pokreta koje su, kao potpisnici, zastupali Mosa Pijade i Mile Budak.
Dobrano se iznenadim cinjenicom da takav "ugovor" zaista postoji i da mi je jedan primerak upravo u rukama. Sve tlapnje po forumima, emigracijskoj stampi, u krugovima pobornika teorija zavera... odjednom postadose stvarne.
Pomalo uzbudjen brzo preletim po dokumentu. Zapadne mi, kako to slucaj samo ume da uredi, jedan clan cija me kratka sadrzina potrese. Jer, iako su mi simpatije intimno uvek na strani slabijih i tragicnijih, jugoslovenske komuniste sam cenio zbog neverovatne snage kojom su "izgurali" svoju "pricu", zbog nepokolebljivosti, vrhunske organizacije, rata u kome su svi zdusno ucestvovali, i sto sam negde zaista verovao da su ih do oruzja i politickog nasilja nad suparnicima na kraju dovele neka zelja za pravdom i pomoci slabima umesto puke zelje za vlascu.
Avaj, zapadne mi, rekoh, pogled na toj jednoj od mnogo tacaka Ugovora iz 1934. godine, zaboravih da napomenem. U kojoj kratko i konkretno pise sledece: "Obe strane ce se boriti za unistenje monarhije, pravoslavlja i Srpstva".
Stade mi tu knedla u grlu. Ok, jeste to bilo mnogo pre Jasenovca, kad su i komunisti, a posebno ustase, delovali kao neke grupe malobrojnih fanatika, otprilike kao danas oni ludaci po Siriji sto deluju svetu, ali mi zasmeta procitano. Dobro, mozes da ne volis kralja, slazem se, republika i parlamentarna demokratija za sad nemaju premca kao model drustvenog uredjenja, uz sve manjkavosti, i toliki su kraljevi pali od ruku svojih naroda, da eto to mogu da razumem, mogu da razumem i da si ateista pa ne da ne verujes u Boga nego ti i crkva smeta, doduse, samo Ova Ovamo, nista ugovor ne kaze o katolicizmu, a tesko i da ce reci, ustase su za razliku od komunista itekako volele crkvu, doduse katolicku, dok su ovu pravoslavnu, kaze Ugovor lepo, hteli da satru, i sve to razumem, al sto da uz kralja i pravoslavlje da zele da uniste kukavno Srpstvo, to mi bas zasmeta kad sam procitao, bas.
Jeste da se osecam "gradjaninom sveta", ono sto se kaze, i da sa ljudima trazim linkove nezavisno od nacionalnih, uvek, da se u nekim mestima van Srbije osecam bolje ponekad nego u mnogim u Srbiji, ali, eto, ne mogoh citav dan da predjem olako preko toga, da se, dogovorise se drug Pijade i gospodin Budak, ima unistiti Srpstvo.
Jer, na kraju dana, sto bi rekli Englezi, o cijoj daljoj sudbini i eventualnom unistenju Pijade i Budak nista nisu dogovarali 1934., to "srpstvo" je negde i pitanje mog identiteta i neke sire zajednice kojoj pripadam. Kad pise koje drzavljanstvo imam - srpsko. Sta si po nacionalnosti - Srbin. Ciji ti je pasos - srpski. Dakle, samo ako krenemo po suvoj birokratiji vec smo tu, u toj odrednici. Na stranu intimna osecanja, rodtelji, preci, dedina i babina sela, dva lokalna groblja, jesenje magle u Tamnavi sa zbunovima trnjina i sipuraka, vlaznih od jutarnje kise, vinogradi u Gledicu puni grozdja u kasni septembar, slave kod majke kad se svi skupimo, deda Milovanove slike kad je bio i "u cetnike i u partizane", sta sa ovim Beogradom, Senjakom, Hajd parkom, svim tim sto mi nesto znaci, a da je, eto, tu nekako - deo Srpstva i niceg drugog?
A sto su drug Mosa i gospodin Mile iskreno zarekli da mora da se unistava...
Izasao sam iz ustanove prilicno pomesanih osecanja. Ugovor ode u arhivu, a ja u obliznji kafe da saberem misli. Jeste bilo davno ali, nekako, kao da i nije...
Bane Gajic
1 сат ·
Prebirajuci po nekakvoj hrpi papira u jednoj naucnoj ustanovi, nabasam na stvar za koju sam bio u potpunosti ubedjen da je izmisljotina: ugovor o saradnji Komunisticke partije Jugoslavije i Ustaskog revolucionarnog pokreta koje su, kao potpisnici, zastupali Mosa Pijade i Mile Budak.
Dobrano se iznenadim cinjenicom da takav "ugovor" zaista postoji i da mi je jedan primerak upravo u rukama. Sve tlapnje po forumima, emigracijskoj stampi, u krugovima pobornika teorija zavera... odjednom postadose stvarne.
Pomalo uzbudjen brzo preletim po dokumentu. Zapadne mi, kako to slucaj samo ume da uredi, jedan clan cija me kratka sadrzina potrese. Jer, iako su mi simpatije intimno uvek na strani slabijih i tragicnijih, jugoslovenske komuniste sam cenio zbog neverovatne snage kojom su "izgurali" svoju "pricu", zbog nepokolebljivosti, vrhunske organizacije, rata u kome su svi zdusno ucestvovali, i sto sam negde zaista verovao da su ih do oruzja i politickog nasilja nad suparnicima na kraju dovele neka zelja za pravdom i pomoci slabima umesto puke zelje za vlascu.
Avaj, zapadne mi, rekoh, pogled na toj jednoj od mnogo tacaka Ugovora iz 1934. godine, zaboravih da napomenem. U kojoj kratko i konkretno pise sledece: "Obe strane ce se boriti za unistenje monarhije, pravoslavlja i Srpstva".
Stade mi tu knedla u grlu. Ok, jeste to bilo mnogo pre Jasenovca, kad su i komunisti, a posebno ustase, delovali kao neke grupe malobrojnih fanatika, otprilike kao danas oni ludaci po Siriji sto deluju svetu, ali mi zasmeta procitano. Dobro, mozes da ne volis kralja, slazem se, republika i parlamentarna demokratija za sad nemaju premca kao model drustvenog uredjenja, uz sve manjkavosti, i toliki su kraljevi pali od ruku svojih naroda, da eto to mogu da razumem, mogu da razumem i da si ateista pa ne da ne verujes u Boga nego ti i crkva smeta, doduse, samo Ova Ovamo, nista ugovor ne kaze o katolicizmu, a tesko i da ce reci, ustase su za razliku od komunista itekako volele crkvu, doduse katolicku, dok su ovu pravoslavnu, kaze Ugovor lepo, hteli da satru, i sve to razumem, al sto da uz kralja i pravoslavlje da zele da uniste kukavno Srpstvo, to mi bas zasmeta kad sam procitao, bas.
Jeste da se osecam "gradjaninom sveta", ono sto se kaze, i da sa ljudima trazim linkove nezavisno od nacionalnih, uvek, da se u nekim mestima van Srbije osecam bolje ponekad nego u mnogim u Srbiji, ali, eto, ne mogoh citav dan da predjem olako preko toga, da se, dogovorise se drug Pijade i gospodin Budak, ima unistiti Srpstvo.
Jer, na kraju dana, sto bi rekli Englezi, o cijoj daljoj sudbini i eventualnom unistenju Pijade i Budak nista nisu dogovarali 1934., to "srpstvo" je negde i pitanje mog identiteta i neke sire zajednice kojoj pripadam. Kad pise koje drzavljanstvo imam - srpsko. Sta si po nacionalnosti - Srbin. Ciji ti je pasos - srpski. Dakle, samo ako krenemo po suvoj birokratiji vec smo tu, u toj odrednici. Na stranu intimna osecanja, rodtelji, preci, dedina i babina sela, dva lokalna groblja, jesenje magle u Tamnavi sa zbunovima trnjina i sipuraka, vlaznih od jutarnje kise, vinogradi u Gledicu puni grozdja u kasni septembar, slave kod majke kad se svi skupimo, deda Milovanove slike kad je bio i "u cetnike i u partizane", sta sa ovim Beogradom, Senjakom, Hajd parkom, svim tim sto mi nesto znaci, a da je, eto, tu nekako - deo Srpstva i niceg drugog?
A sto su drug Mosa i gospodin Mile iskreno zarekli da mora da se unistava...
Izasao sam iz ustanove prilicno pomesanih osecanja. Ugovor ode u arhivu, a ja u obliznji kafe da saberem misli. Jeste bilo davno ali, nekako, kao da i nije...
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°290
Nisam covek koji u startu otpisuje stvari i rado bih pogledao pomenuti primerak al nesto mi govori da se to nece skoro desiti
Bane Gajic
Bane Gajic Niti sam ga slikao niti je to moguce kad se dodje negde da se slikaju "papiri" mobilnim. Morate da mi verujete, ili ne morate, ne pretendujem ni na jednu opciju :-)
Управљање
Свиђа ми се · Одговорите · 1 ч.
Bane Gajic
Bane Gajic Niti sam ga slikao niti je to moguce kad se dodje negde da se slikaju "papiri" mobilnim. Morate da mi verujete, ili ne morate, ne pretendujem ni na jednu opciju :-)
Управљање
Свиђа ми се · Одговорите · 1 ч.
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Post n°294
Koji je nadimak?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°295
disident wrote:Otkriven
Ne prizivaj
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°297
_____
- Guest
- Post n°298
nema sta pravi srbin, strogo postuje zabranu snimanja u ustanovi.
jbt kolko zuperizovanih debilcina ovde hara nismo ni svesni
jbt kolko zuperizovanih debilcina ovde hara nismo ni svesni
- Post n°299
Oduvek mi je bilo fascinantno kako jedan papir namenjen retardima pre 75 godina i danas nalazi svoju vernu publiku.
Možda će sledeće generacije već kotistiti i Istorijske činjenice kao nekakav izvor.
PS imao je skoro i još veće gafove.
PPS u kom to arhivu ne daju škljocanje ili makar kopiranje?
Možda će sledeće generacije već kotistiti i Istorijske činjenice kao nekakav izvor.
PS imao je skoro i još veće gafove.
PPS u kom to arhivu ne daju škljocanje ili makar kopiranje?
- Guest
- Post n°300
ma bio je na zeru da raskrinka partizane i komunjare, al sjebo ga strogi arhivator