"Niska" književnost
- Post n°252
Re: "Niska" književnost
паће wrote:No Country wrote:До сада су се зајебавали са наградом за мир, сада су прешли и на књижевност. Уосталом, ко више чита књиге?
Онако одокативно, рекао бих да више читају ови што добију за књижевност него ови што добију за мир.
kultur-rasisto!
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°253
Hari Kunzru @harikunzru 17h17 hours ago
This feels like the lamest Nobel win since they gave it to Obama for not being Bush
Hari Kunzru @harikunzru 16h16 hours ago
I saw you in Stockholm in 1966 and it totally changed my life, we were wondering if at the ceremony you could sing something my favorite is
Hari Kunzru @harikunzru 16h16 hours ago
If they don't give the Nobel to Kendrick in 2030 there will be trouble
0 replies 114 retweets 215 likes
Hari Kunzru @harikunzru 15h15 hours ago
Serious thread on why you’re seeing writers disappointed by Dylan Nobel. It’s not that we don’t love Girl from the North Country 1/n
Literature in translation makes up 3% of US book sales, and similar percentages in other Anglophone countries. 2/n
The literature Nobel is the biggest date in the calendar for publishers of translations. Nobel win can be transformative 3/n
transformative for winner and publisher too. Last year Svetlana Alexievich’s win put Fitzcarraldo, a great indie, on a sound footing 4/n
Dylan’s lyrics wonderful, but he’s famous. I’d rather have seen boost for Archipelago New Directons Melville House Dalkey Europa NYRB 5/n
These publishers are among those who do important and badly rewarded work that is vital for world literature 6/n
Hari Kunzru @harikunzru 14h14 hours ago
So you can call me ‘vicious’, ‘ignorant’ or ‘bitter’ because I’m not super excited at Dylan’s Nobel, but we all know his records already 7/n
People could have been introduced to Marias or Ngugi or Yan Lianke or Solstad or Ugresic instead of confirming their Dylan love. So, meh
Sure it's not purpose of Nobel to reward small presses, and sometimes famous Anglophone writers win, but there's a big world out there
This feels like the lamest Nobel win since they gave it to Obama for not being Bush
Hari Kunzru
I saw you in Stockholm in 1966 and it totally changed my life, we were wondering if at the ceremony you could sing something my favorite is
Hari Kunzru
If they don't give the Nobel to Kendrick in 2030 there will be trouble
0 replies 114 retweets 215 likes
Hari Kunzru
Serious thread on why you’re seeing writers disappointed by Dylan Nobel. It’s not that we don’t love Girl from the North Country 1/n
Hari Kunzru
Literature in translation makes up 3% of US book sales, and similar percentages in other Anglophone countries. 2/n
Hari Kunzru
The literature Nobel is the biggest date in the calendar for publishers of translations. Nobel win can be transformative 3/n
Hari Kunzru
transformative for winner and publisher too. Last year Svetlana Alexievich’s win put Fitzcarraldo, a great indie, on a sound footing 4/n
Hari Kunzru
Dylan’s lyrics wonderful, but he’s famous. I’d rather have seen boost for Archipelago New Directons Melville House Dalkey Europa NYRB 5/n
Hari Kunzru
These publishers are among those who do important and badly rewarded work that is vital for world literature 6/n
Hari Kunzru
So you can call me ‘vicious’, ‘ignorant’ or ‘bitter’ because I’m not super excited at Dylan’s Nobel, but we all know his records already 7/n
Hari Kunzru
People could have been introduced to Marias or Ngugi or Yan Lianke or Solstad or Ugresic instead of confirming their Dylan love. So, meh
Hari Kunzru
Sure it's not purpose of Nobel to reward small presses, and sometimes famous Anglophone writers win, but there's a big world out there
_____
ova zemlja to je to
- Post n°254
jel ovaj hari duhovit ili sta? mislim ugresic meh wtf
ili neko od lokalnih moanera da pomene vlajsu i basaru
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°255
Meni je njegov stav ok. Umesto da Nobelova nagrada reklamira neku književnost, ona reklamira samu sebe.
- Post n°256
pa to je vrlo povrsno gledanje na stvari. argument dostojan UKS skoro. knjizevnost je samo ono sto ima korice po mogucnosti tvrde.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°257
roker odbija nagradu :p
http://www.nybooks.com/articles/1964/12/17/sartre-on-the-nobel-prize/
http://www.nybooks.com/articles/1964/12/17/sartre-on-the-nobel-prize/
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
- Post n°258
Ne bih se uopšte iznenadio da odbije. Nije dao nijednu izjavu, a juče je držao koncert na kome nije ni pomenuo nagradu.
Čak je moguće da će je apsolutno ignorisati ako proceni da mu je cela ta priča nebitna i dosadna. U svakom slučaju je veliki presedan da laureat kulira nagradu 24h posle objavljivanja.
Čak je moguće da će je apsolutno ignorisati ako proceni da mu je cela ta priča nebitna i dosadna. U svakom slučaju je veliki presedan da laureat kulira nagradu 24h posle objavljivanja.
- Post n°259
nobel srpsko-jevrejska anti-hrvatska zavera!
"MOJ DYLANE, POBRATIME MIO
Čija je ono pokora,
čija je ono kazna,
Čija li je dvorana,
malena i prazna?
Dylanova pokora,
Dylanova kazna,
Dylanova dvorana,
malena i prazna.
Odvela nam Dylana
Ta sudbina kleta,
Odvela iz Frankfurta
Da Marku ne smeta.
Ostala je Dylanu
Jedna želja jaka:
Zapivati pismu
Perkovića Marka.
Moj Dylane, pobratime mio,
Jesi l' skoro popularan bio?
Sto eura lipim na gitaru,
Zapivaš li Gradišku nam Staru!
Moj Dylane, nekurentna robo,
Bi li štogod isplativa probo?
Od romanse iz grada Duranga
Stoput više vridi naša ganga!
Vratit će se Dylan Bob,
Tribat će mu para,
Statirat će u filmu
Jakova Sedlara.
Osjetit će Dylan Bob
Bogatstvo i slavu,
Nakrivit će jarmulku
Crven-bilu-plavu.
Ti ni Loru ne bi napunio!
Zašto kucaš na nebeska
vrata?
Pivaj pisme žestokih Hrvata!
Jesi l' skoro u Dachau bio?
Je l' vas kol'ko u pećnicu stalo
I kroz dimnjak je l' vas otpuvalo?
Moj Dylane, ti i Guthrie Woody,
Vaše pisme ne razumu ljudi!
Jebeš vitar iz pisme ti stare,
Sada puše vitar sa Dinare!
(Feral Tribune 1136, 13. srpnja 2007.)"
_____
- Post n°261
Kondo wrote:pa to je vrlo povrsno gledanje na stvari. argument dostojan UKS skoro. knjizevnost je samo ono sto ima korice po mogucnosti tvrde.
Nisam to rekao, a kad te ne bi mrzelo da pročitaš par postova unazad, video bi i da ne mislim tako.
Problem je u tome što je Nobelova nagrada potrebna nekom književniku koji nije toliko poznat, a Dilanu ne treba ni za kurac. Nobelova nagrada Dilanu je potrebna samo Nobelovoj nagradi iz najbanalnijih razloga.
- Post n°262
_____
- Post n°263
da sazmem svoj stav: nisam protiv nagrade dilanu vec sam protiv nagrade same.
_____
- Post n°265
Kondo wrote:jel ovaj hari duhovit ili sta? mislim ugresic meh wtf
meni bi bilo skroz ok da albahari uzme nobela. u stvari bilo bi mi drago.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°266
Kondo wrote:jel ovaj hari duhovit ili sta? mislim ugresic meh wtf
Угрешићка је изгледа некако успела да стекне име тамо, продајући им оно што они хоће да чују. Од свих наших (тј нашкихРЖ) писаца, у месној библиотеци у тамоу сам нашао (осим једне ствари Сузен (Сјузн?) Зонтег о Данилу Кишу, што је већ интерна ствар) укупно један наслов, и то баш њу. Књижурак је осредњи памфлет, ситна пљувачина по СФРЈ методом лошег узорка. Сад да напише исто то о било ком испртку СФРЈ могла би да се изркне са дна плућа, ал' то се не би тамо продавало, јебига. Ово може да прође, и гле, неко је чак и чуо за то.
Није битно што то нема везе са оним што је она писала пре.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°267
ostap bender wrote:da sazmem svoj stav: nisam protiv nagrade dilanu vec sam protiv nagrade same.
ja sam i protiv nagrade dilanu i protiv nagrade same
inace ko sto neko rece, ovo jos nije nista, sad imamo delila i rota, ako vec ne moze pincon, al kad za 10 godina pocne americko ludjenje spram cinjenica da jebeni frenzen jos nije dobio nobela, to ce biti neizdrzivo. sad na ppp u raspravi o nobelu neko vec piso da su korekcije najbolja knjiga u 21. veku. i tvoj idol vujosevic ga reklamira. zivimo u mracnim vremenima.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°268
Aleksandar Hemon
14 h · Chicago, Illinois, United States ·
14 h · Chicago, Illinois, United States ·
Dylan's Nobel is a condescending slap to American literature. The committee looked at the American literary landscape and saw nothing, so they looked elsewhere, and they saw an aging pop star who hasn't done anything of musical relevance for at least 40 years, and he was good enough.
No American poet has won since 1948. The Swedish Academy's message is that the author of Man Gave Names to All the Animals is the greatest American poet in three generations. They invalidated the very notion of literature by offering it to an obsolescent American pop star.
- Post n°269
misim ja sam protiv ideje da se dilan posmatra ko pesnik jer to je povladjivanje najgorim interdisciplinarnim i postmodernistickim tabuima o nerazlucivosti visoke i niske umetnosti i neodrzivosti autonomije dela i ideji o tome da je sve poezija. ali da, zabavno je da akademija smatra da je dilan bolji pesnik od dzona esberija
_____
ova zemlja to je to
- Guest
- Post n°270
Било је такво време, једном давно, када су књижевници били мега-звезде, "савест нације", и када су нудили мишљење о свему, укључујући и оне ствари о којима нису имали ни приближног појма. Било па прошло. А онда је било једно друго време, и трајало је знатно краће, када су рок-звезде преузеле ту улогу "гуруа" и арбитер мундија, и храбро водиле генерације у... нешто што је најчешће било сасвим магловито и некохерентно.
Но поента је - и то време је прошло. Давно свршено. Само јебеним фосилима из комитеја за доделу Нобела нико није јавио.
Но поента је - и то време је прошло. Давно свршено. Само јебеним фосилима из комитеја за доделу Нобела нико није јавио.
- Post n°271
U pravu je zvezdan.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°272
Gojko Božović:
- Nadam se da će sledeći put neki pisac dobiti nagradu za rokenrol.
Vida Ognjenović:
Нобелов комитет се сад већ помало шали са нама, не знам да ли да ову вест прихватим као шалу или збиљу. Боб Дилан је био мој певач, он јесте посебан песник и извођач, била сам на његовим концертима, чак сам присуствовала отварању његове изложбе на којој је било пар хиљада људи, најпре због његове музике, како ми се чини. У поређењу са другим писцима који су били у конкуренцији за Нобелову награду ипак сматрам да је Боб Дилан аутсајдер, због тога што се ово признање додељује за књижевни допринос свету.
O, kukavna književnosti neugasla! Da li ti je konec došao kada trubadurski tamburaši dobijaju nagrade tebi namenjene! Čemu sada toliki dani, meseci, tolike godine bdenja nad sitnom knjigom, čemu sva ona odricanja zarad jedne reči, one prave, kada svu slavu drugi pokupiše! O, vrcavosti koja izvire iz dobrih namera!
Volimo te, o, voljeni dobitniče, i mnogo nam svima značiš, ali ti si jošte mali, za mase, nisi nam, ipak to moramo kazati dorastao, ne pišeš da te se čita, a pesme ti nisu pesme već lahki songovi koji, uknjiženi, međ’ našim knjigama na policama ne bi mogli naći svoje mesto!
O, kako samo nismo zavidni, kako nam je potpuno svejedno, neka, neka je i taj dobije, neka dobije i onaj, samo mi, koji se toliko trudimo, mučimo i stvaramo da opet ostanemo i bez te nagrade koja nam, više/sada, u ovom trenutku, ništa ni ne znači i oko koje, sada je to potpuno jasno, ni nije bilo potrebe da nas išta pitate!
- Post n°273
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°274
velikicevu izjavu ne mogu da prihvatim at face value (s obzirom da je on definicija dosadnog sluzbenika knjizevnosti), el moze neko da mi rastumaci? kapiram da se donekle zeza a odnekle je ozbiljan al ne provaljejujem gde je ozbiljan.
NoCountry nije u pravu da pop zvezde vise nisu savest, samo ako su trazili savest, trebalo je da daju bijonse ili kendriku lamaru.
NoCountry nije u pravu da pop zvezde vise nisu savest, samo ako su trazili savest, trebalo je da daju bijonse ili kendriku lamaru.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°275
koliko god da ne ljubim velikica, ovo sto je napisao je genijalno pishanje po mitu o vaznosti formalizma u umetnosti. knjizevnost je ostala najzatucanija forma na planeti. naravno da dylan jeste jedan od najvecih pisaca 20. veka i treba da dobije - ako vec nobel postoji kao takav - za zivota. problem je naravno u tome sto bi reko glupavi vlajsa sto je kantautor. da se umesto gitare drzao za cigaru na poetskoj veceri onda bi bilo opravdano, jel da?
inace se slazem za albaharija i nije da o tome nisam mislio u proslosti. i isto mislim da je ovaj viral sa kitom kao dobitnikom za hemiju neopisivo tupav, tupaviji od nepismenog vlajse.
inace se slazem za albaharija i nije da o tome nisam mislio u proslosti. i isto mislim da je ovaj viral sa kitom kao dobitnikom za hemiju neopisivo tupav, tupaviji od nepismenog vlajse.
Last edited by Kondo on Fri Oct 14, 2016 8:04 pm; edited 1 time in total
_____
#FreeFacu