by паће Wed Oct 11, 2017 11:34 pm
Него како Линч ради звук. Стандард за серије (па и за најскупље филмове, док сам их још гледао) је да музика иде стерео, понеки звучни ефекат бупне та тране, а дијалог и звук било чега из кадра је увек у средини. Лукас је умео да изведе чак нешто у три де, да ти летелице долазе с леђа и слично, али то су само повремени ефекти.
Линч у свако доба има неку музику, брујање, шумове скроз лево и десно, и јако често звук са лица места, прави репортерски стерео снимак. Чак, ту и тамо, аутомобили пролазе кроз кадар и звук их прати просторно. Међутим, ако је гледаоцима требала цела генерација да науче филмски језик (а и данас важи правило рампе и не више од 120 степени између углова два кадра), прави стерео звук је практично немогућ. Јер лик који је говорио из десног угла је сад одједном у сред кадра - шта радити са његовим звуком? Пребацити из десног угла у средину, оставити десно,...?
Зато је и код Линча дијалог увек у средини, на то смо сви навикли, не мора још и тим да нас збуњује. Али зато је све остало веома широко и, колико се ја дознајем у ту технику и тај крај, снимано на лицу места. Што је мнооого више него што остали раде (опет, колико сам гледао, а нисам много последњих година).