by Anduril Wed Oct 17, 2018 11:52 am
Gargantua wrote: Anduril wrote:
Pa intervencija u recimo Severnoj Siriji uz Tursku granicu 2012 sa stvaranjem humanitarne zone bi bila realnija.
Kao i no fly zone koja je bar delimicno zastitila Kurde i Site od Sadama citavih devedesetih posle 1. Zalivskog rata.
Ali, intervencija protiv KSA bi bila nesto sasvim drugo - globalna energetska i ekonomska kriza iz koje bi si verovatno dobio novi Avganistan, Irak ili IS samo jos gore.
Mislim, ako su ti sve intervencije iste onda je neozbiljno dalje pricati.
Ne, mislim na regime change, na vojnu okupaciju naftnih polja dok se KSA ne demokratizuje do razumnog i ne preterano zahtevnog nivoa. Još bolje, napraviti lepo arapsku federaciju na celom poluostrvu, da se na fin i politički način interno zanimaju a da opet prihodi od nafte idu i ostalim desetinama miliona ljudi koji žive u blizini a nisu imali sreću da ih crtrači kolonijalnih granica ostave sa "prave" strane. Itd itd itd
Nema boljeg i zaslužnijeg kandidata za sečenje glave od Rijada.
Jedan pravi Greater Middle East.
Uvek može da se uvede no fly zone iznad Jemena i da se obaraju KSA avioni kad ulete u vazdušni prostor
Jebo naftnu krizu - pešačenje, bicikli, taman da malo trimujemo fat.
Pa regime change/"demokratizacija bombama" je otprilike ono sto razlikuje dobre od losih intervencija - bar po meni.
Da je u Siriji cilj bio no fly i humanitarna zona, a ne politicki cilj zbacivanje Asada ili cak "demokratizacija", situacija bi se verovatno odavno smirila i nekakav kompromis bi morao da bude napravljen ili bi zone uticaja ostale podeljene. U svakom slucaju bolje nego da je vise od pola zemlje razruseno, pola stanovnistva izbeglo van zemlje a 5% ubijeno.
U slucaju KSA, imas citav niz komplikacija - Kina i Rusija bi se umesale, Pakistanska bomba je finansirana of Sauda, crne saudijske pare kruze citavom planetom i mogle bi da finansiraju neki novi globalni dzihad sledecih pedeset godina bez obzira sta se dogadja na poluostvrvu.
Vahabizam i salafizam je inficirao islam globalno i to se nece promeniti preko noci nego ce za to trebati nekih 50-100 godina. Jedan od glavnih razloga sto su teroristicki napadi po Evropi i sire malo splasli je upravo centralizacija pod MBS-om, onaj zatvor u Ritzu, plenidba para nekih od princeva, i sto je poceo da uopste smanjuje uticaj vahabita.
Ali, cena za to je ovakav apsolutizam gde ce da ga se plase i reformisti, i vahabitske konzerve, i vahabitski revolucionari, a ako ga neko ubije (kao vec jednog od prethodnika), ceo sistem ce se opet raspasti sa ozbiljnim globalnim posledicama.
Po meni, prica oko KSA jednostavno ne moze dobro da se zavrsi - previse zla, previse para i previse vremena je proslo.