НОБ за понављаче

Share
avatar
Guest

Re: НОБ за понављаче

Post by Guest on Wed Sep 12, 2018 11:07 pm

hemijska skola na salajci se zvala djordje zlicic, sad se tehnicka skola kojoj i ta hemijska pripada zove pavle savic, ne znam da li je zadrzala ime kao poseban ogranak.
Sotir

Posts : 2086
Join date : 2016-10-04

Re: НОБ за понављаче

Post by Sotir on Sun Sep 23, 2018 11:35 am

Juče u Pranjanima Nj.K.., ovaj, građanin Aleksandar Karađorđević priča kao je Misiju Haljard sprovodila JVuO, pod komandom ministra vojnog đenerala Draže Mihailovića i njegovog oca, kralja Jugoslavije Petra Drugog.

Za one koji ne znaju hronologiju,
- 1. juna 44e rekonstruisana Vlada u Londonu, bez Draže
- ubrzo potom je Draža razrešen dužnosti i raspušten mu je štab
- 9. avgusta je bila prva evakuacija misije Haljard
- 12. septembra je   kralj pozvao četnike da se stave pod Titinu komandu
- 27. decembra kraj misije Haljard
Zuper

Posts : 7371
Join date : 2016-06-25

Re: НОБ за понављаче

Post by Zuper on Sun Sep 23, 2018 1:30 pm

Pa nisu imali kome drugom u Srbiji da posalju misiju...
Ali je odluka o podrsci partizanima umesto cetnicima doneta je 1943. Jos pocetkom 1943 je sve krenulo kada je Mihailovic ludeo na SOE operativce zbog slabe podrske Britanije.
A sto se tice kralja Petra II, on je pravio haos po Londonu sto je isto uticalo da se prebaci podrska na Broza.
Kljuc je bila kapitulacija Italije kada su partizani dobili veliku koliicnu ljudi i oruzja, pa su postali veci od cetnika do kraja 1943 iako su jos kod Neretve bili manji u broju.
Nakon Sutjeske je pocela da se menja situacija ali je Italija kljuc.

Mada ja ne bih iskljucio na faktor Staljina koji je pocetkom 1944 poceo ozbiljnije da racuna na partizanen.
Sotir

Posts : 2086
Join date : 2016-10-04

Re: НОБ за понављаче

Post by Sotir on Sun Sep 23, 2018 1:46 pm

Kao i obično, promašena poenta.
Zuper

Posts : 7371
Join date : 2016-06-25

Re: НОБ за понављаче

Post by Zuper on Sun Sep 23, 2018 1:52 pm

Ma uostalom to izvlacenje pilota je precenjeno sto su cetnici najbolje osetili...
avatar

Posts : 10833
Join date : 2015-11-22

Re: НОБ за понављаче

Post by Gargantua on Wed Sep 26, 2018 8:57 pm

"POMEŠANO MLEKO I KRV" Kako je Krcun upoznao RankovićaIstorijski arhiv u Užicu 9. oktobra, na Dan grada, prikazaće izložbu "Mleko i krv" posvećenu Slobodanu Peneziću Krcunu, na kojoj će biti predstavljeno mnoštvo dokumenata, od kojih veliki broj do sada nepoznat javnosti, o jednoj od najkontroverznijih ličnosti novije srpske istorije. U moru građe su i Krcunova svedočanstva o zbivanjima u rodnom gradu od pre tačno 77 godina. Opisao je kako su partizani 24. septembra bez ispaljenog metka, posle povlačenja četnika, kamionima iz pravca Požege ušli u grad i ono što se posle dešavalo.

- Meni je pripao zadatak, kao partizanskom rukovodiocu, da organizujem čišćenje "pete kolone". Neki su bili u zatvoru, ja sam otišao da ih vidim. I te noći sam počeo da razmišljam o mom novom poslu. Sve dotadašnje aktivnosti bile su usmerene na to da treba likvidirati najpoznatije petokolonaše i špijune. Bilo ih je tu nekoliko, kao što su Vlašić, bankarski činovnik, i još neki - zavedeno je u Krcunovim autobiografskim spisima.

Partizani su mu, pisao je, svakog dana sa svih strana privodili po nekog novog viđenijeg antikomunistu.

- Sutradan su doveli i sreskog načelnika Aleksića, koga su uhvatili u Mokroj Gori i jednog njegovog policijskog pisara. Moj susret sa Aleksićem završio se sa nekoliko šamara. Sam nisam mogao da verujem da će taj veliki protivnik komunista ovako lako pasti u ruke. To me je odmah prelomilo da ne treba mnogo razmišljati i da treba streljati. Izabrao sam nekoliko najodanijih i meni poznatih partizana, da ih čuvaju i počeo sam voditi istragu. To zapravo i nisu bile istrage, već politički dijalozi i optužbe - navodi se u jednom od dokumenata.

Pisao je Krcun i o svojoj zabludi da je Užička republika zapravo početak sloma nemačke okupacije Jugoslavije i o prvim danima saradnje sa Aleksandrom Rankovićem.

- Grad je počeo da se organizuje. Meni je izgledalo da je rat završen. Nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da se Nemci mogu povratiti. Mislio sam da je sa njima gotovo do 1. januara, iako napreduju na Istočnom frontu. Posle nekoliko dana u Užice je došao vrhovni štab sa drugom Titom i mi smo počeli da radimo pod direktnim njihovim rukovodstvom... Za mene se izmenilo utoliko što sam po prvi put upoznao druga Marka (gerilsko ime Aleksandra Rankovića) i počeo raditi pod njegovom direktivom. Viđali smo se svaki dan i sedeli do kasno uveče saslušavajući razne neprijatelje - piše Krcun.

U materijalu u koji je "Blic" imao uvid je i Krcunovo objašnjenje da termin "Užička republika" ne potiče ni od partizana ni od Komunističke partije, već od "kvislinških novina iz redova antikomunističkih propagandista" koje su htele da šire neistine o diktaturi i teroru u Crvenoj republici i da izazovu otpor naroda prema slobodnoj teritoriji.

Krcuna je pratio glas da je u mladosti voleo čašicu. O tome, kao i kako ga je ideologija odvojila od alkohola zapisao je u dve rečenice.

- Prestao sam da pijem, da odlazim u kafane, nikad više nisam ni izašao ni popio do posle rata. Smatrao sam da je to uslov da bih postao pošten i čestiti revolucionar, a ja sam to hteo više nego išta - zapis je koji će se nađi na nekom od panoa izložbe "Mleko i krv".

- Mnogi od dokumenata koji će biti prikazani nisu nikada nigde objavljeni. Izložba prati celokupan njegov život, ali i drugu crtu Krcunove ličnosti, kao izuzetno brižnog čoveka i oca - kaže za "Blic" direktor užičkog Arhiva Željko Marković.

Mleko i krv

Izložba je nazvana "Mleko i krv" po detalju zavedenom u memoarima pod 6. aprilom 1941, u kom je Krcun opisao prve sate rata. "Slušao sam o ratu, čitao knjige, gledao filmove, voleo našu ratnu istoriju i podvige, ali nikako nisam shvatao da on tako počinje, da je tako strašan i razoran. Osetio sam miris, bolje reći smrad baruta i nečega strašnijeg što je sa tim pomešano. Pod jednom petospratnicom ugledao sam prevrnuta mlekarska čeza, pomešano mleko i krv", pisao je Slobodan Penezić Krcun.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/pomesano-mleko-i-krv-kako-je-krcun-upoznao-rankovica/t8f1r02
Filipenko

Posts : 15083
Join date : 2014-12-01

Re: НОБ за понављаче

Post by Filipenko on Tue Feb 12, 2019 2:45 am

Re: НОБ за понављаче

Post by Sponsored content


    Current date/time is Sun Feb 24, 2019 3:55 am