lalinea wrote:
izvini, kakav besplatni 'rad'?
Lepo, guglaj "immaterial labor" ako već nisi upoznata s tim. Mada, ako ćemo zapravo, termin nije baš precizan, jer je taj rad itekako "material".
Facebook, Google i slične medijiske strukture su suštinski rentijeri ekonomski gledano. Korisnici su ti koji kreiraju vrednost, a vlasnici/deoničari ekstraktuju rentu na korišćenje infrastrukture i informacija, mreža i virtualnog prostora koji korisnici stvaraju, njihovom prodajom trećim stranama.
I ovaj forum bi imao istu takvu ekonomsku korist za vlasnike (i/ili sve nas koji bi plaćali hosting, ako bismo spram toga odlučili da demokratski podelimo dobit) kad bi imao dovoljno veliku posetu da to materijalizuje.
i moje sedenje na fotelji je tehnicki neki rad
Nije, osim ako se pojam rada definiše tako široko da izgubi svaki smisao. Ovde je kontekst rada usluga koja je novčano kompenzovana. Sedenjem na fotelji ne stvaraš nikakvu vrednost za proizvođače i distributere koju oni posle iskoriste za prodaju.
to sto fb dobija nekakav value od mog bivanja tamo nije besplatan rad.
Jeste, to što ga ti ne vidiš tako je druga stvar. Moja pretpostavka jer si i sama zaposlena u nekoj softverskoj kompaniji koja benefituje od takvog rada, a možda su u pitanju baš Google i Facebook.
to jeste zabava i slobodno vreme.
Jeste, a takođe je istovremeno i rad/besplatna usluga korporaciji u vidu generisanja podataka od kojih imaju veliku for profit korist.
i knjigu kad hocu da citam, platim je.
Neuporedivo sa ovim, kao i fotelja.
Moje pitanje je vrlo konkretno - kako ces da finansiras usluge za koje se ne traze direktne pare? koliko bi nas ostalo na ovom forumu da moramo da placamo monthly subscription?
To što se nešto krajnjem korisniku plaća ili ne plaća ne menja ništa u tome da može biti izgrađeno na radu koji nije prepoznat kao takav.