Mala istorijska biblioteka
- Post n°27
Re: Mala istorijska biblioteka
Melchett wrote:Louisa Rayner, Žene u selu
Zanimljive uspomene jedne Engleskinje koja je bila udata za nekog našeg bizgova, a koja je provela 1944. godinu u Rušnju kraj Beograda. Ima jako zanimljivih priča i generalno veoma dobrih observacija. Mislim da je žena dala i najbolji opis odnosa između srpskih seljaka i četnika koji sam ikada pročitao. Preporučam.
Све ти верујем осим да су биле обсервације. Ако је енглескиња, онда су обзервације, ако је довољно научила српски, опсервације. Не верујем да је изговарала пола пола, то је тако амерички.
beatakeshi wrote:Jovan Bijelić, slikar, sklon alkoholu, je za vreme rata privremeno oslepeo od rakije koju se tada seljaci prodavali.
Đorđe Kadijević je prošle godine objavio knjigu proze - "Božja volja" - leto - jesen 1944. , Obrenovac, Umka, Ostružnica. Vrlo slična tematika i po mom mišljenju odlična proza.
Е, има ли то негде? Отац ми је био из тог краја, па баш да проверим колико су његове приче биле тачне.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°28
ako ne nadjes u knjizari probaj direkt od izdavaca
http://www.orfelin.info/izdanja.html
http://www.orfelin.info/izdanja.html
- Post n°29
Izdali Novosađani, Orfelin, Nemam u pdf-u.
edit - diktoar brži
edit - diktoar brži
- Guest
- Post n°30
melchette da li je ovo neko izdavao u srbiji, i da li si citao?
- Post n°31
Kako nije, ja citao na srpskom. Mislim da je nedavno objavljeno i novo izdanje u Sluzenom glasniku.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°32
Nego šta. Za prvo izdanje je tekst sa engleskog na srpski prevodio Nikola Koljević. Sad da me ubiješ ne mogu da se setim gde sam čitao o zamešateljstvima vezanim za objavljivanje te knjige kod nas... Možda kod Vesne Goldsworthy.
- Post n°33
Uglavnom, to prvo izdanje je nepotpuno. Originalna knjiga je u dva toma, na oko 1000 strana.
- Post n°34
Čekaj bre, da li je to uopšte Rebeka Vest?
- Post n°35
a nije to to
ovo ne znam šta je
ovo ne znam šta je
- Post n°36
Jeste, prvo izdanje nije bilo kompletno.
Mislim da ovo jeste:
https://www.knjizare-vulkan.rs/knjige/crno-jagnje-i-sivi-soko-rebeka-vest-isbn-9788678041396
Mislim da ovo jeste:
https://www.knjizare-vulkan.rs/knjige/crno-jagnje-i-sivi-soko-rebeka-vest-isbn-9788678041396
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°37
pročitao sam sad review za ovo što je okačio diktotar. nisam čitao ali deluje zanimljivo, možda kad budem imao vremena.
btw, ona knjiga Loiuse Rayner koju sam kačio ranije je opremljena kao LOTR
- Post n°38
photino, take notes, po ovome frp moze da se vodi.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°39
Carica
_____
alt-lib
- Guest
- Post n°40
Melchett wrote:pročitao sam sad review za ovo što je okačio diktotar. nisam čitao ali deluje zanimljivo, možda kad budem imao vremena.
ja nisam na netu uspeo da iskopam da je ovde izdato, nasao to na kupindu, cg izdanje.
ako pazarim videcu da nesto skeniram ili uslikam
- Post n°41
Zapisnik o saslušanju Božidara Bećarevića
- Post n°42
Zapisnik o saslušanju Dragog Jovanovića
- Post n°43
Hvala za transkripte, baš čitam D. Jovanovića (čini mi se da fale strane od 25-29). Ne da zakeram, nego se tu pominje ko je sve bio agent Gestapo-a, prekine se baš kad je najzanimljivije
Jel za verovati šta D.J. priča za Nedića i Ljotića?
- Post n°44
problem je sa ovim zapisnicima što nisu celi, kao što si primetio. takvi su doneti u VA. za Nedića se zna da postoji kompletan zapisnik ali u VA postoji samo službena beleška o isleđivanju od možda dve strane.
od svih njih ja bi Jovanoviću najviše verovao.
inače od svih njih jedino se za Jovanovića sa relativnom pouzdanošću može tvrditi da je bio nemački agent još u predratno vreme.
od svih njih ja bi Jovanoviću najviše verovao.
inače od svih njih jedino se za Jovanovića sa relativnom pouzdanošću može tvrditi da je bio nemački agent još u predratno vreme.
- Post n°45
beatakeshi wrote:Hvala za transkripte, baš čitam D. Jovanovića (čini mi se da fale strane od 25-29). Ne da zakeram, nego se tu pominje ko je sve bio agent Gestapo-a, prekine se baš kad je najzanimljivije
Ima nekoliko rupa koliko videh
I da, hvala Melchet
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°46
Samo da jebem Đilasu i majku i sve ostalo što ima. Čitam šta je sve radio (po sopstvenom priznanju) ovaj ološ a pred očima mi igra to govno koje je pričalo kako je Dragi bio gradonačelnik tokom rata i da zaslužuje portret na zidu. I još jednom da jebem Đilasu sve što ima.
- Post n°48
Šta su po profesiji doušnici D.J.-a? Sve novinari
- Post n°49
Zapisnik o saslušanju Svetozara Vujkovića
- Post n°50
Saslušanje Velibora Jonića