Daï Djakman Faré wrote:polipe sav old school industrial sa kraja 1970-ih i prve polovine 1980-ih je "neko krcanje" - od prvih albuma throbbing gristle-a i cabaret voltaire pa kroz cele osamdesete sve do druge polovine 1980-ih i nastanka wax!trax-a i trenta reznora (koji su, uzgred budi receno, bili gomila edgy genX dance music producera koji da bi zvucali sto zajebanije poceli da marketuju njihovu muziku kao industrial).
od 1976 pa do 1987 (i dodao bih ponovo od 2005 naovamo) industrial je ovo sto cujes bedroom DIY musique concrete, eksperimentalna muzika radnicke klase, vernakularna (narodna) umetnost na kasetofonu - udarnici iz selendri poput goreokacenog jose manuela vasquez-a iz galicijske zabiti od od 500 stanovnika koji su se u nekom momentu dokopali 4 track recordera i par masina i hteli da budu one-man-projekat. da prave svoju muziku i distribuiraju je preko mail art mreze (pretece interneta) iz ljubavi i najcesce u zamenu za druge kasete njihovih kolega iz drugog grada ili drugog kraja sveta.
i tu dolazimo polipe do electro-industrial bendova 1990-ih poput tvog voljenog oompha, treceg albuma theatre of tragedy-ja i slicnih bendova. do momenta kada se ove stvari pojavljuju (kraj 1990-ih - pocetak 2000-ih) termin industrial je toliko marketinski potrosen i obesmisljen da bukvalno oznacava bilo kog cybergoth producenta koji pravi neki distorzirani trance i svira na wave gothic treffen-u. samo ako ima malo distorzirane vokale i semplova nekih analognih masina kvalifikuje se kao industrial. pa ok, al to bukvalno blage veze nema sa onime sto termin jeste.
uzmi na primer ovaj klasicni old school industrial album. prva kaseta esplendor geometrico-a (madrid) iz 1982. gabrijel riaca (zatvorski cuvar) i arturo lanc (istoricar) naprave bend gde su im prakticno jedini i glavni uticaj (marinetiviji) futuristi i enver hodza. samo sad za razliku od 1915 imaju na raspolaganju neuporedivo bolje masine da naprave to o cemu je marineti pisao. i to je potpuno nemuzikalno "krcanje" od a do s i to se u to vreme zvalo industrial. meni je ovaj album maltene promenio zivot u smislu da kad sam cuo ovo 2005 mislim da nista drugo nisam hteo da slusam.
Dobro.
Mislim, sve ti dopuštam osim ovog "eksperimentalna muzika radničke klase". Onde nema r od radničkog. Daj se ne zajebavamo.
Inače, ti kad bi došao kod mene u radionu, pa ti bi orgazam doživeo.