Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

oktobar u beogradu

boomer crook

oktobar u beogradu - Page 2 Empty Re: oktobar u beogradu

Post by boomer crook Thu Nov 06, 2014 4:50 pm

У петак, 7. новембра 2014. у 17 часова, у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” Мали Калемегдан број 1, Удружење ликовних уметника Србије организује
    округли сто на тему:  

“ ОKТОБАРАЦ ЗА И ПРОТИВ “  

Културна политика града и државе према посленицима у културу, Октобарски салон и сл.  

Удружење ликовних уметника Србије Вас позива на дебату о стању у култури и Октобарском салону. Молим Вас да медијски подржите и пропратите одржавање овог округлог стола.  

Учесници округлог стола:

Владан Вукосављевић, градски секретар за културу
    представници Културног цента Београда
    Никола Кусовац, историчар уметности и музејски саветник
    Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар
    Зоран Чалија, председник УЛУС-а
    Биљана Степанов, председница СУЛУВ-а
    Наталија Церовић, кустос УЛУС-а
    Мома Антоновић, академски сликар
    Велизар Крстић, академски сликар
    Петар Мошић, докторант на Факултету ликовних уметности

Медијатор Јасмина Његован

За УЛУС
    Зоран Чалија, председник УО УЛУСа

ovo je dosta bizaran spisak - od policiji zanimljivih likova iz romana patrise hajsmit (talentovani gospodin kusovac) preko vec pomalo senilnih hororista koji dozivljavaju drugu mladost (kadijevic) pa do ljudi starog rezima koji su bili na najvisim pozicijama u milosevicevo vreme (moma antonovic). ali ipak snjur nosi zocko calija covek koji je nasrnuo kamenom na rad drena malicija anticipirajuci zlocinacki i skandalozni dron i tako se nasao na istom zadatku ubijanja galerije kontekst kao i beogradski ldp.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Nov 06, 2014 5:01 pm

Zašto nema Fajgelja?

Cenzura!

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    boomer crook

Post by boomer crook Thu Nov 06, 2014 5:04 pm

nema potrebe calija sve to sublimira.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Nov 07, 2014 8:27 pm

Andrej Fajgelj@fajgelj Nov 4
    Колеге, да ли се ви рађате као директори, или сте такође неког сменили? Чему сада љутња? Сем као знак спорог прихватања демократије.

oktobar u beogradu - Page 2 YmsDjV20_biggerAndrej Fajgelj@fajgelj
    Дођу на власт терањем краља са престола а онда им дупе толико срасте за фотељу да демократску смену доживљавају као да их секу на пола.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Nov 08, 2014 3:25 pm

Трибина о Октобарском салону окончана тучом
    Стојим иза одлуке да се манифестација одржава бијенално, рекао Владан Вукосављевић, градски секретар за културу
    oktobar u beogradu - Page 2 Salon
    (Фото З. Кршљанин)
    Округли сто који је Удружење ликовних уметника Србије организовало синоћ у Павиљону „Цвијета Зузорић”, а чија су тема били стање у култури, Октобарски салон и промена његовог формата у бијеналну манифестацију, око чега се већ данима спори културна јавност, трајао је два сата, одвијао се у мучној и наелектрисаној атмосфери пуној увреда и оштрих речи, да би се окончао тучом – без иједног усаглашеног става.
    Председник УЛУС-а Зоран Чалија и историчари уметности Никола Кусовац и Ђорђе Кадијевић неки су од учесника дебате који су се сложили у оцени да је „Октобарац” као смотра изгубио своју почетну сврху, да је променио идентитет, да је за његову организацију годинама трошено превише новца и да би га требало вратити изворним оквирима и домаћим уметницима.
    Представници Културног центра Београда, организатора салона, присуствовали су расправи и у њој учествовали на моменте износећи само фактографске податке, али не званично јер, како су објаснили, за сто нису позвани стручњаци који су се салоном бавили у протеклих петнаестак година. У публици су били бројни уметници, међу њима и чланови Асоцијације Независна културна сцена Србије, који су оштро негодовали због начина на који је одлука о салону донета и који се нису сложили са поменутим оценама учесника округлог стола, наводећи бројне примере у прилог квалитета салона, транспарентног трошења средстава и неспорне важности те институције за савремену уметност у Србији.
    Владану Вукосављевићу, градском секретару за културу, упутили су бројна питања – кога је консултовао када је доносио одлуку, да ли мисли да би било добро оформити независна стручна тела која би у будућности била укључена у доношење одлука, зашто није било јавне расправе, зашто он није организовао расправу чији је синоћ био само учесник...
    – Секретаријат је одржао бројне консултације пре предлога одлуке о салону иза које стојим и за коју сам одговоран. Намерно нисам хтео да кажем са ким сам разговарао како не бих изазивао нове поделе. Нисам дужан да подносим извештај о томе будући да је Скупштина града оснивач салона. Било је и различитих ставова, али је одлука моја и мог секретаријата. Видим да постоје интонације да култура скреће удесно, али нисам сигуран да се о култури тако може говорити. Стратегија културе града не може да се донесе без стратегије на нивоу републике, од чега ће зависити да ли ће бити простора за консултације са независним телима, што формално нисмо у обавези да чинимо. Понављам, ниједном нисам рекао да је салон лош, циљ није да се он угаси, већ да буде бољи – рекао је Владан Вукосављевић.
    Расправа се у већој мери одвијала изван оквира цивилизоване комуникације.
    Дебата је била лична, а готово свако излагање било је праћено звиждуцима и повицима. Ђорђе Кадијевић вербално је нападнут и након што га је један од уметника из публике опсовао, напустио је скуп. Исто је учинио и Никола Кусовац нешто касније, оптуживши оне који су стали у одбрану Октобарског салона да су га потпуно приватизовали.
    Најозбиљнији инцидент десио се након што се званична дебата окончала. Мирослав Живковић, бивши вршилац дужности директора Историјског музеја Србије, после краће расправе физички је насрнуо на Бранислава Димитријевића, историчара уметности.   
    – Ово што ми се десило осликава стање друштва у којем живимо, где је агресивно понашање нормално, где не постоји борба аргументима, већ борба увредама, да би после тога дошло до физичког обрачуна. Јасно је да овде не постоје никакви критеријуми вредновања било чега. Јер, тај човек је био директор једне наше врло важне институције, а како се он понаша видели су сви – рекао је новинарима Бранислав Димитријевић. 
    М. Димитријевић
    објављено: 08.11.2014.

_____

boomer crook

Post by boomer crook Sat Nov 08, 2014 3:36 pm

bio sam i malo sam ucestvovao u diskusiji.

savrsen spoj kapitalisticke politike stednje i nacionalnog konzervativizma. s jedne strane gradski sekretar koji objasnjava kako je zapravo budzet os povecan za 50% zaboravljajuci da zapravo govori o smanjenju ulaganja u kulturu na godisnjem nivou zato sto je salon sada bijenalan. pored njega sedi covek, nacionalista i koristan idiot, za koga je uloga ulusa ocigledno nije staleska ili sindikalna vec esnafsko-korporativna odnosno da ulus treba da bude garant nacionalne i likovne pravovernosti. da ne govorimo da poput diskutanata sa ppp ne moze da napravi razliku izmedju savremene i moderne umetnosti. naravno rec je o caliji koji je zajedno sa SA navijacima upao na izlozbu odstupanje u galeriji kontekst.

_____
    boomer crook

Post by boomer crook Sat Nov 08, 2014 3:38 pm

btw, osim jednog novog clana ppp i moje supruge mislim da sam bio jedini furunas tamo. ali vazno je zrtve nasilja po forumu porediti sa kvislinzima i staljinistima da se shukne levici.

evo ga snimak https://www.wetransfer.com/downloads/893a06f6c4e2dd240db371fe5c12462a20141107212202/ea3487591e1a38d89a30b0ccf7e7ff0620141107212202/178012
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Nov 08, 2014 4:58 pm

oktobar u beogradu - Page 2 B16xqYLIUAAqi84

_____

boomer crook

Post by boomer crook Sat Nov 08, 2014 5:11 pm

ta budala se zaletela na branka i unosila mu se u lice ali je brzo odbio zato sto je 'nas' bilo vise. kako bih kazao to je bila jedna mala pobeda.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Nov 08, 2014 5:15 pm

oktobar u beogradu - Page 2 3579118792

_____

Admin Pantokrator
    Admin

Post by Admin Pantokrator Sat Nov 08, 2014 8:55 pm

Bio sam vredan pa sam okačio snimak tribine na Soundcloud.

https://soundcloud.com/marko-dabovic/tribina-o-oktobarskom-salonu-paviljon-cvijeta-zuzoric-7-11-2014

Last edited by Ješni Vasilije on Sat Nov 08, 2014 9:09 pm; edited 1 time in total
    шумидер-модер

Post by шумидер-модер Sat Nov 08, 2014 9:07 pm

Sve ovo sa Oktoberfestom u Srbiji je samo slika stanja: jos jedno povlacenje na rezervni polozaj, svaki nevazniji od prethodnog i izistinski pocinje da bude parafraza one cuvene o dolasku nacizma.
    Otprilike: prvo su dosli po komuniste, cutali smo, pa su dosli po Jevreje, opet smo cutali, kad su dosli po mene, vise nije imao ko da galami...
    Oktobarski salon je jedna od stavki u pomenutom vicu, usput i dobrodosla da se oni koji su jos ostali i kojima je stalo malo zabave, da se pogledi i paznja skrenu na drugu stranu...
    Po popularnost rezima nikako nije lose, naprotiv: sta tamo neka mazala imaju da izlazu kad ljudi nemaju hleba je standardni i provereni podizac rejtinga, pokazatelj brige za narod, talambasanje o Salonu je zamena za neka talambasanja kojih nije bilo kad im je bilo vreme, a u Srbiji - kao sto pomenuti vic kaze, osim na primer Salona, ostalo je malo toga za cim ce imati da se talambasa.

_____
    Dok si to smislio, na mom si visio.
    Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Sat Nov 08, 2014 11:05 pm

somborac... oktobar u beogradu - Page 2 3274312807

marko somborac wrote:'Debata o oktobarcu se u jednom trenutku iz verbalnog sukoba umalo pretvorila u fizički'
    -izdao si moderne tendencije!
    -bezis u eskapizam!

marko somborac wrote:Ala se tuku ovi umetnici oko oktobarca...
    -Tvoji potezi kicicom su maniristicki! Sad ce da dobijes svoje!
    -A tvome kjaroskuru manjka valera! Na smrt!

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Nov 08, 2014 11:19 pm

Aha. oktobar u beogradu - Page 2 298304839  Pa to ti je humor na prvu loptu, bez elementarnog pokušaja da se shvati smisao problema o kojem se piše.

_____

Ferenz

Post by Ferenz Sun Nov 09, 2014 1:25 pm

Nije "onaj" list. Politika je.

oktobar u beogradu - Page 2 Smrkoi
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Nov 11, 2014 1:16 am

oktobar u beogradu - Page 2 YmsDjV20_normal Andrej Fajgelj @fajgelj  ·  Nov 9
    Престаните да се бијете за фотеље и пустите нове људе да раде свој посао. #Октобарац #Демократија
    View conversation
    0 replies 0 retweets 2 favorites

oktobar u beogradu - Page 2 YmsDjV20_normalAndrej Fajgelj @fajgelj  ·  Nov 9
    Либерали, разумем да вам је друг Тито идол, али ваше функције нису доживотне #Октобарац
    View conversation
    0 replies 0 retweets 2 favorites

Нек вас не чуди што либералски функционери нису културни након смене. Мученици мисле да нема живота након смене. #Октобарац
    View conversation
    0 replies 0 retweets 1 favorite

Смењени функционери псовкама и песницама против одлука Скупштине. #Октобарац није ваша прћија!

_____

boomer crook

Post by boomer crook Tue Nov 11, 2014 1:47 am

o cemu on bulazni? jedini smenjeni funkcioner koji je nekoga napao jeste onaj zivkovic koji je skocio da bije branka.

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Nov 11, 2014 1:52 am

Istinu je komunjarska izmišljotina!

_____

boomer crook

Post by boomer crook Tue Nov 11, 2014 1:55 am

ali da li on zaista veruje da je duhovit?

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Tue Nov 11, 2014 2:02 am

Ne znam. Uopšte ne znam šta mu ovo znači.

_____

Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Fri Nov 14, 2014 2:55 pm

Bio  ovaj članak na tamou, šta misli cenjeni auditorijum?
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Nov 14, 2014 3:01 pm

cirkulise netom vec neko vreme. malo nespretno ali vidi se da misle.

medjutim, mislim da se i oni fokusiraju na miu bez razloga. nije u pitanju ona pa cak ni bijenalizacija os vec mislim dadolazi do rastakanja jedne platforme u kojoj konzervativni maroderi poput calije i djorica vrebaju svoju priliku. ovde nije problem osporiti ili dovesti u pitanje neku legitimaciju os kao progresivnog vec kako otvoriti polje sukoba u staleskim udruzenjima i prema sekretarijatu. prema jednima zato sto oni uzurpiraju prerogativ da nekoga legitimisu kao umetnika a prema drugima zato sto ideoloskim skarednstima prikrivaju brutalne rezove u kulturi.

_____
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Fri Nov 14, 2014 3:05 pm

Zar nisu problem prosto rezovi u kulturi, zbog štednje(tm)?
    boomer crook

Post by boomer crook Fri Nov 14, 2014 3:15 pm

sa jedne strane ali da deo tih rezova je i polozaj ulusa. s jedne strane oni su u pravu kada kukaju na neke stvari (na primer grad uzadno kasni sa davanjima za samostalne izlozbe u gradskim galerijama) ali s druge strane odbijaju da se odreknu prerogativa da odlucuju o tome da li neko zasluzuje da bude clan ulusa. na primer, ivan grubanov koji ce sledece godine biti na bijenalu u veneciji i koji je zavrsio rijksakademie i izlagao posvuda po svetu je morao tri puta da konkurise i tek je bio primljen u clanstvo posle frke. dzaba sto izlazes na vodecim bijenalima (istanbul, berlin...) i sto imas galeristu u becu kada lokalna velicina mora da oceni da li znas da crtas.

_____
    Somlói Galuska

Post by Somlói Galuska Fri Nov 14, 2014 3:25 pm

Ok, ali taj problem je postojao i ranije. Govorim to samo zato što je ono oko čega je sukob počeo (menjanje statusa OS na bjenalni) ostalo nekako potisnuto, a aktivirani su, 'ajd da kažem, ideološki sukobi. I onda imamo članak u Kuriru gde piše da su se pobili neki Živanović i "neki" Dimitrijević, a nikakva suština ne može da dođe do malo šire javnosti.
    Ja nisam bio pobornik onog štrajka u Ateljeu 212 svojevremeno, jer mislim da je položaj glumačkih ansambala u Bg pozorištima anahron, ali od njih se može učiti u smislu kako su isterali svoje, napravivši direktnu konfrontaciju na liniji umetnici (glumci) - vlast (i ako je ona bila oličena u čoveku koji je isto umetnik). I sad ih se pita kada im se postavljaju upravnici.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 5:14 pm