beatakeshi wrote:et Ana Dilajt - dobar strip!
+1
Off topic: stalno pogresno citam taj nik.
- Spoiler:
beatakeshi wrote:et Ana Dilajt - dobar strip!
https://www.youtube.com/watch?v=yTwpBLzxe4UAnaDilajt wrote:...
Jordan Rivers wrote:Ne moraš ništa. Rekao si nešto što nema nikakvo uporište u stvarnosti, što ne sprečava ljude da to i dalje ponavljaju.
Nisam zainteresovan da dalje polemišem o tome, od kad sam shvatio da mi je ostalo manje života nego što sam ostavio za sobom, sve mi je bliža misao da moje vreme ima cenu. Kad budeš u prilici, uputi se u priču, porazgovaraj sa ljudima, videćeš da nisi u pravu i biće ti glupo što si davao tako decidne ocene.
Možda credentials da ti dam: dve godine sam radio, najviše na jugu Srbije - Surdulica, Vranje, Bujanovac, Preševo, Medveđa, Leskovac - sa predstavnicima romskih organizacija, gde su, pored jedne alave pseudoelite koja je kvarila sliku o većini, uglavnom sedeli obični, narodski ljudi, često sa rođacima u slamovima velegrada i uvek, u 100 odsto slučajeva, sa rođacima u emigraciji, koji su ostavljali dušu na poslovima rešavanja sasvim konkretnih problema, od kojih je najteži bio nemogućnost upisivanja dece u osnovnu školu, zbog nedostatka dokumenata. Radio sam u najstrašnijem slamu u Srbiji, "Salvatore" u Bujanovcu, gde su živeli ljudi razapeti između tolerantne nove države Kosovo iz koje su prognani pod pretnjom smrti, potpune kurcobolje naših vlasti, i gramzivih slam-lordova kojima su plaćali mesta u šatorima.
I tu je bilo aktivista, verovao ili ne, koji su radili koliko su mogli, izlažući se opasnosti da im neki Šefket Ramadani prereže vrat. I da, većina ljudi sa kojima sam razgovarao smatrali su da je izraz "Rom" način da im se ukaže da ih u ljudskom smislu smatraš ravnopravnima.
Danas nisam u toj priči, ali moja šira porodica jeste, i u međuvremenu se ništa nije izmenilo, Rom je i dalje jedino ime kojim treba oslovljavati te ljude jer su preko svojih predstavnika to stavili sasvim jasno do znanja, bez ijednog izuzetka u ovoj zemlji koji bi sugerisao nešto drugo.
gagorder wrote:
e sad je red da fernu razmisli
Jordan Rivers wrote:Ne moraš ništa. Rekao si nešto što nema nikakvo uporište u stvarnosti, što ne sprečava ljude da to i dalje ponavljaju.
Nisam zainteresovan da dalje polemišem o tome, od kad sam shvatio da mi je ostalo manje života nego što sam ostavio za sobom, sve mi je bliža misao da moje vreme ima cenu. Kad budeš u prilici, uputi se u priču, porazgovaraj sa ljudima, videćeš da nisi u pravu i biće ti glupo što si davao tako decidne ocene.
Možda credentials da ti dam: dve godine sam radio, najviše na jugu Srbije - Surdulica, Vranje, Bujanovac, Preševo, Medveđa, Leskovac - sa predstavnicima romskih organizacija, gde su, pored jedne alave pseudoelite koja je kvarila sliku o većini, uglavnom sedeli obični, narodski ljudi, često sa rođacima u slamovima velegrada i uvek, u 100 odsto slučajeva, sa rođacima u emigraciji, koji su ostavljali dušu na poslovima rešavanja sasvim konkretnih problema, od kojih je najteži bio nemogućnost upisivanja dece u osnovnu školu, zbog nedostatka dokumenata. Radio sam u najstrašnijem slamu u Srbiji, "Salvatore" u Bujanovcu, gde su živeli ljudi razapeti između tolerantne nove države Kosovo iz koje su prognani pod pretnjom smrti, potpune kurcobolje naših vlasti, i gramzivih slam-lordova kojima su plaćali mesta u šatorima.
I tu je bilo aktivista, verovao ili ne, koji su radili koliko su mogli, izlažući se opasnosti da im neki Šefket Ramadani prereže vrat. I da, većina ljudi sa kojima sam razgovarao smatrali su da je izraz "Rom" način da im se ukaže da ih u ljudskom smislu smatraš ravnopravnima.
Danas nisam u toj priči, ali moja šira porodica jeste, i u međuvremenu se ništa nije izmenilo, Rom je i dalje jedino ime kojim treba oslovljavati te ljude jer su preko svojih predstavnika to stavili sasvim jasno do znanja, bez ijednog izuzetka u ovoj zemlji koji bi sugerisao nešto drugo.
fernoux-h wrote:
Ovde se gura ideja da je potrebno da zauzmemo stav
sto bi ti reko - licno iskustvo je najveci neprijatelj objektivnostiJordan Rivers wrote:oh well, pokusao sam.
fernoux-h wrote:Pa ne, ne govori se samo to. Ovde, i na PPP se govori još nešto. Na onoj temi na PPP recimo William kaže tebi (koji si tada bio protiv nazivanja Cigana Romima, i poslužio kao laka meta tamošnjim liberalima jer "kmečiš"): Aman čoveče, ovo je političko pitanje, i ti se korišćenjem jednog od naziva određuješ prema jednom političkom pitanju. A to pitanje je: jednakost ili nejednakost. Ono što ja pokušavam da objasnim ovde je da to nije baš tako jednostavno (kako bi liberali voleli da bude). To nije jednakost ili nejednakost, već "osvešćenost" ili "neosvešćenost". A onda je pitanje šta danas znači ta "osvešćenost", i "neosvešćenost", i to je mnogo složenije pitanje.
William Murderface wrote:Zvučaće glupo i patetično, ali jedan od moja dva najbolja prijatelja iz osnovne škole je bio Rom. Čovek sa kojim sam provodio dane i noći i delio dobro i zlo. Činjenica da je to nekome nezamislivo, samo je još jedan dokaz tužnog sunovrata kroz koji smo prošli u poslednjih 25 godina.
Anđe'o wrote:fernoux-h wrote:Pa ne, ne govori se samo to. Ovde, i na PPP se govori još nešto. Na onoj temi na PPP recimo William kaže tebi (koji si tada bio protiv nazivanja Cigana Romima, i poslužio kao laka meta tamošnjim liberalima jer "kmečiš"): Aman čoveče, ovo je političko pitanje, i ti se korišćenjem jednog od naziva određuješ prema jednom političkom pitanju. A to pitanje je: jednakost ili nejednakost. Ono što ja pokušavam da objasnim ovde je da to nije baš tako jednostavno (kako bi liberali voleli da bude). To nije jednakost ili nejednakost, već "osvešćenost" ili "neosvešćenost". A onda je pitanje šta danas znači ta "osvešćenost", i "neosvešćenost", i to je mnogo složenije pitanje.
Nađi mi post gde tamo gde sam ja bio protiv toga da ih zovemo Romima. Nešto si ti tu pomešao. Ja mogu razne stvari da zamerim PC kao konceptu, ali ovo s Romima nije jedna od tih.
A i ne interesuje me da sa tobom prežvakujem politiku i filozofiju, naročito posle tvog izdrkavanja i bežanja sa topika o dizel tzv. levici, gde si na kvarno izbegao raspravu kada si doveden u ćorsokak u suštinskim pitanjima vezanim za tu šabaniju kojoj se diviš.
Jordan Rivers wrote:reci cu u korist Fernua da je dobro sto promislja strategije emancipacije. po mom misljenju, prilazi pitanju sa pogresne strane ali je to mnogo bolje od tupe indolentnosti sa kojom vecina ljudi zalazi u te vode.
fernoux-h wrote: Stvarno mislim da je neozbiljno ovde pozivati se na svoja poznanstva sa Ciganima, radnicima i sl. i koristiti to kao neki argument autoriteta. Ako je relevantno za diskusiju i služi da ilustruje neku poentu, da, ali ovako stvarno ne vidim svrhu u tome kada svi znamo iz kojih slojeva dolazi većina ljudi odavde.
fernoux-h wrote:Ono što nama treba su muškarci seksisti koji ipak nemaju problem da se bore rame uz rame sa jakim ženama.
паће wrote:fernoux-h wrote: Stvarno mislim da je neozbiljno ovde pozivati se na svoja poznanstva sa Ciganima, radnicima i sl. i koristiti to kao neki argument autoriteta. Ako je relevantno za diskusiju i služi da ilustruje neku poentu, da, ali ovako stvarno ne vidim svrhu u tome kada svi znamo iz kojih slojeva dolazi većina ljudi odavde.
Ајд' овако. Пре тридесетак година сам купио плац да зидам, и већи ми је проблем било што је плац некакав остатак од њиве па је метар ужи од осталих, него што ће комшија с леђа да ми буде Ром. После је испало да су ми Роми комшије и са једне стране и преко пута. Још увек сам на истој адреси.
Јесам ли се квалификовао?
Radagast wrote:fernoux-h wrote:Ono što nama treba su muškarci seksisti koji ipak nemaju problem da se bore rame uz rame sa jakim ženama.
Jel ti znas sta je seksizam? Ovo je kao da si napisao da nam trebaju rasisti koji ipak nemaju problem da se bore rame uz rame sa Romima.
Šuvar i varivo wrote:Ne postoji radikalna emancipacija, odnosno nema socijalističke revolucije* ni ovde ni nigde u svetu, nego živimo u ovom svetu u kome zapravo živimo. E u tom svetu, izvesne grupe su vremenom ostvarile izvesne pomake. Ti pomaci jesu, između otalog produkt buržoaske demokratije i imaju sve mane i vrline buržoaske demokatije.. Moje pitanje je , pa šta? Romi nalaze da se njihov identitet validira , kad ih oslovljavamo tim imenom, da li je bolje da ih ne oslovljavamo, odnosno da ih ponižavamo, zato što je znanje o pozadini tog imena (po tebi) dostupno samo određenom sloju ljudi? Rekao bih, da ne treba tek tako odbaciti dostignuća koja su liberali postigli u emancipiciji, čak i ako si socijal utopista.
Oko Šabaza, mislim da potpuno pogrešno gledaš na to, njegov značaj, nije u tome što je odbacio integraciju u Kingovom maniru , već upravo u tome što je razumeo da afro američka emancipacija mora biti deo šireg pokreta , univerzalnog čak (islama? socijalizma? antikolonijalizma?) ... al to nije za ovaj topik .
Da dodam samo : meni se ne sviđa agresija sa kojom ti se obraćaju. Mislim da su ti zaključci pogrešni, ali da su premise dobronamerne...
* standardni disklemjer, za potrebe ovog foruma, bla bla..