Virus
- Post n°676
Re: Virus
ako držiš normalnu distancu (znači ne 2 metra nego metar) dok pričaš s nekim čestice imaju dovoljno prostora da se rasprše okolo da ne idu direktno u sagovornika, naravno poneku će i da pokupi ali za veću količinu koja je potrebna da bi nastupila infekcija morali bi da stojite tipa poal sata da pričate tako a to su ipak rijetke situacije
- Post n°677
MNE wrote:ako držiš normalnu distancu (znači ne 2 metra nego metar) dok pričaš s nekim čestice imaju dovoljno prostora da se rasprše okolo da ne idu direktno u sagovornika, naravno poneku će i da pokupi ali za veću količinu koja je potrebna da bi nastupila infekcija morali bi da stojite tipa poal sata da pričate tako a to su ipak rijetke situacije
Ako kine ili se zakašlje itekako nemaju dovoljno prostora.
I kako su retke situacije od pola sata razgovora? Ali naravno da nije pola sata mera, nego mnogo manje. I naravno da uopšte nisi uvek u situaciji da držiš ni taj metar: prevoz, red, predavanja/časovi.
- Post n°678
upašćete u jendek kulturnih razlika
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°679
pa ne znam ja baš rijetko stojim sa nekim da brbljam pola sata, mislim svakako su takve situacije rijetke i statistički nebitne u odnosu na npr. kućna okupljanja
btw jedva nađoh ovaj članak znam da sam ga davno pročitao, potcjenjuje se koliko ljudi je steklo određeni imunitet čak i prije covida
https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3563
btw jedva nađoh ovaj članak znam da sam ga davno pročitao, potcjenjuje se koliko ljudi je steklo određeni imunitet čak i prije covida
https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3563
- Post n°680
Notxor wrote:Prevod članka iz Wireda. Materijal za par Oskara.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/wired-znanstvena-zabuna-stara-60-godina-pomogla-je-sirenju-koronavirusa/2278118.aspx
https://vasudeva.forumburundi.com/t1869p625-virus#582930rumbeando wrote:One of the most interesting articles I've read during the pandemic (and a fascinating mini-history of scientific thought in one area) https://t.co/MFunV5UkRO
— AlexBartik (@AlexBartik) May 17, 2021
Setili se da prevedu posle samo 10 dana, nije loše. Ipak pohvale za Index što se prvi setio.
Last edited by rumbeando on Sun May 23, 2021 10:37 pm; edited 2 times in total
- Post n°681
Ово за аеросолно ширење значи не да маска није непотребна, него да треба носити што бољу (Н95).
Све остало је пуно слабије.
Раније се показало да визири ничему не служе.
- Post n°682
30 minuta ja ne pricam sa samim sobom a ne drugim
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°683
Sotir wrote:Ово за аеросолно ширење значи не да маска није непотребна, него да треба носити што бољу (Н95).
Kako viziri nicemu ne sluze u razgovoru 1 na 1? U kombinaciji sa maskom razume se
- Post n°684
Може да те заштити да те неко не запљуне у око, али ако обојица носе маске нема сврхе.
- Korisnik
- Post n°685
How Face Shields and Valve Masks Fail to Stop Infectious Droplets, as Shown by Lasers
https://gizmodo.com/how-face-shields-and-valve-masks-fail-to-stop-infectiou-1844916328
https://gizmodo.com/how-face-shields-and-valve-masks-fail-to-stop-infectiou-1844916328
- Post n°686
Sotir wrote:Може да те заштити да те неко не запљуне у око, али ако обојица носе маске нема сврхе.
- Post n°687
ontheotherhand wrote:How Face Shields and Valve Masks Fail to Stop Infectious Droplets, as Shown by Lasers
Ma da, treba neko da javi ovima po bolnicama da se ne.muče bez veze
- Post n°688
Mr.Pink wrote:30 minuta ja ne pricam sa samim sobom a ne drugim
Ма да, то кад си у лошем друштву, ко би издржао.
_____
electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°689
https://www.rts.rs/page/stories/sr/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4383571/radmilo-jankovic-imunitet-koronavirus.html"U narednom periodu virus će se vratiti, potpuno sam siguran"
Kada je reč o popuštanju mera, [pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković] kaže da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za masovna okupljanja.
To smo videli kada nas je iznenadio drugi pik u junu prošle godine, istakao je doktor.
"Mislim da moramo biti potpuno otvoreni prema građanima – jedno su naše želje i da nekako motivišemo ljude da se vakcinišu. Epidemiolozi sasvim dobro znaju – to je dogma medicine – imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, odnosno imunizovanih ljudi", rekao je Janković.
Cilj jakog imunološkog bedema je, kako kaže, 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva.
"Vrlo je jasna situacija, mi sada iz onog velikog broja potencijalno zaraženih koje smo imali prošle godine, a to je sedam miliona, sada verovatno imamo duplo manje. U narednom periodu virus će se vratiti, potpuno sam siguran. Mislim da će to biti jedna fluktuacija virusa", rekao je Janković.
Za to, kako je kazao, nije toliko zaslužna samo imunizacija, da brojzaraženih pada i u Bugarskoj koja ima četiri puta manje vakcinisanih.
"Mi čitavo ovo leto, ako bude mirniji period, moramo poraditi i krenula je dobra afirmativna kampanja prema onima koji još uvek imaju dileme – trebalo bi vakcinisati mlađe ljude i mislim da 50 odsto vakcinisanih nije dovoljno, do septembra bi taj broj morao da bude mnogo, mnogo veći", naglasio je Janković.
"Virus će tražiti način da nastavi da živi sa nama"
Posebno je kampanju vakcinacije potrebno usmeriti prema mlađima koji su potencijalno opasni prenosioci.
"To se videlo sada kada su stariji članovi njihovih porodica završavali u jedinicama intenzivne nege", dodao je Janković.
Kaže da nije tačno da novi sojevi virusa moraju biti opasniji, kao i da je virus veoma virulentan.
"Ne mora značiti da će novi sojevi biti opasniji ili izazivati teže kliničke slike, ali svakako će virus tražiti način da nastavi da živi sa nama", rekao je doktor.
Ukazao je i na to da još ne znamo koliko traje imunitet nakon vakcinacije, kao i da će možda biti potrebna i još jedna doza.
"Možda će nekim ljudima koji nisu razvili imunitet nakon nekih vakcina, recimo ‘Sinofarm‘, biti savet da uzmu neku drugu vakcinu", zaključio je Janković.
- Post n°690
Možda će nekim ljudima koji nisu razvili imunitet nakon nekih vakcina, recimo ‘Sinofarm‘, biti savet da uzmu neku drugu vakcinu", zaključio je Janković.
Konacno neko da spomene ovu najnormalniju stvar na svetu
- Post n°691
Falsifikovanje zelenih COVID sertifikata preko domena i sajtova koji podsećaju na zvanične https://t.co/KLUkRh1XiS
— Slobodan Marković (@smarkovic) May 24, 2021
- Korisnik
- Post n°692
Mór Thököly wrote:
Ma da, treba neko da javi ovima po bolnicama da se ne.muče bez veze
Oni stavljaju sve što mogu za i najmanji pomak u zaštiti jer su najviše izloženi. U ukupnoj njihovoj zašiti najmanje učestvuje vizir.
- Post n°693
To nije bila tema nego da li je budalastina. Ususretu sa nemaskiranim zarazrnim - nije budalastina.
- Post n°694
Наравно да треба увек носити визир, јер кад кренете да причате са немаскираним човеком ви му се одмах приближите и набијете главу у уста да би могли да видите крајнике.
- Post n°697
Possible #B1617 increase across the US… the Indian-origin lineage of variants (purple) showing signs its increasing rapidly & has steeper slopes than many other variants. Must watch this closely—precautionary principle saves lives. #COVID19 pic.twitter.com/87Ko0gsj2f
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) May 26, 2021
- Post n°698
Smeši nam se povećanje broja poginulih od autobusa.
https://www.zdravlje.gov.rs/vest/356777/osnovana-radna-grupa-za-analizu-smrtnih-slucajeva-u-epidemiji.phpMinistarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije korona virusa, jer i dalje ne može sa sigurnošću da se tvrdi koji je tačan uzrok smrti ljudi, zbog toga što nije moguće raditi obdukcije, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Lončar je, posle sastanka sa državnim sekretarima i direktorima zdravstvenih ustanova, rekao za Tanjug da će radna grupa analizirati smrtne slučajeve, bez obzira da li su ljudi bili pozitivni ili negativni na koronu, te da to rade najviše zbog budućih generacija.
"Pošto niko nije mogao da radi obdukciju, a i dalje ne može da se radi, doneli smo tu odluku, jer smo obećali građanima. Mi ćemo pokušati i bez obdukcije, jer su ti podaci jako bitni i za nas, da vidimo šta smo i kako uradili, ali bitni su i za buduće genracije da bi mogli da izvuku pouke i iskustva", istakao je Lončar.
Radnu grupu će činiti stručnjaci sa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i drugih instituta, stručnjaci iz inspekcije Ministarstva zdravlja, Republičkog zavoda za statistiku, ljudi iz bolnica i lokalnih samouprava, te svi oni koji su učestvovali tokom epidemije i imaju iskustva sa koronom i onim što se dešavalo sa osobama koje su preminule.
"Nadamo se da će nam trebati par nedelja, najmanje, da sve te podatke sakupimo i analiziramo i, ono što je najbitnije, da obuhvatimo i one koji nisu bili u bolnici, a sumnja se da su imali veze sa kovidom, da i oni uđu u tu statistiku, jer bi to bio pravi način da niko sutra ne može da kaže da smo nekoga izostavili, a bili su sumnjivi", objašnjava ministar.
Dodaje da je ovo prva takva analiza, a da će ih biti još, i da će se na tome raditi i u buduće.
"To dugujemo građanima Srbije, zdravstvenom sistemu. Hoću da vide šta smo radili, kako smo radili, kako je bitka vođena. Ovo je takav period da nemamo opterećenje zdravstvenog sistema i možemo da krenemo da radimo da ne čekamo dugo jer ne znamo u kom pravcu će ići ova situacija na dalje", poručio je Lončar.
Ministar je apelovao na sve da se sačekaju zvanični podaci, te da se ne iznose informacije koje nisu proverene, a koje se tiču umrlih tokom pandemije.
"Molim sve za strpljenje, da sačekamo da imamo zvanične podatke, potkrepljene dokazima, sad imamo vremena i prostora. Da se ne izlazi sa neproverenim informacijama. Ovo radimo iz tog razloga da bi ljudi imali tačan uvid šta se i kako dešava", zaključio je Lončar.
- Guest
- Post n°700
možda će da vade koronu operativno, mislim da je dovoljna lokalna anestezija