No Country wrote:Лол, све Василије зна, иако је тада имао једно 10 година, у вр` главе.
Živeo sam u zgradi u kojoj su stanovali radnici iz Instituta u Vinči koji su u njoj dobili stanove, a moj otac je, u svojstvu rezervnog oficira, bio uključen u civilnu zaštitu tokom černobilskog incidenta i, kao nosilac retke krvne grupe, pripreman je za odlazak u Moskvu radi transplantacije kostne srži za "likvidatore" iz Černobila.
Takođe, rođak moje supruge je jedini čovek koji je izgubio život u nuklearnom akcidentu u Vinči 1958. godine. Pre nekoliko dana sam prošao pored groba u kome taj čovek počiva u sanduku sa olovnom oplatom. Meni je, sticajem svih tih čudnih okolnosti, nuklearna istorija ovog regiona upisana u porodičnu istoriju, pa sam se za to dosta zanimao, a puno sam čuo i od oca i od ljudi koji su bili dublje uključeni u bezbednosne mere 1986.
Ono znam da se često kurčim gugl znanjem, ali ove stvari sam slušao od učesnika, svedoka i naslednika.
Last edited by Papa Lazarou on Fri Mar 20, 2020 9:23 pm; edited 2 times in total