Ja znam za one anegdote kako su jugosloveni tako uvaljivali im vegetu i smejali im se. Ali vlah je to namazan
Sad oni tebi uvaljuju dacije
Last edited by Mr.Pink on Wed Dec 04, 2019 12:17 am; edited 1 time in total
Zuper wrote:Bungee jump wrote:
Dobro je, Zupo, sigurno su Rusi potegli armadu da gazi Budimpestu zbog Srba u Vojvodini Ima nesto i do nezgodnih Poljaka koje su progutali i koji su pravili dilove sa Madjarima. Nezgodne su te revolucije...A sto se tice Krimskog rata, iscitaj to malo detaljnije. Daleko da je tu Majcica bez odgovornosti, zagrizla je u rizik, pa popila kontru, jer se nikome tada nije uklapalo da je podrzi.
Ne kapiram sta pokusavas da dokazes ovim besomucnim verglanjem oko knjiga starostavnih?
Ja to nigde nisam ni rekao.
Ali bez ruske intervencije ne bi bilo Vojvodine a ni Srba u Vojvodini.
Sto se tice Krimskog rata, zaletela se Rusija da brani Grke i pravoslavlje, u stvari je navucena, u Jerusalimu.
A onda je Britanija, Francuska i mnogi drugi po Jevropi, uz pomoc Osmanlija, u coporu napala Rusiju dok su narodi po Hemusu isli kao dobrovoljci za Ruse.
I dobro se drzala. Na kraju su svi jedva docekali da se mir potpise.
Hocu da ti kazem kako je zapad unistavao slovensko nasledje kod Rumuna izmisljajuci bolesne price o Romulu i Remu.
To redovno rade na Hemusu(kojeg su pezorativno poceli da zvanicno zovu Balkan zbog njihovog rasizma iako je naziv jos od antike Hemus, dok je zapadna civilizacija ovde nastajala a oni jeli rukama) i prave strasne pizdarije na ovome prostoru.
Bungee jump wrote:Zuper wrote:
Nesto je cudna Sanstefanska Srbija, kao da je malo vise uzima Raske oblasti nego li kod Berlinaca.
Sta kazes djambo?
Nas, djambo, meni najsmenije kada neko iz Nisa ili Leskovca protiv Rusije a oni bez Rusije ko zna gde bi i sta bili.
Sad ces ti to lepo da objasnis celoj srpskoj vladi iz tog doba koja je bila poprilicno rusofilska sa sve Milanom.
Ja to nigde nisam ni rekao.
Ali bez ruske intervencije ne bi bilo Vojvodine a ni Srba u Vojvodini.
Sto se tice Krimskog rata, zaletela se Rusija da brani Grke i pravoslavlje, u stvari je navucena, u Jerusalimu.
A onda je Britanija, Francuska i mnogi drugi po Jevropi, uz pomoc Osmanlija, u coporu napala Rusiju dok su narodi po Hemusu isli kao dobrovoljci za Ruse.
I dobro se drzala. Na kraju su svi jedva docekali da se mir potpise.
Hocu da ti kazem kako je zapad unistavao slovensko nasledje kod Rumuna izmisljajuci bolesne price o Romulu i Remu.
To redovno rade na Hemusu(kojeg su pezorativno poceli da zvanicno zovu Balkan zbog njihovog rasizma iako je naziv jos od antike Hemus, dok je zapadna civilizacija ovde nastajala a oni jeli rukama) i prave strasne pizdarije na ovome prostoru.
Zupo, imperije se nikada ne zalecu, nikada se ne navlace. Imaju svoje planove i interese za koje olako zrtvuju basibozuk iz prvih redova. I u to vreme ne postoji nikakav politicki Zapad koji monolitno deluje protiv Rusije. Sto se Rumuna tice, mogao bi nesto malo i da iscitas van tog okisa ruska braca i zli Zapad. Valjda su se i oni nesto pitali....
Sad ces ti to lepo da objasnis celoj srpskoj vladi iz tog doba koja je bila poprilicno rusofilska sa sve Milanom.
Bila je na pocetku rata kada nas je Rusija podrzala i bez koje ne bi uzeli toplicki, jablanicki, nisavski i leskovacki kraj i raski koji nestade u Berlinu.
Dobro se zna zasto su Rusi okrenuli ledja Milanu iako su i posle toga podrzavali srpske vojne akcije.
Uostalom, da Rusija nije intervenisala posle naseg poraza kod Aleksinca Osmanlije bi dosle u Beograd.
Ali meni je zanimljivo kako svi glogucu o tom San Stefanu, koji je inace uzeo malo teritorije danasnje Srbije, a ne govore da je u Berlinu oduzet deo Raske zarad Austro-Ugarske kontrole izmedju Srbije i CG tj. da Srbije na izadje na more, te prodora ka Solunu.
Zupo, imperije se nikada ne zalecu, nikada se ne navlace. Imaju svoje planove i interese za koje olako zrtvuju basibozuk iz prvih redova. I u to vreme ne postoji nikakav politicki Zapad koji monolitno deluje protiv Rusije. Sto se Rumuna tice, mogao bi nesto malo i da iscitas van tog okisa ruska braca i zli Zapad. Valjda su se i oni nesto pitali....
Pa onda Rusija nije bila imperija kada se zaletela da odbrani pravo pravoslavnih Grka u Jerusalimu kada su rimokatolici na prevaru uzeli nesto sto je pripadalo pravoslavlju.
Ma idi, ne postoji, osim sto Britanija i Francuska prave savez kako bi sprecili rusku ekspanziju na Istocni Mediteran.
Ali se nisu nesto pokazali u ratu protivu Rusa. Eno englezi jos kukaju za izgubljenom brigradom a osetili su prvi put u podvodne mine na Baltiku, Nobel ih socinio.
Uzgred, to je bio pocetak kraja Britanske imperije jer su videli da nemaju tako snaznu vojsku, koliko je samo kukanja bilo po Britaniji tokom tog rata zbog gubitaka, pad Vlade, tu se povukli u izolaciju nakon Krimskog rata. Posto je Rusija bila oslabljena isto, Pruska je konacno iskocila i prvi plan a onda se desilo nemacko ujedinjenje koje ce dovesti do kraja britanske imperije. Prusi su se bojali Rusa kao djavo od krsta. Zna jos Frederk Veliki zasto kada su mu sredinom 18. veka Rusi igrali kazacok po Berlinu a on hteo da se rokne.
Pitali se Rumuni, zato im je nametnut svapski vladar.
Bila je na pocetku rata kada nas je Rusija podrzala i bez koje ne bi uzeli toplicki, jablanicki, nisavski i leskovacki kraj i raski koji nestade u Berlinu.
Dobro se zna zasto su Rusi okrenuli ledja Milanu iako su i posle toga podrzavali srpske vojne akcije.
Uostalom, da Rusija nije intervenisala posle naseg poraza kod Aleksinca Osmanlije bi dosle u Beograd.
Ali meni je zanimljivo kako svi glogucu o tom San Stefanu, koji je inace uzeo malo teritorije danasnje Srbije, a ne govore da je u Berlinu oduzet deo Raske zarad Austro-Ugarske kontrole izmedju Srbije i CG tj. da Srbije na izadje na more, te prodora ka Solunu.
To je to sto ti ja stalno pricam, ti samo gledas Srbe i Ruse i slabo kontekstualizujes, moj Zupere. Taj nesrecni rat sa Turskom bio je pod supervizijom sporazuma Austrije i Rusije kroz seriju tzv Trojecarskih sporazuma. I nije bilo sanse da Srbija bude unistena, jer je u slucaju poraza predvidjen status quo. I nije Austrija bila po tim sporazumima protiv sirenja Srbije na prostor tzv Stare Srbije i Bosne, ali je Majcica uletela na Balkan sa nepredvidjenim projektom zvanim Sanstefanska Bugarska. E, onda su pocela da vaze neka druga pravila, onda nema Srbije u Bosni, nego nekog drugog.
Tvoj ideal za to vreme je Srbija u BiH, spojena sa CG i Velika Bugarska. A matuska patronira nad tri mora. Hmm, a gde su tu druge evropske sile? Ne ide to tako.
To je to sto ti ja stalno pricam, ti samo gledas Srbe i Ruse i slabo kontekstualizujes, moj Zupere. Taj nesrecni rat sa Turskom bio je pod supervizijom sporazuma Austrije i Rusije kroz seriju tzv Trojecarskih sporazuma. I nije bilo sanse da Srbija bude unistena, jer je u slucaju poraza predvidjen status quo. I nije Austrija bila po tim sporazumima protiv sirenja Srbije na prostor tzv Stare Srbije i Bosne, ali je Majcica uletela na Balkan sa nepredvidjenim projektom zvanim Sanstefanska Bugarska. E, onda su pocela da vaze neka druga pravila, onda nema Srbije u Bosni, nego nekog drugog.
Tvoj ideal za to vreme je Srbija u BiH, spojena sa CG i Velika Bugarska. A matuska patronira nad tri mora. Hmm, a gde su tu druge evropske sile? Ne ide to tako.
Kazi Vilijamu da je nesrecan jer je on tada usao u sastav Srbije.
Austrija je uvek bila protiv sirenja Srbija na Bosnu i juzni jadran. Uvek su se bojali za dalmatinske posede ako Srbija uzme Bosnu a to im je bio jedini izlaz na more.
Pricas gluposti.
Sta ces, Milan je bio bas mocan vojskovodja od srpsko-turskih ratova do srpsko-bugarskog 1885. Rusija nije morala da intervenise zbog njegovih uspeha.
Da su se samo te druge velike sile pitale jos bi Turci ovde vladali.
Zuper wrote:Koliko puta su Srbi u Bosni(koji su bili vecina u BiH u tom periodu) proglasili ujedinjnje sa Srbijom nakon pocetka Nevesinjske puske 1875?
Sotir wrote:Мени је фирма сарађивала са преводиоцима из Темишвара. Са румунског и немачког на српски. Радили одлично, а говорили су баш анахроно, али и врло чисто. Ја сам се осећао као да говорим искварен језик сваки пут кад би се чули телефоном. Као да су са друге стране жице савременици Вука и Доситеја
Zuper wrote:Ja ti kazem sta je bilo na terenu.
Zuper wrote:
Bila je na pocetku rata kada nas je Rusija podrzala i bez koje ne bi uzeli...