Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Budite ljudi iako ste srbi i ostali

Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 Empty Re: Budite ljudi iako ste srbi i ostali

Post by Nino Quincampoix Wed Jul 18, 2018 1:14 am

Trading Places, Beverly Hills Cop 1 i 2, Spies Like Us, Blues Brothers, Ghostbusters 1 i 2, Groundhog Day, Back to the Future sva tri dela, Dragnet (sa Tomom Henksom i Denom Arkrojdom), 1941 i ima verovatno jos neki dobar
    zvezda je zivot

Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 Empty Re: Budite ljudi iako ste srbi i ostali

Post by zvezda je zivot Wed Jul 18, 2018 1:18 am

Летећи Полип wrote:
    zvezda je zivot wrote:
    doduse ovo je moje musko misljenje da zenska deca najbolje da gledaju zenske filmove. moja devojka kaze da su u tim godinama nju vise zanimali mafijaski i detektivski filmovi lol)

Pa to, jebi ga. Žene su cerebralnije nego što mislimo.  Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1233199462

ti si me i podestio da je pitam za misljenje jer znam da joj je melvil bio sve u time godinama. tako da je on mozda dobar predlog.

i podrzavam groundhog day. svi vole bila marija i devedesete.

_____
    ova zemlja to je to
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jul 18, 2018 1:19 am

et Hubert

Eto, super spisak. Trading Places, kako sam to zaboravio, čista genijalnost od filma. Pratim i dodajem:

FIlm koji mi je sve bolji svaki put novi put kad ga gledam.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Летећи Полип

Post by Летећи Полип Wed Jul 18, 2018 1:46 am

zvezda je zivot wrote:
     ti si me i podestio da je pitam za misljenje jer znam da joj je melvil bio sve u time godinama. tako da je on mozda dobar predlog.

Uvek Melvil. Magija od filmova. Otvorio mi je oči za francuski triler, a sada već i za francuski film uopšte.  Počeo sam od Un Flic, i bilo je "wow, šta je ovo, otkud ovo". Pa krenuo njegove hronološki unazad, i onda diversifikovao po fr. trilerima, krimi dramama, krimićima. U zadnje dve godine sam sigurno preko stotinu odgledao. Sad već šibam po svemu vrancuskom. Gledao sam pre neku noć Le Mepris npr.

Dakle, koliko me je samo jedan film povukao da posle proširim vidike za jednu celu nacionalnu kinematografiju. I to sasvim slučajno, bez nekih očekivanja.

_____
    Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.

~~~~~

Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jul 18, 2018 1:56 am

Pa Melvilovi filmovi su uzbudljivi i zabavni. Ja sam nedavno gledao La Cercle Rouge i to u bioskopu, u okviru nekih dana francuskog filma. Savršenstvo.

Ali, naravno, Melvil je s tobom rezonirao jer si već gledao Vua, Besona i Tarantina. Ne kažem da mora tim putem, samo da može i tako.

Noar, i američki i francuski je i inače super kao gateway drug za filmofiliju. Počneš sa Double Indemnity, nastaviš sa Big Sleep, pa Diabolique, pa onda dodaš Blejd Ranera i L.A. Confidential (ili sve to, samo u suprotnom smeru), and you're hooked. Ima ženske, ima sve.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Wed Jul 18, 2018 3:29 am

William Murderface wrote:

Filmofil postaješ jer je film bekstvo u neku drugu stvarnost, jer pobegneš iz škole u bioskop i gledaš šta god se daje, jer ostaneš budan da ponoći da gledaš strašan film za koji ti roditelji kažu da nije za tvoj uzrast (Rozmerina beba u mom slučaju), jer ti bude mnogo kul kad Istvud kaže "Go ahead, make my day", jer se zaljubiš u neku glumicu ili glumca, itd. Ukratko, jer počneš da otkrivaš nešto što ti je zabavno i prijatno i uzbudljivo i neobično.

Ali ne tako što ti neko da spisak must watch filmova i onda te tera da ih gledaš, for fuck's sake. To je pouzdan način da mladoj osobi ogadiš i film i sve ostalo.

Podseti me ovo tvoje na ovaj klasik:

We generally become interested in movies because we enjoy them and what we enjoy them for has little to do with what we think of as art. The movies we respond to, even in childhood, don’t have the same values as the official culture supported at school and in the middle-class home. At the movies we get low life and high life, while David Susskind and the moralistic reviewers chastise us for not patronizing what they think we should, “realistic” movies that would be good for us—like “A Raisin in the Sun,” where we could learn the lesson that a Negro family can be as dreary as a white family. Movie audiences will take a lot of garbage, but it’s pretty hard to make us queue up for pedagogy. At the movies we want a different kind of truth, something that surprises us and registers with us as funny or accurate or maybe amazing, maybe even amazingly beautiful. We get little things even in mediocre and terrible movies

Because of the photographic nature of the medium and the cheap admission prices, movies took their impetus not from the desiccated imitation European high culture, but from the peep show, the Wild West show, the music hall, the comic strip—from what was coarse and common. The early Chaplin two-reelers still look surprisingly lewd, with bathroom jokes and drunkenness and hatred of work and proprieties. And the Western shoot-’em-ups certainly weren’t the schoolteachers’ notions of art—which in my school days, ran more to didactic poetry and “perfectly proportioned” statues and which over the years have progressed through nice stories to “good taste” and “excellence”—which may be more poisonous than homilies and dainty figurines because then you had a clearer idea of what you were up against and it was easier to fight. And this, of course, is what we were running away from when we went to the movies. All week we longed for Saturday afternoon and sanctuary—the anonymity and impersonality of sitting in a theatre, just enjoying ourselves, not having to be responsible, not having to be “good.” Maybe you just want to look at people on the screen and know they’re not looking back at you, that they’re not going to turn on you and criticize you.

Perhaps the single most intense pleasure of moviegoing is this non-aesthetic one of escaping from the responsibilities of having the proper responses required of us in our official (school) culture. And yet this is probably the best and most common basis for developing an aesthetic sense because responsibility to pay attention and to appreciate is anti-art, it makes us too anxious for pleasure, too bored for response. Far from supervision and official culture, in the darkness at the movies where nothing is asked of us and we are left alone, the liberation from duty and constraint allows us to develop our own aesthetic responses. Unsupervised enjoyment is probably not the only kind there is but it may feel like the only kind. Irresponsibility is part of the pleasure of all art; it is the part the schools cannot recognize. I don’t like to buy “hard tickets” for a “road show” movie because I hate treating a movie as an occasion. I don’t want to be pinned down days in advance; I enjoy the casualness of moviegoing—of going in when I feel like it, when I’m in the mood for a movie. It’s the feeling of freedom from respectability we have always enjoyed at the movies that is carried to an extreme by American International Pictures and the Clint Eastwood Italian Westerns; they are stripped of cultural values. We may want more from movies than this negative virtue but we know the feeling from childhood moviegoing when we loved the gamblers and pimps and the cons’ suggestions of muttered obscenities as the guards walked by. The appeal of movies was in the details of crime and high living and wicked cities and in the language of toughs and urchins; it was in the dirty smile of the city girl who lured the hero away from Janet Gaynor. What draws us to movies in the first place, the opening into other, forbidden or surprising, kinds of experience, and the vitality and corruption and irreverence of that experience are so direct and immediate and have so little connection with what we have been taught is art that many people feel more secure, feel that their tastes are becoming more cultivated when they begin to appreciate foreign films. One foundation executive told me that he was quite upset that his teen-agers had chosen to go to “Bonnie and Clyde” rather than with him to “Closely Watched Trains.” He took it as a sign of lack of maturity. I think his kids made an honest choice, and not only because “Bonnie and Clyde” is the better movie, but because it is closer to us, it has some of the qualities of direct involvement that make us care about movies. But it’s understandable that it’s easier for us, as Americans, to see art in foreign films than in our own, because of how we, as Americans, think of art. Art is still what teachers and ladies and foundations believe in, it’s civilized and refined, cultivated and serious, cultural, beautiful, European, Oriental: it’s what America isn’t, and it’s especially what American movies are not. Still, if those kids had chosen “Wild in the Streets” over “Closely Watched Trains” I would think that was a sound and honest choice, too, even though “Wild in the Streets” is in most ways a terrible picture. It connects with their lives in an immediate even if a grossly frivolous way, and if we don’t go to movies for excitement, if, even as children, we accept the cultural standards of refined adults, if we have so little drive that we accept “good taste,” then we will probably never really begin to care about movies at all. We will become like those people who “may go to American movies sometimes to relax” but when they want “a little more” from a movie, are delighted by how colorful and artistic Franco Zeffirelli’s “The Taming of the Shrew” is, just as a couple of decades ago they were impressed by “The Red Shoes,” made by Powell and Pressburger, the Zeffirellis of their day. Or, if they like the cozy feeling of uplift to be had from mildly whimsical movies about timid people, there’s generally a “Hot Millions” or something musty and faintly boring from Eastern Europe—one of those movies set in World War II but so remote from our ways of thinking that it seems to be set in World War I. Afterward, the moviegoer can feel as decent and virtuous as if he’d spent an evening visiting a deaf old friend of the family. It’s a way of taking movies back into the approved culture of the schoolroom—into gentility—and the voices of schoolteachers and reviewers rise up to ask why America can’t make such movies.

http://www.paulrossen.com/paulinekael/trashartandthemovies.html
    Xexoxical Endarchy

Post by Xexoxical Endarchy Wed Jul 18, 2018 3:56 am

+1 za gradualizam i razvijanje filmskog jezika

u tom smislu:

hal hartley - henry fool
    mike leigh - naked
    gus van sant - my own private idaho
    aleksei balabanov - brat
    danny boyle - trainspotting
    forest gump (ko god da je radio)

_____
    Spomen-naplatna rampa "Zoran Babić"
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Wed Jul 18, 2018 4:11 am

Xexoxical Endarchy wrote:
    forest gump (ko god da je radio)

Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1912529702

zemeckis zasad vodi sa 4 preporucena filma: imamo forresta gumpa i back to the future, celu trilogiju. jos neko da preporuci death becomes her (zenski je film). Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1233199462

inace na ovom komunistickom forumu mnogo nesto imamo gradualista i reformista

_____
    ova zemlja to je to
    Xexoxical Endarchy

Post by Xexoxical Endarchy Wed Jul 18, 2018 4:49 am

jbg, da su moja deca ja bi to odma u glavu sa bojom nara i marienbadom i holy mountain-om, ne bi cekao 17/19 godina..

ran bi se pogledao tri puta do dvanaeste godine. i voleo ! Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1317743302

_____
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jul 18, 2018 4:58 am

Ja nikad nisam uspeo da savladam Ran. Svaki put mi glava sama klone. Ali zato Sedam samuraja (SKOJ-a), Skrivena tvrđava, Jođimbo, Sanđuro... uvek.

_____

Xexoxical Endarchy

Post by Xexoxical Endarchy Wed Jul 18, 2018 5:15 am

jbg, realno je najveci i eye-candy i najveci epski spektakl ran. tu story-line moze da se cak ne prati uopste, jer tu estetski senzibilitet potencijalnog filmofila moze ekstraprofitirati - ne samo vizuelni osecaj vec i kako je to sve lukavo upleteno sa takemitsuovim minimalistickim saundtrekom, kako to 'radi' zajedno. mislim, ran je toliko savrseno zatvorena estetska celina da se to maltene granici sa izdrkavanjem (mislim cak da je kurosava svaku bogovetnu scenu prethodno naslikao na platnu. talk about storyboarding).

edit: ali to svakako nije preporuka za munlajta. smorice ti se devojcice sa ranom sto kaze vilijam, narocito ako ne umes da ga zavaljas kako treba. znaci to nije film koji mozes da ga usput uvalis kao 'pogledajte ovo' i da zapalis i ocekujes da imas isto kredita koliko si imao pre preporucivanja  Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1233199462

Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 712528002

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jul 18, 2018 8:07 am

verovatno nisam bio jasan, to mi često uspeva
    nije moja namera da ih oblikujem u bilo šta, to izbegavam, zato što mislim da kopija mene nije dobra za život

nisam ih nijedan film terao da gledaju, ja im predložim, pa izaberu nešto, često bih posle izbora pomislio e jebi ga, ali njihov je, ja sam samo spojlerovao nekoliko komada

kako vreme odmiče, to je više filmova koje je mladom lako da preskoči, ja se samo trudim da im pružim informacije koje im omogućuju da izgrade ukus koji nije ograničen tj šablonizovan, da vide da ima još nešto, što im je možda palo na slepu mrlju

npr bbc šerloka sam gledao zbog njih i hvala im na tome, ja bih ga sigurno preskočio, na prvu loptu mi je bila bezveze ideja šerloka sa pametnim telefonom i tu bih se zajebao

tako je njima neprivlačno da vide nešto što je na prvi pogled zastarelo i to je ono što pokušavam da im dam, filmove koji imaju aktuelne teme, bez obzira kada su snimljeni, a da im pri tome ne ogadim film

umetnički film za sada zaobilazim, to neka same otkrivaju, ima vremena

slično je i sa knjigama, ali to je tema za drugi pdf

edit: hvala na predlozima
    Sotir

Post by Sotir Wed Jul 18, 2018 10:08 am

bela maca wrote:Meni su u tom periodu bili zanimljivi fight club, v for vendetta, gordost i predrasude, velika očekivanja
    Гордост и предрасуда са или без зомбија?
    Овај са је знатно занимљивији Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 2304934895
    Sotir

Post by Sotir Wed Jul 18, 2018 10:09 am

ПС Момци,
    јесте ли ви икад ишли у биоскоп да гледате филм по девојкином избору?
    Можда сте приметили да оне имају другачији укус од нас, ово што сте наслагали досад јесу добри филмови, али занимљивији момцима.

Пустите мало девојке да напишу шта је њима било занимљиво у том периоду.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Jul 18, 2018 11:39 am

Pisala je BM.

_____

kondo

Post by kondo Wed Jul 18, 2018 12:32 pm

drakula, kopolin
    moulen rouge, strictly ballroom - baz luhrmann
    eternal sunshine of spotless mind
    svi filmovi wesa andersona, pogotovo stariji

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    паће

Post by паће Wed Jul 18, 2018 12:46 pm

ontheotherhand wrote:
    Podseti me ovo tvoje na ovaj klasik:

Because of the photographic nature of t...
    http://www.paulrossen.com/paulinekael/trashartandthemovies.html

Е како је то код мене ишло контра. Након што сам од, шгјз, пете до можда петнаесте године гледао исто што и сви (дакле вестерне и ма шта год да је наишло, комбинатски биоскоп је био на 200м од мене), почео сам да јурим све оне опичене филмове, пре свега оно са првог Феста, управо да бих побегао од тог што сви гледају и што је вазда исто. Отприлике исто инаћење са ауторитетима као што вели писац, ама са супротним резултатом.

zvezda je zivot wrote:
    zemeckis zasad vodi sa 4 preporucena filma: imamo forresta gumpa i back to the future, celu trilogiju. jos neko da preporuci death becomes her (zenski je film). Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1233199462

Хм, било је занимљиво, штогод кичасто, нешто досадних делова ал' све скупа ваља.

Xexoxical Endarchy wrote:jbg, realno je najveci i eye-candy i najveci epski spektakl ran. tu story-line moze da se cak ne prati uopste, jer 

је много занимљивије гледати шта је све Лукас одавде мазнуо за Ратове звезда, у визуелном смислу.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Јанош Винету

Post by Јанош Винету Wed Jul 18, 2018 1:16 pm

Hubert de Montmirail wrote:Trading Places, Beverly Hills Cop 1 i 2, Spies Like Us, Blues Brothers, Ghostbusters 1 i 2, Groundhog Day, Back to the Future sva tri dela, Dragnet (sa Tomom Henksom i Denom Arkrojdom), 1941 i ima verovatno jos neki dobar

Zašto bi ovo bilo preporuka? Osim toga što si ti odrastao uz ove filmove? 

Zašto je Blues Brothers bolji od nekog sranja koje se sada pravi, od recimo nekih buddy filmova, poslednje sam gledao Hangover trilogije, Superbad, i sl.

Nema smisla navikavati decu na filmove, kada se zna da će filmovi biti sve gori o gori. Neka se navikavaju na serije. Živimo u eri najgorih filmova i najboljih serija ikada, tzv. peak TV.

Sotir wrote:ПС Момци,
    Можда сте приметили да оне имају другачији укус од нас, ово што сте наслагали досад јесу добри филмови, али занимљивији момцима.

Jednom sam se zajebao i nikad više!
    Ovo je ključna stvar, i munlajt se dobro postavio u ovom smislu. Nikada ne dopuštati da te devojka/žena vodi u bioskop!

Uvek ti nju vodiš ili ideš da gledaš nešto što provereno znaš da valja. Ti da gradiš njoj ukus, a ne ona tebi. Naravno, to je ideal, u praksi ide u oba smera.
    lalinea

Post by lalinea Wed Jul 18, 2018 1:44 pm

Sotir wrote:ПС Момци,

Ja kad sam vodila momke/muzeve u bioskop to su bili:
    Hobit
    Star Wars
    Captain America
    Wonder Woman
    Infinity War
    I tako...

On topic: starije filmove su ti uglavnom izlistali, evo nesto sadasnjije, van mejnstrima a meni obavezno:
    Secret in Their Eyes, ali NIKAKO holivudsku verziju, vec originalnu (Argentina)
    Skoro sve od Taike Waititi dolazi u obzir, ali mozda definitivno Boy i Hunt for Wilderpeople.
    Children of Men, ako bas hoces da ih smoris.
    Ne znam da li su jos premlade za serije tipa Flight of the Concord ili Coupling.

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Wed Jul 18, 2018 4:00 pm

Utvara wrote:

Nema smisla navikavati decu na filmove, kada se zna da će filmovi biti sve gori o gori. Neka se navikavaju na serije. Živimo u eri najgorih filmova i najboljih serija ikada, tzv. peak TV.

Što manje skrin tajma to bolje.
    lalinea

Post by lalinea Wed Jul 18, 2018 4:51 pm

ontheotherhand wrote:
    Što manje skrin tajma to bolje.
    zasto? Budite ljudi iako ste srbi i ostali - Page 3 1143415371
    bas sam citala sada dosta o tome, i tu nema dokaza da je screen time toliko zlo.

_____
    you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
    Korisnik
    Korisnik

Post by ontheotherhand Wed Jul 18, 2018 5:36 pm

Ma ja to prema sebi i zbog brzog tempa života. Mnogo se bolje osećam i fizički i pshički kada što manje vremena provodim za PCem i u zatvorenom prostoru. Odvratan mi je osećaj stalne konektivnosti, smartfon pokušavam da koristim za minumum koji mi je neophodan. Plus volim pisanje i organizovanje papirom i penkalom.

Radije bih vežbao kuvanje, išao u šetnju, igrao se sa psima ili tako nešto nego trošio vreme na fakin serije.

Kad shvatiš koliko je život kratak, da gubiš vreme na nepotrebne gluposti i da se kaješ zbog toga u prošlosti, onda ga zaista gubiš.
    паће

Post by паће Wed Jul 18, 2018 6:30 pm

ontheotherhand wrote:
    Kad shvatiš koliko je život kratak, da gubiš vreme na nepotrebne gluposti i da se kaješ zbog toga u prošlosti, onda ga zaista gubiš.

E сад је филозофско питање како ћемо знати које су глупости баш потребне. Свакако бих дао предност онима које сам направим а туђе ако баш имам вишка времена.

Иначе да, исто проводим десетак и више сати дневно пред мониторима, и право да речем има дана кад веома пазим ко се увече јавио на скајпета. Ако је неко ко би требало да зна кад ми је радно време, следи третман од једног из Ужица... елем, улазимо он и ја у зграду, и сретне га нека, вели "тражио те тај-и-тај", ... "па, јел ме нашо?". Ако је породица, ту сам.

Кад одем на башту, носим мобилни, ал' ови с посла навикли на скајп па се ни не труде да нађу мој број. Ако баш баш загусти, онда га нађу, што се деси једном у пет година. А и тамо га не носим на себи, него паркирам на сточић, па кад се сетим да погледам. У међувремену, косилица, ашов, маказе, тестера или напросто ладим јаја. И ми програмери имамо душу.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    kondo

Post by kondo Wed Jul 18, 2018 6:41 pm

kakav crni screen time

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Jul 18, 2018 7:26 pm

Singles (1992)

What's eatnig Gilbert Grape (1993)

Reality Bites (1994)

Chasing Amy (1997)

Fino bi bilo da se ovim redoslijedom odgledaju.

Kako su devedesete bile odlična filmska dekada. Podsjetim se svaki put kad naletim na liste ili kad krenem da guglam.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 2:58 pm