Arhitektura
- Post n°103
Re: Arhitektura
fikret selimbašić wrote:Sovjetska ambasada na Kubi. Prvi put sam je večeras vidio
Filipenko wrote:Meni sovjetska ambasada prelepa.
Tek sad vidim ovaj konkurs: Who wore it better?
Torre Velasca (1958) u Milanu
"Here is a very literal expression of the idea of the "High Game of Architecture", or else the beginnings of Postmodernism. The Torre Velasca, a 26-storey office tower in the heart of Milan, can be looked on either as an example of architectural wit, a game played high into the Lombardy sky, or a brave attempt to reconcile the demands of mid-twentiethcentury property development with those of traditional design. For, quite clearly, this idiosyncratic building, is a modern representation of a medieval Italian tower. With its top eight storeys cantilevered out from the main body of the building and a framework of what look like buttresses, the Torre Velasca distantly echoes the forms of the medieval Castello Sforzesco, one of Milan's principal attractions. Just two years before its completion, BBPR, the team that designed Torre Velasca, had designed a museum installation inside the walls of Castello Sforzesco. The team comprised Gianluigi Banfi (1910-45), Ludovico Belgiojoso (born 1909), Enrico Peressutti (1908-73) and Ernesto Nathan Rogers ( 1909-69), uncle of Richard Rogers, who formed BBPR in 1932. From early on their concern was to challenge the dogmatic nature of Modernism. For them, architecture needed to be rooted in specific places and to respond to local building traditions: Torre Velasca is the high point of beliefs that were to be taken up widely in the next three decades."
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°104
В Китае завершено строительство Национального морского музея
Комплекс расположенвгороде Тяньцзинь.
Это трехэтажный комплекс, состоящий из четырех корпусов, каждый из которых имеет свое тематическое назначение: «Древний океан», «Современный океан», «Путешествия и открытия», а также «Эпоха дракона».
Zvuči kao prostor planiran i za nove, savremene eksponate
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°105
U Beogradu, ispred Kulturnog centra, kod fontane, panoi. Izložba posvećena spomeničkoj kulturi SFRJ. To izgleda nadnaravno u poređenju sa ovim duhovnim jadom koji se sad nosi.
E sad, otkud ti panoi tu? Otkud Maja Gojković slavi srbožderskidiktatorskijednoumni režim? Pa ne slavi ona. Slovenci su napravili izložbu.
E sad, otkud ti panoi tu? Otkud Maja Gojković slavi srbožderskidiktatorskijednoumni režim? Pa ne slavi ona. Slovenci su napravili izložbu.
- Post n°106
The monastery has always been brutalism’s best typology https://t.co/hvEpbk57QJ pic.twitter.com/5NRkedD81q
— Louis Anthony Loftus (@louisafloftus) January 26, 2024
- Post n°108
Сад још само да објасне како ће то да буде самоодрживо.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°110
Нема у пројекту, нема на видоју.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°111
iskreno, meni to jedino ima dobar potencijal za 1 geto.
200m siroko
200m siroko
- Post n°112
i sta u slucaju npr. poplava, ljudskih stampeda, pandemija, rast prirodnog narastaja, itd.? gde se tu okupljati u vecem broju, gde protestovati? a i gde su tu zivotinje? postavlja mnogo pitanja
taj prostor zahteva veliku poslusnost svojih stanovnika
- Post n°113
beatakeshi wrote:Niđe čoveka ne vido'.
That's not a coinicidence
- Post n°114
Meni to liči na probu za druge planete.
- Guest
- Post n°115
Pa da, works as designed . Pricamo o saudijskoj arabiji tamo je incidenca protesta i kucnih ljubimaca manja od poplava. Najbolji detalj je sto im je ideja bila da sve bude blizu i onda naprave liniju umesto kruga.roksi wrote:i sta u slucaju npr. poplava, ljudskih stampeda, pandemija, rast prirodnog narastaja, itd.? gde se tu okupljati u vecem broju, gde protestovati? a i gde su tu zivotinje? postavlja mnogo pitanja
+1 nekakav eksperiment jeste zato kazem da je dobro sto postoji a jos bolje sto sam ja daleko Ako nista drugo posluzice kao kulisa za drugi deo Dredda.beatakeshi wrote:Meni to liči na probu za druge planete.
- Post n°116
beli listići wrote:Pa da, works as designed . Pricamo o saudijskoj arabiji tamo je incidenca protesta i kucnih ljubimaca manja od poplava. Najbolji detalj je sto im je ideja bila da sve bude blizu i onda naprave liniju umesto kruga.roksi wrote:i sta u slucaju npr. poplava, ljudskih stampeda, pandemija, rast prirodnog narastaja, itd.? gde se tu okupljati u vecem broju, gde protestovati? a i gde su tu zivotinje? postavlja mnogo pitanja
upravo. ocigledno projektovano iz veoma specificne
+1 nekakav eksperiment jeste zato kazem da je dobro sto postoji a jos bolje sto sam ja daleko Ako nista drugo posluzice kao kulisa za drugi deo Dredda.beatakeshi wrote:Meni to liči na probu za druge planete.
upravo x2
kao da je proizislo iz vizure game dizajnera.
ma gde da sabiju ceo grad(!) u 200m sirine, aj da je bar kilometar. mene odmah hvata klaustrofobija
(kao u hotelima kada podviju carsaf pod madrac to mi prvo da izvucem, da "oslobodim" stopala i noge. a gde bih mogla tako u tom tunelu. mozda bizarno poredjenje ali me na to asocira, who knows why ).
- Post n°119
Има коме је боље у врећи...
_____
- Post n°120
паће wrote:Има коме је боље у врећи...
samo kad je bas ledara, tad mozda i moze da deluje ususno. inace jedino u vrecu sa dva procepa
- Post n°121
Ništa se ne kaže kakvo je društveno uređenje u ovom arhitektonskom čudu, ko kosi, ko vodu nosi.
- Post n°122
preminuo je arhitekta Stojan Maksimović 1934-2024, autor Sava Centra kao (njegovog) najznačajnijeg dela savremene arhitekture Beograda u 2 polovini 20 veka, zvezda i spejs šatl posleratnog Novog Beograda, gde smo uživali, radili i neformalno se obrazovali, povrh centra grada... pic.twitter.com/CDHKr69Svm
— Zlatko Crnogorac (@pravac_hamburg) February 23, 2024
- Post n°123
Opština NBG je jedina u svakom smislu kul zgrada gradske administracije... i takođe naš najbolji arhitektonski crossover episode.
- Post n°124
wrote:Opština NBG je jedina u svakom smislu kul zgrada gradske administracije... i takođe naš najbolji arhitektonski crossover episode.
Да, бре, оно кад нам се удавала трећа ћерка нисам одолео да не шкљоцнем људе који кулирају на оном степеништу. Оно видиш да су као код куће, малтене као на теферичу.
Ма цео НБГ је споменик тој архитектури, нарочито откако се разгазио - те разуђене фасаде, пролази. И овако офуцан ми боље изгледа од свих оних зградурина по свету са глатко обријаним фасадама.
_____
- Post n°125
pa to je jedna od definišućih osobina Novog Beograda - zgrade se prostiru i izvan svog neposrednog volumena, kroz odmorišta, razne ispuste i niše, prolaze, male komunalne prostore između i oko zgrada. to je ispravno shvatanje uličnog i gradskog života.
_____
Gdje punac drži pive?