sejlor wrote:Imam jedan sramim se priznati, ja sam do evo malopre mislila da je himna Kosova Oda radosti.
Svasta
https://youtu.be/YsDVQ9OukjU?t=15
sejlor wrote:Imam jedan sramim se priznati, ja sam do evo malopre mislila da je himna Kosova Oda radosti.
Kondo wrote:tesko je ovo pominjati u kontekstu najdrazih, ali da se ne zajebavamo..... nije ni cudo da su krenuli da osvoje ceo svet pod ovakvom himnom
паће wrote:sejlor wrote:Himna mora biti borbena.
Не мора. Нпр Словенцима капа доле - од свих тих сузодркаџијскихРЖ* ствари они за химну изаберу винску песму. Цареви, бар по том питању.
---------
* немам бољи превод за tearjerker
Filipenko wrote:Kad smo već kod akutnog švabitisa, evo i himne iz koje je nastala tzv. "Bože Pravde" kada je jedan Slovenac za potrebe cirkuske predstave o kraljeviću Marku u Beogradu došao na genijalnu ideju da časkom preradi svoju himnu. Pa se moja sirota prababa nije mogla načuditi otkud Austrijanci sviraju srpsku himnu u okupiranoj Srbiji.
Filipenko wrote:
Smešno. Jedina prava nemačka himna i himna pod kojom su actually bili na pragu pobede je himna kajzerajha, Heil Dir Im Siegerkranz, tj. "Neka je slava pobedničkoj kruni". Melodiju je pisao Hendl, a nakon što su Nemci instalirali porodicu Sakso Koburg Gota na engleski presto, tamo se peva kao tzv. God Save the Queen.
Heil dir im Siegerkranz,
Herrscher des Vaterlands!
Heil, Kaiser, dir!
Fühl in des Thrones Glanz
Die hohe Wonne ganz,
Liebling des Volks zu sein!
Heil Kaiser, dir!
Kondo wrote:Filipenko wrote:
Smešno. Jedina prava nemačka himna i himna pod kojom su actually bili na pragu pobede je himna kajzerajha, Heil Dir Im Siegerkranz, tj. "Neka je slava pobedničkoj kruni". Melodiju je pisao Hendl, a nakon što su Nemci instalirali porodicu Sakso Koburg Gota na engleski presto, tamo se peva kao tzv. God Save the Queen.
Heil dir im Siegerkranz,
Herrscher des Vaterlands!
Heil, Kaiser, dir!
Fühl in des Thrones Glanz
Die hohe Wonne ganz,
Liebling des Volks zu sein!
Heil Kaiser, dir!
ova himna je blamcuga samo takva, tekst je napisan u slavu danskog kralja a muziku su uzeli od engleza...pruska papazjanija... btw god save the king/queen je nastala barem 50 godina pre nego sto je rodjen hendl.... i nikada se ova himna nije primila juzno od hessena. u bavarskoj i baden virtembergu se pevalo nesto drugo.
Filipenko wrote:Kad smo već kod akutnog švabitisa, evo i himne iz koje je nastala tzv. "Bože Pravde" kada je jedan Slovenac za potrebe cirkuske predstave o kraljeviću Marku u Beogradu došao na genijalnu ideju da časkom preradi svoju himnu. Pa se moja sirota prababa nije mogla načuditi otkud Austrijanci sviraju srpsku himnu u okupiranoj Srbiji.
Kondo wrote:tesko je ovo pominjati u kontekstu najdrazih, ali da se ne zajebavamo..... nije ni cudo da su krenuli da osvoje ceo svet pod ovakvom himnom