Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

erős paprika

Posts : 25857
Join date : 2014-10-27

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by erős paprika on Tue Nov 14, 2017 5:39 pm

ontheotherhand wrote:
ostap bender wrote:

To je odgovor na Vilijev post gde kaže da ne može da se stvara kao u vreme Homera i Baha, normalno da ne može, to nisam ni tvrdio. Pa je moj odgovor da može ali u novim formama u skadu sa evolucijom tehničkih sredstava.


tebi sve ovo sto pises samo treba kako bi potvrdio tvoj svidjizam i iz tvog pojma umetnosti iskljucio celu jednu granu moderne. 


Ma jok. Ne dozvoljavaš mogućnost da se nekom nešto ne dopada i da prosto misli da je sranje/loša umetnost šta god tzv. kritičari rekli? Kad već nema dogovora oko definicije.

Prema vama, umetnost je bilo šta što umetnik kaže da jeste, još da se uvedu se u priču intencije i slične logičke gluposti kao kod Vorhola. 

vitgenstajn je recimo postmodernista

Na koji način? Zaista me zanima. Misliš na logičke igre kod W i metanarative kod PoMoavaca? Ja sam mislio konkretno na francuze i opskurantnost u pisanju.


stilizovani floralni motivi, geometrijska apstrakcija i nereprezentativna umetnost toga ima od grka do zena preko teherana.

To je nešto drugo, značajno drugačije. Crni kvadrat je jednostavno praznina. Ili i još gore, samo linije, vrh umjetnost bolan, gde srednjoklasne tetke dolaze u muzeje da si dižu status. 
https://macaulay.cuny.edu/eportfolios/bernstein10/files/2010/12/IMG00487.jpg

Btw, svako umetničko delo je apstrakcija, striktno posmatrano imajući u vidu značenje pojma. Apstrahuju se delovi stvarnosti ili fantazije, jer ne može kompletan svet da se prikaže u delu.

Moja poenta se u suštini vrti oko veština i kompleksnosti onoga u/na delu. Jel vama to ne igra nikakvu ulogu? Prosti geometrijski oblici su na nivou majstora Renesane i Kejdž na nivou Baha? Koja umetnička forma je u pitanju kod Vorholove konzerv, ili su već gotovi objekti umetnička dela, ne mora ništa da se stvara?

mislim nikome nije problem da li ti se nesto dopada ili ne vec u tvrdnji da nesto nije umetnost za sta se nacelno vec 100 godina drzi da jeste. mislim odredjena iskljucivost koja ti ne dopusta da razumes lisickog ili sostakovica a da volis baha je samo tvoj problem.

ono sto je moj problem s tvojom tvrdnjom je da lisicki ili maljevic nisu umetnost dok je, na primer, po tebi to jeste tapi. zapravo mi je problem da se zatvaraju vrata i da se umetnost postavlja u neki piramidalni oblik u kom je na vrhu, sta ja znam, fidija pa onda idu razni epigoni po staresinstvu. mislim da je takvo vidjenje umetnosti prilicno problematicno. 

inace zna se sta je apstrakcija a sta figuracija u umetnosti. to su jednostavno neki tehnicki termini. e sada ako ti imas neko idiosinkraticno koriscenje istih onda smo u zaista jednom vitgenstajnovskom problemu.

sto se poredjenja majstora renesanse i prostih geometrijskih oblika tice, ako ostavimo po strani jednu progresivisticku stranu te tvrdnje koja je implicitno ima problem s ne-evropskom umetnoscu uopste, naravno da su meni danas drazi crveni trougao lisickog ili mondrijanovi dzezirani ritam boja nego karavadjo. covece mi zivimo u svetu gde su te strukture utkane u svaku poru dizajna nase svakodnevice. od malog crnog laptopa na kojem ja ovo kucam do repetativnog rada hotelskih radnika koji slazu stolice poput neke instalacije vlatke horvat. to je nas realizam, umetnost koja je potpuno zivotna, za razliku od napucenih efeba sa korpicama voca. mislim za to danas imamo mapletropa i njegove goleme crne patke koje bodu oci. mada je i to neka geometrijska forma. 

mislim danas jednostavne geometrijske forme mogu bolje da odgovore na zahteve sveta i da ga promisljaju nego 'majstori renesanse' koji nama ne govore nista o nasem zivotu. to ne znaci da je figuracija mrtva vec da pronalazi novi zivot bas u saradnji sa apstraktnim formama, istrazujuci sopstvenu imobilnost, odnos sa temporalnoscu i pokretom ali i svoju drustvenu ulogu ili nelagodnost koju odredjene slike mogu da izazovu.

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Watch?v=4IKUeIEdRMY

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 1994_62-001


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
No Country

Posts : 8970
Join date : 2015-05-16

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by No Country on Tue Nov 14, 2017 5:54 pm

ontheotherhand wrote:
Odlično, razumemo se.

Nekome (doslovno) sranje je drugome umetnost.

https://en.wikipedia.org/wiki/Artist%27s_Shit
Не, не разумемо се. За мој рачун је ово паковање говнета у конзерве и покушај продаје дотичног "дела" пример врхунске провокације, која изврће парадигму и отвара одличан дијалог на много разних нивоа, а од којих ми је "али да ли се то може назвати уметношћу?" убедљиво најдосаднији.
ontheotherhand

Posts : 3268
Join date : 2015-02-17

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by ontheotherhand on Wed Nov 15, 2017 12:08 am

ostap bender wrote:

ono sto je moj problem s tvojom tvrdnjom je da lisicki ili maljevic nisu umetnost dok je, na primer, po tebi to jeste tapi.

mislim nikome nije problem da li ti se nesto dopada ili ne vec u tvrdnji da nesto nije umetnost za sta se nacelno vec 100 godina drzi da jeste.

mislim odredjena iskljucivost koja ti ne dopusta da razumes lisickog ili sostakovica a da volis baha je samo tvoj problem.

Ne, ne tvrdim to (ako i jesam, izvinjavam se, greška), nego da je lošija kategorija umetnosti od nekih drugih, npr iz pomenute renesanse, iz razloga što je došlo do regresije što se tiče veštine, likovnosti, kompleksnosti itd. Kakve veze ima što za nešto neko drži da je umetnost, ne možemo da raspravljamo na taj način, iz argumenta autoriteta, nije ovo nauka.

Zašto pomeraš golove spominjući Sostakovica u poređenju sa Bahom? Ja sam govorio o jednoj Kejdžovoj kompoziciji iz jasnog razloga ništavila, besmisla, beznačajnosti. Pa on sam kaže, doduše za jednu sliku, ali nije teško uvideti da to važi i za njegovu kompoziciju: "No subject / No image / No taste / No object / No beauty / No message / No talent / No technique (no why) / No idea / No intention / No art / No object / No feeling / No black / No white (no and) ."


sto se poredjenja majstora renesanse i prostih geometrijskih oblika tice, ako ostavimo po strani jednu progresivisticku stranu te tvrdnje koja je implicitno ima problem s ne-evropskom umetnoscu uopste

Nemam nikakvog problema sa ne-evropskom umetnošću.

Šta bi bio problem inače sa progresivističkom vizijom umetnosti? U drugim oblastima ljudskog delovanja, lako se primeti napredovanje/nazadovanje, samo u umetnosti je izgleda jeres čak i ukazati na tu mogućnost.


naravno da su meni danas drazi crveni trougao lisickog ili mondrijanovi dzezirani ritam boja nego karavadjo. covece mi zivimo u svetu gde su te strukture utkane u svaku poru dizajna nase svakodnevice. od malog crnog laptopa na kojem ja ovo kucam do repetativnog rada hotelskih radnika koji slazu stolice poput neke instalacije vlatke horvat.

Ovde mešaš dve priče. Jedno su primenjene umetnosti kao grafički i industrijski dizajn a drugo lepe umetnosti. Ne misliš valjda da su te strukture oni izmislili i da bez njih ne bilo dizajna današnjih predmeta? Kada dete koje ne zna za crveni trougao nacrta isti jel ono umetnik na istom nivou kao Lisicki? 


mislim danas jednostavne geometrijske forme mogu bolje da odgovore na zahteve sveta i da ga promisljaju nego 'majstori renesanse' koji nama ne govore nista o nasem zivotu.

Kako ne govore ništa? Fazon ako nije društveno i politički angažovana umetnost onda je valjda manje vredna. I pretpostavljam da misliš na život u današnjem svetu, a ne uopšte pošto majstori renesansne govore o ondašnjem svetu a i o našem (epota, sklad i tako to, ili su to možda previše aristokratske i buržoaske vrednost pa su za izbegavanje)? Za promišljanje o životu danas imamo fala bogu i forme nama savremene, kao što je film i fotografija, ne moraju biti samo klasične.  

I kako to jednostavne geometrijske forme odgovaraju na zahteve sveta i promišljaju ga? Osim što ih vidiš primenjene u dizajnu svakodnevnih predmeta.


Last edited by ontheotherhand on Wed Nov 15, 2017 12:14 am; edited 2 times in total
ontheotherhand

Posts : 3268
Join date : 2015-02-17

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by ontheotherhand on Wed Nov 15, 2017 12:10 am

No Country wrote:
ontheotherhand wrote:
Odlično, razumemo se.

Nekome (doslovno) sranje je drugome umetnost.

https://en.wikipedia.org/wiki/Artist%27s_Shit
Не, не разумемо се. За мој рачун је ово паковање говнета у конзерве и покушај продаје дотичног "дела" пример врхунске провокације, која изврће парадигму и отвара одличан дијалог на много разних нивоа, а од којих ми је "али да ли се то може назвати уметношћу?" убедљиво најдосаднији.

Ne, razumeo sam te, napisao sam slično i još si potvrdio u postu, mada nije ni bitno. Pakovanje u konzervi je odvojen komentar od prve rečenice...


Vili, učitao si toliko stvari i nemam nameru da to raspetljavam. Da, ja ne razumem ništa, mrzi me da mislim i promiču mi stvari koje su vama genijalcima jasne ko dan. I još čini mi se očekujete da neko diskutuje sa vama na nivou eksperta u svakoj povezanoj oblasti kao da je nauka u pitanju, i skačete ko opareni na stavove koji vam ne odgovaraju a argumenti druge strane se odbijaju ko od zida. Mislim, kapiram da imate neke veze sa umetnošću na nekom nivou u vašim poslovima, da vam je to osetljiva tema i da ćete braniti to do poslednjeg daha na razne načine, ja nemam nameru da se mešam u to. Posvađali bismo se bez razloga, verovatno bih dobio i ban povređujuči nečiju sujetu. Trošim svoje vreme bez potrebe na uzaludne rasprave o umetnosti, a takve su i bile na PPP sa istom ekipom. Mene zanima što je otvorenija diskusija a to nije moguće sa Ivory tower pristupom.
Erős Pista

Posts : 57127
Join date : 2012-06-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Erős Pista on Wed Nov 15, 2017 12:22 am

Kome je do lepote nek gleda fashion TV. Jel ti razumes da umetnost ne moze da izgleda isto pre i nakom smrti boga, staleza i metafizickih izvesnosti. Renesansni majstori kad slikaju coveka misle da slikaju sliku boziju. Drama coveka je drama celog univerzuma. 

I cemu ta stalna zamena teza - jel samo angazovana imetnost moze da bude dobra? A? A? Niko to nije rekao u ovoj raspravi. Ali samo umetnost koja izrazava svoj trenutak moze biti relevantna.

Film je inace znatno manje modrrna umetnost nego ovo cemu pricamo (cast izuzecima). Modernost se ne sastoji u tehnickim dostignucima. Roman je modernija forma od epa, ali ne samo zato sto su epovi pisani na glinenim tablicama a romani na pisacoj masini. Glavna razlika ima veze sa tim kako vidimo sebe, kako struktuiramo price kojih smo deo.

To ti kaze i ostap - nas svet se promenio, a ne samo nase tehnicke mogucnosti.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
ontheotherhand

Posts : 3268
Join date : 2015-02-17

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by ontheotherhand on Wed Nov 15, 2017 12:37 am

Evo opet nedorečenosti i pretencioznosti, nepopravljiv si Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 1399639816

"samo umetnost koja izrazava svoj trenutak moze biti relevantna."


Ne postoje vrednosti koje prevazilaze epohe? I kako se meri ta relevantnost?

"Glavna razlika ima veze sa tim kako vidimo sebe, kako struktuiramo price kojih smo deo."
"nas svet se promenio"


Kako je prikazana promena sveta i viđenje nas samih u crvenom trouglu na primer?
erős paprika

Posts : 25857
Join date : 2014-10-27

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by erős paprika on Wed Nov 15, 2017 12:43 am

ne, ja ti kazem da ja prepoznajem mondrijana i malevica posvuda oko nas. u nacinima na koje mislimo i koncipiramo svakodnevicu. stavise te forme su pocele kao visoka umetnost a bile su ubrzo kooptirane u industrijski i graficki dizajn nakon sto je njihov izraz na neki nacin pobedio i kada se pokazalo da bas te forme efikasno komuniciraju savremenost.

drugo, progresivisticka logika je problematicna u svim granama ljudske delatnosti ne zato sto progresa nema vec zato sto podrazumeva cesto jednu laznu kauzalnost i teleolosko vidjenje sveta. umetnost se krece u epohama koje se dele lomovima. ti lomovi se cesto ogledaju u samoj sustini umetnost. na primer, sam pojam umetnosti je renesansni. pre toga umetnost postoji ili kao zanat ili kao religiozna aktivnost. ti lomovi su cesto takvi da su neuporedivi razliciti artefakti.

da li je obrnuta geometrijska perspektiva greska s stanovista klasicne umetnosti ili jednostavno jasna religiozna misao ikonopisaca? da li je fotografija umetnost zato sto ne zahteva nikakvu manuelnu vestinu? da li su impresionisti jednostavno kratkovidi brljavi solipsisti koji slikaju lokvanje i prljave kurve? 

u xx veku je taj lom jos vidljiviji napustanjem tradicionalnih formi i uvodjenjem novih: ready made, performans, video art...

sto se lepote i sklada i istine tice ja samo kazem da su u svom vremenu, kao tom vremenu svojstveni nacin da se covek prepozna u svetu, ta umetnicka dela bila i lepa i skladna. stavise ona su nam i danas lepa i skladna i istorijski vazna ali nam ona ne nude nacin da se prepoznamo u svetu mimo svoje istorijske dimenzije.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
erős paprika

Posts : 25857
Join date : 2014-10-27

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by erős paprika on Wed Nov 15, 2017 12:45 am

ontheotherhand wrote:Evo opet nedorečenosti i pretencioznosti, nepopravljiv si Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 1399639816

"samo umetnost koja izrazava svoj trenutak moze biti relevantna."


Ne postoje vrednosti koje prevazilaze epohe? I kako se meri ta relevantnost?

"Glavna razlika ima veze sa tim kako vidimo sebe, kako struktuiramo price kojih smo deo."
"nas svet se promenio"


Kako je prikazana promena sveta i viđenje nas samih u crvenom trouglu na primer?

postoji vreme i njegova sposobnost da stvori novo. ideali epohe su ideali samo te epohe ali u njima se uvek ogleda simbolizacija covekovog mesta u svetu. neka vrsta ugovora sa svetom.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
Erős Pista

Posts : 57127
Join date : 2012-06-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Erős Pista on Wed Nov 15, 2017 12:46 am

ontheotherhand wrote:
No Country wrote:
Не, не разумемо се. За мој рачун је ово паковање говнета у конзерве и покушај продаје дотичног "дела" пример врхунске провокације, која изврће парадигму и отвара одличан дијалог на много разних нивоа, а од којих ми је "али да ли се то може назвати уметношћу?" убедљиво најдосаднији.

Ne, razumeo sam te, napisao sam slično i još si potvrdio u postu, mada nije ni bitno. Pakovanje u konzervi je odvojen komentar od prve rečenice...


Vili, učitao si toliko stvari i nemam nameru da to raspetljavam. Da, ja ne razumem ništa, mrzi me da mislim i promiču mi stvari koje su vama genijalcima jasne ko dan. I još čini mi se očekujete da neko diskutuje sa vama na nivou eksperta u svakoj povezanoj oblasti kao da je nauka u pitanju, i skačete ko opareni na stavove koji vam ne odgovaraju a argumenti druge strane se odbijaju ko od zida. Mislim, kapiram da imate neke veze sa umetnošću na nekom nivou u vašim poslovima, da vam je to osetljiva tema i da ćete braniti to do poslednjeg daha na razne načine, ja nemam nameru da se mešam u to. Posvađali bismo se bez razloga, verovatno bih dobio i ban povređujuči nečiju sujetu. Trošim svoje vreme bez potrebe na uzaludne rasprave o umetnosti, a takve su i bile na PPP sa istom ekipom. Mene zanima što je otvorenija diskusija a to nije moguće sa Ivory tower pristupom.


Niko ovde nije dobio ban jer se svadjao. To kao prvo. Kao drugo, kazes da te zanima "sto otvorebija diskusija", a sve koji se ne slazu sa tobom po pitanju Maljevica otvoreno smatras ili debilima ili pozerima ili prevarantima. Kakva je to otvorena rasorava?

Niko tebe nije nazvao ni debilom ni pozerom ni prevarantom zato sto volis figuraciju. Voli, ko ti brani. Nemam ja nikakac problem s figuracijom, niti sa Bahom - uopste nije sporno da je to vredna umetnost. 

Dakle, ako neko u ovoj raspravi nastupa dogmatski onda si to ti - omalavazavas sagovornike i njihove razloge za stavove koje imaju. Nije problem sto ti te stavove ne delis. Ne moras da ih delis. Ali za pocetak bar podji od toga da ti stavovi nisu besmisleni, da ih tvoji sagovornici zastupaju u dobroj veri, a ne zato sto hoce da se prave pametni ili da cuvaju svoj ivory tower.

Da bi ozbiljno kritikovao neku poziciju moras prvo da je razumes i da osetis njenu snagu. U suprotnom to nije kritika nego pusto neznanje. Onomad si tako napao Hobsa jerbo nije bio empirijski naucnik i sve tako nesto u tom stilu. To nije kritika, to je neznanje.

Ne moras ni da volis Maljevica ni da se slozis sa Hobsom (ni ja se ne slazem), ali je uputno poci od pretpostavke da hiljade ljudi koji su se time bavili nisu apsolutni debili, pozeri i prevaranti, nego da su uocili neku snagu tih pozicija koja tebi kao laiku izmice. Mozda oni grese, ali prvo u dobroj veri moras da pokusas da razumes zasto misle tako kako misle. Ti medjutim gazis sa tipicnom samouverenoscu neznalice - ne razumem, ergo mora da je glupo. Tako sa Maljevicem, tako sa Hobsom, tako onomad sa Deridom, itd. Tako se ne prave aeroplani.


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
avatar

Posts : 10317
Join date : 2012-02-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Nino Quincampoix on Wed Nov 15, 2017 1:09 am

moram da priznam da nisam posebno kreativan ali me je Maljevič inspirisao da stvorin nešto prelepo

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 76660_338298919601506_1490888637_n

Kazimir Malevich, Merhunisa Omerović prati sina Fahrudina u Beograd, Železnička stanica Doboj 1929.
Erős Pista

Posts : 57127
Join date : 2012-06-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Erős Pista on Wed Nov 15, 2017 1:11 am

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 3579118792 Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 3579118792 Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 3579118792

Angazovana umetnost!


_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
erős paprika

Posts : 25857
Join date : 2014-10-27

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by erős paprika on Wed Nov 15, 2017 1:25 am

kolorit savrsen.


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
паће

Posts : 25096
Join date : 2012-02-12
Location : Носилац недељног издања са укрштеним речима

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by паће on Wed Nov 15, 2017 1:28 am

Engage!


_____
  док се не покваси, неће да се суши

  "I'll miss you" he said, and pulled the trigger.
erős paprika

Posts : 25857
Join date : 2014-10-27

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by erős paprika on Wed Nov 15, 2017 1:33 am

e huberte pazario sam danas to die duks


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
avatar

Posts : 10317
Join date : 2012-02-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Nino Quincampoix on Wed Nov 15, 2017 1:53 am

Iskreno, nisam ja u priči već dugo dugo. U početku sam radio malo ove slike i napisao par tekstova za fanzin i to je to. Doduše, Chempija sam ja vratio u život, na to sam vrlo ponosan.
erős paprika

Posts : 25857
Join date : 2014-10-27

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by erős paprika on Mon Nov 20, 2017 11:44 pm

https://thecharnelhouse.org/2017/11/20/el-lissitzky-exhibition-in-moscow-november-2017-february-2018/


_____
The law provides us structure to guide us through paralyzing and trying times. But it requires us a vision to its procedures and higher purposes. Before we assume our respective roles in this enduring drama just let me say that when these frail shadows we inhabit now have quit the stage we'll meet and raise a glass again together in Valhalla.
Bendegúz Somogyi

Posts : 17764
Join date : 2015-11-22

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Bendegúz Somogyi on Tue Nov 21, 2017 12:56 am

Mór Thököly

Posts : 18332
Join date : 2017-11-16
Location : Nándor fehérvár

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Mór Thököly on Wed Nov 22, 2017 1:26 am

Filipenko

Posts : 16914
Join date : 2014-12-01

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Filipenko on Fri Jan 26, 2018 6:44 pm

Je li istina da je kraljevina SHS slala trupe u Arhangelsk pod komandom Engleza da ubijaju Ruse tokom građanskog rata?
Ferenc Puskás

Posts : 9400
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Ferenc Puskás on Fri Jan 26, 2018 6:52 pm

Hubert de Montmirail wrote:moram da priznam da nisam posebno kreativan ali me je Maljevič inspirisao da stvorin nešto prelepo

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 76660_338298919601506_1490888637_n

Kazimir Malevich, Merhunisa Omerović prati sina Fahrudina u Beograd, Železnička stanica Doboj 1929.
Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 3579118792 Ovo ti napravio?


_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
Daï Djakman Faré

Posts : 5233
Join date : 2014-10-28
Location : revolutionary eastern cameroon

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Daï Djakman Faré on Fri Jan 26, 2018 7:03 pm

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 1336943286 Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 1336943286 Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 1336943286


_____
Petőfi Sándor gatyába táncol
a felesége bugyiba
ugy mennek a faszomba xD
Ferenc Puskás

Posts : 9400
Join date : 2014-10-27
Location : kraljevski vinogradi

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Ferenc Puskás on Fri Jan 26, 2018 7:08 pm

Šta, ne shvatam?


_____
Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
avatar

Posts : 10317
Join date : 2012-02-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Nino Quincampoix on Fri Jan 26, 2018 7:13 pm

Filipenko wrote:Je li istina da je kraljevina SHS slala trupe u Arhangelsk pod komandom Engleza da ubijaju Ruse tokom građanskog rata?

Arhangelsk je bio jedan od sabirnih centara gde su se nalazili austrougarski zarobljenici južnoslovenskog porekla, koji su uglavnom prebačeni na Solunski front ali je zbog revolucije njihova evakuacija postala komplikovana. Ima Stanislav Vinaver neke beleške o tome jer je bio deo diplomatske misije koja se bavila repatrijacijom zarobljenika. Uglavnom, koliko ja znam SHS nije slala trupe u Rusiju ali jeste u Mađarsku, zbog gušenja tamošnje komunističke republike.
Daï Djakman Faré

Posts : 5233
Join date : 2014-10-28
Location : revolutionary eastern cameroon

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Daï Djakman Faré on Fri Jan 26, 2018 7:14 pm

ma nije upuceno tebi, tek sam sad video rad i preturio se od smeha


_____
Petőfi Sándor gatyába táncol
a felesége bugyiba
ugy mennek a faszomba xD
avatar

Posts : 10317
Join date : 2012-02-10

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Nino Quincampoix on Fri Jan 26, 2018 7:14 pm

otto katz wrote:
Hubert de Montmirail wrote:moram da priznam da nisam posebno kreativan ali me je Maljevič inspirisao da stvorin nešto prelepo

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 76660_338298919601506_1490888637_n

Kazimir Malevich, Merhunisa Omerović prati sina Fahrudina u Beograd, Železnička stanica Doboj 1929.
Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 3579118792 Ovo ti napravio?

jesam

Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji! - Page 11 Empty Re: Nešto se, drugovi, veliko dešava u Rusiji!

Post by Sponsored content


    Current date/time is Sun Jul 12, 2020 10:15 pm