by Sergen Yalçın Fri Feb 20, 2015 8:36 am
Gargamel wrote: Santino wrote:
zasto bog koji zeli da nam prenese znanje govori u siframa?
s jedne strane, ogranicenost ljudskog razuma i shvatanja, pa cesto o Bogu mislimo i pisemo kroz negativnu teologiju (Bog nije ovo, Bog nije ono).
sa druge strane, po prirodi stvari Bog ne komunicira sa ljudima jer bi takvo sto bilo protivno njegovoj prirodi. recimo, jedno tumacenje bi bilo da Bog zna sve u univerzalnim okvirima i ne bavi se pojedinostima, jer bi znanje o desavanjima i licnostima u realnom vremenu i poznavanje materijalnih promena moglo znaciti da je i Bog promenljiv.
pa su oni ljudi koji su mozda i bili u mogucnosti da komuniciraju u stvari inicirali kontakt nekom svojom mega-specijalnoscu. mada su uspeli da uspostave kontakt samo preko posrednika (Muhamed u pecini sa andjelima) ili kroz kontakt ne sa Bogom, vec sa manifestacijama (Mojsije & brbljivi zbun).
znaci ogranicenost ljudskog razuma i shvatanja (sta sam ti rekao, williame?)
ako nekog ovakva "objasnjenja" mogu da zadovolje, samo napred. sto se mene tice moraces vise da se potrudis.
da li je bog dao ljudima sveto pismo (koje su, podsecam te, napisali ljudi vodjeni svetim duhom)? jeste. ja imam prosto pitanje - zasto je taj tekst toliko viseznacan i konfuzan da se ljudi dve hiljade godina ne mogu dogovoriti oko njega? znam sta ces mi odgovoriti - da se o metafizickim stvarima i ne moze pisati na smislen nacin, bez metafora, konfuznosti, protivrecnosti i viseznacnosti, ali to prosto nije tacno.
stvar je u tome sto nisu svi spisi tako sklepani kao sto je to slucaj sa biblijom. ona je kompilacija tekstova koji su naknadno odabrani kao odgovarajuci, i pisalo ih je vise ljudi u periodu kada nije tacno bilo odredjeno sta je kanonsko a sta nekanonsko verovanje, i upravo zbog toga imamo tolika neslaganja u jednoj istoj knjizi.
sto se tice kontakta sa bogom samo preko posrednika, podseticu te da je Isus, bozji sin, deo svete trojice, dakle ovaplocenje boga, sisao medju ljude i komunicirao s njima. tako da si i tu teoriju da je protivno bozjoj prirodi da komunicira s ljudima zesce lupio.