Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Na današnji dan

Indy

Posts : 5849
Join date : 2014-11-03

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Indy on Mon Oct 22, 2018 12:35 am

bela maca wrote: 
Jel pratite možda HONY stranu na fb? Taj lik Brendon je trenutno u Ruandi i prenosi priče Hutija koji su spašavali Tucije. Njihove priče su slične ovima što ih slušamo ovih dana (i celog života).

Sad čitam, kao da čovek skoro prepričava Jamu I.G. Kovačića.
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Fri Oct 26, 2018 12:15 pm

Oslobodjen Kragujevac pre 100 godina.
Jos malo pa Beorgad pa se sirimo kod Starovlaskog sada. Nadam se da nije uplakan...
Pa kod Mila, pa u Sarajevo, Zagrjeb, Ljubljanu...

Radujte se drugovi, pa tada smo stvarali Jugoslaviju.
Mnogo cutite, stvarno sam razocaran.
Filipenko

Posts : 16914
Join date : 2014-12-01

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Filipenko on Fri Oct 26, 2018 12:24 pm

Kako da se radujemo kada je vojska primenjivala taktiku napada na neprijatelja pa se povlacila ne misleci na civilno stanovnistvo, prepustajuci ga odmazdama i represalijama, o cemu ni Misic ni Stepa ni Aleksandar nisu vodili racuna?  Na današnji dan - Page 35 4135669698
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Fri Oct 26, 2018 12:33 pm

Nemoj u ovim slavnim danima.
Ima konjljupceno vremena za tvoje fatamorgazme.
Kada dodjemo u Zagrjeb, onda o tome.


_____
ZIVEO SLOBODNI BURUNDI!

egalite fraternite liberte
Bendegúz Somogyi

Posts : 17762
Join date : 2015-11-21

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Bendegúz Somogyi on Sat Oct 27, 2018 8:52 pm

Na današnji dan - Page 35 DHBLhZc
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Sat Oct 27, 2018 9:05 pm

Nista bez Srba.


_____
ZIVEO SLOBODNI BURUNDI!

egalite fraternite liberte
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Wed Oct 31, 2018 12:35 pm

Drugovi, cestitam vam 100 godina oslobodjenja Beograda.

Na danasnji dan su pripadnici Konjickog eskadrona Dunavske divizije kao prethodnica usli u Beograd.
Filipenko

Posts : 16914
Join date : 2014-12-01

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Filipenko on Wed Oct 31, 2018 1:44 pm

Jesu li se stanovnici Beograda zaista radovali oslobođenju?
Da li je vojvoda Bojović rotirao divizije pred ulazak u Beograd, kako bi obezbedio da u grad najpre uđe lokalna Dunavska divizija, a ne ljuta Moravska ili Drinska divizija?
Zašto je to uradio, ako je uradio? Šta se dešavalo, čega se plašio? Zašto nije, ako nije?
Je li istina da je preko Albanije povedeno 30 hiljada srpske dece od 15 do 17 godina kako bi bili rezerva vojnicima koji budu ginuli u narednim godinama, i da je Albaniju prešlo svega 6 hiljada njih? Šta je to značilo? Kome je to trebalo da izgine srpska mladost iz najboljih familija?
Zašto je kralj mrzeo srpsku decu i poveo cvet mladosti u uzaludnu pogibiju?
Da li su žrtve vredele ili je trebalo odmah sarađivati i čekati kraj rata da dođe neka vojska da oslobodi sve, ograničavajući aktivnosti na slobodne srpske planine?
Koliko je ljudi likvidirano po "oslobađanju" Beograda 1918. godine?
Zašto nije obnovljena država čija je Beograd bio prestonica?
Zbog čega Karađorđevići nisu voleli Srbe, već im je trebala Jugoslavija?
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Wed Oct 31, 2018 1:57 pm

Pasic je zatezao oko Bugara i Makedonije pa smo zavrsili preko Albanije. Srbija je tada bila skupstinska demokratija i nisu iskljucivo odlucivali Karadjordjevici. Ti sigurno znas da je Niska deklaracija donesene u skupstini 1914.
Beograd je pripadao Dunavskoj diviziji pre rata po vojnoj podeli. Prirodno je bilo da Dunavska divizija prva udje u svoj grad.
Dunavska divizija se mobilisala po sledecem:
- Komanda Dunavske divizije prvog poziva - u Beogradu
- Komanda Dunavske divizije drugog poziva - u Beogradu
- Divizijske jedinice obe divizije, delom u Beogradu, delom u Mladenovcu
- 7.puk I poziva u Beogradu
- 7.puk II poziva u Ralji
- 8. puk I i II poziva, 9.puk I poziva u Pozarevcu
- 9.puk II poziva u Rabrovu, juzno od Velikog Gradista
- 18.puk I poziva u Beogradu
- Konjicki puk DD I poziva mobilisao se u Beogradu
- Konjicki divizion DD II poziva mobilisan je u Beogradu, sa eskadronima po pukovskim komandama
Pukovi su se mobilisali u mestu sedista okruzne komande

Obnovljena i veca sa CG, Vojvodina plus cela Baranja, plus veci deo Banata sa Temisvarom...ali smo bili kosmopoliti pa smo pomagali i braci na zapadu da ih Italijani ne ugaze a bili dobri pa vratili nesto Rumunima i Madjarima.
Moguce da je to greska bila, mada, ko zna sta nosi sutra...
Ipak treba reci da Italijani koji su tajnim Londonskim ugovorom dobili pola Dalmacije 1915 nikada nisu u stvarnosti to dobili.
Tako da ko zna sta bi bilo...
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Thu Nov 01, 2018 1:10 am

Ivan Živaljević – prvi srpski oficir koji je ušao u Beograd 1918. godine

Ivan Živaljević je bio prvi srpski oficir koji je posle 45 dana ofanzive ušao u Beograd. Po njegovim rečima, momenat ulaska u Beograd je teško opisati u nekoliko rečenica. Osećaji i utisci tog dana zaslužuju bar poglavlje jedne knjige.

Borbe pred Beogradom i 45 dana ofanzive potpuno su iscrpele Dunavski konjički eskadron. A ipak, umor nisu osećali. Tog 31. oktobra, eskadron je izbio na liniju kote 312, odnosno železničku stanicu Ripanj. Tu su proveli noć i zadatak im je bio da tu iznenade neprijatelja. Meštani su ih toplo dočekali zagrljajima i bogatom večerom. Žitelji Ripnja su svirali i pevali, a njihovo veselje je moralo da se završi brzo zato što je vojnike čekao važan zadatak narednog dana.

Zapovest komandanta Dunavske divizije glasila je: "Zadatak eskadrona za sutrašnji dan: izviđanje i proterivanje neprijatelja od Ripnja prema Beogradu, i zadržati se na obalama Save i Dunava.” Celu noć je trebalo provesti u iščekivanju i uzdržavanju. Naređeno im je bilo i to da se večera završi do 22 časa i da vojnici posle nje idu na odmor i spreme se za veliki događaj. U toku noći, konjima je bilo potrebno dati jaku hranu i spremiti doručak vojnicima za rano jutro.

Jutro 1. novembra

Želja da bude prvi navela ga je da promeni zapovest i umesto u 7 ujutro, naredio je pokret pre 5 sati. Kako je vreme odmicalo, luda groznica radosti, pomešana sa ushićenjem i nestrpljenjem, ne samo da ih nije napuštala, nego se povećavala. Svi vojnici su bili spremni. Naoružani i odlučni, žurili su sa torbama napunjenim pečenjem i drugom hranom, sa čuturicama napunjenim rakijom i vinom. Eskadron je bio spreman za pokret. Rat još uvek nije bio završen.

Patrola ih obaveštava da se neprijatelj zadržao u blizini železničke stanice Resnik i Ivan odlučuje da pošalje pojačanje. Kasnije, kod Torlaka opet nailaze na neprijatelja, ali ih meštani obaveštavaju da ih je malo. Borba je na ovom mestu bila kratka i neprijatelj je brzo pobegao, a eskadron izbio na Banjički put.

Ulazak u Beograd

Na Banjičkom putu, Ivan se sreo sa prvim stanovnicima Beograda i jedva se suzdržavao da ne zaplače od radosti isto kao i deca i žene koji su ih čekali na ulicama. Ivan naređuje pokret eskadrona prema Topovskim šupama i Karađorđevom parku. Kada su došli na uzvišenje Trga oslobođenja iznad Slavije, nisu mogli da prođu od naroda koji se skupio da ih dočeka. Deca i žene vodili su njihove konje, a Ivan je pred suzama radosnicama i dobrodošlicom zanemeo: "Grlio sam decu i žene, pritiskao ih na svoje grudi, a očima sam milovao kuće i ulice moga Beograda.” Seća se da je i kaplar plakao. Vojničko srce srpskog vojnika koje je izdržalo sve, bilo je slabo pred ovim prizorom.

Živeli naši oslobodioci!

Kod oficirskog doma, na uglu Njegoševe i Kralja Milana, zaustavio je eskadron i napisao prvi izveštaj svom komandantu: "Ušli smo u Beograd. Bilo je tačno 10.30 časova.”

Tada mu je javljeno da je neprijatelj kod Beogradske zadruge i on je poslao ljude na tu stranu. Ulice su bile pune ljudi, a kroz prozore su se vijorile srpske zastave. U trenutku kada su se približavali Dvoru, razdragani omladinci su bacili sa Dvora crno-žutu zastavu na ulicu, a konjska kopita Ivanovog eskadrona su prešla preko nje. Vojnici i konji su bili okićeni peškirima i cvećem. Ceo Beograd je bio na ulici. U 11 sati, eskadron je stigao na ulaz u Kalemegdan, u pratnji naroda koji je klicao "Živeli naši oslobodioci!”. Zamolili su ljude da se raziđu ili bar da se sklone, pošto neprijatelj još uvek nije napustio Beograd i upozorili ih da još uvek mogu neprijatno da ih iznenade. Krenuli su u pravcu carinarnice gde se, prema izveštaju nalazio neprijatelj, kada im je pritrčao jedan dvanaestogodišnji dečak i rekao im da ne idu tamo, jer su Nemci još uvek tu.

Časna reč srpskog oficira


Gotovo neverovatna slučajnost je da je baš taj dečak bio njegov bratić Đorđe Radovanović, koji je odmah otrčao kod Ivanove majke da joj javi radosne vesti. Čuvši da je došao, majka je poletela preko ulica da ga vidi, a kad bi čula pucanj, legala bi, uplašena da bi neko mogao na nju da puca. Žurila je da Ivanu kaže kako kod "Bristola” još uvek ima neprijateljskih vojnika u želji da ga spase. Kada su stigli na uzvišenje, videli su neprijatelje kako se u žurbi povlače na levu obalu Save preko pontonskog mosta. Postavio je dva puškomitraljeza i naredio da se otvori vatra. Borbu je prekinuo dolazak predstavnika beogradske opštine, koji mu je saopštio da je dao časnu reč srpskog oficira da vojnici neće biti napadnuti pri prelazu na drugu obalu, a zauzvrat, oni neće bombardovati Beograd. Časna reč srpskog oficira morala je da se održi i Ivan je prekinuo pucanje.
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Sat Nov 10, 2018 12:09 pm

Pa srecan kraj Prvog svetskog rata,_____
ZIVEO SLOBODNI BURUNDI!

egalite fraternite liberte
ficfiric

Posts : 18857
Join date : 2012-02-10

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by ficfiric on Sat Nov 10, 2018 12:13 pm

Umro i Jaser Arafat


_____

Uprava napolje!
Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Mon Nov 19, 2018 1:44 pm

Isitna ili ne?

Rijeka i Split Novembar 1918-Docek Srpske vojske


U Rijeci je srpskim vojnicima iz 2. bataljona 5. pešadijskog puka Drinske divizije priređen veličanstveni doček, kao i u Splitu, 20. novembra, kada je u grad ušao 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije.

Na pristaništu je oko 20.000 meštana dočekivalo vojnike s povicima: „Živjela Srpska vojska! Živjela Jugoslavija!”
Vođa hrvatske Pučke stranke dr Josip Smodlaka ovim rečima ih je pozdravio:
„Braćo srcu našem najmilija, neumrli vitezovi srpski! Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji.
Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila! Blagoslovene majke koje vas rodiše! Blagoslovena kolijevka koja vas je odnjihala!


Blagosloveni opustjeli domovi vaši, koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode, što nas sada obasjava. Koliko smo čeznuli za ovim časom...!
Zajedno sa vama kličemo onome koji vas je pripremio za pobjede, vrhovnome vođi vašemu, unuku Velikog Vožda Karađorđa, Kralju vašemu i našemu. Da živi Kralj Petar! Da živi Srpska vojska”!
avatar
Guest

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Guest on Tue Dec 04, 2018 11:56 am

Zuper

Posts : 10694
Join date : 2016-06-24

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Zuper on Tue Dec 04, 2018 12:55 pm

Srpske trupe marsiraju Zagrebom uz radost dece i omladine,

Na današnji dan - Page 35 File

Na današnji dan - Page 35 File

Na današnji dan - Page 35 File

Prelepo.
avatar

Posts : 2327
Join date : 2012-02-11
Location : Japan

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by yoyogi on Sat Dec 08, 2018 12:42 am

Na današnji dan, 8. decembar 1941. Amerika je objavila rat Japanu. Posle iznenandnog napada na Pearl Harbour.
Objavio ga je tadašnji predsednik SAD, Franklin D. Roosevelt.

Specijalno za taj trenutak, u Kongres je došao ovim kolima. Packard. Možda nije baš ovaj primerak, izložen u Toyota Automobile Museum, Nagakute, Nagoya.

Na današnji dan - Page 35 2018packard01

Skoro 3.5 tona teška, blindirana kola, bila su jedina takva u Americi tih dana.

Na današnji dan - Page 35 2018packard02

Dok sam još bio pretplaćen na "The Economist", tamo sam pročitao da su ta (originalni model sa celom kabinom) kola bila konfiskovana od Al Kaponea. On ih je bio naručio da se naprave za njega.


_____
www.srbijadotokija.com
disident

Posts : 9145
Join date : 2016-03-27

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by disident on Sat Dec 08, 2018 12:53 am

After the Japanese attack on Pearl Harbor, the Secret Service began to express concern in relation to potential assassination attempts on the president, as his limousine at that time was not armored and had no protective features. The Secret Service did not use Al Capone's car on 8 December, as some think. Images of the president between the White House and Congress show him in a car that does not match any of Capone's known automobiles.[4] The Sunshine Special was modified to be capable of protecting him, with armor plating for the doors, bullet-proof tires, inch-thick windows and storage compartments for pistols and sub-machine guns. All of the safety modifications increased the car's weight to 9,300 pounds (4,218 kg). Despite these precautions, Roosevelt preferred to ride with the top down during parades and at most public gatherings. The car was also fitted with the then-current 1942 Lincoln front end in 1942 from the Lincoln H-series.


_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
avatar

Posts : 2327
Join date : 2012-02-11
Location : Japan

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by yoyogi on Sat Dec 08, 2018 12:57 am

Pa to je možda rekao neko ko je googlator kao i novinar The Economist a koji tvrdi suprotno.

Sad ti veruj googlama.


_____
www.srbijadotokija.com
disident

Posts : 9145
Join date : 2016-03-27

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by disident on Sat Dec 08, 2018 1:05 am

E bas me dugo smara to tvoje zvocanje o guglatorima, jer se sa jedne strane predstavljas kao visokoobrazovan covek, a sa druge strane pises desetine komentara koji su zapravo automatsko odbijanje citiranja drugih izvora i ljudi, sto je jedna od osnova akademskog rada danas. A i kao vrsta smo napredovali prenosenjem znanja, ne kao skup talentovanih  originalnih individua, koji su sami svet za sebe. Al nikako da napisem to
elem nije poenta u verovanju. Ako te tema zainteresuje, kao sto tvoj post i komentar jesu zainteresovali mene, onda ces potraziti malo vise informacija na tu temu, pogledati sta postoji na datu temu, poceti od wiki, mozda i kliknuti na link koji sam okacio, a onda procitati i izvore citirane u clanku.


_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
avatar

Posts : 2327
Join date : 2012-02-11
Location : Japan

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by yoyogi on Sat Dec 08, 2018 1:25 am

A ja sam taj auto video, foto je moj, auto stoji na walking distance od moje kuće. U taj muzej idemo kada god promeni postavku (2-3 puta godišnje,  promene 15%) a  tamo taj auto uvek stoji.


_____
www.srbijadotokija.com
disident

Posts : 9145
Join date : 2016-03-27

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by disident on Sat Dec 08, 2018 1:44 am

nisam rekao da auto ne postoji, nisam rekao da si ti izmislio tu pricu(koju su prenosili svi relevanti mediji dok nije debunkovana), vec sam napisao da nije istinita, kao da su i podaci izneti u postavci muzeja pogresni, i da su pomesali pakard i linkon. Samo sam napisao kako stoje stvari, jer mi je tema bila zanimljiva.

Photos courtesy New York governor’s office.
Rather than peruse the latest executive cars and limousines for its officials and diplomats to wave at crowds in future parades, the state of New York decided to reawaken a car already in its possession – the Packard Model 905 that Franklin Delano Roosevelt bought new 85 years ago.
“Just to leave it sitting here, I don’t think is what FDR would do,” New York Governor Andrew Cuomo told reporters earlier this week when retrieving the Packard from the New York State Museum in Albany. “This is a national treasure, and it’s going to be a great marketing device for the state of New York.”
Purchased toward the end of Roosevelt’s second term as governor of the state for use as a staff car, the Full Classic one-of-three phaeton (body style 570) features Packard’s Twin Six V-12, dual sidemounts, and leather interior. Rather than a winged goddess hood ornament, the 905 features a special New York governor’s fleet insignia.
Na današnji dan - Page 35 FDRPackard_03_1200-970x647
Introduced at the Roosevelt Hotel in New York City, the Ninth Series Packards resurrected the Twin Six name, though this time attached to a Cornelius Van Ranst-designed 67-degree V-12 good for 160 horsepower. The Twin Six-powered cars assumed the position of flagship, aimed toward buyers of the Cadillac V-12 and V-16 models and, despite the ongoing Depression, continued to power Packards through 1939.
Na današnji dan - Page 35 FDRPackard_02_1200-970x647
Roosevelt didn’t use his Packard for long; after his election to president in 1932, the Packard went into the state’s fleet. Governor Thomas Dewey’s purchase of a 1942 Cadillac effectively sidelined the Packard, though it did emerge again briefly in 1982 for Queen Beatrix and Prince Claus of the Netherlands during their visit to Albany.
With about 40,000 miles on it, the Packard – last inspected in 1988 – has since resided largely out of public view in the museum. Before it will make any public appearances, it is first scheduled to go through a preservation process with an unnamed shop in Connecticut.
UPDATE: The New York State Museum sent along this late 1932 photo of the Packard, credited to John Conde.
Na današnji dan - Page 35 FDRPackard_04_1000-970x745


_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
disident

Posts : 9145
Join date : 2016-03-27

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by disident on Sat Dec 08, 2018 1:57 am

yoyogi wrote:A ja sam taj auto video, foto je moj, auto stoji na walking distance od moje kuće. U taj muzej idemo kada god promeni postavku (2-3 puta godišnje,  promene 15%) a  tamo taj auto uvek stoji.
Haso: Gde si bio Mujo, ne vidjeh te godinu dana! 
Mujo: Ma bio u Parizu. 
Haso: I jes vido Mona Lizu?
 Mujo: Ih, cuj vido, jebo!


_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
паће

Posts : 25096
Join date : 2012-02-11
Location : Носилац недељног издања са укрштеним речима

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by паће on Sat Dec 08, 2018 2:01 am

disident wrote:
 Mujo: Ih, cuj vido, jebo!

Стицајем историјских околности, тај виц је некад имао два дела, први како Мујо дошао из Јапана а није знао шта је гејша, а после из Египта, "шта видо пирамиде, јебаво!".


_____
  док се не покваси, неће да се суши

  "I'll miss you" he said, and pulled the trigger.
Filipenko

Posts : 16914
Join date : 2014-12-01

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Filipenko on Sat Dec 08, 2018 6:39 am

Jaka stvar da li je sin heroinskog barona upotrebio auto A ili B.
avatar

Posts : 10317
Join date : 2012-02-10

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Nino Quincampoix on Sun Dec 23, 2018 7:05 am

Na današnji dan - Page 35 Empty Re: Na današnji dan

Post by Sponsored content


    Current date/time is Sun Jul 12, 2020 8:46 am