Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Burundi za kormanom

bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 11:23 am

Najviše mi je u životu žao što volim da pišem, al numem. Ipak, greota bi bila da me to spreči.
Treba mi mesto gde ću beležiti vožnje, pa obzirom da nemamo temu bicikl, a i da imamo, samo bih ja tu pisala, najbolje je da otvorim svoj topik. Ako se još neko priključi i piše o svojim dogodovštinama na bajsu lako ćemo ga preimenovati.


Last edited by bela maca on Thu Jun 21, 2018 2:44 pm; edited 1 time in total
Anonymous
Guest

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by Guest Tue Oct 03, 2017 11:35 am

da izvines bila mi prvo erocka asocijacija na naziv topika :stid i sram:
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 11:37 am

the other type of riding, i'm afraid.


_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
паће

Posts : 31447
Join date : 2012-02-12
Location : у животу и шире

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by паће Tue Oct 03, 2017 11:47 am

Не знам одакле да почнем... ал' пратићу ово, па кад се чега сетим. :kokice:


_____
   Tracy, Macy and Woe Dead O'Naisy

   "Прогрес бар" звучи тако соцреалистички... то је бар где за шанком седе све најпрогресивнији елементи друштва, сува авангарда долази да се напоји...
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 2:40 pm

Đerdap

Burundi za kormanom 18138090

Godinama mi je san da se vozim Đerdapom. Svi pričaju kako je lepo, ali nisam znala ništa o tome kako je voziti tamo. Postoji jedan opis biciklističke rute, ali je on iz neke 2006 godine.
Ovog leta je u svim novinama bila vest da je jedna autobuska kompanija nabavila nosače za bicikle i da će se oni koristiti baš na relaciji Beograd - Kladovo. Nije da inače imamo problema da spakujemo bajseve u prtljažnike običnih autobusa (u 99% slučajeva ih ne moramo ni rasklapati), ali bilo nam je zanimljivo da isprobamo ovaj revolucionarni vid prevoza za našu zemlju. Lol.
Jedini polazak ovog busa u smeru ka Kladovu je u 6 ujutru. Odlučili smo se da idemo do Donjeg Milanovca, pa onda uzvodno do Velikog Gradišta. To je nekih 75 kilometara, nije mnogo, ali znajući mog momka, koji ne voli da juri kilometražu kolko voli da u svakom kafiću popije kafu (ili pivo, u drugoj polovini dana), i na svakih 10ak kilometara napravi puš pauzu, odlučili smo se da podelimo tu deonicu na tri dana, i da se na kraju vratimo busom iz Velikog Gradišta za Beograd. Na taj način moćićemo da skrećemo sa puta ako nam se svidi, da idemo na vidikovce, svratimo u Lepenski Vir i tako to.
U Donji Milanovac smo stigli oko pola 10, i nakon kafe (40 dinara), doručka (45 dinara), i svraćanja u turistički centar gde su nam dali kartu (besplatno), krenuli smo na put.
Već smo se u autobusu nagledali lepote, ali putovanje biciklom ne može da se poredi sa gledanjem krajolika kroz prozor busa. Prva stvar koju smo primetili je odličan kvalitet asfalta. Nema rupa ni krpeža i dosta je široko. Nema nešto ni saobraćaja, pogotovo ne u uzvodnom smeru, tako da je od starta bilo baš uživanje. Dunav je OGROMAN ovde, deluje ko more, a Rumunija je Brač, ako se baš pusti mašti na volju.
Nakon nekih 7km kreće malo duža ali blaga uzbrdica,  na čijem vrhu je odvajanje za vidikovac Greben. Staza do njega ide uzbrdo i uglavnom se njom ne može voziti, ali je dobro obeležena i veliki deo ide kroz šumu pa nas nije spičilo sunce kolko je moglo. Pogled sa grebena je fantastičan, tu je reka najuža na tom potezu. Odatle se vidi cela Donjomilanovačka kotlina, kao i Lepenski Vir. Negde u tom periodu je krenuo da duva jak vetar, tako da je u jednom trenutku bilo malko zastrašujuće.
Kada smo se zasitili pogleda, krenuli smo dalje, nizbrdo, sa vetrom koji nam je duvao u leđa. Bilo mi je baš drago što smo odabrali da idemo uzvodno. Na taj način smo bliže vodi, a zbog vetra uštedeli smo dosta snage. Nakon toga, naišli smo na prvi tunel na putu. Ukupno ih uz Dunav ima 21, a na našoj ruti ih je bilo 17, i uglavnom su kratki, do 100 metara. Bilo je samo 3 duža od 200 metara, oni nisu osvetljeni, no srećom nije bilo puno saobraćaja pa je bilo bezbedno. Obožavam da se vozim kroz tunele, stalno se dovikujemo, i svi zvuci generalno su pojačani. U jednom trenutku sam pomislila da mi se bajs raspada i delovi otpadaju, zbog zvuka, a ispostavilo se da suvi listić igra na promaji. Takve stvari ne možeš čuti kad si u busu.
Kao što ne možeš čuti zvuk hučanja promaje kroz klisuru. Ovde je sve tiho i mirno da je to jedino što se čuje, osim zujanja mojih traktorskih guma po asfaltu. Da nije đubreta svud po putu čovek bi pomislio da tu nikad nema ljudi. Jedino čega ima u izobilju su pecaroši, ali to znaš samo po kolima parkiranim uz put, oni se niti čuju, niti vide od rastinja uz put. Jedino ako ih baš tražite videćete štapove i pokoji šator. Što se tiče kampovanja odlučili smo da bi nam bilo previše cimanja, pa smo putovali u lakšoj varijanti a smeštaj tražili usput. Na kraju mi nije bilo žao jer je uveče bilo jako hladno, ali smo naišli na toliko savršenih mesta za kampovanje da ćemo se svakako vratiti kad bude malo toplije, ili kad budemo imali više vremena za planiranje zimskog kampovanja.
Elem, posle dva tunela skreće se za Lepenski Vir, tu ima i restoran gde smo seli da jedemo, standardno šopsku i pomfrit, plus je bilo nekog škripavog sira sa roštilja koji je bio sjajan. Obišli smo i nalazište, izgleda super i baš je zanimljivo, samo je dosta malo pa smo brzo krenuli dalje.
Tog prvog dana prošli smo ne preterano mnogo, oko 33km, jer smo ustali u 5 tog jutra. Smeštaj smo našli u selu Dobra, koje se nalazi na ušću neke male reke (zaboravila sam ime) u Dunav. Kuća u kojoj smo bili izlazi direktno na reku i tu smo sedeli i večerali, uz psa i tri mačeta koji su nam pravili društvo iako se nisu baš ovajdili. Smeštaj je bio 10e po glavi za sobu s kupatilom.
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 3:12 pm

Ujutru smo prema Golupcu krenuli dosta kasno. Usput smo pili kafu u nekom restoranu Toma, i najtoplije vam savetujem da ga izbegavate ako se ikad zateknete ovde. Numeju Srbi u turizam pa to ti je. Ulazim u restoran, konobar panično ustaje od stola gde je sedeo s pajtašima, prilazi mi, i kaže izvolite? Ni dobar dan, ni ništa, izvolite upitnom intonacijom. Pa ono, došla sam u kafić, za početak bih da sednem. I sav je bio neljubazan. I vecei su da ti se stomak okrene. Prvo smo mislili tu da ručamo, al je sve bilo nekako štrokavo pa smo ubrzo nastavili dalje. Stigla nas je glad, pa se nismo zadržavali na golubačkoj tvrđavi, bilo mi je dosta srpskog turizma za jedno pre podne. Sam grad Golubac je mali i jako lep, sa uređenim šetalištem uz reku, i biciklističkom stazom tik uz Dunav, sve do izlaza iz grada.
Tu smo ručali, u old skul hotelu Golubački Grad. Hrana je bila ok, samo što će mi šopska, pomfrit i pohovani kačkavalj izaći na uši. Barem je bilo jeftino.
Opet smo sve vreme imali vetar u leđa, a i žurili smo da nađemo hranu, pa smo prešli za jedno pre podne ono što smo planirali za ceo dan, i, zbog toga što Golubac i nije imao šta da ponudi, promenili smo plan. Rešli da proužimo rutu, a nov plan je bio da do večeri stignemo na Srebrno jezero, a ujutru na preporučenu skelu, u Ram i Banatsku Palanku.
Nekih 3km nakon Golupca je odvajanje sa magistralnog puta, uz Dunav ka dva vikend naselja Vinci i Usije. Kažu da tu ima preko 1000 kuća, al se one ne vide jer su zavučene u borovu šumu. U Vincima smo takođe naišli i na u potpunosti izgrađen ali u podjednakoj potpunosti napušten gradnični prelaz preko Dunava ka rumunskom gradu Nova Moldova. Ne mogu ništa na netu da nađem o tome zašto je projekat propao. Čudno.
Dalje se put odvaja od obale, i ide kroz njive do sela Požeženo i obale reke Pek, koja se tu uliva u Dunav. Put je divan, stari asfalt i nigde nikog. Samo mi i ptice. Veliko Gradište je odmah uz ušće. U njemu se nismo zadržavali, već smo odmah nastavili ka Srebrnom Jezeru, jer se već spuštao mrak. Smeštaj smo našli iz prve (1000 dinara po osobi), i otišli da prozujimo obalom. Jeste bio mrak, al bilo je tek sedam sati, i nigde nije bilo nikog. Skroz napušteno mesto. Samo konobari u restoranu gde smo večerali (pomfrit i šopsku, odnosno margaritu). Čim nema kupanja mesto se umrtvi, i nema gotovo nikakvog sadržaja za one koji slučajno zalutaju tu, a ne zanima ih pecanje.
паће

Posts : 31447
Join date : 2012-02-12
Location : у животу и шире

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by паће Tue Oct 03, 2017 3:46 pm

Е, та скела... како то иде? Хтео бих да саставим Вршац и Кладово у један обилазак, па ако не мора преко Ковина, било би згодно.


_____
   Tracy, Macy and Woe Dead O'Naisy

   "Прогрес бар" звучи тако соцреалистички... то је бар где за шанком седе све најпрогресивнији елементи друштва, сува авангарда долази да се напоји...
plachkica

Posts : 13657
Join date : 2014-11-06

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by plachkica Tue Oct 03, 2017 4:21 pm

Maco, super je tura, samo ste propustili, meni, najlepši deo Dunava, od Milanovca do Kladova.
Priroda, dunav, pogled, tu je u ona rumunska crkvica što su je naši prisvojili u nekom promotivnom spotu, sve to deluje prilično nestvarno.
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 10:16 pm

Dakle, dan 3.
Skela kod Rama po rasporedu od prvog oktobra ide u 10 sati (srećom sam primetila da više nije septembar, da ne jurimo, jer u septembru ide u 9), tako da smo ustali negde oko 7, računali dok popijemo kafu i doručkujemo ostaće nam taman vremena da pređemo tih 15ak km. Avaj, čik nađi kafu i doručak na Srebrnom jezeru u 8 ujutru Burundi za kormanom 298304839 Note to self - u buduće čak i kad spavamo u nekom smeštaju moramo da ponesemo minijaturni gorionik i metalno lonče, barem za kafu.
Ipak, vetar u leđa i preeedivan krajolik dali su nam snage da gladni i pospani ne osetimo prvo 8km do sela Zatonje, gde je bilo prodavnice, pa smo doručkovali, zatim i do samog Rama, gde smo naišli na kolegu biciklistu iz Rusije koji je imao kuvalo sa sobom, pa smo zajedno pili kafu. On je mukica gledao septembarske polaske, i jurio da stigne do 9. Inače već 23 dana je pedalao po Srbiji, Crnoj gori i Albaniji, i baš se nauživao, kolko sam uspela da shvatim, pošto ne govori engleski, samo ruski.
Inače vetar je bio toliko jak da, dok smo išli ka Ramu i peli se uz jedinu uzbrdicu na toj deonici, uopšte nismo morali da vrtimo pedale.
Zbog jakog vetra rekli su da nam vožnja skelom neće biti baš laka. Inače je bilo jako zabavno, to je zaista skela, nije nikakav trajekt, već onako, daske sa ogradom koga vuče mali remorker. Jako bizarno. Cena karte je 250 dinara za čoveka i 50 za bicikl, a vožnja traje između 20 minuta i pola sata. Ide se dosta dugo nizvodno, da bi se uhvatio zalet, i talasi su bili toliko visoki da su nas pokvasili par puta. Super uzbudljivo.
Nakon što smo se iskrcali, mogli smo da biramo da li ćemo ići ka Kovinu ili Beloj Crkvi, i, pošto je BC bila preblizu, na nekih 21km, a i zato što sam tamo išla dok mi nije preselo, odabrali smo Kovin, na nekih 45km. Prvo se ide par kilometara drumom do Banatske Palanke, tamo se proba naći neki kafić da se popije kafa, pa, kad taj pokušaj propadne, nastavi se severozapadno putem koji ide kroz peščaru. Par kilometara peska se ubrzo spoji sa glavnim putem, koji nas je 12 predugih kilometara vodio od mosta preko kanala do Dubovca. To je najgori deo puta, užasno dosadan, bez hlada, sa kolima i kamiončinama koji tutnje oko nas bez usporavanja. U Dubovcu je neki meštanin morao da nas vodi do vrata "kafea" koji izgleda kao neka najobičnija kuća, ali u kom je nes kafa 50 dinara i koji ima odlične štrudle s makom. I ostalo pecivo je bilo fino pa smo se lepo opskrbili za narednih 20km, koji su ujedno bili i božanstveni, lepši možda i od samog Đerdapa. Naime, u Dubovcu nas je put odveo na nasip. Posle one peščare, tvrd zemljani put bez drugih vozila osim još par biciklista bio je pravo osveženje. Nagledali smo se ptica, naslušali tišine.
Nešto pre Kovina skrenuli smo s nasipa do vikend nasilja jer smo videli reklamu za nekakav pansion i odmorište za bicikliste, pa smo rešili da vidimo šta je to. Izgleda da ako dekorišeš dvorište sa par starih zarđalih biciklističkih točkova možeš opušteno da staviš beogradske cene pića Burundi za kormanom 1399639816 Ali, to su cene za strance, kojih je nekoliko zaista i bilo tamo. Ta kuća nije ništa posebno, ali ona do nje zove se Titova Vila i ima veliki Titov portret i grb Jugoslavije. Doduše deluje zapušteno, pa smo se zapitali koliko bi mogla da košta takva vikendica, ali smo se setili da se u životu ne bi kupali u Dunavu, tako da ništa od toga.

Spoiler:
Burundi za kormanom 22221500_10156353097757580_3334801389254545032_n

Nakon fante i piva i polusatnog zurenja u vodu, ostalo nam je još nekih 5km nasipom do Kovina. Usput su nas seljani pitali ver ju from?, pa kad smo im rekli odavde, oni kažu da su mislili da smo neki strendžeri, reko, jel izgledamo kao strendžeri, kaže - pa imate dobre bicikle! Burundi za kormanom 1399639816
Eto.
Ukupno 143km (prvi dan 33, drugi dan 48, treći dan 62), koje može da izveze svako, jer ima ukupno dve uzbrdice od po kilometar dva na čitavom putu. Preporučujem debele gume da bi mogli da idete nasipom i peščanim stazama.
Znam da sam veliki deo Đerdapa propustila, ali svakako nameravam da se vratim, možda čak i nekoliko puta. Imam jaku želju da odradim neku rutu sama, da spavam u šatoru sama, da sama određujem tempo i kilometražu, i čini mi se da bi ova ruta, u celosti, bila savršena za tu avanturu.  Svakako ću sledeći put nositi kuvalo i porciju i sama kuvati hranu, bilo kakva instant hrana iz supermarketa bolja je od vegetarijanske varijante po restoranima u srpskoj zabiti. Numeju Srbi u turizam pa to ti je.
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 10:19 pm

Pogled s vidikovca Greben
Burundi za kormanom 22141249_10156353094977580_119022095855694926_n

Burundi za kormanom 22154682_10156353094922580_6028774196740002704_n

Društvo
Burundi za kormanom 22140864_10156353098507580_3367820303803214036_n

Burundi za kormanom 22221650_10156353095067580_7641341943004249326_n

Tvrđava u Ramu
Burundi za kormanom 22154368_10156353094957580_3972923245125135848_n

Nasip
Burundi za kormanom 22141190_10156353094887580_2171641111908180927_n_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
паће

Posts : 31447
Join date : 2012-02-12
Location : у животу и шире

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by паће Tue Oct 03, 2017 10:31 pm

Ма прима ли та скела и мања кола?


_____
   Tracy, Macy and Woe Dead O'Naisy

   "Прогрес бар" звучи тако соцреалистички... то је бар где за шанком седе све најпрогресивнији елементи друштва, сува авангарда долази да се напоји...
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Tue Oct 03, 2017 10:34 pm

prima, prima, kad smo mi išli bilo je još tri automobila pored nas, a mislim da bi stalo i pet komada


_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
kapetanm

Posts : 4562
Join date : 2012-02-10

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by kapetanm Wed Oct 04, 2017 12:26 am

Mi smo za 1 maj hteli skelom do Rama iz Palanke ali nije radila zbog prejakog vetra
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Thu Apr 19, 2018 3:22 pm

Ne nadjoh fitnes temu, al je ovo bas ono sto mi treba. Cisto sumnjam da je neko sa ppp vozio ovo, a ti mozda jesi...

https://www.youtube.com/watch?v=QFHLIVS8jvQ

Koliko bi me otprilke kostao smestaj usput? Nikakav fenseraj, samo nesto kolko da se odmorim i neophodno mi je da ima internet jer bih radio usput.

edit: video je reklama za neku agenciju a ja bih u privatnoj reziji.
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Fri Jun 08, 2018 5:50 pm

Kraj radne nedelje, tocak, plivanje...

Ukratko...

https://pasteboard.co/HoXHHuB.jpg
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Fri Jun 08, 2018 6:08 pm

image not found


_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Fri Jun 08, 2018 6:30 pm

Zezaju hostovi... Pasteboard link meni radi.

Burundi za kormanom WP_20180608_17_44_28_Pro
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Fri Jun 08, 2018 10:28 pm

Kakav dan, sad sam sa plaze...

Krenuo negde oko 19:30 sa kraja Ade i malocas usao. Ovo je neki brzinski rekord Burundi za kormanom 1143415371


_____
Belaj Boy
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Sat Jun 16, 2018 9:48 pm

Posle 8 sam stigao na Adu i bio jedan od troje u vodi. Malo hladnija voda, al predivna. Bila mi frka da izadjem jer sam bio ubedjen da mi tu sledi smrzavanje al je cak i taj deo prosalo lakse nego po suncanom danu (na moje veliko iznenadjenje). Jedino sam se soknuo kad sam krenuo kuci. Bici dres je savrsen za vrucinu zbog poroznosti al svezije i mokro ne ide dobro uz vetar.

Burundi za kormanom WP_20180616_20_01_56_Rich

Ne moze mi Jugoslav nista, jaci sam od RHMZ-a


_____
Belaj Boy
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Sat Jun 16, 2018 9:50 pm

ja uskoro krećem na jedan kraći put, oko nedelju dana, sama, ne znam još gde ali ne mogu da dočekam


_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Sat Jun 16, 2018 10:01 pm

Svaka cast. Meni bi bila frka sam da odem. Skoro sam upoznao coveka koji je do Tajlanda dobacio biciklom.

Gledam da organizujem Passau - Budapest za kraj leta. Samo ne znam na koliko dana da ga razvucem.


_____
Belaj Boy
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Sat Jun 16, 2018 10:08 pm

samo pazi da ne bude dosadno, često čujem za taj deo da ume da bude prelagan i monoton, ravan i jednoličan.
pregledaj blogove, ima o tome onoliko.
gugl računa oko 500km, ako voziš 20ak na sat u proseku, to ti je 25 sati, ako voziš 4 sata dnevno to ti je oko 6 dana, ako voziš 8, matematika je jasna, dovljno je oko 3 dana.
to je inače ja mislim najvoženiji deo dunavske rute, a moguće i čitavog eurovelo sistema. okrepe i mesta za spavanje ima na svakom koraku pa ne moraš mnogo da se tovariš.


_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Sat Jun 16, 2018 10:19 pm

Lako moze da se desi da radim usput pa necu prelaziti previse dnevno. Cak i da uzmem odmor bezveze mi da smandrljam voznju za sto krace vreme. Ima se sta pogledati usput.


_____
Belaj Boy
bela maca

Posts : 9338
Join date : 2014-10-28

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by bela maca Sat Jun 16, 2018 10:25 pm

ako dobro barataš engleskim i imaš fejsbuk, učlani se u grupu bicycle touring & bikepacking, ima se svašta za pročitati

ja kupila i hamok sa mrežom za komarce, možda batalim šator altogether. prvo moram da odem do košutnjaka ili neke druge šume da isprobam


_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
katamaran

Posts : 1125
Join date : 2015-01-20

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by katamaran Sat Jun 16, 2018 10:41 pm

Hocu, hvala Burundi za kormanom 1143415371

Meni je taj trip sa lezaljkama i satorima vrhunac al sapAtnica nema sanse da pristane na to.


_____
Belaj Boy

Burundi za kormanom Empty Re: Burundi za kormanom

Post by Sponsored content


    Current date/time is Thu Jan 20, 2022 8:32 pm